Banh Mi

Banh Mi (Vietnamees broodje met gehaktballetjes)

Banh mi, vrij vertaald vanuit het Vietnamees betekent Banh mi: brood. Dit recept voor Vietnamese Banh mi is met gehaktballetjes. Een stokbroodje met goed gekruide gehaktballetjes, ingelegde radijs en wortel, verse koriander, komkommer en een lekker sausje.

Hoewel banh mi brood betekent wordt het vaak als term gebruikt voor een goed gevulde Vietnamese sandwich. Banh mi eet je doorgaans als diner of als uitgebreide lunch. Reken 2 broodjes per persoon als je de banh mi voor het avondeten maakt en 1 broodje per persoon voor de lunch.

Ook lekker

Je kunt er ook voor kiezen 1 broodje per persoon te serveren voor het avondeten samen met een lekkere soep of salade. Echt lang ben je niet bezig met het maken van dit recept behalve dat de wortel en radijs minimaal een uurtje moeten marineren in de koelkast. Dit kun je ook de avond ervoor doen daar worden de radijs en wortel alleen maar lekkerder van.

Het recept voor banh mi

Dit recept is geïnspireerd op het recept van de Amerikaanse blog genaamd The Woks of Life. Al een tijdje stond de foto van dit heerlijke broodje op mijn Pinterest bord en elke keer dacht ik: “die ga ik maken!”. Natuurlijk heb ik het recept mijn eigen draai gegeven maar zoals altijd geef ik graag credits als ik mijn recept heb geïnspireerd op dat van een ander. En credits krijgt ze want jongens dit is lekker!

Dit broodje komt zeker vaker om het menu. Ideaal als snelle maaltijd voor doordeweeks maar of juist voor een lazy sunday als uitgebreide lunch om je vingers bij op te eten! Genoeg gekletst, tijd om aan de slag te gaan met dit heerlijke Vietnamese broodje met de leuke naam: “Banh Mi”.

Banh Mi


Het recept voor banh mi:

Voorbereidingstijd: 10 minuten | Bereidingstijd: 30 minuten | Totale bereidingstijd: 40 minuten (+ 1 uur marineren)
Hoeveelheid: 4 broodjes banh mi | 2 personen (2 broodjes per persoon)

Wat heb je nodig voor banh mi (ingrediënten):

  • 500 gram half om half gehakt
  • 200 gram wortels
  • 12 plakjes komkommer
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 flinke bosui in dunne ringetjes
  • 75 gram radijs
  • 3 eetlepels azijn
  • 2 eetlepels fijn gesneden koriander + extra ter decoratie
  • 1½ eetlepel fish sauce
  • 1 eetlepel maizena
  • 3 theelepels sesamolie
  • 1 theelepel sambal oelek
  • mayonaise
  • suiker
  • peper & zout
  • olie om in te bakken

Hoe maak je banh mi :

  1. Snijd de wortels julienne en de radijs in dunne plakjes. Doe dit in een ruime kom en doe hierbij de 3 eetlepels azijn, 2 eetlepels suiker, 3 theelepels sesamolie en een ½ theelepel zout. Schep dit goed door elkaar en dek de kom af. Laat dit vervolgens minimaal 1 uur marineren in de koelkast of een hele nacht.
  2. Na het marineren van de wortel en radijs gaan we de gehaktballetjes maken. Snijd de bosui in dunne ringetjes en de knoflook fijn. Doe het gehakt in een ruime kom en kneed je er de bosui, knoflook, 2 eetlepels fijngesneden koriander, 1½ eetlepel fish sauce, 1 eetlepel maizena, 2 theelepels suiker, 1 theelepel sambal oelek en zout en peper naar smaak door. Draai hier vervolgens balletjes ter grote van een walnoot van.
  3. Doe een beetje olie in een ruime pan en bak de gehaktballetjes gaar.
  4. Snijd het stokbrood in 4 delen en besmeer de boven en onderkant met mayonaise. Eventueel kun je naar smaak nog een beetje sambal oelek door de mayonaise mengen voor wat extra pit. Verdeel vervolgens een beetje van de ingelegde wortel en radijs op het broodje, de gehaktballetjes en garneer met wat koriander en plakjes komkommer. Eet smakelijk!

Banh Mi

Bekijk ook de andere recepten die op mijn blog zijn verschenen voor nog meer lekkers en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

1 gedachte op “Banh Mi (Vietnamees broodje met gehaktballetjes)”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top