Chinese pannenkoekjes met bosui. Ook wel bekend als scallion pancakes of Cong You Bing. Héle lekkere iets krokante pannenkoekjes met de smaak van bosui. Superleuk om te maken, heerlijk als hapje of als onderdeel van de maaltijd. Echt een aanrader!
Het is niet zomaar dat ik het recept voor deze Chinese pannenkoekjes met bosui op dit moment met je deel. Het Chinees nieuwjaar wordt namelijk gevierd! En dat is een vrij groot feest, dat maar liefst 15 dagen lang (soms zelfs langer) wordt het gevierd. Het begint op de tweede of derde nieuwe maan na de winterzonnewende, die meestal rond 21 december is. De tweede nieuwe maan daarna, dan viert China het nieuwe jaar. En in 2022 is het nieuwe jaar begonnen op 1 februari. Het jaar van de Tijger!
Dim sum bosui pannenkoekjes
Bij een feest hoort natuurlijk lekker eten. Dat hoef je de Chinezen niet te vertellen, want er is zóveel lekkers in de Chinese keuken. Deze Chinese pannenkoekjes zijn een soort dim sum. Dat zijn verschillende kleine hapjes, vaak gestoomd of gefrituurd, die veel voorkomen in de zuidelijke Chinese keuken. De hapjes kunnen zowel met vlees, vis als groente zijn én je kunt op ieder moment van de dag aan de dim sum. Dat klinkt top toch? 😉 .
Bosui olie
Deze pannenkoekjes met bosui zijn heerlijk als hapje, maar je kunt het ook als onderdeel van een maaltijd eten met meerdere hapjes. Wat zo lekker is aan deze pannenkoekjes, is dat ze lekker licht zijn en iets krokant en flaky. De smaak van bosui proef je goed, de bosui olie zorgt vooral voor lekker veel smaak, die is echt een mega aanrader en een stap die je niet moet overslaan. Gelukkig is het een fluitje van een cent om die olie te maken, net zoals de pannenkoekjes zelf. En de dipsaus ook. Een makkelijk receptje dus!
Heerlijke Chinese pannenkoekjes met bosui
We noemen dit trouwens bos ui pannenkoekjes, en dus zou je verwachten dat je een beslag maakt, maar deze pannenkoekjes maak je op basis van deeg. Een heel eenvoudig deeg trouwens op basis van bloem en water, dus moeilijk is het zeker niet. Sowieso heb je deze heerlijke Chinese pannenkoekjes met bosui zo gemaakt en het is ook nog eens heel leuk om te maken. In het recept vind je stap voor stap foto’s, dus ik weet zeker dat ze ook bij jou heel goed zullen lukken. Dus ik zou zeggen, geniet ervan en een gelukkig Chinees nieuwjaar!

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 3 bosui
- 25 gram bloem
- 1 eetlepel sesamolie
- ½ eetlepel sojasaus ((bijvoorbeeld Lee Kum Kee Premium Lichte sojasaus, mijn favoriet))
- 3 eetlepels olie
- 250 gram bloem
- 125 ml warm water
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Begin met het maken van de bosui olie. Snij 3 bosuitjes fijn. Voor de olie gebruiken we het alleen het witte gedeelte, voor de pannenkoekjes het groene.
- Verhit de olie in een pan, fruit het wit van de bosui hierin aan. Voeg op het laatst heel kort de sesamolie en de sojasaus toe en giet dit over de bloem. Meng en laat afkoelen.
- Dan maken we het deeg voor de pannenkoekjes. Kneed de bloem en het warme water door elkaar tot je een mooi (iets plakkerig) deeg hebt.
- Smeer een klein beetje olie over de bol en pak hem in, in huishoudfolie en laat nu een minimaal en half tot maximaal 2 uur rusten.
- Verdeel daarna het deeg in 6 gelijke delen. Maak er een rechthoekige plak van en besmeer weer met een dunne laag van het bosui olie.
- Dan verdeel je wat groen van de bosui erover.
- Vervolgens rol je het deeg in de lengte helemaal op tot een lange sliert.
- Dan rol je de sliert op tot je een bolletje hebt zoals een kaneelbroodje.
- Druk dit nu zo plat mogelijk plat met je handen. Gebruik hiervoor geen deegroller.
- Verhit een beetje olie in de pan en bak de Chinese pannenkoekjes 1 voor 1 goudbruin aan beide kanten.
- Serveer met wat extra sojasaus als dip. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met het Lee Kum Kee. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk. Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.