Kruimel plaattaart met rabarber en aardbei

Kruimel plaattaart met rabarber en aardbei

Kruimel plaattaart met rabarber en aardbei. Een heerlijke plaattaart waarbij je direct optimaal kunt genieten van twee heerlijke seizoensproducten van dit moment: rabarber én aardbei. Omhuld met een laagje kruimeldeeg, zo lekker kan het zijn!

Als je me al langer volgt dan weet je het inmiddels wel. Ik zit middenin een mega rabarbermanie! Ik maakte rabarber compote, rabarbercake en nu ook deze heerlijke kruimel plaattaart met rabarber en aardbei. Ik vind het zó lekker en helaas is het seizoen maar kort dus ik dacht, ik neem het er even van 😉 .

Stukje kruimel plaattaart met aardbei en rabarber recept

Aardbei en rabarber – een wereldse combinatie

Al eerder combineerde ik deze twee rood-roze seizoenslievelingen in een toetje: een toetje met rabarber en aardbei. Deze twee smaken passen zo lekker bij elkaar. Het frisse en zoete van de aardbei samen met het licht zure van de rabarber, een match made in heaven. Zeker als je daar nog eens een lekkere kruimellaag omheen doet met roomboter, suiker, bloem en havermout, heerlijk!

Ingredienten Kruimel plaattaart met rabarber en aardbei

Kruimel plaattaart met havermout

Ik gebruik graag havermout in mijn kruimeldeeg. Eerder deed ik dit bij deze “carmelitas,  maar ook bij dit recept voor havermoutcrumble met appel. Havermout geeft namelijk een extra lekkere bite aan een kruimeldeeg en deze bite komt ook in deze kruimel plaataart met havermout goed tot zijn recht.

Stukjes kruimel plaattaart met rabarber en aardbei

Welke bakvorm voor een plaattaart?

Als je de naam zo hoort denk je misschien, die taart maak je toch op de bakplaat? Maar niets is minder waar, je gebruikt wel degelijk een bakvorm. Tenzij je een extra grote plaattaart zou maken en je hebt een diepe bakplaat, dan zou dat natuurlijk wel kunnen. Ik gebruikte een rechthoekige bakvorm van 20×30 centimeter, dit is een vergelijkbare bakvorm. Enkele centimeters meer of minder maakt niet zo’n verschil, maar probeer wel ongeveer deze afmetingen aan te houden zodat je kruimel plaattaart met rabarber en aardbei de juiste hoogte heeft en ook gaar is in 60 minuten.

Kruimel plaattaart met aardbei en rabarber recept

Kruimel plaattaart met rabarber en aardbei

Kruimel plaattaart met rabarber en aardbei

Heerlijke, kruimelige plaattaart met rabarber en aardbei
4.37 van 22 stemmen
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 30 minuten
Hoeveelheid: 10 stuks

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor het kruimeldeeg
  • 250 gram bloem
  • 225 gram roomboter (koud - ongezouten)
  • 150 gram suiker
  • 100 gram havermout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snuf zout
  • 1 ei (middel)
Voor de laag aardbei-rabarber
  • 200 gram aardbei
  • 200 gram rabarber
  • 1 eetlepel maizena
  • 75 gram suiker

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
  • Vet de bakvorm in of bedek deze met een velletje bakpapier.
  • Meng alle ingrediënten voor het kruimeldeeg (behalve het ei) door elkaar tot een kruimelig deeg en voeg als laatste het ei erdoor. Zorg ervoor dat het deeg kruimelig blijft, kneed het niet te lang door.
  • Verdeel de helft van het kruimeldeeg over de bodem van de bakvorm en druk zachtjes aan.
  • Spoel de aardbei en rabarber schoon en snij in kleine stukjes.
  • Schep de maizena en suiker erdoor en verdeel het mengsel dan over het kruimeldeeg
  • Verdeel daarover weer de andere helft van het kruimeldeeg. Druk lichtjes aan.
  • Zet de plaattaart in de voorverwarmde oven en bak hem in ca. 60 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de plaattaart volledig afkoelen en snij hem daarna in 10 stukken. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 394kcal | Koolhydraten: 50g | Eiwitten: 5g | Vetten: 20g | Verzadigd vet: 12g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Kruimel plaattaart met rabarber en aardbei

Kruimel plaattaart met rabarber en aardbei Pinterest Collage

21 thoughts on “Kruimel plaattaart met rabarber en aardbei

  • Je rabarbercake was heerlijk
    Ik heb n goed groeiende struik in de tuin dus hoe meer recepten hoe beter maar . Dus ik ga nu voor de plaatkoek maar:
    Hoe heet moet de oven??

      • Hai Eef, 2 vraagjes: kan ik voor de bloem ook (bijv amandel)meel gebruiken? En kan dat dan ook gebruikt worden Ipv de maizena?

        • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

          Je kunt ander meel gebruiken, alleen hou er wel rekening mee dat niet iedere meelsoort hetzelfde werkt. Dus dat zou ik dan eerst even opzoeken. De maizena zou je kunnen vervangen daarmee, alleen weet ik niet hoe goed dat het vocht opneemt (daarvoor gebruik je de maizena, omdat het goed vocht opneemt en het vocht uit het fruit de taart niet te nat maakt).

  • Helaas,bij mij de bovenlaag heel donker geworden..Had kleinere bakvorm,20 bij 27.Zelfde hoeveelheden gebruikt ,maar had te weinig deeg..ik snap het niet.

    • Lastig om te zeggen? De bakvorm is redelijk gelijk hoor, ik 20 x 30 dus die 3 centimeter zal het verschil niet kunnen zijn. Heb je de oven misschien per ongeluk op hetelucht gezet?

  • 5 sterren
    Gisteren gebakken. Makkelijke recept en snel klaar, Super lekker geworden! Heb het uitgedeeld aan buurtgenoten en geen klacht teruggehoord ????.
    Volgens mij is er nog wel te variëren met het suiker in de kruimeldeeg vervangen door honing. En evt. meer havermout en minder bloem. Al uitgeprobeerd?

    • Ik zou honing niet zo snel gebruiken ivm de kruimel in het deeg. Met de hoeveelheden havermout en bloem kun je uiteraard lekker variëren 🙂

  • Heerlijke taart! Ik verving maizena door chiazaad omdat dit massaal veel vocht opneemt. Zo bleef de deeg lekker kruimelig.
    De tarwe bloem verving ik de helft door amandelmeel en wat cocos.
    De boter verving ik volledig door cocosboter en een paar eetlepels perillaolie.
    10 gr minder suiker dan aanbevolen was nog voldoende om het zure van de rabarber te verzachten en toch geen al te zoete taart te verkrijgen.
    De oven en temperatuur aanbevelingen heb ik perfect opgevolgd.

  • Hennie Hoekstra says:

    5 sterren
    Super lekkere taart! Heb voor door de rabarber/aardbei wel wat vanille suiker aan toegevoegd. Mijn man vindt dit soort dingen normaal niet lekker, maar die vond de taart top! Alleen jammer dat de rest van mijn familie niet wilde proberen omdat ze verwachten rabarber smerig is.

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Haha, klinkt inderdaad erg lekker! Gewoon blijven proberen, zullen ze vast ontdekken hoe lekker het is!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept