Salted Caramel Pecan Pie

Salted Caramel Pecan Pie

Even twijfelde ik of ik me in deze drukke december maand weer zou opgeven voor de foodblogswap. Toch is de foodblogswap te leuk om een maandje over te slaan en vandaar ik deze maand ook weer mee deed. Bij de foodblogswap krijg je willekeurig een andere blog toegewezen waarvan je die maand een recept gaat maken met uiteraard je eigen draai eraan. Een leuke manier om andere blogs te leren kennen en jezelf eens uit te dagen iets anders te maken dan je wellicht normaliter zou doen. Dit keer ging ik voor deze Salted Caramel Pecan Pie. Een zachte en toch crunchy bodem, pecannoten met romige karamel er bovenop en een vleugje zout…. Loopt het water je al in de mond?!Mij in ieder geval wel toen ik dit waanzinnig lekkere taartje op de blog van Andrea genaamd 4Pure zag staan. Het was een klein feestje om wat uit te zoeken van deze blog. Bomvol lekkere recepten, prachtige foto’s en elk recept voorzien van een persoonlijk verhaaltje of wat extra uitleg. Op dit blog wordt ook nog eens rekening gehouden met allerlei allergieën zoals ei, lactose en gluten-vrij. Echt een aanrader om eens een kijkje te nemen!

Het originele recept van deze Salted Caramel Pecan Pie heet overigens Brownie Maple Pecan Cake en toen ik alleen al de foto zag was ik direct verkocht. Dit zou het recept worden wat ik voor deze foodblogswap ging maken!  Ik besloot voor een kleine(re) ronde vorm te gaan en gebruikte ongezouten pecannoten. De karamel maakte ik met suiker & room in plaats van maple syrup & room (wat me overigens ook een heerlijke combinatie lijkt maar dat terzijde). Deze salted caramel pecan pie is geen moeilijk taartje om te maken, alleen bij het maken van de karamel moet je er echt even bij blijven. Het is er echt eentje in de categorie “deze MOET je maken” en geloof me dat “moet” je ook. Hij is zó ontzettend lekker! Wel een ware caloriebom, dat dan wel wel maar met de feestdagen in aankomst mag dat ook wel een beetje, toch….?

Wat heb je nodig voor de Salted Caramel Pecan Pie:

Voorbereiding: 10  minuten | Oventijd: 35 á 45  minuten| Kooktijd & bereiding karamel: 10 á 15 minuten | Totale tijd: 55 á 70  minuten (+afkoelen)
Hoeveelheid: 1 Salted Caramel Pecan Pie (gebruik een springvorm met een diameter van 18 of 20)

Taart:

  • 350 gram bruine basterdsuiker
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 175 gram roomboter
  • 2 eieren
  • 1 theelepel vanillesuiker
  • 1 theelepel zout

Topping

  • 100 gram kristalsuiker
  • 70 gram pecannoten
  • 60 ml slagroom (ongeklopt)
  • 30 ml water
  • ½ eetlepel + extra 1 klontje roomboter
  • gemalen zeezout

Hoe je Salted Caramel Pecan Pie maakt:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bedek je springvorm met bakpapier of vet deze in met boter.

2. We beginnen met het maken van de taart. Smelt 175 gram roomboter en laat deze even afkoelen. Meng de gesmolten boter in een ruime kom met 350 gram bruine basterdsuiker. Goed doorroeren, voeg dan 2 eieren, 1 theelepel vanillesuiker en 1 theelpel zout toe. Meng alles weer goed door elkaar en voeg nu beetje bij beetje de 200 gram zelfrijzend bakmeel toe. Zodra je een mooi egaal beslag hebt verdeel je dit in de springvorm.

3. Zet de springvorm in de oven en bak het taartje 35 á 45 minuten. Test of deze klaar is door een satéprikker er in te prikken en als deze er schoon uitkomt is jouw taartje klaar. Zo niet, dan laat je ‘m nog ietsjes langer in de oven staan. Vervolgens laat je het taartje volledig afkoelen.

4. Maak nu de karamel. Verwarm 100 gram kristalsuiker, 30 ml water en een ruime ½ eetlepel boter in een steelpannetje. Roer niet maar beweeg het steelpannetje af en toe rustig heen en weer zodat de suiker egaal smelt. Zodra de suiker begin te verkleuren kun je er met een garde in roeren tot je een lichte karamel kleur hebt. Haal de steelpan van het vuur en doe beetje bij beetje 60 ml slagroom erdoor. Meng dit goed door elkaar en tot slot meng je er nog een extra klontje roomboter door.

5. Verdeel de karamel over het taartje en leg hierop de pecannoten. Laat het nu weer even afkoelen en strooi tot slot wat gemalen zeezout naar smaak over het taartje.

Salted Caramel Pecan PieEet smakelijk!

35 reacties op “Salted Caramel Pecan Pie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.