Vegan quiche met pompoen, dit stond al zooooo lang op mijn wensenlijstje om eens te maken. Een volledige vegan quiche, en het resultaat? Waanzinnig lekker!
Nu denk je misschien, dat is toch niet zo moeilijk een vegan quiche maken en nee dat valt ook reuze mee. Maar ik wilde wel een smeuïge binnenkant hebben die je normaal maakt op basis van ei en room zoals crème fraîche. Na flink wat onderzoek te hebben gedaan bleek silken tofu dé truc voor de vulling en natuurlijk maakte ik het quichedeeg voor de bodem ook zelf.
Zelf een quiche bodem maken
De bodem maak ik met bloem, koud water, een snuf zout en plantaardige roomboter. Ik ben fan van Flora Plant. Dit is een plantaardige boter die net zo romig en lekker smaakt als roomboter. Net zo lekker dus, maar een heel stuk duurzamer én dus goed voor de planeet! Inmiddels heeft Flora Plant bij mij een vast plekje in de koelkast weten te veroveren. Heerlijk voor hartige en zoete gerechten en de ideale basis als ik volledig vegan wil koken of bakken. Er is zowel een gezouten als ongezouten variant verkrijgbaar. De ideale basis dus om te gebruiken voor een heerlijk quichedeeg waardoor je een lekkere brosse, licht krokante en smaakvolle bodem krijgt.
Vegan quiche met pompoen
Ik vertelde het je net al even, voor de vulling gebruikte ik dus silken tofu. Silken tofu is een zijdezachte variant van tofu. Het wordt vaak gebruikt als vervanger voor ei en zorgt naast binding in deze quiche ook voor een heerlijke romige smaak. Combineer dat met edelgistvlokken, spinazie, pompoen en kruiden en je zet in een handomdraai een heerlijke kleurrijke quiche op tafel! Silken tofu kun je vinden bij de meeste toko’s.
Wat heb je nodig voor een vegan quiche?
Eigenlijk heb je dus niet eens heel veel ingrediënten nodig om deze quiche te maken. Ga voor echt lekkere ingrediënten van goede kwaliteit zoals verse, knapperige spinazie. Heerlijke flespompoen en heerlijke roomboter van Flora Plant. Qua kruiden heb ik het dit keer ook simpel gehouden omdat de smaken grotendeels voor zichzelf spreken: peper, zout en piment. Die laatste is zó lekker in combinatie met pompoen.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 250 gram bloem
- snuf zout
- 100 gram Flora Plant roomboter (koud - in stukjes)
- 6 eetlepels koud water
- 200 gram spinazie (vers)
- 200 gram pompoen (in blokjes (vers of diepvries))
- 1 rode ui
- 300 gram silken tofu
- 2 eetlepels maizena
- 1 eetlepel edelgist vlokken
- olie, peper, zout, piment
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Kneed een stevig deeg van alle ingredienten. Vet de quichevorm in met Flora Plant roomboter.
- Verdeel het deeg over de quichevorm. Prik er gaatjes in en laat de quichevorm even opstijven in de koelkast.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
- Bak de bodem ca. 10 minuten even voor.
- Maak ondertussen de vulling: bak de spinazie in een klontje boter of wat olie en laat goed uitlekken.
- Rooster de pompoenblokjes en rode ui in een ovenschaal ca. 15 minuten in de voorverwarmde oven. Druppel 1 eetlepel olie en peper en zout naar smaak over de pompoenblokjes.
- Mix de silken tofu met de maizena in een blender tot deze glad is en meng door de uitgelekte spinazie, pompoenblokjes en rode ui. Breng goed op smaak met de edelgistvolkken en peper, zout en piment naar smaak.
- Bak de quiche nu 30-40 minuten in de oven tot gaar en goudbruin. Laat even een paar minuten afkoelen voor je hem gaat aansnijden.
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Flora Plant. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk.
Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.
Eric says:
Ik maak op basis van jouw recept de ene na de andere quiche met van alles en nog wat. Lekker improviseren. Die worden niet slechts gegeten; ze worden opgeschrokt 🙂
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
haha, fijn compliment! Dank je wel 🙂 En het is ook leuk om te improviseren met bijv restjes uit de groentelade!