Zoetzure kip, als je weleens naar een Chinees restaurant gaat (of afhaalt) dan ken je het misschien als Koe Lo Kai. Nummer 64 op de menukaart van mijn lokale Chinees restaurant. (Krokante) stukjes kip in een zoetzure saus met groenten. Super lekker, makkelijk om zelf te maken en met die typische zoetzure saus die zo lekker is. Aanrader!
Dezelfde zoetzure saus waardoor Chinese tomatensoep zo herkenbaar en ook zo lekker is. De smaken zijn in balans, met knapperige kip en kort gewokte groenten is deze zoetzure kip ook echt een schot in de roos. Het is een lekkere en écht makkelijke maaltijd welke je binnen een half uurtje op tafel zet. Helemaal ‘Eef Kookt Zo’ proof dus 😉 .
Chinese zoetzure kip
Krokante kip in zoetzure saus, Koe lo kai. Je hebt ook een versie met varkensvlees, maar ik vind die met kip persoonlijk lekkerder. Malse, krokante kip in een heerlijke, zachte zoetzure saus. Ik serveer er graag rijst bij, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor noedels of mie als je dat lekkerder lijkt. Het is een heerlijke, makkelijke maaltijd voor doordeweeks.
Net als bij het Chinese restaurant
Maar dan net even lekkerder. Wij hebben er een paar in de buurt, Chinese restaurants. Degene die het verst zit, die is het lekkerst (zul je altijd zien 😉 ). Maar even serieus dat is dus echt een Chinees restaurant waarvoor omgereden wordt hier in West-Friesland, Ah Tim. Al jaren voor veel mensen een begrip. Het is dan ook altijd een beetje een tegenvaller als je Chinees elders haalt. De zoetzure kip van Ah Tim is dan ook écht lekker. Niet overdreven zoet zoals bij andere restaurants en de groenten zijn lekker vers en knapperig. Zo wilde ik hem zelf ook maken, als makkelijke maaltijd voor doordeweeks, en dat is gelukt! Zoetzure kip, net als bij de Chinees.
Wat heb je nodig voor zoetzure kip?
Eigenlijk heb je niet heel veel nodig om dit heerlijke gerechtje op tafel te zetten. Natuurlijk heb je kip nodig, maar dat spreekt nogal voor zich. Verder groenten zoals ui, knoflook en paprika. Ananas uit blik, want dan heb je direct die typische zoete sap erbij om door de saus te doen. En verder nog wat smaakmakers zoals azijn, sojasaus, ketchup, oestersaus en meer. Even wokken en klaar is Kees Eef. Super makkelijk, super snel klaar en super lekker!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 300 gram rijst
- 400 gram kipfilet (in blokjes)
- 1 ei (middel)
- 3 eetlepels maizena
- 2 theelepels sojasaus
- 1 ui (in halve ringen gesneden)
- 2 tenen knoflook (fijngesneden)
- 1 groene paprika (in blokjes)
- 1 rode paprika (in blokjes)
- 1 blikje ananas in stukjes (van 227 gram op sap)
- 4 eetlepels azijn
- 2 eetlepels ketchup
- 1 eetlepel gembersiroop
- 1 eetlepel sojasaus
- 2 eetlepels suiker
- 2 eetlepels oestersaus
- ½ eetlepel maizena
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Doe de kip in een kom en schep het ei, de sojasaus en maizena erdoor. Laat dit even marineren.
- Kook ondertussen de rijst.
- Verhit nu een ruime hoeveelheid olie in de wok zodat er een klein randje in staat en bak de kip in porties goudbruin en krokant. Laat het even uitlekken op wat keukenpapier.
- Giet de olie uit de wok (en bewaar het eventueel om een andere keer te gebruiken) en wrijf de wok even schoon met een stukje keukenpapier.
- Verhit een klein beetje olie opnieuw in de wok en fruit de ui en knoflook even kort aan.
- Voeg de paprika toe, bak bijna gaar en zet het vuur dan laag.
- Voeg het sap van het blikje ananas, azijn, ketchup, gembersiroop, sojasaus, suiker en oestersaus toe.
- Schep de krokante stukjes kip er weer bij.
- Maak een maizenapapje door de maizena met een of twee eetlepels water te mengen en voeg dit toe aan de saus. Laat even staan tot de saus iets ingedikt is.
- Schep als laatste de stukjes ananas erdoor. Serveer met de rijst en eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Yvonne m says:
Super super lekker, ben geen fan van kip maar dit gerecht sprak mij wel aan. Op de gembersiroop na had ik alles in huis dus gerecht gemaakt. Gembersiroop vervangen door stukje verse gember en beetje honing. Had zelf nog wortel toegevoegd omdat ik deze op moest maken. Rijst vervangen voor peulenrijst (bezig met afvallen)
Maar wat een heerlijk gerecht, deze krijgt dan ook vijf sterren en staat ook op mijn insta met vermelding dat het jou recept is. Ga deze zeer zeker vaker maken, allemaal in huis waren ze verrast en kreeg veel complimenten dat het zo lekker was.
Eef says:
Wat heerlijk om te lezen, daar word ik oprecht blij van. Dankjewel voor je reactie 🙂
Wilma says:
Echt zo lekker
Francine says:
Ja ik vond het ook een super lekker recept.
Eef says:
Wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel voor je reactie 🙂
Laura says:
Wat een lekker recept! Dank je wel voor het delen.
Eef says:
Jij bedankt voor je berichtje, altijd leuk om te lezen 🙂
Ans Klijzing says:
Heb het gemaakt en ik vond het heerlijk voor herhaling vatbaar bedankt voor het heerlijke recept
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Carin says:
Dit is echt een heerlijk recept!
Makkelijk te maken ,het meeste had ik in huis dus lekker makkelijk,heb extra .
Klein puntje ,de hoeveelheid maïzenapap voor de saus was echt heel weinig en dat heb ik op gevoel extra toegevoegd .
Echt eens wat anders ,bedankt voor het delen dit ga ik vaker maken ❣️
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Carin says:
We vonden dit recept erg lekker!
De maïzena hoeveelheden heb ik wat aangepast om de saus wat dikker te maken ,maar het was een topper en ik ga het vaker maken !????????
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Marleen says:
Verrukkelijk wat verse gember en taugé toegevoegd ?blijvertje!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Sabine says:
Super lekker, waaw
wil says:
hoi,ik heb het gemaakt, is heerlijk, maar kan ik dit ook invriezen?
Eef says:
Ik heb het zelf niet geprobeerd nog dus durf je dat niet met zekerheid te zeggen. Maar probeer het gerust 🙂
Isabelle says:
Super super lekker gerecht! Normaal niet fan van Kip in rijst gerechten, maar deze is echt heerlijk. Beste gerecht dat ik heb gekookt sinds tijden 🙂 Mijn vriend en ik zijn fan
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je berichtje 🙂
Maya says:
Wat een makkelijke manier om de kip mals te houden, heerlijk! Die ga ik onthouden!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Super! 😀
Joop says:
Een super recept, gemaakt volgens het recept en de smaak was heerlijk. Omdat we een wok met bolle bodem hebben met een bijpassende wokbrander ging het indikken ook zeer goed. Gaan dit zeker veel vaker maken.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je berichtje 🙂
Lois says:
Dit was zoooo goed gelukt! Ik heb nog nooit mijn kip eerst gefrituurd in maizena, maar wauw wat krijg je hier malse kip van als hij weer terug gaat in de saus, heerlijk!
Lees dat sommige mensen het te weinig maizena vonden, ik had uiteindelijk juist geen maizena meer nodig om nog in te dikken. Ik heb het idee dat het ligt aan hoe heet je pan wordt (wok vs dikke bodem en zo). Thanks Eef!
Eef says:
Lekker he 🙂
Jolanda (uit Denemarken) says:
Dat denk ik ook Lois. Bij hoge warmte bak je de kip, maar als de warmte te laag is gaat die koken en laat die vocht los. Dan heb je natuurlijk meer Maizena nodig.
Lekker gerechtje Eef.
Isabelle says:
Super lekker! En vrij eenvoudig te maken. Dat ga ik zeker nog maken
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Willy says:
Kan dit gerecht van te voren worden bereid? En nasi ipv witte rijst
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Ja hoor dat kan zeker allebei! 🙂
Alex says:
De potten zoetzure chicken tonight kunnen in de supermarkt blijven. Heerlijk van gegeten. alleen de kip gewoon gewokt in wokolie in plaats van (zoals ik het lees) meer “gefrituurd” zoals het recept vermeld.
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Haha, leuk om te horen, dank je wel! Zelfgemaakt is zoooooveel lekkerder 🙂
Leo Winkelman says:
Héérlijk, dat komt vaker op tafel.
Thanks
Leo
Cor says:
Al een paar keer gemaakt, héérlijk. Vanavond weer.
Met warm weer lekker gerecht om te maken.
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Fijn, dat horen we graag! Dank je wel Cor 🙂
Mi-Ja says:
ja Eef, zalig! Ik ben Koreaans dus doe er wat extra knoflook in :-). Tevens heb ik er geblanceerde tauge in gedaan. Mjam!
Eef says:
Oehhh jij maakt het helemaal lekker! Klinkt heerlijk 🙂
Laura van Etten says:
Echt heel lekker, mijn favoriete recept. Heb het al verschillende keren gemaakt .
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Laura! Wat leuk om te horen dat het zo in de smaak valt en je het graag vaak maakt 🙂 Bedankt voor je reactie!
Jan De bie says:
Eef ik ben niet scheef maar het zal ons lekker smaken dank voor dit recept
Anneke says:
Heerlijk recept!👍ben wel wat langer bezig geweest dan de aangegeven tijd! Volgende keer ga ik de kip iets pittiger maken en lekker door de Caesar salade doen😄
Thx🌸
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Oh dat klinkt heerlijk! Dankjewel!
Sandra says:
Heerlijk! Deze is in mijn kookschrift gekomen. Ik heb er trouwens ook courgette in gedaan. De volgende keer wil ik het gaan combineren met garnalen. Dankjewel voor het delen 🤗
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Oh lekker, dankjewel!
Karin says:
Dit recept stond al héél lang op het lijstje van ‘moet ik eens maken’. Wat een spijt heb ik dat ik het zo lang op het lijstje heb laten staan, want wat een verrukkelijk en smaakvol gerecht is dit! Als variatie had ik er taugé, wortels en perziken (i.p.v. ananas) aan toegevoegd. Deze blijft op het lijstje staan, maar dan nu op het lijstje van vaker maken.
Babette says:
Hier in huis ook al een tijdje een van de favorieten. De kinderen riepen daarnet allemaal “ja lekker” en manlief ziet het ook wel zitten. Het is niet vaak dat de gezins app zo ontploft op een positieve manier bij een voorstel voor het avondeten.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te horen! Daar worden we heel blij van 😀
Gerty Van Bergen says:
Hoi Eef, ik heb nog een blikje tomaten puree toegevoegd; net wat meer smaak en ook wat zoeter. Verder top recept.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Fijn te horen! Dat klinkt als een lekkere toevoeging, bedankt voor het delen!