Courgette pasta pesto met zalm. Binnen 20 minuten een lekkere, makkelijke én gezonde maaltijd met veel groenten op tafel zetten? Dat kan! Binnen 20 minuten zet je deze heerlijke courgette pasta met pesto en gegrilde zalm al op tafel.
Courgette pasta, ook bekend als courgetti, is ‘pasta’ gemaakt van dunne slierten courgette. Omdat het volledig uit courgette bestaat is het geschikt voor degene die een koolhydraatarm dieet volgen, maar het is ook ideaal als je wat minder calorieën binnen wil krijgen. Het is lekker licht en je hebt direct een flinke portie groenten te pakken.
Courgette pasta pesto met zalm
Ik vind courgette een heerlijke groenten. Het is zacht van smaak en je kunt het daardoor lekker op smaak maken. Dit keer doe ik dat met pesto. Lekker én makkelijk. Op mijn blog vind je trouwens het recept voor een heerlijke, zelfgemaakte groene pesto. Neem 5 minuutjes extra de tijd en je hebt een zelfgemaakte pesto die deze pasta nog lekkerder maakt.
Zalm marineren
Ook de zalm geef ik extra smaak door hem even te marineren in een simpele marinade op basis van olijfolie, knoflook, citroen en peterselie. Zacht van smaak en het past perfect bij de zalm. Je kunt de peterselie ook vervangen voor dille. Zelf vind ik dille vaak veel te overheersend dus ik gebruik liever peterselie, maar voel je vrij 😉 . In principe is het genoeg om de zalm enkele minuten te marineren en daarna te grillen. Maar als je iets meer tijd hebt raad ik je aan om de zalm een paar uur of een dag van te voren te marineren. Bewaar de zalm dan afgedekt in de koelkast en de smaken kunnen beter intrekken waardoor je zalm nog meer smaak heeft.
Courgette pasta pesto met zalm van de grill
Sinds kort heb ik een grillplaat in huis. Het is een gietijzeren grillplaat van het merk Lodge en ik heb hem gekregen van Kookexpert om uit te proberen. Hij kan zo op het fornuis (zelfs inductie of keramisch zou kunnen). Echt een ideale grillplaat. Hij kan loeiheet worden en het grillen van vlees, vis of groenten doet hij perfect. Ik heb er inmiddels al een biefstuk op gegrild, groenten en vandaag dus zalm. Natuurlijk kun je de zalm ook bakken in de pan, maar van de grill is toch echt net even lekkerder en smaakvoller. In de webshop van Kookexpert kun je 2 verschillende formaten vinden van deze grillplaat, een vierkant en een rechthoekige. Zelf heb ik de vierkante gekozen (de rechthoekige was net iets te lang voor mijn fornuis). Wat ik er ook handig aan vind is dat je 2 kanten hebt, een vlakke zijde en eentje met de bekende grillstrepen. De platte kant is weer ideaal voor pancakes, gebakken eitjes of om kleine stukjes vlees op te grillen. Ik vind het oprecht een aanrader!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 2 zalmfilets
- 400 gram courgette pasta ((courgetti))
- 200 gram cherrytomaten
- 1 citroen ((geraspt & uitgeperst))
- 1 eetlepel verse peterselie ((fijngesneden))
- 1 eetlepel créme fraîche
- 1 eetlepel groene pesto
- 1 eetlepel honing
- 1 teentje knoflook ((fijngesneden))
- olijfolie, peper en zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Begin met het maken voor de marinade voor de zalm. Meng de volgende ingrediënten in een kommetje en verdeel daarna over de zalmfilets: 1 eetlepel citroensap, rasp van een halve citroen, 1 eetlepel olijfolie, 1 eetlepel fijngesneden peterselie, 1 eetlepel honing, 1 teentje knoflook fijngesneden en naar smaak peper en zout. Zet daarna de zalmfilets apart.*
- Breng een steelpan met water en een snuf zout aan de kook en verhit de grill.
- Bak de zalmfilet om en om op de grill. Zelf vind ik het lekker als hij niet door en door gaar is, maar kies grill hem uiteraard net zo lang als jij lekker vindt.
- Grill de cherrytomaten ook even kort mee.
- Kook de courgette pasta in ca. 2 minuten beetgaar en giet af.
- Schep de pesto en de crème fraîche door de courgette en breng op smaak met peper en zout.
- Verdeel de courgette pasta over een bord, doe daarop de gegrilde zalm en de cherrytomaten en eet smakelijk!
Mieke Kerremans says:
ik wou het recept uitprinten ,nou dat print je op 10 paginas ,erg ongemakkelijk nu lege inkt en veel te veel over een recept . niet voor herhaling vatbaar
Bart van de Loo says:
Een afdruk voorbeeldje had dit kunnen voorkomen, Mieke. Pen en papier doet ook wonderen. Blijven lachen en lekker koken.
Tyrna Landman-Kommeren says:
Zooo, wat hebben wij gesmuld!
Deze gaan we vaker maken????
Eef says:
Wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel voor je reactie 🙂
Emma Kookt says:
Voor het eerst gekookt met courgette spaghetti. Beetje nat en papperig maar door toevoegen van pesto, peper en zout toch erg lekker. Zalm had paar uur in de marinade gestaan en was overheerlijk. Vind ook dat er veel ruimte en blabla tussen het recept staat.
Eef says:
Hi Emma, blij te lezen dat het recept in de smaak valt.