Kruimel plaattaart met rabarber en aardbei. Een heerlijke plaattaart waarbij je direct optimaal kunt genieten van twee heerlijke seizoensproducten van dit moment: rabarber én aardbei. Omhuld met een laagje kruimeldeeg, zo lekker kan het zijn!
Als je me al langer volgt dan weet je het inmiddels wel. Ik zit middenin een mega rabarbermanie! Ik maakte rabarber compote, rabarbercake en nu ook deze heerlijke kruimel plaattaart met rabarber en aardbei. Ik vind het zó lekker en helaas is het seizoen maar kort dus ik dacht, ik neem het er even van 😉 .
Aardbei en rabarber – een wereldse combinatie
Al eerder combineerde ik deze twee rood-roze seizoenslievelingen in een toetje: een toetje met rabarber en aardbei. Deze twee smaken passen zo lekker bij elkaar. Het frisse en zoete van de aardbei samen met het licht zure van de rabarber, een match made in heaven. Zeker als je daar nog eens een lekkere kruimellaag omheen doet met roomboter, suiker, bloem en havermout, heerlijk!
Kruimel plaattaart met havermout
Ik gebruik graag havermout in mijn kruimeldeeg. Eerder deed ik dit bij deze “carmelitas“, maar ook bij dit recept voor havermoutcrumble met appel. Havermout geeft namelijk een extra lekkere bite aan een kruimeldeeg en deze bite komt ook in deze kruimel plaataart met havermout goed tot zijn recht.
Welke bakvorm voor een plaattaart?
Als je de naam zo hoort denk je misschien, die taart maak je toch op de bakplaat? Maar niets is minder waar, je gebruikt wel degelijk een bakvorm. Tenzij je een extra grote plaattaart zou maken en je hebt een diepe bakplaat, dan zou dat natuurlijk wel kunnen. Ik gebruikte een rechthoekige bakvorm van 20×30 centimeter, dit is een vergelijkbare bakvorm. Enkele centimeters meer of minder maakt niet zo’n verschil, maar probeer wel ongeveer deze afmetingen aan te houden zodat je kruimel plaattaart met rabarber en aardbei de juiste hoogte heeft en ook gaar is in 60 minuten.

Kruimel plaattaart met rabarber en aardbei
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 250 gram bloem
- 225 gram roomboter (koud - ongezouten)
- 150 gram suiker
- 100 gram havermout
- 1 theelepel bakpoeder
- snuf zout
- 1 ei (middel)
- 200 gram aardbei
- 200 gram rabarber
- 1 eetlepel maizena
- 75 gram suiker
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Vet de bakvorm in of bedek deze met een velletje bakpapier.
- Meng alle ingrediënten voor het kruimeldeeg (behalve het ei) door elkaar tot een kruimelig deeg en voeg als laatste het ei erdoor. Zorg ervoor dat het deeg kruimelig blijft, kneed het niet te lang door.
- Verdeel de helft van het kruimeldeeg over de bodem van de bakvorm en druk zachtjes aan.
- Spoel de aardbei en rabarber schoon en snij in kleine stukjes.
- Schep de maizena en suiker erdoor en verdeel het mengsel dan over het kruimeldeeg
- Verdeel daarover weer de andere helft van het kruimeldeeg. Druk lichtjes aan.
- Zet de plaattaart in de voorverwarmde oven en bak hem in ca. 60 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de plaattaart volledig afkoelen en snij hem daarna in 10 stukken. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
7 reacties op “Kruimel plaattaart met rabarber en aardbei”
Hoeveel graden? Klinkt lekker!
Ik ben nu bezig met deeg van… Maar hij is vochtig…. Ben benieuwd
Je rabarbercake was heerlijk
Ik heb n goed groeiende struik in de tuin dus hoe meer recepten hoe beter maar . Dus ik ga nu voor de plaatkoek maar:
Hoe heet moet de oven??
Staat er op hoe warm de oven moet zijn… 180 graden
Staat erin, 1e stap 🙂
Helaas,bij mij de bovenlaag heel donker geworden..Had kleinere bakvorm,20 bij 27.Zelfde hoeveelheden gebruikt ,maar had te weinig deeg..ik snap het niet.
Lastig om te zeggen? De bakvorm is redelijk gelijk hoor, ik 20 x 30 dus die 3 centimeter zal het verschil niet kunnen zijn. Heb je de oven misschien per ongeluk op hetelucht gezet?