Carmelitas

Carmelitas

Carmelitas, alleen de naam al! Dit goddelijk lekkere karamel-havermout-chocolade baksel is echt een aanrader om eens te maken. Zorg wel dat je gasten over de vloer krijgt, want deze lekkernij is niet bepaald goed voor de lijn én ook nog eens een baksel waar je je vingers waarschijnlijk niet vanaf kunt houden. Wees gewaarschuwd zou ik zeggen 😉 .

Het recept voor de carmelitas is zeker niet moeilijk te noemen. Je bouwt het geheel eigenlijk laagje voor laagje op en dan komt het moeilijkste gedeelte van dit recept: wachten. De carmelitas moeten namelijk echt volledig afgekoeld zijn voor je ze kunt aansnijden. Minimaal 4 uur maar het liefst een nachtje in de koelkast. Ze hebben het nu eenmaal nodig aangezien het anders een grote kliederboel wordt van karamel, chocolade en havermout.

Heerlijk baksel

Als je eenmaal het geduld hebt kunt opbrengen om te wachten, dan staat er een ware traktatie voor je klaar. Dit baksel heeft een crunchy laagje gemaakt van bloem, havermout, suiker en boter met daarin stukjes melk en pure chocolade en een romige karamelsaus. Als je ‘m even van tevoren uit de koelkast haalt en op kamertemperatuur laat komen, dan zul je de karamel al een beetje zien ‘lopen’ zoals op de foto. Man, man wat is dit toch ontzettend lekker!

Carmelitas940x640

Carmelitas

Carmelitas

Carmelitas, alleen de naam al. Dit zoete baksel bestaat uit een knapperig laagje van havermout en bloem met chocolade en karamel ertussen.
4.67 van 3 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Hoeveelheid: 9 stuks

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 250 gram zachte karamel snoepjes (bijvoorbeeld: zachte Werther's Original)
  • 180 gram roomboter (gezouten)
  • 135 gram kristalsuiker
  • 130 gram bloem
  • 120 ml slagroom (ongeklopt)
  • 90 gram havermout
  • 80 gram melkchocolade (in kleine stukjes - ter grootte van een koffieboon)
  • 80 gram pure chocolade (in kleine stukjes - ter grootte van een koffieboon)
  • 1 eetlepel vanille-extract
  • 1 theelepel baking soda
  • snuf zout

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte en bedek de ovenschaal met bakpapier (zonder krijg je ze er niet goed uit).
  • Smelt de roomboter in een steelpannetje en doe in een ruime kom. Voeg de suiker en het vanille extract toe en meng tot een glad mengsel. Voeg beetje bij beetje de bloem, baking soda, havermout en een snuf zout toe en meng tot een egaal, glad mengsel.
  • Doe de helft van dit mengsel in de ovenschaal en schuif dit in de oven voor ongeveer 10 minuten.
  • Ondertussen maak je het karamel mengsel. Laat de karamelsnoepjes en de slagroom met een flinke snuf zout op middelhoog vuur te smelten in een steelpan. Roer af en toe goed om tot je een egale massa hebt.
  • Haal de ovenschaal uit de oven en verdeel de stukjes pure en melkchocolade over de bodem. Schenk hierover het karamel mengsel en verkruimel hier bovenop de rest van het havermout beslag.
  • Zet het geheel weer in de oven voor ca. 15-20 minuten tot de bovenkant mooi goudbruin gekleurd is.
  • Laat de carmelitas volledig afkoelen en zet het geheel dan minimaal voor 4 uur, maar het liefst de hele nacht, in de koelkast alvorens er stukjes van te snijden. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 512kcal | Koolhydraten: 58g | Eiwitten: 5g | Vetten: 31g | Verzadigd vet: 18g

*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Carmelitas

Dit recept is geïnspireerd op het recept van Averie Cooks

52 reacties op “Carmelitas

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeel dit recept