Even twijfelde ik of ik me in deze drukke december maand weer zou opgeven voor de foodblogswap. Toch is de foodblogswap te leuk om een maandje over te slaan en vandaar ik deze maand ook weer meedeed. Bij de foodblogswap krijg je willekeurig een andere blog toegewezen waarvan je die maand een recept gaat maken met uiteraard je eigen draai eraan.
Foodblogswap
Het is een leuke manier om andere blogs te leren kennen en jezelf eens uit te dagen iets anders te maken dan je wellicht normaliter zou doen. Dit keer ging ik voor deze Salted Caramel Pecan Pie. Een zachte en toch crunchy bodem, pecannoten met romige karamel er bovenop en een vleugje zout…. Loopt het water je al in de mond?!
Feestje van recepten
Mij in ieder geval wel toen ik dit waanzinnig lekkere taartje op de blog van Andrea genaamd 4Pure zag staan. Het was een klein feestje om wat uit te zoeken van deze blog. Bomvol lekkere recepten, prachtige foto’s en elk recept voorzien van een persoonlijk verhaaltje of wat extra uitleg. Op dit blog wordt ook nog eens rekening gehouden met allerlei allergieën zoals ei, lactose en gluten-vrij. Echt een aanrader om eens een kijkje te nemen!
Mijn versie
Het originele recept van deze Salted Caramel Pecan Pie heet overigens Brownie Maple Pecan Cake en toen ik alleen al de foto zag was ik direct verkocht. Dit zou het recept worden wat ik voor deze foodblogswap ging maken! Ik besloot voor een kleine(re) ronde vorm te gaan en gebruikte ongezouten pecannoten.
Makkelijk taartje
De karamel maakte ik met suiker & room in plaats van maple syrup & room (wat me overigens ook een heerlijke combinatie lijkt maar dat terzijde). Deze salted caramel pecan pie is geen moeilijk taartje om te maken, alleen bij het maken van de karamel moet je er echt even bij blijven. Het is er echt eentje in de categorie “deze MOET je maken” en geloof me dat “moet” je ook. Hij is zó ontzettend lekker! Wel een ware caloriebom, dat dan wel wel maar met de feestdagen in aankomst mag dat ook wel een beetje, toch….?

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 175 gram roomboter
- 350 gram bruine basterdsuiker
- 2 eieren
- 1 theelepel vanillesuiker
- 1 theelepel zout
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 100 gram kristalsuiker
- 30 ml water
- 60 ml slagroom (ongeklopt)
- 70 gram pecannoten
- ½ eetlepel + extra 1 klontje roomboter
- gemalen zeezout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte en bedek je springvorm met bakpapier of vet deze in met boter.
- We beginnen met het maken van de taart. Smelt de roomboter en laat deze even afkoelen. Meng de gesmolten boter in een ruime kom met de bruine basterdsuiker. Goed doorroeren, voeg dan de eieren, vanillesuiker en zout toe.
- Meng alles weer goed door elkaar en voeg nu beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe. Zodra je een mooi egaal beslag hebt verdeel je dit in de springvorm.
- Zet de springvorm in de oven en bak het taartje 35 á 45 minuten. Test of deze klaar is door een satéprikker er in te prikken en als deze er schoon uitkomt is jouw taartje klaar. Zo niet, dan laat je 'm nog ietsjes langer in de oven staan. Vervolgens laat je het taartje volledig afkoelen.
- Maak nu de karamel. Verwarm de kristalsuiker, water en een ruime ½ eetlepel boter in een steelpannetje. Roer niet maar beweeg het steelpannetje af en toe rustig heen en weer zodat de suiker egaal smelt.
- Zodra de suiker begin te verkleuren kun je er met een garde in roeren tot je een lichte karamel kleur hebt. Haal de steelpan van het vuur en doe beetje bij beetje de slagroom erdoor. Meng dit goed door elkaar en tot slot meng je er nog een extra klontje roomboter door.
- Verdeel de karamel over het taartje en leg hierop de pecannoten. Laat het nu weer even afkoelen en strooi tot slot wat gemalen zeezout naar smaak over het taartje.
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

sunny mama says:
Oeh wauw! Dat ziet er indrukwekkend lekker uit.
Ik vind het alleen zo jammer dat de noten tegenwoordig zo duur zijn. Ik geloof dat ze inmiddels wel 2 x zoveel kosten als twee jaar geleden.
Eef says:
Klopt inderdaad. Ik gebruik ook vaak noten in recepten zoals deze maar ook voor Granola bijvoorbeeld en verbaas me dan elke keer weer over de prijs. Geen idee waarom ze zo duur zijn geworden overigens, misschien een mislukte oogst?
Karen says:
Oh dat klinkt echt heerlijk. Ik word sowieso altijd heel enthousiast van de combinatie zout & karamel. En dat terwijl ik een hartig liefhebber ben 🙂
Eef says:
Ik ook! Ik ben echt een sukkel voor zout & karamel. Zodra ik die combi ergens zie wil ik het meteen proeven 🙂
Anne-Marie Otter says:
Oh wat was ik graag even langsgekomen om een hapje te mogen proeven hiervan! Ziet er heerlijk uit. Sowieso kun je nooit misgaan met de combi gezouten karamel en pecannoten.
Eef says:
Haha je bent altijd welkom. Zal volgende keer even een berichtje sturen als ik weer zoiets ga maken 😉
Marlies says:
Wow dat ziet er echt super lekker uit! Als ik na de kerst toch niet besluit om op dieet te gaan, ga ik hem zeker maken!!!
Eef says:
Zeker doen! De taart bedoel ik dan hè, niet de lijn 😉
Andrea says:
Hoi Eef, wat heerlijk! Het is één taartje wat ik al jaren maak en nog steeds dol op ben! Rond ziet hij er ook prachtig uit! Dit is inderdaad een recept dat je een keer MOET maken
Eef says:
Hi Andrea, dat kan ik me meer dan goed voorstellen. Deze komt hier ook zeker vaker op tafel (niet té vaak natuurlijk 😉 )
Sandra says:
Hmmm deze klinkt echt te lekker! Salted caramel is sowieso goud natuurlijk, zeker in combinatie met noten. Jum!
Eef says:
Dank je wel Sandra 🙂 Deze was echt té lekker. Gelukkig had ik beloofd ‘m mee te nemen naar vrienden en “moesten” we ‘m delen want anders…. oh boy 😉
saskia says:
de hoeveelheid boter staat er niet bij , voor de vulling .
Zou je die nog kunnen geven dan ga ik deze uit proberen
Eef says:
Hoi Saskia. De hoeveelheid boter staat bij de taart en bij de topping erbij vermeld. Voor de bodem (de taart) gebruik je 175 gram boter en voor de topping (de karamel) gebruik je een ½ eetlepel roomboter een extra klontje. Ik heb de hoeveelheden nu ook even vermeld in de bereidingswijze zodat het hopelijk iets duidelijker is. Mocht je nog vragen hebben laat het dan zeker weten. Eet smakelijk alvast 🙂
Emmy says:
welke maat springvorm gebruik je hiervoor??? of lees ik hier overheen???
Emmy says:
heb het antwoord al gevonden, een kleine vorm dus zie ik.
Eef says:
Top 🙂 Voor de meeste taartjes gebruik ik een kleinere springvorm. Je kunt bij deze ook een iets grotere springvorm kiezen alleen wordt het taartje dan iets lager en hoeft ‘ie minder lang in de oven.
maaike says:
Hi Eef, weer de taart gemaakt. Blijft een succes nummer! In de ingrediënten lijst staat 350 basterdsuiker en in de beschrijving 300. Wat moet het zijn? Gebruik nu 350. Even goed waanzinnig lekker.
Eef says:
Super! Blij om te lezen. Ik heb het direct even aangepast dat was een foutje (oeps!) de 350 is inderdaad juist 🙂
Ilona says:
Hallo Eef, Ziet er lekker uit. Heb je gebrande of ongebrande pecannoten gebruikt?
Groet, Ilona
Eef says:
Ongebrande en ongezouten pecannoten
Ilona says:
Hij was heerlijk en super geslaagd! Voor herhaling vatbaar.
Ilona says:
Hallo Eef, Ziet er lekker uit. Heb je gebrande of ongebrande pecannoten gebruikt?
Groet, Ilona
Eef says:
Ongebrande en ongezouten pecannoten
Ilona says:
Hij was heerlijk en super geslaagd! Voor herhaling vatbaar.
Nadia says:
Is het de licht bruine basterd? Of de donkere basterd suiker?
Nadia says:
Is het de licht bruine basterd? Of de donkere basterd suiker?
Eef says:
Donker bruine 🙂
Eef says:
Donker bruine 🙂
Millie says:
Hoi! Ik vroeg me af of je deze ook een dag van te voren kan maken?
Eef says:
Ja hoor dat kan prima
Millie says:
Hoi! Ik vroeg me af of je deze ook een dag van te voren kan maken?
Nathalie says:
Vandaag voor het eerst gemaakt. Blijvertje! Heerlijk. Caramel kan beter qua dikte, maar smaak is top.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂