Paella recept. Ik heb toch een fantastisch recept voor een héérlijke Spaanse paella met gamba’s, mosselen, chorizo en kip voor je. Een goedgevulde paella die tegelijkertijd ook nog eens makkelijk om te maken is, ideaal!
Deze paella is echt waanzinnig lekker. Heel vol van smaak en op en top comfortfood, zowel tijdens een hittegolf als wanneer het buiten koud en guur is om de zon in huis te halen (hoe doen die Spanjaarden dat toch, zo’n lekker recept wat elk seizoen eigenlijk perfect ‘kan’?). Mijn eerste ervaring met paella was trouwens aan de Ramblas in Barcelona toen ik stage liep als reisleidster in Salou. Omdat het daar mega toeristisch is, zou je verwachten dat de paella niet zo lekker zou zijn (zoals vaak bij toeristische plekken) maar hij was zalig! Of dat nou aan de entourage lag of aan de paella laten we in het midden, maar dit paella recept is zelfs op een zolderkamertje 3 hoog achter ergens fantastisch!
Wat is paella?
Ja, wat is paella nu eigenlijk precies? Het is een typisch Spaans gerecht dat oorspronkelijk uit het Valenciaanse gedeelte van Spanje komt. Je komt in Spanje vele varianten tegen, maar de hoofdingrediënten zijn eigenlijk altijd wel rijst, vis zoals zeevruchten en schaaldieren, vlees zoals kip of konijn, bouillon, tomaten en saffraan. Verder worden er nog extra groenten en kruiden toegevoegd, waardoor het een heel smaakvol rijstgerecht wordt. Nu vraag je je misschien af, welke rijst voor paella? Het liefst gebruik je speciale paellarijst die in bijna iedere supermarkt tegenwoordig wel te vinden is. Het lijkt een beetje op risottorijst, maar is net wat anders. Eventueel zou je wel risottorijst kunnen gebruiken als alternatief.
Paella recept
Als je zelf weleens een echte Spaanse paella hebt gegeten, dan weet je dat een paella altijd (nou ja, mits hij goed gemaakt is natuurlijk) hoog op smaak is. Zelf ga ik ook het liefst voor een paella die rijkelijk gevuld is. Je kunt op de menukaart vaak kiezen tussen een paella met alleen vis, alleen vlees of een combinatie, ook wel paella mixta genoemd. De combinatie van beide vind ik zelf altijd het lekkerst, dus toen ik besloot zelf een paella recept te maken, koos ik er ook voor om zowel vlees als vis te gebruiken. En wat is ie toch lekker geworden, ik blijf het zeggen hoor 😉 .
Variëren met ingrediënten
Je kunt een paella absoluut naar jouw smaak maken. Ik koos ervoor om er mosselen, gamba’s, kippendijen, chorizo en doperwtjes in te verwerken. Maar je kunt ook gaan voor alleen vis en bijvoorbeeld ook nog andere schelpdieren zoals kreeft, langoustine of kokkels toevoegen. Of wat dacht je van de traditionele paella Valenciana met kip, konijn en bonen. Ook qua groenten zou je nog kunnen variëren met bijvoorbeeld stukjes paprika erdoor.
Paella maken
Als je eenmaal hebt besloten welke ingrediënten je wil gebruiken, gaan we paella maken. En hoe pak je dat nu aan? Het lijkt eigenlijk best wel op het maken van risotto, alleen voeg je bij paella de bouillon in één keer toe. Het mag best flink pruttelen en roer vooral niet, want dan krijg je dat bekende geroosterde laagje rijst op de bodem, ook wel de socarrat genoemd namelijk niet. Dat is het állerlekkerste van de hele paella. Voor het bereiden van de paella is niet één manier, ik koos ervoor om eerst de chorizo en de kip aan te bakken en uit de pan te halen. Om vervolgens de rijst te laten garen en de laatste minuten de kip en chorizo weer toe te voegen samen met de gamba’s, mosselen en doperwten.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 50 gram chorizo
- 1 ui (gesnipperd)
- 2 teentjes knoflook (fijngesneden)
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 200 gram kippendij (in blokjes)
- 200 gram tomatenblokjes
- 750 ml kippenbouillon
- 8 draadjes saffraan
- 150 gram paellarijst
- 200 gram mosselen
- 200 gram gamba's
- 100 gram doperwten
- verse peterselie en citroen
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Snij de chorizo in stukjes. Neem een grote hapjespan en bak de chorizo een paar minuten. Haal de chorizo uit de pan maar laat het vet erin.
- Fruit in dezelfde pan de ui en knoflook met het gerookt paprikapoeder eventjes aan.
- Voeg de kip toe en bak rondom bruin en bijna gaar. Haal uit de pan.
- Voeg de tomatenblokjes, bouillon en saffraandraadjes toe aan de pan. Laat even pruttelen.
- Voeg de paellarijst toe, breng het geheel aan de kook en laat 15-20 minuten flink pruttelen. Vanaf nu niet meer roeren in de pan. Mocht het droog komen te staan kun je wat water toevoegen.
- Voeg dan de mosselen, gamba's, kip, chorizo en doperwtjes toe. Doe de deksel op de pan en laat nog 5-10 minuten sudderen tot de mosselen openstaan.
- Garneer met citroenpartjes en verse peterselie. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Hannah says:
Het lijkt me superlekker en ik ga het morgen uitproberen…1 vraagje..zou het lekkerder zijn als ik de kip eerst Mary heet met baking soda? Of denk je dat dit niet bij dit gerecht past? Ik hoor graag je mening
Hannah says:
Marineer bedoel ik uiteraard
Eef says:
Ik zou dat persoonlijk niet doen omdat het gevoelsmatig niet helemaal past binnen het gerecht, maar het staat je uiteraard vrij om het wel te doen 🙂
el says:
kan ik de kip ook weglaten?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Ja hoor dat kan prima 🙂
Marianne says:
Kan ik het van tevoren klaar maken?
Ik krijg gasten.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Ja hoor dat kan, dan zou ik stap 6 wel nog op het laatste moment doen. Dat is wel het lekkerste.
Rene says:
Moet je de rijst apart koken
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Nee, de paellarijst voeg je toe in stap 5 in het recept 🙂