fbpx
Salted Caramel Pecan Pie

Salted Caramel Pecan Pie

Even twijfelde ik of ik me in deze drukke december maand weer zou opgeven voor de foodblogswap. Toch is de foodblogswap te leuk om een maandje over te slaan en vandaar ik deze maand ook weer mee deed. Bij de foodblogswap krijg je willekeurig een andere blog toegewezen waarvan je die maand een recept gaat maken met uiteraard je eigen draai eraan. Een leuke manier om andere blogs te leren kennen en jezelf eens uit te dagen iets anders te maken dan je wellicht normaliter zou doen. Dit keer ging ik voor deze Salted Caramel Pecan Pie. Een zachte en toch crunchy bodem, pecannoten met romige karamel er bovenop en een vleugje zout…. Loopt het water je al in de mond?!Mij in ieder geval wel toen ik dit waanzinnig lekkere taartje op de blog van Andrea genaamd 4Pure zag staan. Het was een klein feestje om wat uit te zoeken van deze blog. Bomvol lekkere recepten, prachtige foto’s en elk recept voorzien van een persoonlijk verhaaltje of wat extra uitleg. Op dit blog wordt ook nog eens rekening gehouden met allerlei allergieën zoals ei, lactose en gluten-vrij. Echt een aanrader om eens een kijkje te nemen!

Het originele recept van deze Salted Caramel Pecan Pie heet overigens Brownie Maple Pecan Cake en toen ik alleen al de foto zag was ik direct verkocht. Dit zou het recept worden wat ik voor deze foodblogswap ging maken!  Ik besloot voor een kleine(re) ronde vorm te gaan en gebruikte ongezouten pecannoten. De karamel maakte ik met suiker & room in plaats van maple syrup & room (wat me overigens ook een heerlijke combinatie lijkt maar dat terzijde). Deze salted caramel pecan pie is geen moeilijk taartje om te maken, alleen bij het maken van de karamel moet je er echt even bij blijven. Het is er echt eentje in de categorie “deze MOET je maken” en geloof me dat “moet” je ook. Hij is zó ontzettend lekker! Wel een ware caloriebom, dat dan wel wel maar met de feestdagen in aankomst mag dat ook wel een beetje, toch….?

Wat heb je nodig voor de Salted Caramel Pecan Pie:

Voorbereiding: 10  minuten | Oventijd: 35 á 45  minuten| Kooktijd & bereiding karamel: 10 á 15 minuten | Totale tijd: 55 á 70  minuten (+afkoelen)
Hoeveelheid: 1 Salted Caramel Pecan Pie (gebruik een springvorm met een diameter van 18 of 20)

Taart:

  • 350 gram bruine basterdsuiker
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 175 gram roomboter
  • 2 eieren
  • 1 theelepel vanillesuiker
  • 1 theelepel zout

Topping

  • 100 gram kristalsuiker
  • 70 gram pecannoten
  • 60 ml slagroom (ongeklopt)
  • 30 ml water
  • ½ eetlepel + extra 1 klontje roomboter
  • gemalen zeezout

Hoe je Salted Caramel Pecan Pie maakt:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bedek je springvorm met bakpapier of vet deze in met boter.

2. We beginnen met het maken van de taart. Smelt 175 gram roomboter en laat deze even afkoelen. Meng de gesmolten boter in een ruime kom met 350 gram bruine basterdsuiker. Goed doorroeren, voeg dan 2 eieren, 1 theelepel vanillesuiker en 1 theelpel zout toe. Meng alles weer goed door elkaar en voeg nu beetje bij beetje de 200 gram zelfrijzend bakmeel toe. Zodra je een mooi egaal beslag hebt verdeel je dit in de springvorm.

3. Zet de springvorm in de oven en bak het taartje 35 á 45 minuten. Test of deze klaar is door een satéprikker er in te prikken en als deze er schoon uitkomt is jouw taartje klaar. Zo niet, dan laat je ‘m nog ietsjes langer in de oven staan. Vervolgens laat je het taartje volledig afkoelen.

4. Maak nu de karamel. Verwarm 100 gram kristalsuiker, 30 ml water en een ruime ½ eetlepel boter in een steelpannetje. Roer niet maar beweeg het steelpannetje af en toe rustig heen en weer zodat de suiker egaal smelt. Zodra de suiker begin te verkleuren kun je er met een garde in roeren tot je een lichte karamel kleur hebt. Haal de steelpan van het vuur en doe beetje bij beetje 60 ml slagroom erdoor. Meng dit goed door elkaar en tot slot meng je er nog een extra klontje roomboter door.

5. Verdeel de karamel over het taartje en leg hierop de pecannoten. Laat het nu weer even afkoelen en strooi tot slot wat gemalen zeezout naar smaak over het taartje.

Salted Caramel Pecan PieEet smakelijk!

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

33 reacties op “Salted Caramel Pecan Pie”

  1. Oeh wauw! Dat ziet er indrukwekkend lekker uit.
    Ik vind het alleen zo jammer dat de noten tegenwoordig zo duur zijn. Ik geloof dat ze inmiddels wel 2 x zoveel kosten als twee jaar geleden.

    1. Klopt inderdaad. Ik gebruik ook vaak noten in recepten zoals deze maar ook voor Granola bijvoorbeeld en verbaas me dan elke keer weer over de prijs. Geen idee waarom ze zo duur zijn geworden overigens, misschien een mislukte oogst?

  2. Oh dat klinkt echt heerlijk. Ik word sowieso altijd heel enthousiast van de combinatie zout & karamel. En dat terwijl ik een hartig liefhebber ben 🙂

  3. Wow dat ziet er echt super lekker uit! Als ik na de kerst toch niet besluit om op dieet te gaan, ga ik hem zeker maken!!!

  4. Hoi Eef, wat heerlijk! Het is één taartje wat ik al jaren maak en nog steeds dol op ben! Rond ziet hij er ook prachtig uit! Dit is inderdaad een recept dat je een keer MOET maken

    1. Dank je wel Sandra 🙂 Deze was echt té lekker. Gelukkig had ik beloofd ‘m mee te nemen naar vrienden en “moesten” we ‘m delen want anders…. oh boy 😉

    1. Hoi Saskia. De hoeveelheid boter staat bij de taart en bij de topping erbij vermeld. Voor de bodem (de taart) gebruik je 175 gram boter en voor de topping (de karamel) gebruik je een ½ eetlepel roomboter + een extra klontje. Ik heb de hoeveelheden nu ook even vermeld in de bereidingswijze zodat het hopelijk iets duidelijker is. Mocht je nog vragen hebben laat het dan zeker weten. Eet smakelijk alvast 🙂

      1. Top 🙂 Voor de meeste taartjes gebruik ik een kleinere springvorm. Je kunt bij deze ook een iets grotere springvorm kiezen alleen wordt het taartje dan iets lager en hoeft ‘ie minder lang in de oven.

  5. Hi Eef, weer de taart gemaakt. Blijft een succes nummer! In de ingrediënten lijst staat 350 basterdsuiker en in de beschrijving 300. Wat moet het zijn? Gebruik nu 350. Even goed waanzinnig lekker.

    1. Super! Blij om te lezen. Ik heb het direct even aangepast dat was een foutje (oeps!) de 350 is inderdaad juist 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top