Rabarbercake. Een heerlijke, luchtige cake met rabarber en amandel. Een feestje voor op tafel met een heerlijke seizoensgroente. Vandaag vertel ik je alles over mijn liefde voor deze prachtige roze groenten en waarom je deze cake echt eens moet proberen, aanrader!
Zodra rabarber in het seizoen is kan ik niet wachten om het in huis te halen. Dit jaar vond ik het als eerste bij de blauwe supermarkt, maar gezien die maar liefst 5,50 euro vroeg voor een bosje van (naar wat het qua prijs bijna leek) roze goud keek ik toch nog even verder.
De zoektocht naar rabarber
Bij ons heb je namelijk overal stalletjes aan de weg van boerderijen die hun waar verkopen. Nu moet ik eerlijkheidshalve zeggen dat ik er dit jaar wel erg vroeg bij was, dus het duurde even, maar toen ik een dorpje verderop langs een bord met ‘rabarber’ reed gooide ik de auto langs de kant van de weg en kocht ik een prachtige bos rabarber voor het lieve prijsje van 1,50 euro.
Het seizoen van de rabarber
Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik behoorlijk vroeg was met mijn zoektocht naar rabarber eind april. Officieel loopt het rabarber seizoen van mei t/m juli ongeveer, maar we hadden een zacht voorjaar gehad dus ik vond dat het seizoen dit jaar wel iets eerder kon beginnen. Nu was dat iets te voorbarig, maar inmiddels heb ik prachtige rabarber van het land kunnen vinden. Ik bedoel, we blijven toch allemaal (meer) binnen en wat is er dan leuker om lekker de keuken in te duiken en aan de slag te gaan met prachtige seizoensproducten van Hollandse bodem?
Rabarbercake
Voor deze heerlijke cake met rabarber heb je niet veel ingredienten nodig. Waarschijnlijk heb je de meeste wel in huis zoals eieren, zelfrijzend bakmeel en roomboter. Mocht je trouwens wat rabarber over hebben maak er dan rabarber compote van, in dit basisrecept kun je er alles over lezen. Super lekker door de yoghurt of wat dacht je van een klein beetje bij deze cake! Echt iets voor de échte liefhebber van rabarber.
Handig om te weten: ik gebruikte deze springvorm van 18 centimeter voor het maken van deze cake. Mocht je een grotere vorm gebruiken dan wordt de cake wat lager en zul je de bereidingstijd iets moeten aanpassen.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 350 gram rabarber
- 175 gram amandelmeel
- 125 gram roomboter (ongezouten, kamertemperatuur)
- 125 gram suiker (+ 2 eetlepels suiker)
- 100 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 eieren (middel)
- 2 eetlepels amandelvlokken
- 1 eetlepel sinaasappelrasp
- 1 theelepel bakpoeder
- snuf zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte en vet de springvorm in.
- Maak de rabarber schoon en snij in stukjes van ongeveer 4 centimeter. Na het schoonmaken van de rabarber heb je ongeveer 200 gram in stukjes over.
- Klop de boter en de suiker wit en luchtig in een paar minuten.
- Meng de eieren er 1 voor 1 door.
- Voeg dan het amandelmeel, de sinaasappelrasp, zelfrijzend bakmeel, bakpoeder en een snuf zout erdoor.
- Verdeel de helft van het beslag over de springvorm.
- Verdeel hierover de helft van de rabarber en strooi daar 1 eetlepel suiker overheen.
- Verdeel daarover de andere helft van het beslag en daarop doe je de rest van de rabarber.
- Hierover de laatste eetlepel suiker samen met de amandelvlokken.
- Bak de cake nu 1 uur in de oven. Controleer of hij gaar is door er met een satéprikker in te steken. Indien hij (nog) niet gaar is maar de bovenkant al wel verkleurd is dek je de cake af met een velletje aluminiumfolie en bak je de cake nog ongeveer 15 minuten tot hij wel gaar is. Even laten afkoelen en eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Simone says:
Die ziet er zooooo lekker uit! Ik zag hem al langskomen in je stories en moest mezelf bedwingen om niet naar de winkel te rennen en rabarber te kopen 🙂
Eef says:
Ik zou het doen 😉 Dankjewel Simone!
Mirjam says:
De cake vanochtend gemaakt. Ziet er heel mooi uit, smaakt heerlijk!!!!
Maar het middendeel was wel helemaal ingezakt. Zelfs na 1 u en 20 min in de oven was het deeg daar nog slap. Wat kan ik verkeerd hebben gedaan?
Eef says:
Heb je wellicht een ruimere vorm gebruikt? Hete lucht i.p.v boven en onderwarmte?
Martijn says:
Heerlijk,
Ik vond het beslag wat droog dus heb er een extra ei door gedaan.
t.sterkman says:
De binnenste, eerste laag rabarberstukjes vooraf door wat custardpoeder rollen. Dat bindt het vrijkomende vocht verbetert het resultaat.
Naomi says:
Wekt Maïzena ook?
Sophia says:
Heerlijke smeuïge rabarbercake!! Het amandelmeel er door is echt een topper. Hier ook een iets grotere vorm (20 cm) gebruikt en 20 min langer in de oven (met aluminiumfolie er overheen op het einde). Hij ging met het bezoek bijna in 1 keer op ;-)!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie ?
Pascalle says:
Ik gebruik altijd gewone bloem
Marleen says:
Superlekkere, luchtige cake met een lichtzure toets van de rabarber. Prima gelukt
In een vorm van 20 cm.
Een aanrader!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie ????
José says:
Beste Eef heb jij een tip om de cake glutenvrije te maken?
Eef says:
Nee sorry, dat is echt een vak op zich. Kijk eens bij mijn collega Marike van Oh My Pie, zij heeft allerlei prachtige glutenvrije baksels 🙂
Evelien says:
Ik moet m nog proeven! Was even bang dat er niet genoeg beslag zou zijn. Maar was wel zo! Ziet er prachtig uit’ heb wel de rabarber wat kleiner gemaakt. Heb er zin in!
Ruby says:
Heerlijke luchtige zoete cake!
Heb het zelfrijzendbakmeel vervangen voor rijstmeel + bakpoeder om de cake glutenvrij te maken en daar proefde je niks van!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat een fijne tip, dankjewel Ruby!