Zoetzure kip

Zoetzure kip

Zoetzure kip, als je weleens naar een Chinees restaurant gaat (of afhaalt) dan ken je het misschien als Koe Lo Kai. Nummer 64 op de menukaart van mijn lokale Chinees restaurant. (Krokante) stukjes kip in een zoetzure saus met groenten. Super lekker, makkelijk om zelf te maken en met die typische zoetzure saus die zo lekker is. Aanrader!

Dezelfde zoetzure saus waardoor Chinese tomatensoep zo herkenbaar en ook zo lekker is. De smaken zijn in balans, met knapperige kip en kort gewokte groenten is deze zoetzure kip ook echt een schot in de roos. Het is een lekkere en écht makkelijke maaltijd welke je binnen een half uurtje op tafel zet. Helemaal ‘Eef Kookt Zo’ proof dus 😉 .

Chinese zoetzure kip

Krokante kip in zoetzure saus, Koe lo kai. Je hebt ook een versie met varkensvlees, maar ik vind die met kip persoonlijk lekkerder. Malse, krokante kip in een heerlijke, zachte zoetzure saus. Ik serveer er graag rijst bij, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor noedels of mie als je dat lekkerder lijkt. Het is een heerlijke, makkelijke maaltijd voor doordeweeks.

Chinese zoetzure kip

Net als bij het Chinese restaurant 

Maar dan net even lekkerder. Wij hebben er een paar in de buurt, Chinese restaurants. Degene die het verst zit, die is het lekkerst (zul je altijd zien 😉 ). Maar even serieus dat is dus echt een Chinees restaurant waarvoor omgereden wordt hier in West-Friesland, Ah Tim. Al jaren voor veel mensen een begrip. Het is dan ook altijd een beetje een tegenvaller als je Chinees elders haalt. De zoetzure kip van Ah Tim is dan ook écht lekker. Niet overdreven zoet zoals bij andere restaurants en de groenten zijn lekker vers en knapperig. Zo wilde ik hem zelf ook maken, als makkelijke maaltijd voor doordeweeks, en dat is gelukt! Zoetzure kip, net als bij de Chinees.

Ingredienten zoetzure kip

Wat heb je nodig voor zoetzure kip?

Eigenlijk heb je niet heel veel nodig om dit heerlijke gerechtje op tafel te zetten. Natuurlijk heb je kip nodig, maar dat spreekt nogal voor zich. Verder groenten zoals ui, knoflook en paprika. Ananas uit blik, want dan heb je direct die typische zoete sap erbij om door de saus te doen. En verder nog wat smaakmakers zoals azijn, sojasaus, ketchup, oestersaus en meer. Even wokken en klaar is Kees Eef. Super makkelijk, super snel klaar en super lekker!

Kip in zoetzure saus

Zoetzure kip

Zoetzure kip: (krokante) stukjes kip in een zoetzure saus met groenten. Lekker, makkelijk om te maken en met die heerlijke zoetzure saus .
4.75 van 12 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 300 gram rijst
Marinade kip
  • 400 gram kipfilet (in blokjes)
  • 1 ei (middel)
  • 3 eetlepels maizena
  • 2 theelepels sojasaus
Zoetzure saus
  • 1 ui (in halve ringen gesneden)
  • 2 tenen knoflook (fijngesneden)
  • 1 groene paprika (in blokjes)
  • 1 rode paprika (in blokjes)
  • 1 blikje ananas in stukjes (van 227 gram op sap)
  • 4 eetlepels azijn
  • 2 eetlepels ketchup
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels oestersaus
  • ½ eetlepel maizena

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Doe de kip in een kom en schep het ei, de sojasaus en maizena erdoor. Laat dit even marineren.
  • Kook ondertussen de rijst.
  • Verhit nu een ruime hoeveelheid olie in de wok zodat er een klein randje in staat en bak de kip in porties goudbruin en krokant. Laat het even uitlekken op wat keukenpapier.
  • Giet de olie uit de wok (en bewaar het eventueel om een andere keer te gebruiken) en wrijf de wok even schoon met een stukje keukenpapier.
  • Verhit een klein beetje olie opnieuw in de wok en fruit de ui en knoflook even kort aan.
  • Voeg de paprika toe, bak bijna gaar en zet het vuur dan laag.
  • Voeg het sap van het blikje ananas, azijn, ketchup, gembersiroop, sojasaus, suiker en oestersaus toe.
  • Schep de krokante stukjes kip er weer bij.
  • Maak een maizenapapje door de maizena met een of twee eetlepels water te mengen en voeg dit toe aan de saus. Laat even staan tot de saus iets ingedikt is.
  • Schep als laatste de stukjes ananas erdoor. Serveer met de rijst en eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 572kcal | Koolhydraten: 76g | Eiwitten: 27g | Vetten: 17g | Verzadigd vet: 5g

*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Zoetzure kip

Zoetzure kip Pinterest Collage

Eef

Eef

Hi! Ik ben Eef, eigenaar van Eefkooktzo.nl. Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

10 reacties op “Zoetzure kip”

  1. Yvonne m

    5 sterren
    Super super lekker, ben geen fan van kip maar dit gerecht sprak mij wel aan. Op de gembersiroop na had ik alles in huis dus gerecht gemaakt. Gembersiroop vervangen door stukje verse gember en beetje honing. Had zelf nog wortel toegevoegd omdat ik deze op moest maken. Rijst vervangen voor peulenrijst (bezig met afvallen)

    Maar wat een heerlijk gerecht, deze krijgt dan ook vijf sterren en staat ook op mijn insta met vermelding dat het jou recept is. Ga deze zeer zeker vaker maken, allemaal in huis waren ze verrast en kreeg veel complimenten dat het zo lekker was.

  2. 5 sterren
    Dit is echt een heerlijk recept!
    Makkelijk te maken ,het meeste had ik in huis dus lekker makkelijk,heb extra .
    Klein puntje ,de hoeveelheid maïzenapap voor de saus was echt heel weinig en dat heb ik op gevoel extra toegevoegd .
    Echt eens wat anders ,bedankt voor het delen dit ga ik vaker maken ❣️

  3. We vonden dit recept erg lekker!
    De maïzena hoeveelheden heb ik wat aangepast om de saus wat dikker te maken ,maar het was een topper en ik ga het vaker maken !????????

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top