Ga terug
+ porties
citroen meringue taart

Citroen meringue taart

Citroen meringue taart. Een echte klassieker, zo waanzinnig lekker! Heerlijk frisse citroenvulling, knapperige bodem en een verrukkelijke meringue.
5 van 1 stem
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Koelen: 4 uur 30 minuten
Totale tijd: 5 uur 5 minuten
Hoeveelheid: 10 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor het deeg:
  • 200 gram bloem
  • 50 gram poedersuiker
  • 100 gram roomboter (koud - in blokjes)
  • 1 ei (maat M)
  • 1 eetlepel ijskoud water
Voor de vulling:
  • 4 eieren (maat L)
  • 4 eidooiers (maat L)
  • 200 gram kristalsuiker
  • 1 citroen (rasp)
  • 150 ml citroensap
  • 150 ml melk
  • 20 gram maizena
  • 150 gram roomboter (in blokjes )
Voor de meringue:
  • 4 eiwitten (maat L)
  • 250 gram kristalsuiker
  • 100 ml water

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

Deeg maken

  • Meng de bloem en poedersuiker in een grote kom. Voeg de blokjes boter toe en wrijf het met je vingers tot het kruimelt.
  • Voeg het ei en het ijskoude water toe. Kneed het mengsel snel tot een samenhangend deeg.
  • Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het minstens 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak tot het groot genoeg is om de bodem en zijkanten van de taartvorm te bedekken.
  • Leg het deeg in de taartvorm en druk het voorzichtig aan. Prik met een vork gaatjes in de bodem van het deeg.
  • Bak de deegbodem blind (met bakpapier en bakbonen) voor 15 minuten. Verwijder dan het bakpapier en de bakbonen en bak nog eens 5 minuten, of tot het deeg licht goudbruin is.
  • Laat het deeg afkoelen voordat je de citroenvulling toevoegt.

Vulling maken

  • Verwarm de eieren, eidooiers, suiker, citroenrasp, citroensap en melk samen in een steelpan. Voeg de maizena toe en meng dit goed door met een garde. Voeg de boter in stukjes toe en meng tot helemaal gesmolten.
  • Blijf mengen met de garde tot het begint in te dikken. Giet dan de vulling op de afgekoelde bodem.
  • Laat de vulling in ca. 4 uur goed opstijven in de koelkast.

Meringue maken

  • Klop de eiwitten in een schone, vetvrije kom tot zachte pieken.
  • Doe ondertussen het water met de suiker in een steelpan.
  • Breng het suikermengsel aan de kook en laat het koken zonder te roeren tot het 115°C graden is, dit kun je meten met een suikerthermometer.
  • Terwijl de mixer op lage snelheid draait, giet je langzaam de hete suikersiroop in een dunne straal in de kom met de geklopte eiwitten.
  • Zet de mixer op hoge snelheid en blijf kloppen tot de meringue glanzend, stijf en volledig afgekoeld is. Dit duurt ca. 5-7 minuten.
  • Voeg de meringue royaal toe als topping op de taart. Brand de meringue af met een brander (of onder de grill) en genieten maar!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 522kcal | Koolhydraten: 69g | Eiwitten: 8g | Vetten: 25g | Verzadigd vet: 15g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.