Quiche met zalm en broccoli. Een heerlijke en makkelijke quiche met een vulling van zalm en broccoli en een knapperige bodem van filodeeg. Een smaakvolle quiche die je in een handomdraai op tafel zet.
Quiches zijn ideaal als het gaat om drukke doordeweekse dagen omdat je ze prima kunt voorbereiden. Maar ook voor etentjes met vrienden of familie, want het ziet er vaak chique uit (zeker deze combinatie met zalm) en veel mensen vinden het lekker. Deze quiche met zalm is ook echt het type ‘allemansvriend’. Juist door de herkenbare en lekkere combinatie van broccoli en zalm.
Broccoli, bimi, aspergebroccoli, broccolini
Geef het beestje een naam zullen we zeggen 😉 . Broccoli ken je wel en waarschijnlijk heb je ook weleens bimi of aspergebroccoli gehoord, ook bekend als broccolini. Een lekker knapperige groente. Wat milder qua smaak dan broccoli en weer eens wat anders.
Quiche met broccoli en zalm
Omdat ik van het marketingbureau achter bimi een heel pakket opgestuurd kreeg, gebruikte ik die in deze quiche, maar je kunt natuurlijk ook gewoon broccoli gebruiken. Maar probeer het eens, lekker voor de variatie en erg lekker in deze quiche! En nee, ik word niet gesponsord om dit te zeggen (anders stond het er zoals altijd netjes bij). En als je me al langer volgt, weet je dat ik deze lekkere groente wel vaker gebruik in recepten.
Makkelijke quiche met zalm
Daarnaast deed ik nog iets anders dan anders. Ik gebruik namelijk warmgerookte zalm in deze quiche in plaats van gewone gerookte zalm of rauwe zalm wat je ook weleens in quiches tegenkomt (die gaart natuurlijk tijdens het bakken in de oven). Het was een uitprobeersel of de quiche met warmgerookte zalm lekker zou worden, maar aangezien je nu het recept leest weet je het antwoord op de vraag vast al 😉 . Het was heerlijk! De quiche krijgt er lekker veel smaak door zonder te overheersen. Echt een aanrader deze makkelijke quiche met zalm.

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 250 gram broccoli (of bimi (aspergebroccoli))
- 10 plakken filodeeg (ontdooid)
- 3 eieren (middel)
- 75 ml melk
- 125 gram crème fraîche
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- olijfolie, peper en zout
- 75 gram cheddar (geraspt)
- 150 gram warmgerookte zalm
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
- Snij de broccoli in roosjes en blancheer deze in ca. 5 minuten beetgaar in ruim water met een snufje zout.
- Vet de quichevorm in en verdeel de vellen filodeeg over de quichevorm. Smeer tussen elk vel met een keukenkwastje een beetje olijfolie.
- Maak vervolgens de vulling door de eieren, melk, crème fraîche, uienpoeder, knoflookpoeder en naar smaak peper en zout te mengen tot een egaal glad mengsel.
- Schep hier de helft van de geraspte cheddar door.
- Verdeel de broccoli en de warmgerookte zalm over de bodem en giet hierover de vulling.
- Verdeel de rest van de geraspte cheddar erover.
- Bak de quiche in ca. 45 minuten goudbruin en gaar in de oven. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Mieke says:
Kan toch ook wel met bladerdeeg?
Eef says:
Ja tuurlijk! Ook heel lekker 🙂
Marjolanda says:
Wat is het verschil in smaak of het voordeel van filodeeg tov bladerdeeg?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Marjolanda, filodeeg is iets anders dan bladerdeeg. Bladerdeeg is heel luchtig en bestaat uit meerdere laagjes, filodeeg is een dun krokant jasje als het ware.
Marco says:
Hoi,
Kan je ipv de uienpoeder er ook gewoon rode ui doorheen mengen?
Eef says:
Dat kan, maar dat geeft niet hetzelfde resultaat of smaak 🙂
Mieke says:
Gisteren gemaakt met bladerdeeg,een heerlijke quiche.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Amber says:
Hoi! Ziet er heel lekker uit. Ik hou alleen niet zo van Cheddar. Welke kaas is nog meer lekker om te gebruiken als vervanger voor de cheddar?
Eef says:
Je zou eventueel een extra belegen kunnen gebruiken in dit recept.
Eef says:
Wat een heerlijk recept! Dank?
Eef says:
Blij dat te lezen, dankjewel 🙂
Joyce says:
mijn man lust geen kaas, is het dan überhaupt mogelijk om quiches te maken?
Eef says:
Jazeker, dan zou je bijvoorbeeld een vegan quiche kunnen maken zoals deze: https://www.eefkooktzo.nl/vegan-quiche-met-pompoen/ of deze plaattaart https://www.eefkooktzo.nl/plaattaart-met-gegrilde-groenten/ succes 🙂
Hanane says:
Ik ga ‘m vanavond maken. Vind een zalm quiche altijd heerlijk maar heb er nooit 1 gemaakt.
Dus ik ben reuze benieuwd. Bedankt voor t recept 🙂
Eef says:
Graag gedaan! Geniet ervan 🙂
corrien says:
Kun je deze quiche koud eten?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Corrien, zeker kan dat! Lekker bij de lunch!
ina says:
net een zalm/broccoli/prei plaattaart gemaakt, lekker groot, dubbel recept, zodat je er veel van kunt snijden, gaat morgen mee naar de verjaardag van schoondochter/kleinzoon
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Leuk om te horen, hoop dat iedereen op de verjaardag ervan gesmuld heeft! Ik maak ook altijd extra porties van quiches en plaattaarten, zó makkelijk als je gasten krijgt of gewoon lekker om de volgende dag weer te eten 🙂
Edith says:
Hoi, ik heb een vraagje over de warm gerookte zalm. Is dat een stukje zalm wat je eerst bereid in de pan en dan ik de ovenschaal doet?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Edith! Warm gerookte zalm kun je “klaar” kopen bij de visboer of in de supermarkt, deze hoef je niet zelf nog te bakken/bereiden. Het verschil tussen warmgerookte zalm en gewone (koud) gerookte zalm is, zoals de namen al zeggen, de temperatuur en duur van het roken van de zalm. Warm gerookte zalm heeft een wat intensere smaak en is wat minder lang houdbaar. Ik hoop dat je hier wat aan hebt!
Monique says:
Kun je dit ook nog opwarmen?
Eef says:
Ja in principe wel al ben ik zelf niet zo’n fan van zalm nogmaals opwarmen.
Stan says:
Hoi,
Kan ik deze quiche een aantal uren van te voren voorbereiden en later afbakken of gaat dat niet i.v.m. vocht en het filodeeg?
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Zalm opnieuw opwarmen is meestal niet zo lekker. Maar deze quiche is ook lekker om koud te serveren, mocht je ‘m echt al eerder willen maken!
Jacob says:
Het eerste gerecht dat mijn vriendin en ik samen hebben gemaakt. Wijntje er bij en gedurende de 3 kwartier in de oven nog een wijntje gehad. Daarna samen heerlijk gegeten. Deze quiche is geweldig!!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat leuk om te horen, dankjewel!
Gerda Schoonderwoerd says:
Hoi er zit eigenlijk best weinig groenten in, wat zou er nu echt lekker bij smaken? Ik hoor het graag. Ger
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Ik zou er dan zelf voor kiezen om er een salade bij te serveren omdat de verhoudingen zo precies kloppen voor de quiche. Maar als je graag iets wil toevoegen zou paprika bijvoorbeeld er lekker bij smaken verwacht ik.