Volg mij:
Saus, Smeerseltjes, Dips & Dressing

Baba Ganoush

Baba Ganoush

Baba Ganoush, een heerlijk smeerseltje van gegrilde aubergine, tahini, knoflook en kruiden. Één van mijn favorieten voor de lunch. Lekker op een broodje met wat sla of juist wat plakjes komkommer, hmm! Bij de borrel doet de baba ganoush het goed op een toastje of wat Turks brood. Serveer ‘m ook eens bij de BBQ of tijdens het gourmetten. Eigenlijk kun je er alle kanten mee op.

Grill on op de BBQ of toch liever in de oven?
Oorspronkelijk komt baba ganoush uit de voormalig Ottomaanse keuken. De aubergine wordt gegrild boven houtskool en krijgt hierdoor een lekkere, rokerige smaak. Zelf rooster ik de knoflookteentjes ook graag even mee, dat is zó lekker! Als je geen zin hebt om de BBQ aan te steken kun je de aubergine ook prima grillen in de oven. Je volgt dan onderstaand recept en in plaats van de aubergine te grillen op de bbq doe je ‘m in de oven. Verwarm de oven voor op 200 graden en rooster de aubergine in zo’n 45 minuten. Hij is gaar als het schilletje bijna zwart is. Haal de aubergine dan uit de oven en laat ‘m vervolgens afkoelen. Daarna kun je verder met stap 3 van het recept.

Bewaren?
Als je Baba Ganoush hebt gemaakt kun je deze prima een paar dagen bewaren. Gebruik dan in plaats van 2 knoflookteentjes, 1 knoflookteentje omdat de smaak van knoflook tijdens het bewaren anders te sterk wordt. Heb je wel eens zelfgemaakte knoflooksaus een dagje willen bewaren in de koelkast? Juist, dat effect dus… Zorg dat je een afsluitbaar bakje of potje hebt en schenk er een dun laagje (olijf)olie overheen. Op deze manier kun je jouw heerlijke dip best een paar dagen bewaren.

Baba Ganoush


Het recept voor Baba Ganoush:

Voorbereidingstijd: 20 minuten | Bereidingstijd: 5 minuten | Totale bereidingstijd: 25 minuten
Hoeveelheid: 1 bakje baba ganoush

Wat heb je nodig voor Baba Ganoush (ingrediënten):

  • 1 aubergine
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels tahini (sesampasta)
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 2 theelepels olijfolie
  • peper en zout

Hoe je Baba Ganoush maakt:

  1. Was de aubergine en prik deze rondom met een vork in zodat er overal gaatjes zitten. Verwijder vervolgens de schilletjes van de knoflook en pak deze in, in een stukje aluminiumfolie.
  2. Grill de aubergine nu 15 tot 20 minuten op de BBQ tot het schilletje bijna zwart is. De laatste 5 minuten doe je het pakketje knoflook ook op de BBQ. Laat beide vervolgens eerst goed afkoelen.
  3. Snijd de afgekoelde aubergine in tweeën en trek de schil van het vruchtvlees af. Doe het vruchtvlees in een bakje en doe hierbij de teentjes knoflook, de tahini, citroensap en de komijnpoeder. Pureer dit met een staafmixer of met de keukenmachine tot een glad mengsel. (Persoonlijk vind ik het lekker om ‘m niet té glad te mengen).
  4. Schep door de baba ganoush nu 2 theelepels olijfolie en breng verder op smaak met peper en zout. Eet smakelijk!

Baba Ganoush

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

7 Reacties

  • Beantwoorden Sandra

    Hoewel ik zoals je weet geen aubergine-fan ben, beschrijf je het zo dat dit me toch lekker lijkt, haha!!!

    25 juli 2016 at 07:20
    • Beantwoorden Eef

      Zeker een keer proberen. Baba Ganoush is ook voor de niet-aubergine-fan een aanrader 😉

      27 juli 2016 at 11:41
  • Beantwoorden sunny mama

    Zo fantastisch lekker vind ik baba ganoush! Maar ik ben dan ook dol op de Midden-Oosterse keuken. Dit is dan ook een receptje dat ik graag een keertje uitprobeer. Lekker, eenvoudig en gezond!

    25 juli 2016 at 07:49
  • Beantwoorden Marijke

    Jouw recept klinkt erg lekker! De baba-ganoush uit het foodybox pakket (met het zakje kruiden erbij) vond ik echt ontzettend vies. Ga het zeker nog een keer proberen!

    25 juli 2016 at 08:27
  • Beantwoorden Demi | DE KOOKFABRIEK

    Wat een leuk recept! En ook weer ns wat anders om te maken met de BBQ!

    25 juli 2016 at 11:44
  • Beantwoorden Judith | myfoodblog.nl

    Die gaatjes in de aubergine zijn echt essentieel, weet ik uit ervaring…. ik maakte ooit baba ganoush en vergat er gaatjes in te prikken. Resultaat: een oven vol ontplofte aubergine, hahaha!

    25 juli 2016 at 12:30
    • Beantwoorden Eef

      Ohh dat meen je niet, haha! Zou ook echt iets voor mij zijn om te vergeten 😉

      28 juli 2016 at 07:32

    Laat een reactie achter