Risotto met zalm. Wat ben ik toch fan van risotto. Althans, van een goede dan! Heerlijk romig en met een goede combi van ingrediënten. Nou ik kan je zeggen, deze risotto met zalm is meer dan geslaagd.
Ik denk dat mijn mede risotto liefhebbers ook precies begrijpen wat ik bedoel als ik het heb over de romigheid van de risotto. Een droge risotto vind ik echt niet te eten. Natuurlijk wil je ook weer niet dat de risotto te ver is, want dan valt de korrel helemaal uit elkaar. Net gaar is het allerlekkerste. Krijg nu overigens geen paniek als je nog niet vaak risotto hebt gemaakt, want al klinkt dit heel streng, de uitvoering is niet moeilijk. Je hebt vooral even wat geduld en aandacht nodig.
Heerlijke romige risotto
Dat geduld maakt namelijk uit voor hoe goed de risotto slaagt. Telkens een soeplepel bouillon toevoegen, wachten tot het is opgenomen en dan de volgende. Dus niet een hele sloot bouillon in één keer en het vuur op standje 10. Dan wordt het misschien wel gaar, maar dan krijg je niet die heerlijke zachte textuur en op en top romigheid.
Risotto met zalm en meer lekkers
Nu het wel duidelijk is wat tijdens het klaarmaken van een echt lekkere risotto belangrijk is, komt stap twee. Namelijk, welke ingrediënten voeg je nog meer toe? Ik had deze keer zin in een risotto met vis en groene groenten. Lekker een beetje zomers, niet te zwaar en vooral fris. Dus ging ik voor gerookte, zalm, gegrilde groene asperges, doperwtjes en verse dille. Dat bleek een heerlijke combi, want het is echt een topgerecht geworden!
Wijntje erbij
Mocht je er een lekker wijntje bij willen drinken heb ik trouwens ook nog een toptip voor je. Een witte Rueda Verdejo past er namelijk echt fantastisch bij. Wist je dat Verdejo van het Spaanse woord groen (verde) komt? Rueda Verdejo wijnen hebben dan ook vaak smaken zoals groene meloen, limoen en grassige tonen. En dat combineert super met de smaken van deze risotto!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 sjalot
- 2 tenen knoflook
- 125 gram risottorijst
- 75 ml witte wijn
- 500 ml groentebouillon
- 100 gram groene aspergetips
- 100 gram doperwten
- 100 gram gerookte zalm
- Parmezaanse kaas
- dille
- olijfolie, peper en zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Snipper de sjalot en snij de knoflook fijn.
- Verhit een beetje olie in een ruime pan en fruit de ui en knoflook tot deze glazig zijn.
- Voeg de rijst toe, bak even mee en voeg dan de wijn toe. Laat verdampen.
- Zet het vuur iets lager en voeg een beetje bouillon toe. Laat inkoken en voeg telkens weer nieuwe bouillon toe tot de rijst gaar is.
- Snij de aspergetips in stukjes, verdeel een beetje olijfolie erover en grill ze in een grillpan gaar (of bak in een koekenpan).
- Voeg wanneer alle bouillon bijna is opgenomen de doperwten toe aan de risotto. Laat dit een paar minuten meekoken.
- Snij de gerookte zalm in stukjes en schep dit samen met de asperges door de risotto.
- Garneer naar smaak met wat verse dille en serveer met Parmezaanse kaas.
Irene Burki says:
Hallo Eef,
Kan ik in plaats van gerookte zalm ook verse gebakken zalm gebruiken ?
Dank je.
Mvg,
Irene
Eef says:
Dat denk ik wel, lijkt me een lekker alternatief!
Irene Burki says:
Ja, lijkt mij ook, gerookte zalm is voor mij te zout, nierpatiënt.
Fijne dag.
Pernell van Surksum says:
Eef, dit is weer een top recept! Het iedereen vond het erg lekker. Volgende keer gaat ik het voor vrienden koken. Dankjewel Eef!!
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel 😀
Irene Burki says:
Stomme vraag misschien Eef, maar wanneer is de risotto gaar ? Ga het vandaag maken.
Dank je.
Mvg,
Irene.
Eef says:
Als hij een goede bite heeft, maar niet té zacht is. Als je nog niet vaker risotto hebt gegeten proef dan tijdens het bereiden dan proef je vanzelf wanneer de textuur goed is. Daarna leer je vanzelf te zien wanneer je risotto gaar is (en ook dan proef ik nog vaak voor de zekerheid ;-))
Joyce says:
Heerlijke risotto. Wij hebben verse zalm in dobbelsteentjes op het laatst door de risotto gedaan. Na 4/5 minuutjes is die gaar. Bijzonder lekker. Dille is niet echt nodig.