fbpx
Baba Ganoush

Baba Ganoush

Baba Ganoush, een heerlijk smeerseltje van gegrilde aubergine, tahini, knoflook en kruiden. Één van mijn favorieten voor de lunch. Lekker op een broodje met wat sla of juist wat plakjes komkommer, hmm! Bij de borrel doet de baba ganoush het goed op een toastje of wat Turks brood. Serveer ‘m ook eens bij de BBQ of tijdens het gourmetten. Eigenlijk kun je er alle kanten mee op.

Grill on op de BBQ of toch liever in de oven?
Oorspronkelijk komt baba ganoush uit de voormalig Ottomaanse keuken. De aubergine wordt gegrild boven houtskool en krijgt hierdoor een lekkere, rokerige smaak. Zelf rooster ik de knoflookteentjes ook graag even mee, dat is zó lekker! Als je geen zin hebt om de BBQ aan te steken kun je de aubergine ook prima grillen in de oven. Je volgt dan onderstaand recept en in plaats van de aubergine te grillen op de bbq doe je ‘m in de oven. Verwarm de oven voor op 200 graden en rooster de aubergine in zo’n 45 minuten. Hij is gaar als het schilletje bijna zwart is. Haal de aubergine dan uit de oven en laat ‘m vervolgens afkoelen. Daarna kun je verder met stap 3 van het recept.

Bewaren?
Als je Baba Ganoush hebt gemaakt kun je deze prima een paar dagen bewaren. Gebruik dan in plaats van 2 knoflookteentjes, 1 knoflookteentje omdat de smaak van knoflook tijdens het bewaren anders te sterk wordt. Heb je wel eens zelfgemaakte knoflooksaus een dagje willen bewaren in de koelkast? Juist, dat effect dus… Zorg dat je een afsluitbaar bakje of potje hebt en schenk er een dun laagje (olijf)olie overheen. Op deze manier kun je jouw heerlijke dip best een paar dagen bewaren.

Baba Ganoush


Het recept voor Baba Ganoush:

Voorbereidingstijd: 20 minuten | Bereidingstijd: 5 minuten | Totale bereidingstijd: 25 minuten
Hoeveelheid: 1 bakje baba ganoush

Wat heb je nodig voor Baba Ganoush (ingrediënten):

  • 1 aubergine
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels tahini (sesampasta)
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 2 theelepels olijfolie
  • peper en zout

Hoe je Baba Ganoush maakt:

  1. Was de aubergine en prik deze rondom met een vork in zodat er overal gaatjes zitten. Verwijder vervolgens de schilletjes van de knoflook en pak deze in, in een stukje aluminiumfolie.
  2. Grill de aubergine nu 15 tot 20 minuten op de BBQ tot het schilletje bijna zwart is. De laatste 5 minuten doe je het pakketje knoflook ook op de BBQ. Laat beide vervolgens eerst goed afkoelen.
  3. Snijd de afgekoelde aubergine in tweeën en trek de schil van het vruchtvlees af. Doe het vruchtvlees in een bakje en doe hierbij de teentjes knoflook, de tahini, citroensap en de komijnpoeder. Pureer dit met een staafmixer of met de keukenmachine tot een glad mengsel. (Persoonlijk vind ik het lekker om ‘m niet té glad te mengen).
  4. Schep door de baba ganoush nu 2 theelepels olijfolie en breng verder op smaak met peper en zout. Eet smakelijk!

Baba Ganoush

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

8 reacties op “Baba Ganoush”

      1. Yolanda van der Lek

        Hoi! Voor een echte rokerige grillsmaak zonder bbq, kun je de aubergine ook roosteren op een treefje boven je kleinste gaspitje. Wel in de buurt blijven…😉

  1. Zo fantastisch lekker vind ik baba ganoush! Maar ik ben dan ook dol op de Midden-Oosterse keuken. Dit is dan ook een receptje dat ik graag een keertje uitprobeer. Lekker, eenvoudig en gezond!

  2. Jouw recept klinkt erg lekker! De baba-ganoush uit het foodybox pakket (met het zakje kruiden erbij) vond ik echt ontzettend vies. Ga het zeker nog een keer proberen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top