Quichedeeg - basisrecept (stap-voor-stap)

Quichedeeg – basisrecept (stap-voor-stap)

Quichedeeg, vandaag geef ik je het écht makkelijke basisrecept voor een heerlijke quichebodem. Samen met mijn ‘geheim’ om een echt krokante bodem te krijgen zonder moeilijk gedoe. Op naar lekkere knapperige quiches met dit recept!

In veel van mijn quiche en hartige taart recepten ga ik voor gemak. Kant-en-klaar bladerdeeg of hartige taartdeeg. Simpelweg omdat dat soms gewoon heel fijn en ook lekker en makkelijk is. Tot voor kort dacht ik namelijk dat zelf quichedeeg maken een ‘dingetje’ was. Het was altijd veel moeite, koste veel tijd en eigenlijk niet zo’n enorm verschil qua smaak tot laatst…

Écht makkelijk recept voor quichedeeg

Ik had weer eens zin om een lekkere quiche te maken en wilde toch weer eens zelf proberen de bodem maken. Maar ik wilde ook direct een idee wat ik had uitproberen. Want dat gedoe met deeg kneden, uitrollen, dat was niet écht makkelijk en jullie weten ik hou van écht makkelijk. Dus besloot ik mijn oude recept uit mijn kookschriftje iets aan te passen en alles in de keukenmachine te gooien.

Ingredienten voor quichedeeg

Quichedeeg uit de keukenmachine

Dat bleek een succes! Binnen enkele minuten had ik een prachtige bol deeg in mijn handen, hup een half uurtje de koelkast in. Uitrollen en dit deeg blijft dus perfect in vorm. Het is mooi stevig en ‘breekt’ daardoor niet als je het in de quichevorm legt, ideaal.

Bodem van een quiche voorbakken

Om te zorgen dat de bodem lekker krokant wordt prik ik hem in met een vork en bak ik hem altijd een paar minuutjes voor. Als de oven aan het voorverwarmen is en ik bezig ben met de vulling voor de quiche dan zet ik de quichebodem alvast een minuutje of 5 tot 10 in de oven. Dan voel je aan de bodem al dat hij net begint gaar te worden en dat is het moment om hem uit de oven te halen. Laat de quichebodem vervolgens iets afkoelen en doe daarna de vulling erop. Dat is mijn ‘geheim’ voor een krokante bodem, weet je dat ook weer 😉 . Ik weet dat sommige mensen gedroogde bonen of keramische bonen voor gebruiken om de quiche blind voor te bakken. Ik heb ze persoonlijk nooit nodig gehad en krijg op deze manier ook een heerlijk krokante bodem.

Quichedeeg basisrecept - zelf maken

Quichedeeg - basisrecept (stap-voor-stap)

Quichedeeg - basisrecept (stap-voor-stap)

Écht makkelijk stap-voor-stap recept met foto's voor heerlijk quichedeeg.
4.43 van 35 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Hoeveelheid: 1 quiche

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 175 gram tarwebloem
  • 75 gram roomboter (koud - ongezouten)
  • 1 ei (middel)
  • 1 eetlepel water (koud)
  • snuf zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Doe alle ingrediënten behalve het water in de keukenmachine.
    Ingredienten voor quichedeeg
  • Zet de keukenmachine op hoog vermogen kort aan zodat je een soort kruimels krijgt.
  • Voeg een eetlepel koud water toe, zet de keukenmachine weer aan tot het deeg 'pakt' en een bol vormt in je keukenmachine.
  • Haal de bol uit de keukenmachine en dek het af met plasticfolie. Leg in de koelkast voor 30 minuten om op de stijven.
    Bol deeg van de quiche uitrollen
  • Bestuif daarna het aanrecht met een beetje bloem en rol de bol deeg uit tot een lap welke groter is dan je quichevorm zodat je straks voldoende ruimte hebt om de opstaande randjes te maken van de quiche.
    Deeg uitrollen voor de quiche vorm
  • Leg de lap deeg over de quichevorm en zorg dat het deeg goed verdeeld is over de vorm. Druk de zijkanten in de vorm aan.
    Quichevorm vullen met het quichedeeg
  • Snij met een scherp mes de opstaande randjes weg en met een vork prik je gaatjes in de bodem. Nu is je quichevorm klaar om te gebruiken.
    Gaatjes prikken in het quichedeeg

handig om te weten:

Let op: voedingswaarden zijn berekend op basis van 1 volledige bodem voor een quichevorm van ca. 24 centimeter.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 1238kcal | Koolhydraten: 133g | Eiwitten: 24g | Vetten: 66g | Verzadigd vet: 40g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Quichedeeg - basisrecept (stap-voor-stap)

Quichedeeg Pinterest Collage

31 thoughts on “Quichedeeg – basisrecept (stap-voor-stap)

  • Mathilde Schaedtler says:

    Eef, dit is echt een geweldig recept voor een guichebodem. Al zo vaak geprobeerd een goeie bodem te maken maar ik was nooit tevreden. Deze is perfect en snel en gemakkelijk. Heb je toevallig ook zo’n receptje voor een zoete taartbodem?

  • Goed recept! !Snel en makkelijk te maken. Ik heb erg dun kunnen uitrollen en knapperig gebakken. De rest van het deeg ingevroren voor een kleine quiche.

  • 4 sterren
    Ik ga dit recept zeker proberen, het lijkt mij heel handig en lekker om zelf het deeg klaar te maken.. Ik heb nog wel wat opmerkingen over de tekst.
    1. Bij punt 6: het deeg goed verdeelt is, verdeeld moet toch echt met een d, en niet met een t.
    2. Handig om te weten, voedingswaarden zijn berekent: ook hier moet er een d achter: berekend, geen t.
    3. Klopt het echt dat de voedingswaarden 1238 Kcal per persoon is? Is dit niet voor de hele quichebodem? Als hier dan ook nog de vulling bij komt wordt het helemaal een calorierijk gerecht.
    4. Ik zag zo’n mooie quichevorm op deze site. Klopt het dat het deeg makkelijk door de gaatjes heen gaat? Dat heb ik ergens gelezen.
    Verder wens ik je veel succes met je foodblog, het ziet er allemaal heel lekker uit. Hartelijke groet.

    • Dominique - team Eefkooktzo.nl says:

      Bedankt voor je reactie Joke! Leuk om te horen dat je het recept gaat proberen. En bedankt voor je tips, dat gaan we aanpassen. Wat betreft punt 3, het is inderdaad voor een hele quiche. Over de quichevorm, zelf ik heb niet ervaren dat het deeg door de gaatjes gaat. Ik gebruik de quichevorm graag. Succes!

  • 5 sterren
    Bij ons op ‘t dorp verkopen ze sinds kort geen kant- en klaar quichedeeg meer. Dus dan maar zelf maken. Ik heb je recept nu al meerdere keren gemaakt: makkelijk, lekkerder & goedkoper! Dankjewel 🙂

  • Hanne Clausen says:

    5 sterren
    Vandaag gemaakt en het is goed gelukt!
    Wel heb ik de roomboter vervangen door plantaardige palm olie vrije margarine.
    En ik had wat gedroogde italiaanse kruiden door de bloem gemengd.
    Ik maakte er geen quiche van maar flappen gevuld met zelfgemaakt vegan gehakt, van boekweit, linzen en kikkererwten op smaak gebracht met een wat rendang uit de supermarkt. Bedankt voor een goed en makkelijk deegrecept!

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Wat ongelooflijk leuk en fijn om te horen dat je met dit basisrecept zo’n creatief gerecht hebt gemaakt! En goeie tip dat de roomboter dus te vervangen is, dankjewel!

    • Maris - Team Eefkooktzo.nl says:

      Hi Fember! Ja hoor dat kan prima, de smaak zal wel ietsje anders zijn maar je hebt alsnog superlekker zelfgemaakt quichedeeg 🙂

  • Aurelia Schoofs says:

    Ik heb kant en klaar bladerdeeg gekocht, die in een langwerpige bakvorm gelegd. Gaatjes is geprikt enzo heb ik gedaan, spek gebakke met champignons en bloemkool en broccoli. Uiteraard ook de room met ei… maar als ik er in steek om te zien of hij klaar is dan blijft hij nat vanbinnen. Is hier een oplossing voor?? Instant graag? Alvast bedankt

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Ik denk dat je vraag over dit recept gaat? Wij hebben daar hartige taart deeg gebruikt, dat is iets anders dan bladerdeeg. Een andere bakvorm kan ook van invloed zijn op de baktijd. Wat je wel altijd kunt proberen is een beetje paneermeel op de bodem die het vocht extra opneemt. Succes!

  • 5 sterren
    Vandaag gemaakt en wat een succes. Ik heb 60% bloem en 40% volkoren tarwemeel gebruikt. Ondanks de toevoeging van het volkorenmeel werd het een soepel deeg wat ik gemakkelijk uit kon rollen, niet uit elkaar viel en in de smaak viel bij mijn man.

  • Jacqueline says:

    Gisteren quiche gemaakt met dit deeg. Lekker bros en boterig, en super makkelijk te maken. De tip om de bodem alvast voor te bakken tijdens het opwarmen van de oven werkt perfect. Zou deze methode, van niet blind bakken,ook werken bij een zoete taart zoals bijvoorbeeld de lemon meringue?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept