Burrata salade

Seizoensgroenten juni

Wat ik zo fijn vind aan koken met seizoensgroenten, is dat het duurzaam, lekker, gezond en goed voor de portemonnee is! Benieuwd welke groenten er in juni in het seizoen zijn? Ik ga het je vertellen!

Groenten uit de volle grond

Seizoensgroenten zijn groenten die per seizoen verschillen en uitsluitend van de akker komen, uit de volle grond dus. Deze groenten hebben geen kunstmatig klimaat nodig om te kunnen groeien en worden dus natuurlijk gekweekt. Hieronder heb ik een overzicht gemaakt van de seizoensgroenten uit de maand juni in Nederland met nog wat extra recept-tips!

Groenten in juni

We zijn ondertussen alweer in juni beland, het is dus bijna zomer! Mei is al een smaakvolle maand maar in juni komen ook een boel pareltjes van het land in de schappen. Heerlijk knapperige en zoete doperwtjes, sappige tomaten en verse tuinbonen.. onwijs lekker allemaal!

Voor je het weet staat de barbecue weer aan, een prachtige kans om de seizoensgroenten in het zonnetje te zetten. Tot die tijd kan je natuurlijk ook gewoon lekker koken, bakken en genieten van de verse producten van de akker.

Doperwten

Lokale producten uit het seizoen

Zoek ook eens een lokale boer op de markt of in de omgeving en kijk naar het variërende aanbod. Hier in Nederland kunnen we namelijk supergoed en veelzijdig met de seizoenen mee eten, zo fijn! Ik heb, naast de lijst met groenten, hieronder een aantal lekkere recepten met seizoensgroenten van juni voor je op een rijtje gezet.

Seizoensgroenten juni

Recepten seizoensgroenten juni

Groene shakshuka

1. Groene asperges – Groene shakshuka

Hoe leuk is dit recept? Even een hele andere manier om groene asperges te eten, en het is zo lekker! Deze shakshuka is niet alleen gevuld met asperges maar ook met andere seizoensgroenten zoals spinazie en doperwten.

Groene shakshuka, een heerlijke vega maaltijd. Perfect als uitgebreide lunch of snelle maaltijd. Je hebt direct een lading groenten en vitamientjes binnen, heerlijk!

Bekijk het recept voor groene shakshuka >>

Burrata salade

2. Tomaten – Burrata salade

Tomaten zijn niet alleen lekker en veelzijdig, ze zijn ook erg gezond. Ze zijn een goede bron van verschillende vitaminen en mineralen en dragen op hun beurt ook bij aan het gezond houden van je organen, huid en botten.

Burrata salade met tomaat. Zo eenvoudig kan een simpele salade zijn. Waanzinnige tomaten, een goede, romige burrata, je lievelingsolijfolie en klaar ben je!

Bekijk het recept voor burrata salade >>

Risotto met venkel

3. Venkel & tuinbonen – Risotto met venkel en garnalen

Ik ben gek op venkel, zo’n zachte anijs-achtige smaak én het is super fijn voor je spijvertering! Tuinbonen zijn voor mij ook een typisch Hollandse groenten, ze bevatten superveel vezels en vitamine C.

Echt een zomerse lenterisotto die romig, fris en super smaakvol is! Heerlijke gestoofde venkel en tuinbonen met kleine Hollandse garnaaltjes, doperwten en natuurlijk Parmezaanse kaas.
Bekijk het recept voor risotto met venkel en garnalen >>

Snelle frittata met courgette

4. Courgette – Frittata met courgette

Courgette is een licht verteerbare, zomerse groente en is ook nog eens rijk aan vitamine B! Je kunt hem goed kruiden en zowel rauw als gegaard eten, ik vind het lekker als ‘ie nog een beetje bite heeft, maar je zou er ook heel goed soep van kunnen maken.

Frittata is, als je het mij vraagt, hét ultieme recept om restjes mee op te maken. Je kunt er vrijwel álle soorten groenten in kwijt, het is makkelijk om te maken en zo ontzettend lekker.
Bekijk het recept voor frittata met courgette >>

Gevulde paprika

5. Paprika – Gevulde paprika met gehakt

Paprika vind ik zo’n fijne, veelzijdige groente. Rauw, gegrild, gebakken, door soep.. altijd goed! Paprika schijnt een goede bron van plantaardig eiwit te zijn en bevat ook veel vitaminen, maar hij is bovenal gewoon erg lekker om mee te koken.

Deze gevulde paprika met lekker gekruid gehakt eet je met wat rijst erbij of als onderdeel van een TexMex maaltijd bijvoorbeeld.
Bekijk het recept voor gevulde paprika met gehakt >>

2 thoughts on “Seizoensgroenten juni

  • jan van deursen says:

    lees al je berichten vooral soepen en maak er dan een slinger aan omdat echtgenote moeite heeft met slikken.
    ik kom vandaag postelein tegen een vergeten groente, hier mijn soepje
    400gr postelein, zakje peterselie, 4 aardappelen, 2 uien, 2 knoflookpitten, kookroom,
    2 groente tablet en je hebt 3 liter heerlijke gezonde seizoen gebonden soep die ik nog nergens kon vinden.
    was eigenlijk opzoek naar kervel soep

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *