Carmelitas, alleen de naam al! Dit goddelijk lekkere karamel-havermout-chocolade baksel is echt een aanrader om eens te maken. Zorg wel dat je gasten over de vloer krijgt, want deze lekkernij is niet bepaald goed voor de lijn én ook nog eens een baksel waar je je vingers waarschijnlijk niet vanaf kunt houden. Wees gewaarschuwd zou ik zeggen 😉 .
Het recept voor de carmelitas is zeker niet moeilijk te noemen. Je bouwt het geheel eigenlijk laagje voor laagje op en dan komt het moeilijkste gedeelte van dit recept: wachten. De carmelitas moeten namelijk echt volledig afgekoeld zijn voor je ze kunt aansnijden. Minimaal 4 uur maar het liefst een nachtje in de koelkast. Ze hebben het nu eenmaal nodig aangezien het anders een grote kliederboel wordt van karamel, chocolade en havermout.
Heerlijk baksel
Als je eenmaal het geduld hebt kunt opbrengen om te wachten, dan staat er een ware traktatie voor je klaar. Dit baksel heeft een crunchy laagje gemaakt van bloem, havermout, suiker en boter met daarin stukjes melk en pure chocolade en een romige karamelsaus. Als je ‘m even van tevoren uit de koelkast haalt en op kamertemperatuur laat komen, dan zul je de karamel al een beetje zien ‘lopen’ zoals op de foto. Man, man wat is dit toch ontzettend lekker!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 250 gram zachte karamel snoepjes (bijvoorbeeld: zachte Werther's Original)
- 180 gram roomboter (gezouten)
- 135 gram kristalsuiker
- 130 gram bloem
- 120 ml slagroom (ongeklopt)
- 90 gram havermout
- 80 gram melkchocolade (in kleine stukjes - ter grootte van een koffieboon)
- 80 gram pure chocolade (in kleine stukjes - ter grootte van een koffieboon)
- 1 eetlepel vanille-extract
- 1 theelepel baking soda
- snuf zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte en bedek de ovenschaal met bakpapier (zonder krijg je ze er niet goed uit).
- Smelt de roomboter in een steelpannetje en doe in een ruime kom. Voeg de suiker en het vanille extract toe en meng tot een glad mengsel. Voeg beetje bij beetje de bloem, baking soda, havermout en een snuf zout toe en meng tot een egaal, glad mengsel.
- Doe de helft van dit mengsel in de ovenschaal en schuif dit in de oven voor ongeveer 10 minuten.
- Ondertussen maak je het karamel mengsel. Laat de karamelsnoepjes en de slagroom met een flinke snuf zout op middelhoog vuur te smelten in een steelpan. Roer af en toe goed om tot je een egale massa hebt.
- Haal de ovenschaal uit de oven en verdeel de stukjes pure en melkchocolade over de bodem. Schenk hierover het karamel mengsel en verkruimel hier bovenop de rest van het havermout beslag.
- Zet het geheel weer in de oven voor ca. 15-20 minuten tot de bovenkant mooi goudbruin gekleurd is.
- Laat de carmelitas volledig afkoelen en zet het geheel dan minimaal voor 4 uur, maar het liefst de hele nacht, in de koelkast alvorens er stukjes van te snijden. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
Dit recept is geïnspireerd op het recept van Averie Cooks
Anne-Marie says:
Oh mijn god, maak me gek. Dit moet ik maken!
Sandra says:
Ik wil deze, NUUUU!!! Ziet er echt te goddelijk uit!
Megan says:
Mmm… die zien er echt onweerstaanbaar lekker uit!
Tabitha says:
Sweet Lord, ai ai ai… dat wordt een rondje rennen. Of twee… of drie..
Eef says:
Hahaha echt wel 😉 Maar ze zijn het waard 😀
Evelien says:
oh my….
Dat word even puzzelen om dit recept dieetproof te maken.
Dat ziet er onwijs goed uit!
Eef says:
Hahaha nee deze zijn niet “dieetproof”, maar wel heel erg lekker!
Evelien says:
Hahaha ik denk dat dat nog wel lukt.
Gelukkig is dieet proof voor mij iets anders dan lijn proof.
Gluten/zuivel/ei en sojavrij koken is een uitdaging maar als het lukt is het extra satisfying.
Het brengt de creativiteit in ieder geval naar een nieuw level.
En met een eenzame verjaardag in het verschiet heb ik deze toch echt verdient. Haha!
Eef says:
Ah dan had ik je verkeerd begrepen 😉 Dat maakt het inderdaad een meer creatieve uitdaging, ik ben wel heel erg benieuwd naar je creatie!
Deborah says:
Oh wauw! Dit ziet er echt goddelijk uit! Deze komen op mijn to make lijstje!
Paula says:
Ik heb ze gemaakt en iedereen was er weg van vooral de kleinkinderen is voor herhaling vatbaar
Eef says:
Hi Paula, wat super om te lezen 😀 Fijn dat ze in de smaak vallen! Dank voor je reactie.
Mart says:
Kan ik iets anders gebruiken voor de chocolade?
Eef says:
Wat zou je willen gebruiken?
Mart says:
Heb werthers echte gebruikt was een succes voor de persoon die geen chocolade verdraagt.
Mart says:
Kan ik iets anders gebruiken voor de chocolade?
Eef says:
Wat zou je willen gebruiken?
Wendy says:
Klopt het dat er een EETlepel vanilleextract en een THEElepel baking soda in moet? Lijkt me zoveel vanille 😉
Eef says:
Ja, dat is juist en zeker niet een eetlepel baking soda, dan krijg je gekke dingen 😉
Anna says:
Het lukt me elke keer maar niet te reageren! Misschien op deze manier;
Zou je de snoepjes ook kunnen vervangen door zelf karamel maken? Dit voelt zo gek. Heb weleens zo karamelsaus gemaakt kan ik me herinneren…
Eef says:
Hi Anna, sorry je reactie was per abuis in de spam filter gekomen (foutje van het systeem) daardoor waren ze niet zichtbaar. Dat zou kunnen maar dan kunnen ze wel het vochtig/ sompig worden. Dan zou ik eerder caramel snoepjes zelf maken die zijn wat steviger. Deze zouden dat perfect voor zijn (zonder het zeezout dan): https://www.eefkooktzo.nl/zachte-karamel-met-zeezout/ 🙂
Wendy says:
Klopt het dat er een EETlepel vanilleextract en een THEElepel baking soda in moet? Lijkt me zoveel vanille 😉
Eef says:
Ja, dat is juist en zeker niet een eetlepel baking soda, dan krijg je gekke dingen 😉
Anna says:
Moet het perse met baking soda of kan gewoon bakpoeder ook?
Eef says:
Bakingsoda en bakpoeder zijn twee verschillende dingen en hebben een verschillende werking. Ik raad je echt bakingsoda aan.
Anna says:
Moet het perse met baking soda of kan gewoon bakpoeder ook?
Anna says:
Hoi! Heb het gemaakt en echt super lekker! Maar wat ik me afvroeg… zou je in plaats van met snoepjes niet zelf karamel kunnen maken en dan met slagroom? Dit voelt zo gek, met snoepjes. Ben benieuwd!
Anna says:
Hoi! Heb het gemaakt en echt super lekker! Maar wat ik me afvroeg… zou je in plaats van met snoepjes niet zelf karamel kunnen maken en dan met slagroom? Dit voelt zo gek, met snoepjes. Ben benieuwd!
Anna says:
Hoi! Heb het gemaakt en echt super lekker! Maar vraag me af… zou je niet gewoon zelf karamel kunnen maken en dan met slagroom erbij? Dit voelt zo gek…
Anna says:
Hoi! Heb het gemaakt en echt super lekker! Maar vraag me af… zou je niet gewoon zelf karamel kunnen maken en dan met slagroom erbij? Dit voelt zo gek…
Anna says:
Het lukt me elke keer maar niet te reageren! Misschien op deze manier;
Zou je de snoepjes ook kunnen vervangen door zelf karamel maken? Dit voelt zo gek. Heb weleens zo karamelsaus gemaakt kan ik me herinneren…
Elien says:
Carmelitas, nog nooit van gehoord..
Ik maakte ze gisteren & WAT EEN ONTDEKKING!
Heerlijk!
Het vriendje heeft ze mee naar het werk om te trakteren & trots dat hij was 🙂
Bedankt voor het recept!
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dank voor je reactie Elien 😀
Kelly says:
Wat een heerlijk recept is dit! Hoe lang kan ik ze ongeveer bewaren in de koelkast? En kan ik het ook eventueel invriezen?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Fijn om te horen! 3-4 dagen in de koelkast zeker wel en je kunt het ook (goed afgesloten) invriezen.
Elien says:
Carmelitas, nog nooit van gehoord..
Ik maakte ze gisteren & WAT EEN ONTDEKKING!
Heerlijk!
Het vriendje heeft ze mee naar het werk om te trakteren & trots dat hij was 🙂
Bedankt voor het recept!
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dank voor je reactie Elien 😀
Korine says:
Afgelopen weekend gemaakt..goddelijk Zeer zeker voor herhaling vatbaar!!
Eef says:
Lekker he! Ik word er blij van dat hij ook zo bij jou in de smaak valt Korine, dankjewel 🙂
Korine says:
Afgelopen weekend gemaakt..goddelijk Zeer zeker voor herhaling vatbaar!!
Eef says:
Lekker he! Ik word er blij van dat hij ook zo bij jou in de smaak valt Korine, dankjewel 🙂
Margriet says:
Voor het eerst op, op een terras in Deventer. Het recept opgezocht en deze gemaakt. We zijn fan! Wat is dit heerlijk! Staat nu ook weer in de oven
Eef says:
Wat leuk om te lezen Margriet, dank voor je reactie 🙂
Margriet says:
Voor het eerst op, op een terras in Deventer. Het recept opgezocht en deze gemaakt. We zijn fan! Wat is dit heerlijk! Staat nu ook weer in de oven
Eef says:
Wat leuk om te lezen Margriet, dank voor je reactie 🙂
Maaike says:
Eef,
Zou je ook fudge kunnen gebruiken IPV de Werher’s Echte ?
Eef says:
Zou het gewoon proberen! Lijkt me geen probleem het zal alleen iets minder “caramellerig” worden zeg maar 😉
Maaike says:
Eef,
Zou je ook fudge kunnen gebruiken IPV de Werher’s Echte ?