1u 30 min.
4.37 van 22 stemmen

Kruimel plaattaart met rabarber en aardbei

Kruimel plaattaart met rabarber en aardbei. Een heerlijke plaattaart waarbij je direct optimaal kunt genieten van twee heerlijke seizoensproducten van dit moment: rabarber én aardbei. Omhuld met een laagje kruimeldeeg, zo lekker kan het zijn!

Als je me al langer volgt dan weet je het inmiddels wel. Ik zit middenin een mega rabarbermanie! Ik maakte rabarber compote, rabarbercake en nu ook deze heerlijke kruimel plaattaart met rabarber en aardbei. Ik vind het zó lekker en helaas is het seizoen maar kort dus ik dacht, ik neem het er even van 😉 .

Stukje kruimel plaattaart met aardbei en rabarber recept

Aardbei en rabarber – een wereldse combinatie

Al eerder combineerde ik deze twee rood-roze seizoenslievelingen in een toetje: een toetje met rabarber en aardbei. Deze twee smaken passen zo lekker bij elkaar. Het frisse en zoete van de aardbei samen met het licht zure van de rabarber, een match made in heaven. Zeker als je daar nog eens een lekkere kruimellaag omheen doet met roomboter, suiker, bloem en havermout, heerlijk!

Ingredienten Kruimel plaattaart met rabarber en aardbei

Kruimel plaattaart met havermout

Ik gebruik graag havermout in mijn kruimeldeeg. Eerder deed ik dit bij deze “carmelitas,  maar ook bij dit recept voor havermoutcrumble met appel. Havermout geeft namelijk een extra lekkere bite aan een kruimeldeeg en deze bite komt ook in deze kruimel plaataart met havermout goed tot zijn recht.

Stukjes kruimel plaattaart met rabarber en aardbei

Welke bakvorm voor een plaattaart?

Als je de naam zo hoort denk je misschien, die taart maak je toch op de bakplaat? Maar niets is minder waar, je gebruikt wel degelijk een bakvorm. Tenzij je een extra grote plaattaart zou maken en je hebt een diepe bakplaat, dan zou dat natuurlijk wel kunnen. Ik gebruikte een rechthoekige bakvorm van 20×30 centimeter, dit is een vergelijkbare bakvorm. Enkele centimeters meer of minder maakt niet zo’n verschil, maar probeer wel ongeveer deze afmetingen aan te houden zodat je kruimel plaattaart met rabarber en aardbei de juiste hoogte heeft en ook gaar is in 60 minuten.

Kruimel plaattaart met aardbei en rabarber recept

Kruimel plaattaart met rabarber en aardbei

Kruimel plaattaart met rabarber en aardbei

Heerlijke, kruimelige plaattaart met rabarber en aardbei
4.37 van 22 stemmen
Voorbereiding30 minuten
Bereidingstijd1 uur
Totale tijd1 uur 30 minuten

Ingrediënten

10 stuks
Voor het kruimeldeeg
  • 250 gram bloem
  • 225 gram roomboter (koud - ongezouten)
  • 150 gram suiker
  • 100 gram havermout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snuf zout
  • 1 ei (middel)
Voor de laag aardbei-rabarber
  • 200 gram aardbei
  • 200 gram rabarber
  • 1 eetlepel maizena
  • 75 gram suiker

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
  • Vet de bakvorm in of bedek deze met een velletje bakpapier.
  • Meng alle ingrediënten voor het kruimeldeeg (behalve het ei) door elkaar tot een kruimelig deeg en voeg als laatste het ei erdoor. Zorg ervoor dat het deeg kruimelig blijft, kneed het niet te lang door.
  • Verdeel de helft van het kruimeldeeg over de bodem van de bakvorm en druk zachtjes aan.
  • Spoel de aardbei en rabarber schoon en snij in kleine stukjes.
  • Schep de maizena en suiker erdoor en verdeel het mengsel dan over het kruimeldeeg
  • Verdeel daarover weer de andere helft van het kruimeldeeg. Druk lichtjes aan.
  • Zet de plaattaart in de voorverwarmde oven en bak hem in ca. 60 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de plaattaart volledig afkoelen en snij hem daarna in 10 stukken. Eet smakelijk!
Voedingswaarde per portie
Calorieën: 394kcal | Koolhydraten: 50g | Eiwitten: 5g | Vetten: 20g | Verzadigd vet: 12g

Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Kruimel plaattaart met rabarber en aardbei

Kruimel plaattaart met rabarber en aardbei Pinterest Collage

36 gedachten over “Kruimel plaattaart met rabarber en aardbei”

  1. Vandaag gemaakt en mijn kinderen vonden het heerlijk!
    Het deeg was prima kruimelig en na toevoegen van het ei werd het 1 grote kleffe bende…
    Ik heb het zo goed en kwaad als het ging toch wat verdeeld en voor de smaak maakte dit niet uit.
    Misschien de volgende keer het deeg even verder koelen na kneden misschien?

    Beantwoorden
  2. Hoi Eef, ik wil deze graag maken in van die kleine aluminium bakjes(waar na het bakken een dekseltje op komt) hoe lang zouden ze dan in de oven moeten denk je? bakjes zijn ong 10×7 cm

    Beantwoorden
    • Lastig inschatten, maar ik zou zelf beginnen met 20-25 minuten denk ik. Grote kans dat ze dan nog wel wat langer moeten, maar liever wat tijd erbij zetten dan dat ze verbrand zijn.

      Beantwoorden
  3. Doe je dan dus de rabarber en aardbeien gewoon ongekookt gemend met suiker en maïzena ertussen. Je maakt dus van te voren geen soort compote?

    Beantwoorden
    • Ik zou dat zelf niet doen, boter stolt na het afkoelen in tegenstelling tot olie dus de structuur zal daardoor erg veranderen. Ook zal het niet ten goede zijn van de smaak. 😉

      Beantwoorden
  4. Hier geen vierkante bakvorm voor handen dus gekozen boor een glazen ovenschaal. 15 minuten langer in de oven gedaan omdat glas de warmte minder goed geleid.
    Super geslaagd recept!! Dank daarvoor!

    Beantwoorden
  5. 5 sterren
    Super lekkere taart! Heb voor door de rabarber/aardbei wel wat vanille suiker aan toegevoegd. Mijn man vindt dit soort dingen normaal niet lekker, maar die vond de taart top! Alleen jammer dat de rest van mijn familie niet wilde proberen omdat ze verwachten rabarber smerig is.

    Beantwoorden
  6. Heerlijke taart! Ik verving maizena door chiazaad omdat dit massaal veel vocht opneemt. Zo bleef de deeg lekker kruimelig.
    De tarwe bloem verving ik de helft door amandelmeel en wat cocos.
    De boter verving ik volledig door cocosboter en een paar eetlepels perillaolie.
    10 gr minder suiker dan aanbevolen was nog voldoende om het zure van de rabarber te verzachten en toch geen al te zoete taart te verkrijgen.
    De oven en temperatuur aanbevelingen heb ik perfect opgevolgd.

    Beantwoorden
  7. 5 sterren
    Gisteren gebakken. Makkelijke recept en snel klaar, Super lekker geworden! Heb het uitgedeeld aan buurtgenoten en geen klacht teruggehoord ????.
    Volgens mij is er nog wel te variëren met het suiker in de kruimeldeeg vervangen door honing. En evt. meer havermout en minder bloem. Al uitgeprobeerd?

    Beantwoorden
    • Ik zou honing niet zo snel gebruiken ivm de kruimel in het deeg. Met de hoeveelheden havermout en bloem kun je uiteraard lekker variëren 🙂

      Beantwoorden
  8. Helaas,bij mij de bovenlaag heel donker geworden..Had kleinere bakvorm,20 bij 27.Zelfde hoeveelheden gebruikt ,maar had te weinig deeg..ik snap het niet.

    Beantwoorden
    • Lastig om te zeggen? De bakvorm is redelijk gelijk hoor, ik 20 x 30 dus die 3 centimeter zal het verschil niet kunnen zijn. Heb je de oven misschien per ongeluk op hetelucht gezet?

      Beantwoorden
  9. Je rabarbercake was heerlijk
    Ik heb n goed groeiende struik in de tuin dus hoe meer recepten hoe beter maar . Dus ik ga nu voor de plaatkoek maar:
    Hoe heet moet de oven??

    Beantwoorden
      • Hai Eef, 2 vraagjes: kan ik voor de bloem ook (bijv amandel)meel gebruiken? En kan dat dan ook gebruikt worden Ipv de maizena?

        Beantwoorden
        • Je kunt ander meel gebruiken, alleen hou er wel rekening mee dat niet iedere meelsoort hetzelfde werkt. Dus dat zou ik dan eerst even opzoeken. De maizena zou je kunnen vervangen daarmee, alleen weet ik niet hoe goed dat het vocht opneemt (daarvoor gebruik je de maizena, omdat het goed vocht opneemt en het vocht uit het fruit de taart niet te nat maakt).

          Beantwoorden
          • Hoi hoi! Volgens mij kun je de bloem goed vervangen door bijvoorbeeld boekweitmeel te gebruiken, eventueel in combinatie met amandelmeel (is heel lekker). En voor het opnemen van vocht zou je de maizena ook kunnen vervangen door aardappelzetmeel of kokosmeel bijvoorbeeld. Nog een paar ideetjes misschien voor de “anti-allergie-bakkers” onder ons.

4.37 van 22 stemmen (21 stemmen zonder reactie)

Plaats een reactie