Tjap tjoy met kip. Ik ben weer eens aan de slag gegaan met een heerlijk recept voor een gerecht uit het Chinese restaurant. Dit keer heb ik zelf tjap tjoy met kip gemaakt, zo fantastisch lekker om zelf te maken. Echt een aanrader!
Ik vertelde het je al in het recept voor de babi pangang, ik had het idee om recepten te ontwikkelen naar aanleiding van bekende gerechten van Chinees restaurants. Je weet het, ik ben dol op de Aziatische keuken! Zo maakte ik eerder de heerlijke klassieker Chinese tomatensoep, loempia’s, maar ook vegetarische loempia’s, zoet zure kip en tjap tjoy mag natuurlijk niet ontbreken aan dit lijstje. Ook echt een favoriet van mij. Ik bestel hem het liefst met kip, maar vegetarisch of met garnalen vind je ook vaak op de menukaart bij een Chinees restaurant.
Wat is tjap tjoy?
En wat is tjap tjoy nou precies is? Tjap tjoy is een gerecht afkomstig uit de Chinese keuken. Het bestaat voornamelijk uit gemengde groente (je kunt dus ook prima groenten uit het recept weglaten of vervangen voor andere groenten als er iets tussen zit wat je misschien niet zo lekker vindt.
De naam komt van twee Kantonese woorden, namelijk tjap, dat betekent gemengd en tjoi/tjoy, betekent groente. De basis van dit gerecht is dan ook lekker knapperige groente met een rijke smaak door de subtiele saus met o.a. oestersaus, ketjap, gember en sesamolie. Je kunt tjap tjoy vegetarisch houden en zo met wat witte rijst eten, ik koos ervoor om het met kip te maken. Het is helemaal niet moeilijk om zelf tjap tjoy te maken, je zet dit gerecht al binnen 30 minuten op tafel en het zit dus boordevol groenten.
De smaak van de ultieme tjap tjoy
Nog even een kleine disclaimer: dit is mijn versie van de tjap tjoy zoals ik hem ken van het Chinees restaurant. Het is dus niet het authentieke Chinese tjap tjoy recept, maar puur mijn versie, geinspireerd op dit gerecht wat ik bij verschillende Chinese restaurants heb gegeten. Ik heb de smaak zo dicht mogelijk proberen te maken zoals ik hem ken en lekker vind.
Super malse kip
Ik heb ook een ’trucje’ toegepast bij de kip. Ik heb ooit geleerd dat je met baking soda de kip zo zacht en mals kunt maken zoals bij het Chinees restaurant. Jaren geleden heb ik er weleens over verteld in mijn recept voor kip cashew. Ik zie nu net dat dit in 2016 was, jeetje wat vliegt de tijd (als je van snelle recepten uit de wok met kip houdt is dat recept trouwens ook echt een aanrader). Maar goed, dat ’trucje’ heb ik nu ook toegepast en zorgt voor een zalige malse kip waardoor hij helemaal super goed lijkt op de tjap tjoy zoals in het Chinees restaurant.
Benieuwd, wat is echt jouw ultieme favoriet van de menukaart bij een Chinees restaurant?
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 450 gram kipfilet
- 2 theelepels baking soda
- 2 theelepels maizena
- 1 theelepel rijstazijn
- 300 gram rijst
- 1 rode ui (halve ringen)
- 2 tenen knoflook (fijngesneden)
- 10 stuks babymais
- 1 rode paprika (in reepjes)
- 75 gram peultjes
- 100 gram shiitake (in plakjes)
- 2 wortels (in plakjes)
- halve komkommer (zaadlijsten verwijderd en in grove stukken gesneden)
- 1 blokje groentebouillon (verkruimeld)
- 2 eetlepels vissaus
- 3 eetlepels ketjap
- 2 eetlepels rijstazijn
- 6 eetlepels gembersiroop
- 2 eetlepels sweet chili sauce
- 4 eetlepels sojasaus
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Snij de kipfilet in plakjes. Doe in een ruime schaal en schep hier de baking soda door en laat 10 minuten marineren. Spoel de kip daarna goed af met water zodat alle baking soda van de kip af is (doe je dit niet dan wordt de kip gigantisch zout).
- Dep de kip droog met keukenpapier en doe er de maizena en rijstazijn bij, laat 5 minuten marineren.
- Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking.
- Maak de saus door alle ingrediënten voor de saus goed te mengen.
- Verhit olie in een wokpan, fruit de ui en knoflook even aan. Voeg de kip toe en bak bijna gaar. Voeg dan alle groente, behalve de komkommer, toe en bak dit gaar. Voeg de laatste twee minuten de komkommer toe.
- Voeg de saus toe, even doorwokken en klaar! Garneer eventueel met sesamzaadjes.
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Marjon says:
Mijn favoriet? Koe lo kai. Zoetzure kip in een krokant jasje – heerlijk!
Eef says:
Zo leuk om te horen 🙂
K Velderx says:
Heel blij met aanpassingen 1 ,2,3, of 4 personen.
Eef says:
Blij om dat te lezen 🙂
Nelly Bochem says:
Ik doe er een halve chineese kool bij dat is zo lekker
Nirmala says:
Super makkelijk en lekker.
Jolanda says:
Rendang met rundvlees. Super lekker.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Eric says:
Laatst kocht ik een bakje tjap tjoy bij onze toko en heb ervan gesmuld bij de zelfgemaakte nasi. Nu ga ik zelf eens aan de slag met het Tjap Tjoy recept van Eef. Ben benieuwd!
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Leuk! Hoop dat het je zal smaken 🙂
Dorien Makaaij says:
Gisteren voor het eerst deze tjap tjoy gemaakt. Wat was het heerlijk. Voor herhaling vatbaar
Marloes Pardijs-Renes says:
Vandaag dit recept gemaakt en aangevuld met eierbami en roerbakei…..heerlijk!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Klinkt heerlijk, leuk Marloes!