Plaattaart met lekker veel gegrilde groenten én hij is ook nog eens volledig plantaardig. Yes, deze smakelijk plaattaart is vegan en echt een ontzettende aanrader. Makkelijk om te maken, snel klaar en super lekker (en ook nog gezond ;-))
Onlangs kwam ik er per toeval achter dat het verse bladerdeeg op rol uit de koeling van Albert Heijn vegan oftewel volledig plantaardig is. Nu maak ik er regelmatig een plaattaart mee, vaak vegetarisch, maar nu kon het dan ook niet laten om eens een volledig vegan plaattaart mee te maken.
Makkelijke vegan plaattaart met gegrilde groenten
Overigens is dit recept helemaal niet moeilijk om te maken, zeker niet als de basis al volledig plantaardig is, is het een kwestie van er heel veel lekkere dingen op doen en je hebt binnen een handomdraai een heerlijke vegan plaattaart. Ik ging voor een laagje hummus op de bodem, daaroverheen verdeelde ik gegrilde groenten zoals aubergine, courgette en paprika. Na het bakken nog wat geroosterde pijnboompitten en tijm en oregano eroverheen, lekker!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 rol bladerdeeg (plantaardig)
- 150 gram hummus
- 1 courgette
- 1 aubergine (kleine)
- 1 rode puntpaprika
- 1 rode ui
- 50 gram cherrytomaten
- 2 eetlepels pijnboompitten
- 1 theelepels tijm (gedroogd)
- 1 theelepel oregano (gedroogd)
- olijfolie, peper en zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
- Rol het vel bladerdeeg met bakpapier uit en leg dit de bakplaat. Vouw 1-2 centimeter van de randen om zoals te zien is op de foto.
- Prik met een vork gaatjes in de bodem en bak de plaattaart enkele minuten in de voorverwarmende oven voor.
- Snij de courgette en de aubergine in plakken. De puntpaprika in grove stukken, de rode ui in halve maantjes en de cherrytomaten halveer je.
- Verhit een grillpan met een beetje olijfolie en grill de groenten om en om gaar. Breng op smaak met peper en zout.
- Verdeel de hummus over de plaattaart en daarover de gegrilde groenten. Strooi de oregano en tijm erover.
- Zet de plaattaart nu in de oven voor ongeveer 25 minuten tot hij gaar is. Strooi de laatste 5 minuten de pijnboompitten erover. Eet smakelijk!
Maaike says:
Dit lijkt wel verrekte veel op het bekende recept van Blackbirds & Cakes, zou leuk zijn als je haar dan even noemt (ere wie ere toekomt!). Ik maak haar (meest populaire) recept al jaren, heerlijke plaattaart dus deze zal ook heerlijk zijn.
Eef says:
Helemaal mee eens, eer wie eer toekomt en als je mijn blog langer volgt weet je dat ik daar een groot voorstander van ben. Als ik inspiratie ergens vandaan haal (of dit nu een restaurant, andere website of elders is), ik vermeld het er altijd bij. Juist leuk.
In dit geval heb ik het recept zelf bedacht, ik maak heel vaak plaattaart (zo lekker!) en kwam er zodoende achter dat ze vegan waren en zo ontstond het idee voor dit recept. Ik heb natuurlijk zojuist ook even op de website van Blackbirds gekeken. Die ziet er ook lekker uit! Lekker met kikkererwten en za’tar, weer wat anders, ga ik zelf ook eens proberen. Ik was (nog) niet bekend met de website dus dankjewel voor de tip!
Bas says:
Vandaag gemaakt en hij was heerlijk. Lekker veel groente en hij vulde erg goed.
Grtjs Bas
Eef says:
Lekker he! Dankjewel 🙂
Hilde Coppus says:
Was heel lekker, zeker met zelf gemaakte hummus
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Lizzie says:
Echt heel lekker! Ik maak het regelmatig, aangevuld met kastanje champignons. Bedankt voor een prima recept!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Hans van Oers says:
Hoeveel gram groenten zijn dit in totaal? Ik heb geen grilpan en wil het graag voor twee personen maken. Dan is één plaatpizza misschien wat veel?