Plaattaart met groene asperges

Plaattaart met groene asperges. Een ontzettend makkelijke plaattaart om te maken, maar ook zo lekker! Heerlijk als hartig ontbijt, uitgebreide lunch, onderdeel van een high tea of als snelle lichte en vega maaltijd ’s avonds. Je kunt er letterlijk alle kanten mee op!

Jullie kennen inmiddels mijn liefde voor plaattaarten wel toch? Toen ik onlangs een prachtig bosje met groene asperges naar mij hoorde roepen bij de Jumbo om de hoek had ik direct een lekker idee voor een recept in mijn hoofd. Een heerlijke plaattaart met groene asperges en ei. Simpel, eenvoudig, maar zo fan-tastisch lekker! Hier eet je nog net niet je vingers bij op, geloof mij maar 😉

Plaattaart met groene asperges

Een knapperige bodem van bladerdeeg, een dunne laag crème fraîche, groene asperges, ei, doperwten en tot slot wat peper en zout. Meer heb je niet nodig voor deze heerlijke plaattaart! Je kunt hem zelfs prima van te voren maken dan hoef je hem ’s avonds of de volgende dag alleen nog even op te warmen in de oven, ideaal! Ook als je een stukje over hebt maakt deze heerlijke plaattaart een lekkere lunch de volgende dag!

Asperges: groene of witte?

Ik ben dol op asperges! Zodra het witte goud weer in het seizoen is ‘ren’ ik bijna naar de winkel toe om een pondje te halen. Zo lekker! Vooral dit klassieke recept: asperges met snelle Hollandaise saus en ei. Eenvoudig, maar precies daarom ook zo lekker. Groene asperges eet ik vaak even kort beetgaar gekookt in een salade of als bijgerecht. Soms grill ik ze in de oven, op de grillplaat of BBQ of verwerk ik ze in een quiche. Groene asperges hebben een langer seizoen en zijn doorgaans het hele jaar door goed verkrijgbaar in tegenstelling tot hun witte zusjes.

In dit recept gebruik ik trouwens groene aspergetips, die zijn wat dunner dan de ‘gewone’ groene asperges en passen perfect op zo’n lekkere plaattaart. Je kunt ook ‘gewone’ gebruiken, maar probeer dan niet te dikke groene asperges te kiezen. Zo blijft de plaattaart een in balans qua texturen.

Plaattaart met groene asperges

Makkelijk recept voor een heerlijke plaattaart met groene asperges, ei en doperwten.
4.24 van 13 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Hoeveelheid: 3 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 rol vers bladerdeeg (uit de koeling)
  • 3 eetlepels crème fraîche
  • 100 gram groene asperges (groene aspergetips)
  • 50 gram doperwten
  • 4 eieren (middel)
  • peper en zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
  • Rol de rol bladerdeeg uit, laat het velletje bakpapier zitten en vouw de randjes iets terug.
  • Prik gaatjes met een vork in het bladerdeeg en bak hem enkele minuten voor in de oven die aan het voorverwarmen is.
  • Bestrijk daarna de bodem met crème fraîche.
  • Bedek de plaattaart met de groene aspergetips, doperwten en tik 3 eitjes over de plaattaart.
  • Het 4de ei kluts je even kort in een kommetje en daarmee bestrijk je de randen.
  • Strooi er naar smaak peper en zout over en bak de plaattaart in ca. 20 minuten goudbruin en gaar. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 508kcal | Koolhydraten: 37g | Eiwitten: 14g | Vetten: 31g | Verzadigd vet: 15g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

3 thoughts on “Plaattaart met groene asperges

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept