Jambalaya met kip. Een lekkere kruidige rijstschotel met kip en chorizo. Dit is een ideaal eenpansgerecht om lekker samen van te genieten! Kip Jambalaya is afgeleid van de Spaanse paella en minstens net zo smakelijk. Lees snel verder!
Amerikaanse jambalaya
Jambalaya is een rijstschotel uit de Creoolse en Cajun keuken in Louisiana en een afgeleide van de Spaanse paella. Dit is onstaan doordaat Louisiana deel uitmaakte van het voormalig Nieuw-Spanje. Een kort geschiedenislesje over de herkomst van dit fantastische gerecht, wat het zo bijzonder maakt 😉 .
Het grootste verschil is dat er in paella saffraan wordt gebruikt. Dit was zeer schaars in Amerika en dus werd er tomaat aan toegevoegd. Verder kunnen beide gerechten verschillende vlees- en vissoorten bevatten en wordt er in jambalaya natuurlijk cajun kruiden gebruikt. Het is een heerlijk kruidig en makkelijk gerecht om te maken. Probeer ook eens mijn paella recept!
Kip jambalaya recept
Dit recept voor jambalaya met kip is zó ontzettend makkelijk te maken! Een perfect eenpansgerecht dat binnen een half uurtje op tafel staat, wie wil dat nu niet? Je begint met het fruiten van de knoflook en ui, dan bak je de chorizo en kip mee en voeg je de rijst en smaakmakers toe.
Deksel op de pan en 15 minuten later is ‘ie klaar! Heerlijk voedzaam, smaakvol en perfect voor een drukke doordeweekse avond of wanneer je snel je gasten wil trakteren op een uniek gerecht. Je kunt natuurlijk altijd extra groenten toevoegen als je dat wilt.
Heb je de smaak te pakken en ben je benieuwd naar meer heerlijke rijstgerechten? Bekijk dan eens dit lijstje met rijstgerechten voor iedere gelegenheid!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 rode paprika (in blokjes gesneden)
- 2 tomaten (in blokjes gesneden)
- 1 ui (gesnipperd)
- 2 tenen knoflook (fijn gesneden)
- 125 gram chorizo (in stukjes gesneden)
- 300 gram kip(dij)filet (in blokjes)
- 2 theelepels cajun kruiden
- 1 blik tomatenblokjes (a 400 gram)
- 500 ml bouillon (kip of rund)
- 250 gram rijst
- olie, peper en zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verhit een beetje olie in een pan en fruit de ui en knoflook even aan.
- Voeg dan de paprika en tomaat toe en bak dit even mee tot de groenten zacht beginnen te worden.
- Dan doe je de chorizo worst en kip erbij. Kruid met de cajun kruiden, peper en zout en bak gaar op middelhoog vuur.
- Voeg dan de tomatenblokjes toe en de bouillon.
- Schep om, breng aan de kook en voeg de rijst toe. Laat het geheel nu met de deksel erop gaar koken en roer het af en toe even om. Hou hierbij in de gaten of de rijst mooi gaar wordt. Je kunt (indien nodig) wat extra water toevoegen of juist de deksel wat langer van de pan laten zodat het vocht kan verdampen.
- Proef of de rijst gaar is. Breng verder op smaak met peper en zout. Garneer met peterselie en eet smakelijk!
Video
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Jan says:
Meesterkokkin Eef Wat een heerlijk recept zo smaakvol. Ik heb zelf de Cajun kruiden gemaakt Maar heeerlijk
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Dank je wel voor de complimenten, die horen wij graag 🙂
Ditta says:
Wilde vandaag eens echt iets anders op tafel zetten en vond dit recept.
Nou ze vonden het lekker hoor!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat fijn zeg, dankjewel!
Gina says:
Het gerecht is hier een favoriet van allemaal. Makkelijk, snel, lekker en met een groene salade helemaal af. Bedankt voor de inspiratie!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Leuk om te horen, dankjewel!
Farah Huliselan says:
Bedankt voor dit top recept! Favoriet bij ons thuis 🥰
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat fijn, dankjewel Farah!
Jeanet Lever says:
Wat voor rijst gebruik je voor jambalaja met kip eenpansgerecht?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Geen specifieke rijstsoort, zelf gebruik ik graag basmatirijst 🙂
Joke Pots-Zomer says:
Ik gebruik meestal zilvervliesrijst. Is het in dit geval niet beter deze rijst apart te koken volgens de beschrijving en als het gaar is pas toe te voegen?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Joke, ik zou gewoon het recept volgen. Het idee van de rijst mee laten garen is juist dat de smaken lekker erin trekken, dat gebeurt niet als je het los kookt. Dan is het geen jambalaya meer 😉 . Je kunt gewoon zilvervliesrijst gebruiken, ik zou wel even in de gaten houden of er misschien wat extra vocht tussendoor bij moet om de rijst goed te laten garen. Kook ze!
Leo Winkelman says:
Dankjewel weer voor het recept en de inspiratie. We hebben ervan genoten en eigenlijk vonden we het 2 dagen later als kliekje nog lekkerder……
Inge Van Driessche says:
Heerlijk gerechtje en er is nog wat over voor in de vriezer. Mmmm. Dank je wel voor het lekkere recept.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te horen, heerlijk nog een restje! 😀