fbpx
Carmelitas

Carmelitas

Carmelitas, alleen de naam al! Dit goddelijk lekkere karamel-havermout-chocolade baksel is echt een aanrader om eens te maken. Zorg wel dat je gasten over de vloer krijgt want deze lekkernij is niet bepaald goed voor de lijn én ook nog eens een baksel waar je je vingers waarschijnlijk niet vanaf kunt houden. Wees gewaarschuwd zou ik zeggen 😉 .

Het recept voor de carmelitas is zeker niet moeilijk te noemen. Je bouwt het geheel eigenlijk laagje voor laagje op tot je klaar bent en dan komt het moeilijkste gedeelte van dit recept namelijk: wachten. De carmelitas moeten namelijk echt volledig afgekoeld zijn voor je ze kunt aansnijden. Minimaal 4 uur maar het liefst een nachtje in een koelkast. Ze hebben het nu eenmaal nodig aangezien het anders een grote kliederboel wordt van karamel, chocolade en havermout.

Als je eenmaal het geduld hebt kunt opbrengen om te wachten dan staat er een ware traktatie voor je klaar. Dit baksel heeft een crunchy laagje gemaakt van bloem, havermout, suiker en boter welke stukjes melk en pure chocolade en een romige karamelsaus omhult. Als je ‘m even van te voren uit de koelkast haalt en op kamertemperatuur laat komen dan zul je de karamel al een beetje zien “lopen” zoals op de foto. Man, man wat is dit toch ontzettend lekker!

Carmelitas940x640


Het recept voor carmelitas:

Voorbereiding: 15 minuten | Bereiding: 30 minuten | Totale tijd: 45 minuten (+afkoelen)
Hoeveelheid: 9 stuks

Wat heb je nodig voor carmelitas (ingrediënten):

  • 250 gram zachte karamel snoepjes (bijvoorbeeld: zachte Werther’s Original)
  • 180 gram roomboter (gezouten)
  • 135 gram kristalsuiker
  • 130 gram bloem
  • 120 ml slagroom (ongeklopt)
  • 90 gram havermout
  • 80 gram melkchocolade (in kleine stukjes – ter grote van een koffieboon)
  • 80 gram pure chocolade (in kleine stukjes – ter grote van een koffieboon)
  • 1 eetlepel vanilleextract
  • 1 theelepel bakinsoda
  • snuf zout

Hoe maak je carmelitas :

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en bedankt een ovenschaal van 20 bij 20 centimeter met bakpapier. Vet de schaal niet in maar gebruik echt bakpapier zodat je de carmelitas er straks makkelijker uit kunt halen.
  2. Smelt de roomboter in een steelpannetje en doe deze in een ruime kom. Voeg hieraan de suiker en het vanille extract toe en meng dit tot een glad mengsel. Voeg beetje bij beetje de bloem, bakingsoda, havermout en een snuf zout toe en meng dit weer tot een egaal, glad mengsel.
  3. Doe de helft van dit mengsel in de ovenschaal en schuif dit in de oven voor ongeveer 10 minuten.
  4. Terwijl dit in de oven staat gaan we het karamel mengsel maken. Dit doen we door de karamelsnoepjes (uiteraard zonder papiertje) en de slagroom met een flinke snuf zout op middelhoog vuur te laten smelten in een steelpannetje. Roer het mengsel af en toe goed om tot je een egale massa hebt.
  5. Haal de ovenschaal uit de oven en verdeel de stukjes pure en melkchocolade over de bodem. Schenk hierover het karamel mengsel en verkruimel hier bovenop de rest van het havermout beslag.
  6. Zet het geheel weer in de oven voor ongeveer 15-20 minuten tot de bovenkant mooi goud bruin gekleurd is.
  7. Laat de carmelitas vervolgens volledig afkoelen en zet het geheel dan minimaal voor 4 uur maar het liefst de hele nacht in de koelkast alvorens er stukjes van te snijden. Eet smakelijk!

Carmelitas

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer lekkers en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #EEFKOOKTZO als je dit recept gemaakt hebt. Dat vind ik super leuk!

Dit recept is geïnspireerd op het recept van Averie Cooks

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

50 reacties op “Carmelitas”

        1. Hahaha ik denk dat dat nog wel lukt.
          Gelukkig is dieet proof voor mij iets anders dan lijn proof.
          Gluten/zuivel/ei en sojavrij koken is een uitdaging maar als het lukt is het extra satisfying.
          Het brengt de creativiteit in ieder geval naar een nieuw level.
          En met een eenzame verjaardag in het verschiet heb ik deze toch echt verdient. Haha!

          1. Eef

            Ah dan had ik je verkeerd begrepen 😉 Dat maakt het inderdaad een meer creatieve uitdaging, ik ben wel heel erg benieuwd naar je creatie!

  1. Klopt het dat er een EETlepel vanilleextract en een THEElepel baking soda in moet? Lijkt me zoveel vanille 😉

      1. Het lukt me elke keer maar niet te reageren! Misschien op deze manier;

        Zou je de snoepjes ook kunnen vervangen door zelf karamel maken? Dit voelt zo gek. Heb weleens zo karamelsaus gemaakt kan ik me herinneren…

        1. Hi Anna, sorry je reactie was per abuis in de spam filter gekomen (foutje van het systeem) daardoor waren ze niet zichtbaar. Dat zou kunnen maar dan kunnen ze wel het vochtig/ sompig worden. Dan zou ik eerder caramel snoepjes zelf maken die zijn wat steviger. Deze zouden dat perfect voor zijn (zonder het zeezout dan): https://www.eefkooktzo.nl/zachte-karamel-met-zeezout/ 🙂

  2. Klopt het dat er een EETlepel vanilleextract en een THEElepel baking soda in moet? Lijkt me zoveel vanille 😉

    1. Bakingsoda en bakpoeder zijn twee verschillende dingen en hebben een verschillende werking. Ik raad je echt bakingsoda aan.

  3. Hoi! Heb het gemaakt en echt super lekker! Maar wat ik me afvroeg… zou je in plaats van met snoepjes niet zelf karamel kunnen maken en dan met slagroom? Dit voelt zo gek, met snoepjes. Ben benieuwd!

  4. Hoi! Heb het gemaakt en echt super lekker! Maar wat ik me afvroeg… zou je in plaats van met snoepjes niet zelf karamel kunnen maken en dan met slagroom? Dit voelt zo gek, met snoepjes. Ben benieuwd!

  5. Hoi! Heb het gemaakt en echt super lekker! Maar vraag me af… zou je niet gewoon zelf karamel kunnen maken en dan met slagroom erbij? Dit voelt zo gek…

  6. Hoi! Heb het gemaakt en echt super lekker! Maar vraag me af… zou je niet gewoon zelf karamel kunnen maken en dan met slagroom erbij? Dit voelt zo gek…

  7. Carmelitas, nog nooit van gehoord..
    Ik maakte ze gisteren & WAT EEN ONTDEKKING!
    Heerlijk!
    Het vriendje heeft ze mee naar het werk om te trakteren & trots dat hij was 🙂

    Bedankt voor het recept!

  8. Carmelitas, nog nooit van gehoord..
    Ik maakte ze gisteren & WAT EEN ONTDEKKING!
    Heerlijk!
    Het vriendje heeft ze mee naar het werk om te trakteren & trots dat hij was 🙂

    Bedankt voor het recept!

  9. Voor het eerst op, op een terras in Deventer. Het recept opgezocht en deze gemaakt. We zijn fan! Wat is dit heerlijk! Staat nu ook weer in de oven

  10. Voor het eerst op, op een terras in Deventer. Het recept opgezocht en deze gemaakt. We zijn fan! Wat is dit heerlijk! Staat nu ook weer in de oven

    1. Zou het gewoon proberen! Lijkt me geen probleem het zal alleen iets minder “caramellerig” worden zeg maar 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top