Zelf hummus maken is een kwestie van 5 minuten werk. Super lekker, super makkelijk en ook nog eens gezond. Lekker voor bij de borrel op een toastje of als dip, maar ook heerlijk voor op je boterhammetje of wrap tijdens de lunch.
Tot mijn schrik kwam ik er onlangs achter dat ik nog nooit mijn klassieke recept voor zelfgemaakte hummus met jullie had gedeeld… Achter de schermen maak ik het regelmatig. Lekker voor de lunch of bij de borrel. Het is zo klaar en zo makkelijk om te maken. Vandaag deel ik mijn favoriete recept met je en hoe ik mijn hummus graag op smaak maak.
Hummus recept
Hummus is eigenlijk niets meer en niets minder dan kikkererwten, tahin (sesampasta), (olijf)olie, knoflook en wat lekkere smaakmakers zoals peper, zout en ik gebruik dan ook graag een beetje komijn. Dat laatste geeft hem een hartige, volle smaak zonder overheersend te zijn.
Tahini – sesampasta
Tahini is nog niet zo bekend in Nederland, maar eenmaal geprobeerd ben je verkocht! Tahini (seseampasta) is een pasta gemaakt van gemalen sesam en heerlijk om te gebruiken in hummus, maar ook in baba ganoush of in een dressing voor over een frisse salade is het een heerlijk ingrediënt. Bij Holland & Barrett kun je trouwens heerlijke tahini kopen. Handig en lekker om in huis te hebben en het blijft ook nog eens lang goed. Onder een laagje olie blijft het wekenlang goed in de koelkast, ideaal!
Beetje rustig aan met de knoflook
Zelfgemaakte hummus kun je ongeveer 2 tot 3 dagen bewaren in de koelkast, mits goed afgesloten bewaard. Als je het wilt bewaren doe dan een beetje rustig met de knoflook. Als je knoflook ergens in gebruikt en je gaat het vervolgens bewaren in de koelkast dan wordt de smaak sterker. Gebruik eventueel dan een half teentje of een klein teentje zodat de smaak niet té sterk wordt.

Hummus
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 400 gram kikkererwten ((1 blik - uitgelekt))
- 1 teen knoflook
- 3 eetlepels tahin (sesampasta)
- 2 eetlepels citroensap
- 1 theelepel komijn
- olijfolie, peper en zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Doe alle ingrediënten in een mixer.
- Voeg beetje bij beetje 3 tot 4 eetlepels olijfolie toe en naar smaak peper en zout.
- Mix tot een gladde hummus. Als de hummus nog wat dik is kun je een extra eetlepel olijfolie of water toevoegen om hem iets dunner te maken. Eet smakelijk!
6 reacties op “Zelf hummus maken (basisrecept)”
Zo lekker! Dit weekend ga ik falafel, hummus en platbrood maken volgens jou recepten. Het je toevalig ook recept voor baba ganoush?
Wat leuk! Ik ben benieuwd naar je resultaat. En ja ik heb ook baba ganoush (zo lekker!) Hier vind je het recept: https://www.eefkooktzo.nl/baba-ganoush/
Erg lekker.
Ik deed er Griekse yoghurt bij. Hoewel met humus zo min mogelijk ‘geklooid’ moet worden, was het niet verkeerd (van een Libanese mevrouw gezien).
Klinkt als een lekkere toevoeging!
Heerlijk recept, super snel klaar!
Dankjewel 🙂