1u 10 min.
4 van 1 stem

Salted Caramel Pecan Pie

Even twijfelde ik of ik me in deze drukke december maand weer zou opgeven voor de foodblogswap. Toch is de foodblogswap te leuk om een maandje over te slaan en vandaar ik deze maand ook weer meedeed. Bij de foodblogswap krijg je willekeurig een andere blog toegewezen waarvan je die maand een recept gaat maken met uiteraard je eigen draai eraan.

Foodblogswap

Het is een leuke manier om andere blogs te leren kennen en jezelf eens uit te dagen iets anders te maken dan je wellicht normaliter zou doen. Dit keer ging ik voor deze Salted Caramel Pecan Pie. Een zachte en toch crunchy bodem, pecannoten met romige karamel er bovenop en een vleugje zout…. Loopt het water je al in de mond?!

Feestje van recepten

Mij in ieder geval wel toen ik dit waanzinnig lekkere taartje op de blog van Andrea genaamd 4Pure zag staan. Het was een klein feestje om wat uit te zoeken van deze blog. Bomvol lekkere recepten, prachtige foto’s en elk recept voorzien van een persoonlijk verhaaltje of wat extra uitleg. Op dit blog wordt ook nog eens rekening gehouden met allerlei allergieën zoals ei, lactose en gluten-vrij. Echt een aanrader om eens een kijkje te nemen!

Mijn versie

Het originele recept van deze Salted Caramel Pecan Pie heet overigens Brownie Maple Pecan Cake en toen ik alleen al de foto zag was ik direct verkocht. Dit zou het recept worden wat ik voor deze foodblogswap ging maken!  Ik besloot voor een kleine(re) ronde vorm te gaan en gebruikte ongezouten pecannoten.

Makkelijk taartje

De karamel maakte ik met suiker & room in plaats van maple syrup & room (wat me overigens ook een heerlijke combinatie lijkt maar dat terzijde). Deze salted caramel pecan pie is geen moeilijk taartje om te maken, alleen bij het maken van de karamel moet je er echt even bij blijven. Het is er echt eentje in de categorie “deze MOET je maken” en geloof me dat “moet” je ook. Hij is zó ontzettend lekker! Wel een ware caloriebom, dat dan wel wel maar met de feestdagen in aankomst mag dat ook wel een beetje, toch….?

SaltedCaramelPecanpie2

Salted Caramel Pecan Pie

Salted Caramel Pecan Pie. Een zachte en toch crunchy bodem, pecannoten met romige karamel er bovenop en een vleugje zout…. Heer-lijk!
4 van 1 stem
Voorbereiding10 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Karamel15 minuten
Totale tijd1 uur 10 minuten

Ingrediënten

1 taart
Voor de taart:
  • 175 gram roomboter
  • 350 gram bruine basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 1 theelepel vanillesuiker
  • 1 theelepel zout
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
Voor de topping:
  • 100 gram kristalsuiker
  • 30 ml water
  • 60 ml slagroom (ongeklopt)
  • 70 gram pecannoten
  • ½ eetlepel + extra 1 klontje roomboter
  • gemalen zeezout

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte en bedek je springvorm met bakpapier of vet deze in met boter.
  • We beginnen met het maken van de taart. Smelt de roomboter en laat deze even afkoelen. Meng de gesmolten boter in een ruime kom met de bruine basterdsuiker. Goed doorroeren, voeg dan de eieren, vanillesuiker en zout toe.
  • Meng alles weer goed door elkaar en voeg nu beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe. Zodra je een mooi egaal beslag hebt verdeel je dit in de springvorm.
  • Zet de springvorm in de oven en bak het taartje 35 á 45 minuten. Test of deze klaar is door een satéprikker er in te prikken en als deze er schoon uitkomt is jouw taartje klaar. Zo niet, dan laat je 'm nog ietsjes langer in de oven staan. Vervolgens laat je het taartje volledig afkoelen.
  • Maak nu de karamel. Verwarm de kristalsuiker, water en een ruime ½ eetlepel boter in een steelpannetje. Roer niet maar beweeg het steelpannetje af en toe rustig heen en weer zodat de suiker egaal smelt.
  • Zodra de suiker begin te verkleuren kun je er met een garde in roeren tot je een lichte karamel kleur hebt. Haal de steelpan van het vuur en doe beetje bij beetje de slagroom erdoor. Meng dit goed door elkaar en tot slot meng je er nog een extra klontje roomboter door.
  • Verdeel de karamel over het taartje en leg hierop de pecannoten. Laat het nu weer even afkoelen en strooi tot slot wat gemalen zeezout naar smaak over het taartje.
Voedingswaarde per portie
Calorieën: 4512kcal | Koolhydraten: 600g | Eiwitten: 45g | Vetten: 227g | Verzadigd vet: 112g

Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Salted Caramel Pecan Pie

37 gedachten over “Salted Caramel Pecan Pie”

  1. Een heerlijke taart maar…..bleef erg zacht. Weer terug de oven in en nog ca 30 minuten extra, Kloppen de aangegeven tijden wel=
    Iets meer of minder kan ik begrijpen omdat iedere oven anders is maar gewoon een half uur langer dan de aangegeven tijd vind ik toch wel een enorm verschil.

    Beantwoorden
    • Dag Mariska. Wat fijn dat hij zo goed heeft gesmaakt. Het is inderdaad vreemd, dit is de eerste keer dat we horen dat je hem zo veel langer moet bakken! Het zou eventueel kunnen liggen aan de temperatuur van de oven? Niet alle ovens zijn even betrouwbaar.

      Beantwoorden
4 van 1 stem (1 stem zonder reactie)

Plaats een reactie