Pekingeend pannenkoekjes. Flinterdunne pannenkoekjes gevuld met pekingeend, julienne gesneden groente en hoisin saus. Eenvoudig en zo fantastisch lekker. Als je deze smaakcombinatie eens hebt geproefd wil je meer…
Tijdens een verjaardagsdiner van vrienden, waarbij manlief van de desbetreffende jarige vriendin het diner verzorgde, werd als het voorgerecht pekingeend pannenkoekjes geserveerd. Als voorgerecht. Super leuk én verrassend. Ik was bekend met het gerecht, maar had het nog niet eerder gegeten. Na het eerste pannenkoekje was ik verkocht. Wat was dit lekker!
Pekingeend pannenkoekjes
Traditioneel worden deze pannenkoekjes gemaakt van pekingeend. Nu heeft dat nogal wat om handen als je dat zelf zou willen maken. Moeilijk is het niet, maar je moet het wel even oké vinden als je ergens een eend in de keuken heb hangen… Aan een touw… Te drogen… Voor een uur of 12… Of zoiets. Mij niet gezien. Ik ben voor veel in en ben dol op experimenteren, maar dit vind ik niet echt iets voor de thuiskok. Het hoeft ook helemaal niet want je hebt ook eendenborstfilet. Ook heerlijk, goed verkrijgbaar (gewoon in de supermarkt) en een stuk eenvoudiger te maken. Je weet, ik hou van toegankelijke recepten die elke thuiskok kan maken. Dus we gingen voor eendenborstfilet.
Peking duck pancakes – wat heb je nodig?
Het mooie aan dit recept voor pekingeend pannenkoekjes is dat je er eigenlijk niet heel veel voor nodig hebt. Zelf gebruik ik pannenkoekjes van de toko voor dit recept. Je kunt ze ook zelf maken. Hiervoor vind je veel recepten online, maar het kan behoorlijk lastig zijn ze zo mooi flinterdun te krijgen. Je vindt de pannenkoekjes in de vriezer bij de toko, altijd handig om huis te hebben 😉 . Hoisin saus, eendenborstfilet, kruiden en de groenten kun je verder trouwens gewoon vinden bij de supermarkt.
Serveer de pekingeend pannenkoekjes als hapje voor bij de borrel, voorgerecht of als onderdeel van een Aziatisch diner. Je kunt alles goed bereiden zodat je alleen nog even de eend hoeft de bakken op het laatste moment en de pannenkoekjes stoom je in een paar minuten gaar.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 eendenborstfilet ((ca. 200 gram))
- 4 bosui
- 2 wortels
- ½ komkommer
- ½ eetlepel sojasaus
- ½ eetlepel rijstwijn**
- ¼ theelepel 5spice
- ¼ theelepel witte peper
- hoisin saus
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Haal de eendenborstfilet uit de koelkast en dep hem even droog met een keukenpapiertje.
- Maak de marinade voor de eendenborstfilet door de sojasaus, rijstwijn, 5 spice en de witte peper met elkaar te mengen.
- Snij de vetlaag van de eendenborstfilet met een scherp mes kruislings in.
- Marineer de eendenborstfilet vervolgens in de marinade en laat hem minimaal 1 uur buiten de koelkast.
Of langer (bijvoorbeeld een nacht) maar doe dit dan wel in de koelkast en haal de eendenborstfilet dan 1 uur voor je hem gaat bakken uit de koeling. - Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
- Zet een koekenpan op het vuur en zorg dat hij goed heet wordt.
- Leg de eendenborstfilet in de pan en bak de vetlaag 5 minuten aan. Zodra de vetlaag dunner begin te worden zet je het vuur laag.
Je hebt geen extra vet nodig omdat het vet van de vetlaag vrij komt. - Draai de eendenborstfilet om en bak de "vleeskant" nog enkele minuten.
- Doe de eendenborstfilet in een ovenschaal en zet hem nu 15 minuten in de oven (af en toe even bedruipen met zijn eigen vet).
- Haal de eendenborstfilet daarna uit de oven en bedek met aluminiumfolie en laat hem ca. 5 minuten nagaren.
- Ondertussen snijd je de groenten (wortel, komkommer en bosui) julienne en stoom de pannenkoekjes gaar.
- Snij de eendenborstfilet in dunne plakjes en serveer hierbij de pannenkoekjes, gesneden groenten en hoisin saus zodat ieder zijn eigen Peking eend pannenkoekje(s) kan samenstellen. Eet smakelijk!
handig om te weten:
** Vervang de rijstwijn eventueel voor een ½ eetlepel droge sherry
Tip: je kunt ook andere groenten gebruiken i.p.v. komkommer, wortel of bosui zoals bijvoorbeeld Chinese kool of prei.
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Donna says:
Eenvoudig te maken en erg lekker! Smaakte beter dan bij verschillende prijzige restaurants waar ik dit gerecht heb gegeten. Kortom een echte aanrader.
Eef says:
Wat een mooi compliment! Dankjewel 🙂
Yvonne Niessink says:
Super makkelijk en overheerlijk, de eend was goddelijk zacht en perfect van smaak. Volgens mijn man restaurant waardig.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Madelon says:
Heerlijk!
Om het energiegebruik te minderen heb ik de oven niet aangezet. Na het bakken het vlees in reepjes snijden en nog heel even om en om in de pan werkt prima. Om het vleesgebruik te minderen doe ik minder vlees p.p. en meer groenten. Julienne gesneden paprika erbij ging hier prima, geeft ook meer kleur op het bordje.
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Bedankt voor je reactie, hier hebben andere lezers wellicht ook wat aan 🙂
Sigrid says:
Hoi Eef, ze waren super lekker! Als je het als onderdeel van een Aziatisch diner of buffet zou willen serveren, wat zou er dan bij kunnen maken? Ben heel benieuwd naar je advies!
Eef says:
Helemaal leuk om ze hiervoor te maken. Beetje afhankelijk qua gerechten welke kant je opgaat en of het ook daadwerkelijk is voor avondeten of meer voor hapjes? Eventueel ingemaakt komkommer erbij, atjar, babi pangang (als het een maaltijdbuffet is), foe yong hai, loempia’s dat soort dingen denk ik 🙂