Kruimel plaattaart met rabarber en aardbei. Een heerlijke plaattaart waarbij je direct optimaal kunt genieten van twee heerlijke seizoensproducten van dit moment: rabarber én aardbei. Omhuld met een laagje kruimeldeeg, zo lekker kan het zijn!
Als je me al langer volgt dan weet je het inmiddels wel. Ik zit middenin een mega rabarbermanie! Ik maakte rabarber compote, rabarbercake en nu ook deze heerlijke kruimel plaattaart met rabarber en aardbei. Ik vind het zó lekker en helaas is het seizoen maar kort dus ik dacht, ik neem het er even van 😉 .
Aardbei en rabarber – een wereldse combinatie
Al eerder combineerde ik deze twee rood-roze seizoenslievelingen in een toetje: een toetje met rabarber en aardbei. Deze twee smaken passen zo lekker bij elkaar. Het frisse en zoete van de aardbei samen met het licht zure van de rabarber, een match made in heaven. Zeker als je daar nog eens een lekkere kruimellaag omheen doet met roomboter, suiker, bloem en havermout, heerlijk!
Kruimel plaattaart met havermout
Ik gebruik graag havermout in mijn kruimeldeeg. Eerder deed ik dit bij deze “carmelitas“, maar ook bij dit recept voor havermoutcrumble met appel. Havermout geeft namelijk een extra lekkere bite aan een kruimeldeeg en deze bite komt ook in deze kruimel plaataart met havermout goed tot zijn recht.
Welke bakvorm voor een plaattaart?
Als je de naam zo hoort denk je misschien, die taart maak je toch op de bakplaat? Maar niets is minder waar, je gebruikt wel degelijk een bakvorm. Tenzij je een extra grote plaattaart zou maken en je hebt een diepe bakplaat, dan zou dat natuurlijk wel kunnen. Ik gebruikte een rechthoekige bakvorm van 20×30 centimeter, dit is een vergelijkbare bakvorm. Enkele centimeters meer of minder maakt niet zo’n verschil, maar probeer wel ongeveer deze afmetingen aan te houden zodat je kruimel plaattaart met rabarber en aardbei de juiste hoogte heeft en ook gaar is in 60 minuten.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 250 gram bloem
- 225 gram roomboter (koud - ongezouten)
- 150 gram suiker
- 100 gram havermout
- 1 theelepel bakpoeder
- snuf zout
- 1 ei (middel)
- 200 gram aardbei
- 200 gram rabarber
- 1 eetlepel maizena
- 75 gram suiker
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
- Vet de bakvorm in of bedek deze met een velletje bakpapier.
- Meng alle ingrediënten voor het kruimeldeeg (behalve het ei) door elkaar tot een kruimelig deeg en voeg als laatste het ei erdoor. Zorg ervoor dat het deeg kruimelig blijft, kneed het niet te lang door.
- Verdeel de helft van het kruimeldeeg over de bodem van de bakvorm en druk zachtjes aan.
- Spoel de aardbei en rabarber schoon en snij in kleine stukjes.
- Schep de maizena en suiker erdoor en verdeel het mengsel dan over het kruimeldeeg
- Verdeel daarover weer de andere helft van het kruimeldeeg. Druk lichtjes aan.
- Zet de plaattaart in de voorverwarmde oven en bak hem in ca. 60 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de plaattaart volledig afkoelen en snij hem daarna in 10 stukken. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Hanneke says:
Hoeveel graden? Klinkt lekker!
Ewa says:
Ik ben nu bezig met deeg van… Maar hij is vochtig…. Ben benieuwd
Nina says:
Ik heb hetelucht gedaan ipv 9nder en boven. Maakt dit het deeg droger? Waarom is de boven en 9nder optie het beste?
Kan het iets lager op hetelucht?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
In dit artikel lees je daar alles over: http://www.eefkooktzo.nl/oven-temperatuur-omrekenen/ 🙂
Lajos Barsony says:
Ik heb ook een vrij natte bovenkant.
Hanneke says:
Deze plaattaart is echt super lekker! En makkelijk te maken. Heb om de rabarber op te maken iets meer vulling gemaakt, 250 gram van zowel rabarber als aardbei. Werd nog steeds goed gaar, niet klef. Dit is een blijvertje in m’n recepten map
Eef says:
Wat leuk om te lezen, blij dat te horen 😀
Ingrid says:
Je rabarbercake was heerlijk
Ik heb n goed groeiende struik in de tuin dus hoe meer recepten hoe beter maar . Dus ik ga nu voor de plaatkoek maar:
Hoe heet moet de oven??
Ewa says:
Staat er op hoe warm de oven moet zijn… 180 graden
Monique says:
Hai Eef, 2 vraagjes: kan ik voor de bloem ook (bijv amandel)meel gebruiken? En kan dat dan ook gebruikt worden Ipv de maizena?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Je kunt ander meel gebruiken, alleen hou er wel rekening mee dat niet iedere meelsoort hetzelfde werkt. Dus dat zou ik dan eerst even opzoeken. De maizena zou je kunnen vervangen daarmee, alleen weet ik niet hoe goed dat het vocht opneemt (daarvoor gebruik je de maizena, omdat het goed vocht opneemt en het vocht uit het fruit de taart niet te nat maakt).
Eef says:
Staat erin, 1e stap 🙂
Liesbeth says:
Helaas,bij mij de bovenlaag heel donker geworden..Had kleinere bakvorm,20 bij 27.Zelfde hoeveelheden gebruikt ,maar had te weinig deeg..ik snap het niet.
Eef says:
Lastig om te zeggen? De bakvorm is redelijk gelijk hoor, ik 20 x 30 dus die 3 centimeter zal het verschil niet kunnen zijn. Heb je de oven misschien per ongeluk op hetelucht gezet?
Anni says:
Gisteren gebakken. Makkelijke recept en snel klaar, Super lekker geworden! Heb het uitgedeeld aan buurtgenoten en geen klacht teruggehoord ????.
Volgens mij is er nog wel te variëren met het suiker in de kruimeldeeg vervangen door honing. En evt. meer havermout en minder bloem. Al uitgeprobeerd?
Eef says:
Ik zou honing niet zo snel gebruiken ivm de kruimel in het deeg. Met de hoeveelheden havermout en bloem kun je uiteraard lekker variëren 🙂
Annegreet says:
Heerlijke taart!!! Daar krijg je voorjaarsgevoel bij met zo’n herfstige dag als vandaag!
Eef says:
Daar word ik blij van om dat te lezen, dankjewel 😀
Ilona says:
Heerlijke taart! Ik verving maizena door chiazaad omdat dit massaal veel vocht opneemt. Zo bleef de deeg lekker kruimelig.
De tarwe bloem verving ik de helft door amandelmeel en wat cocos.
De boter verving ik volledig door cocosboter en een paar eetlepels perillaolie.
10 gr minder suiker dan aanbevolen was nog voldoende om het zure van de rabarber te verzachten en toch geen al te zoete taart te verkrijgen.
De oven en temperatuur aanbevelingen heb ik perfect opgevolgd.
Hennie Hoekstra says:
Super lekkere taart! Heb voor door de rabarber/aardbei wel wat vanille suiker aan toegevoegd. Mijn man vindt dit soort dingen normaal niet lekker, maar die vond de taart top! Alleen jammer dat de rest van mijn familie niet wilde proberen omdat ze verwachten rabarber smerig is.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Haha, klinkt inderdaad erg lekker! Gewoon blijven proberen, zullen ze vast ontdekken hoe lekker het is!