Quichedeeg - basisrecept (stap-voor-stap)

Quichedeeg – basisrecept (stap-voor-stap)

Quichedeeg, vandaag geef ik je het écht makkelijke basisrecept voor een heerlijke quichebodem. Samen met mijn ‘geheim’ om een echt krokante bodem te krijgen zonder moeilijk gedoe. Op naar lekkere knapperige quiches met dit recept!

In veel van mijn quiche en hartige taart recepten ga ik voor gemak. Kant-en-klaar bladerdeeg of hartige taartdeeg. Simpelweg omdat dat soms gewoon heel fijn en ook lekker en makkelijk is. Tot voor kort dacht ik namelijk dat zelf quichedeeg maken een ‘dingetje’ was. Het was altijd veel moeite, koste veel tijd en eigenlijk niet zo’n enorm verschil qua smaak tot laatst…

Écht makkelijk recept voor quichedeeg

Ik had weer eens zin om een lekkere quiche te maken en wilde toch weer eens zelf proberen de bodem maken. Maar ik wilde ook direct een idee wat ik had uitproberen. Want dat gedoe met deeg kneden, uitrollen, dat was niet écht makkelijk en jullie weten ik hou van écht makkelijk. Dus besloot ik mijn oude recept uit mijn kookschriftje iets aan te passen en alles in de keukenmachine te gooien.

Ingredienten voor quichedeeg

Quichedeeg uit de keukenmachine

Dat bleek een succes! Binnen enkele minuten had ik een prachtige bol deeg in mijn handen, hup een half uurtje de koelkast in. Uitrollen en dit deeg blijft dus perfect in vorm. Het is mooi stevig en ‘breekt’ daardoor niet als je het in de quichevorm legt, ideaal.

Bodem van een quiche voorbakken

Om te zorgen dat de bodem lekker krokant wordt prik ik hem in met een vork en bak ik hem altijd een paar minuutjes voor. Als de oven aan het voorverwarmen is en ik bezig ben met de vulling voor de quiche dan zet ik de quichebodem alvast een minuutje of 5 tot 10 in de oven. Dan voel je aan de bodem al dat hij net begint gaar te worden en dat is het moment om hem uit de oven te halen. Laat de quichebodem vervolgens iets afkoelen en doe daarna de vulling erop. Dat is mijn ‘geheim’ voor een krokante bodem, weet je dat ook weer 😉 . Ik weet dat sommige mensen gedroogde bonen of keramische bonen voor gebruiken om de quiche blind voor te bakken. Ik heb ze persoonlijk nooit nodig gehad en krijg op deze manier ook een heerlijk krokante bodem.

Quichedeeg basisrecept - zelf maken

Quichedeeg - basisrecept (stap-voor-stap)

Écht makkelijk stap-voor-stap recept met foto's voor heerlijk quichedeeg.
5 van 2 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Hoeveelheid: 1 quiche

Wat heb je nodig (ingrediënten):

 • 175 gram tarwebloem
 • 75 gram roomboter (koud - ongezouten)
 • 1 ei (middel)
 • 1 eetlepel water (koud)
 • snuf zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

 • Doe alle ingrediënten behalve het water in de keukenmachine.
  Ingredienten voor quichedeeg
 • Zet de keukenmachine op hoog vermogen kort aan zodat je een soort kruimels krijgt.
 • Voeg een eetlepel koud water toe, zet de keukenmachine weer aan tot het deeg 'pakt' en een bol vormt in je keukenmachine.
 • Haal de bol uit de keukenmachine en dek het af met plasticfolie. Leg in de koelkast voor 30 minuten om op de stijven.
  Bol deeg van de quiche uitrollen
 • Bestuif daarna het aanrecht met een beetje bloem en rol de bol deeg uit tot een lap welke groter is dan je quichevorm zodat je straks voldoende ruimte hebt om de opstaande randjes te maken van de quiche.
  Deeg uitrollen voor de quiche vorm
 • Leg de lap deeg over de quichevorm en zorg dat het deeg goed verdeelt is over de vorm. Druk de zijkanten in de vorm aan.
  Quichevorm vullen met het quichedeeg
 • Snij met een scherp mes de opstaande randjes weg en met een vork prik je gaatjes in de bodem. Nu is je quichevorm klaar om te gebruiken.

handig om te weten:

Let op: voedingswaarden zijn berekent op basis van 1 volledige bodem voor een quichevorm van ca. 24 centimeter.

voedingswaarden (per persoon/ portie):

Calorieën: 1238kcal | Koolhydraten: 133g | Eiwitten: 24g | Vetten: 66g | Verzadigd vet: 40g
WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Quichedeeg - basisrecept (stap-voor-stap)

Quichedeeg Pinterest Collage

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

2 reacties op “Quichedeeg – basisrecept (stap-voor-stap)”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top