citroen meringue taart

Citroen meringue taart

Citroen meringue taart. Een echte klassieker die zo waanzinnig lekker is! Heerlijk frisse citroenvulling, knapperige deegbodem en natuurlijk die verrukkelijke meringue erop. Absoluut een aanrader om deze geweldige lekkernij te maken..

Klassieke citroen meringue taart

Mocht je citroen meringue taart nog niet kennen, het is een klassiek baksel met een korstdeeg, citroenvulling en Italiaanse meringue oftewel eiwitschuim. De taart wordt ook wel tarte au citron of lemon meringue genoemd.

Alhoewel het bekend staat als Franse klassieker werd de taart (in deze combinatie) voor het eerst gemaakt door een Zwitserse bakker in de 19e eeuw. De taart werd geserveerd aan de koning en was een symbool van rijkdom en vriendelijkheid (bron). Nou, dat klinkt als een uitstekende reden om dit taartje zelf eens te maken dacht ik zo!

Citroenschuimtaart

Makkelijke citroen meringue taart

Alhoewel het niet de allermakkelijkste taart is om te maken, is het ook zeker niet moeilijk. In het recept leg ik het je stap voor stap uit. Je maakt namelijk eerst de bodem, dan de citroenvulling en vervolgens de meringue. Het resultaat is een enorm fris taartje met een romige topping en een zeer knapperige bodem. De vulling lijkt een beetje op lemon curd en is heerlijk fris.

Sowieso ben ik dol op citroen! Ik bak en maak er graag van alles mee. Wat andere lekkere opties:

citroen meringue taart recept

Dit heb je nodig voor citroenschuimtaart

Om deze citroen meringue taart te maken heb je het een en ander nodig. Maar ik geef je ook graag opties hoe je het op kan lossen mocht je het niet in huis hebben:

  • Quichevorm – voor deze taart gebruik je het liefste een quichevorm met losse bodem. Die hoef je niet in te vetten en ook geen bakpapier bij te gebruiken, ideaal! Natuurlijk kun je het ook in een andere vorm maken, maar hou er wel rekening mee dat het resultaat dan anders kan worden.
  • Bakbonen – de bodem van korstdeeg wordt blind voorgebakken in de oven. Daarvoor gebruik je zogeheten keramische bakbonen. Maar mocht je dit niet in huis hebben kun je eventueel ook ongekookte rijst of gedroogde bonen, linzen of kikkererwten gebruiken. In tegenstelling tot de bakbonen, kun je dit maar één keer gebruiken!
  • Suikerthermometer – voor de Italiaanse meringue maak je een suikersiroop die je heet aan de eiwitten toevoegt. Hier is een thermometer wel echt het handigste, maar mocht je die niet hebben kun je het ook inschatten. Zodra het begint te schuimen, kun je een klein beetje in een glas water doen. Als het een balletje wordt dat zijn vorm niet behoudt als je het eruit haalt, is het tussen de 112 en 116 graden, de ideale temperatuur voor dit recept.
  • Brûlée brander – om de meringue een mooi bruin laagje en knapperig korstje te geven, brand je het af met een brander. Dat gaat lekker makkelijk en snel, maar je kunt eventueel ook de taart even kort onder de hete grill zetten.
Makkelijke citroen meringue taart

Citroen-meringuetaart maken

Naast handige hulpmiddelen heb ik nog wat tips om ervoor te zorgen dat jouw citroen meringue taart een groot succes wordt. Je start met het maken van de bodem. Zorg dat het deeg goed koud is en laat het rusten, dan krijg je de allerlekkerste meest knapperige bodem met een ‘krakje’ erin.

De citroenvulling is heel eenvoudig om te maken. Je verwarmt simpelweg de ingrediënten samen en laat het indikken. Easy as that! Het liefst gebruik je wel verse citroensap en -rasp. Dat geeft nou eenmaal de lekkerste smaak en maakt het een heerlijk fris taartje. Dit is trouwens mijn all time favourite rasp.

Voor de topping maken we een Italiaanse meringue. Oftewel opgeklopte eiwitten waar je een suikersiroop aan toevoegt. Dit maakt het een stevige én lekker smeuïge meringue. En daarmee ook geschikt voor zwangeren of kinderen doordat de rauwe eiwitten verhit worden.

citroen vulling

Citroentaart met meringue

Buiten al deze handigheidjes en tips wil ik je natuurlijk vooral meegeven dat deze taart zo onwijs lekker is! Hij misstaat zeker niet als verjaardagstaart, tijdens feestdagen zoals Pasen is het een perfecte taart of gewoon als heerlijke, frisse traktatie wanneer je er dan ook zin hebt. Ga jij deze maken?!

Citroen-meringuetaart
citroen meringue taart

Citroen meringue taart

Citroen meringue taart. Een echte klassieker, zo waanzinnig lekker! Heerlijk frisse citroenvulling, knapperige bodem en een verrukkelijke meringue.
5 van 1 stem
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Koelen: 4 uur 30 minuten
Totale tijd: 5 uur 5 minuten
Hoeveelheid: 10 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor het deeg:
  • 200 gram bloem
  • 50 gram poedersuiker
  • 100 gram roomboter (koud – in blokjes)
  • 1 ei (maat M)
  • 1 eetlepel ijskoud water
Voor de vulling:
  • 4 eieren (maat L)
  • 4 eidooiers (maat L)
  • 200 gram kristalsuiker
  • 1 citroen (rasp)
  • 150 ml citroensap
  • 150 ml melk
  • 20 gram maizena
  • 150 gram roomboter (in blokjes )
Voor de meringue:
  • 4 eiwitten (maat L)
  • 250 gram kristalsuiker
  • 100 ml water

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

Deeg maken

  • Meng de bloem en poedersuiker in een grote kom. Voeg de blokjes boter toe en wrijf het met je vingers tot het kruimelt.
  • Voeg het ei en het ijskoude water toe. Kneed het mengsel snel tot een samenhangend deeg.
  • Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het minstens 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak tot het groot genoeg is om de bodem en zijkanten van de taartvorm te bedekken.
  • Leg het deeg in de taartvorm en druk het voorzichtig aan. Prik met een vork gaatjes in de bodem van het deeg.
  • Bak de deegbodem blind (met bakpapier en bakbonen) voor 15 minuten. Verwijder dan het bakpapier en de bakbonen en bak nog eens 5 minuten, of tot het deeg licht goudbruin is.
  • Laat het deeg afkoelen voordat je de citroenvulling toevoegt.

Vulling maken

  • Verwarm de eieren, eidooiers, suiker, citroenrasp, citroensap en melk samen in een steelpan. Voeg de maizena toe en meng dit goed door met een garde. Voeg de boter in stukjes toe en meng tot helemaal gesmolten.
  • Blijf mengen met de garde tot het begint in te dikken. Giet dan de vulling op de afgekoelde bodem.
  • Laat de vulling in ca. 4 uur goed opstijven in de koelkast.

Meringue maken

  • Klop de eiwitten in een schone, vetvrije kom tot zachte pieken.
  • Doe ondertussen het water met de suiker in een steelpan.
  • Breng het suikermengsel aan de kook en laat het koken zonder te roeren tot het 115°C graden is, dit kun je meten met een suikerthermometer.
  • Terwijl de mixer op lage snelheid draait, giet je langzaam de hete suikersiroop in een dunne straal in de kom met de geklopte eiwitten.
  • Zet de mixer op hoge snelheid en blijf kloppen tot de meringue glanzend, stijf en volledig afgekoeld is. Dit duurt ca. 5-7 minuten.
  • Voeg de meringue royaal toe als topping op de taart. Brand de meringue af met een brander (of onder de grill) en genieten maar!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 522kcal | Koolhydraten: 69g | Eiwitten: 8g | Vetten: 25g | Verzadigd vet: 15g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
citroen meringue taart

2 thoughts on “Citroen meringue taart

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept