Volg mij:
(Zoete) Baksels

Carmelitas

Carmelitas

Carmelitas, alleen de naam al! Dit goddelijk lekkere karamel-havermout-chocolade baksel is echt een aanrader om eens te maken. Zorg wel dat je gasten over de vloer krijgt want deze lekkernij is niet bepaald goed voor de lijn én ook nog eens een baksel waar je je vingers waarschijnlijk niet vanaf kunt houden. Wees gewaarschuwd zou ik zeggen 😉 .

Het recept voor de carmelitas is zeker niet moeilijk te noemen. Je bouwt het geheel eigenlijk laagje voor laagje op tot je klaar bent en dan komt het moeilijkste gedeelte van dit recept namelijk: wachten. De carmelitas moeten namelijk echt volledig afgekoeld zijn voor je ze kunt aansnijden. Minimaal 4 uur maar het liefst een nachtje in een koelkast. Ze hebben het nu eenmaal nodig aangezien het anders een grote kliederboel wordt van karamel, chocolade en havermout.

Als je eenmaal het geduld hebt kunt opbrengen om te wachten dan staat er een ware traktatie voor je klaar. Dit baksel heeft een crunchy laagje gemaakt van bloem, havermout, suiker en boter welke stukjes melk en pure chocolade en een romige karamelsaus omhult. Als je ‘m even van te voren uit de koelkast haalt en op kamertemperatuur laat komen dan zul je de karamel al een beetje zien “lopen” zoals op de foto. Man, man wat is dit toch ontzettend lekker!

Carmelitas940x640


Het recept voor carmelitas:

Voorbereiding: 15 minuten | Bereiding: 30 minuten | Totale tijd: 45 minuten (+afkoelen)
Hoeveelheid: 9 stuks

Wat heb je nodig voor carmelitas (ingrediënten):

  • 250 gram zachte karamel snoepjes (bijvoorbeeld: zachte Werther’s Original)
  • 180 gram roomboter (gezouten)
  • 135 gram kristalsuiker
  • 130 gram bloem
  • 120 ml slagroom (ongeklopt)
  • 90 gram havermout
  • 80 gram melkchocolade (in kleine stukjes – ter grote van een koffieboon)
  • 80 gram pure chocolade (in kleine stukjes – ter grote van een koffieboon)
  • 1 eetlepel vanilleextract
  • 1 theelepel bakinsoda
  • snuf zout

Hoe maak je carmelitas :

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en bedankt een ovenschaal van 20 bij 20 centimeter met bakpapier. Vet de schaal niet in maar gebruik echt bakpapier zodat je de carmelitas er straks makkelijker uit kunt halen.
  2. Smelt de roomboter in een steelpannetje en doe deze in een ruime kom. Voeg hieraan de suiker en het vanille extract toe en meng dit tot een glad mengsel. Voeg beetje bij beetje de bloem, bakingsoda, havermout en een snuf zout toe en meng dit weer tot een egaal, glad mengsel.
  3. Doe de helft van dit mengsel in de ovenschaal en schuif dit in de oven voor ongeveer 10 minuten.
  4. Terwijl dit in de oven staat gaan we het karamel mengsel maken. Dit doen we door de karamelsnoepjes (uiteraard zonder papiertje) en de slagroom met een flinke snuf zout op middelhoog vuur te laten smelten in een steelpannetje. Roer het mengsel af en toe goed om tot je een egale massa hebt.
  5. Haal de ovenschaal uit de oven en verdeel de stukjes pure en melkchocolade over de bodem. Schenk hierover het karamel mengsel en verkruimel hier bovenop de rest van het havermout beslag.
  6. Zet het geheel weer in de oven voor ongeveer 15-20 minuten tot de bovenkant mooi goud bruin gekleurd is.
  7. Laat de carmelitas vervolgens volledig afkoelen en zet het geheel dan minimaal voor 4 uur maar het liefst de hele nacht in de koelkast alvorens er stukjes van te snijden. Eet smakelijk!

Carmelitas

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer lekkers en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #EEFKOOKTZO als je dit recept gemaakt hebt. Dat vind ik super leuk!

Dit recept is geïnspireerd op het recept van Averie Cooks

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

27 Reacties

  • Beantwoorden Anne-Marie

    Oh mijn god, maak me gek. Dit moet ik maken!

    13 april 2016 at 07:20
  • Beantwoorden Sandra

    Ik wil deze, NUUUU!!! Ziet er echt te goddelijk uit!

    13 april 2016 at 07:24
  • Beantwoorden Megan

    Mmm… die zien er echt onweerstaanbaar lekker uit!

    14 april 2016 at 16:14
  • Beantwoorden Tabitha

    Sweet Lord, ai ai ai… dat wordt een rondje rennen. Of twee… of drie..

    15 april 2016 at 01:03
    • Beantwoorden Eef

      Hahaha echt wel 😉 Maar ze zijn het waard 😀

      15 april 2016 at 10:26
  • Beantwoorden Deborah

    Oh wauw! Dit ziet er echt goddelijk uit! Deze komen op mijn to make lijstje!

    31 mei 2016 at 16:53
  • Beantwoorden Paula

    Ik heb ze gemaakt en iedereen was er weg van vooral de kleinkinderen is voor herhaling vatbaar

    28 april 2017 at 05:29
    • Beantwoorden Eef

      Hi Paula, wat super om te lezen 😀 Fijn dat ze in de smaak vallen! Dank voor je reactie.

      6 mei 2017 at 21:06
  • Beantwoorden Mart

    Kan ik iets anders gebruiken voor de chocolade?

    16 maart 2018 at 18:05
    • Beantwoorden Eef

      Wat zou je willen gebruiken?

      25 maart 2018 at 09:39
      • Beantwoorden Mart

        Heb werthers echte gebruikt was een succes voor de persoon die geen chocolade verdraagt.

        27 juni 2018 at 21:46
  • Beantwoorden Wendy

    Klopt het dat er een EETlepel vanilleextract en een THEElepel baking soda in moet? Lijkt me zoveel vanille 😉

    16 juni 2018 at 13:59
    • Beantwoorden Eef

      Ja, dat is juist en zeker niet een eetlepel baking soda, dan krijg je gekke dingen 😉

      26 juni 2018 at 09:01
      • Beantwoorden Anna

        Het lukt me elke keer maar niet te reageren! Misschien op deze manier;

        Zou je de snoepjes ook kunnen vervangen door zelf karamel maken? Dit voelt zo gek. Heb weleens zo karamelsaus gemaakt kan ik me herinneren…

        3 juli 2018 at 18:38
        • Beantwoorden Eef

          Hi Anna, sorry je reactie was per abuis in de spam filter gekomen (foutje van het systeem) daardoor waren ze niet zichtbaar. Dat zou kunnen maar dan kunnen ze wel het vochtig/ sompig worden. Dan zou ik eerder caramel snoepjes zelf maken die zijn wat steviger. Deze zouden dat perfect voor zijn (zonder het zeezout dan): https://www.eefkooktzo.nl/zachte-karamel-met-zeezout/ 🙂

          15 juli 2018 at 14:20
  • Beantwoorden Anna

    Moet het perse met baking soda of kan gewoon bakpoeder ook?

    29 juni 2018 at 10:24
    • Beantwoorden Eef

      Bakingsoda en bakpoeder zijn twee verschillende dingen en hebben een verschillende werking. Ik raad je echt bakingsoda aan.

      15 juli 2018 at 14:21
  • Beantwoorden Anna

    Hoi! Heb het gemaakt en echt super lekker! Maar wat ik me afvroeg… zou je in plaats van met snoepjes niet zelf karamel kunnen maken en dan met slagroom? Dit voelt zo gek, met snoepjes. Ben benieuwd!

    3 juli 2018 at 18:33
  • Beantwoorden Anna

    Hoi! Heb het gemaakt en echt super lekker! Maar vraag me af… zou je niet gewoon zelf karamel kunnen maken en dan met slagroom erbij? Dit voelt zo gek…

    3 juli 2018 at 18:35
  • Beantwoorden Elien

    Carmelitas, nog nooit van gehoord..
    Ik maakte ze gisteren & WAT EEN ONTDEKKING!
    Heerlijk!
    Het vriendje heeft ze mee naar het werk om te trakteren & trots dat hij was 🙂

    Bedankt voor het recept!

    4 juli 2018 at 01:49
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk om te lezen! Dank voor je reactie Elien 😀

      15 juli 2018 at 14:21
  • Beantwoorden Korine

    Afgelopen weekend gemaakt..goddelijk Zeer zeker voor herhaling vatbaar!!

    18 juli 2018 at 17:06
    • Beantwoorden Eef

      Lekker he! Ik word er blij van dat hij ook zo bij jou in de smaak valt Korine, dankjewel 🙂

      18 juli 2018 at 19:04
  • Beantwoorden Margriet

    Voor het eerst op, op een terras in Deventer. Het recept opgezocht en deze gemaakt. We zijn fan! Wat is dit heerlijk! Staat nu ook weer in de oven

    17 november 2018 at 11:50
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk om te lezen Margriet, dank voor je reactie 🙂

      25 november 2018 at 10:45
  • Beantwoorden Maaike

    Eef,
    Zou je ook fudge kunnen gebruiken IPV de Werher’s Echte ?

    7 juni 2019 at 23:07
    • Beantwoorden Eef

      Zou het gewoon proberen! Lijkt me geen probleem het zal alleen iets minder “caramellerig” worden zeg maar 😉

      9 juni 2019 at 21:08

    Laat een reactie achter