When life gives you lemons, make lemonade”. Een bekende Amerikaanse uitspraak die helemaal past bij het recept van vandaag: citroenlimonade zelf maken. Ik moest alleen mijn citroenen natuurlijk gewoon bij de supermarkt om de hoek halen, want ze kwamen nou eenmaal niet bij mij uit de lucht vallen ????.
Desalniettemin geen enkele reden om niet eens zelf aan de slag te gaan met een van mijn favoriete smaakmakers: citroen. Deze limonade is lekker zachtzurig maar zeker niet té zurig, waardoor dit juist een heerlijk verfrissende citroenlimonade is. Ideaal dus om op deze heerlijke, warme dagen in een grote kan op de tuintafel te zetten!
Zelf limonade maken is eigenlijk helemaal niet moeilijk. Je hebt namelijk een basis nodig van suikerwater, water, een smaakmaker (in dit geval citroen) en heel veel ijsblokjes. Suikerwater is trouwens niets meer en niets minder dan gelijke delen water en suiker die goed met elkaar vermengd zijn. Ontzettend makkelijk dus en meer dan de moeite waard om eens zelf te maken. Zeg nou zelf, hoe leuk is het om tijdens een barbecue deze zomer zelfgemaakte citroenlimonade op tafel te kunnen zetten?
Verfrissende zelfgemaakte citroenlimonade
Als je deze citroenlimonade gaat maken kun je hem het beste in een grote kan doen. Wat schijfjes verse citroen erbij en lekker veel ijsblokjes. Zet de kan eventueel ook een uurtje of langer in de koelkast voor je de limonade gaat serveren. Ook leuk en lekker is het om wat takjes munt toe te voegen aan de kan. Dat maakt deze citroenlimonade extra fris! Nog een kleine extra tip van mij voor de extra hete dagen: giet deze citroenlimonade in ijsvormpjes en laat ze bevriezen, zo heb je heerlijke verfrissende citroenijsjes. Aanrader!

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 600 ml water
- 100 ml* suiker (* let op: ml, suikerwater maak je met gelijke delen suiker en water)
- 180 ml citroensap
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Doe 100 ml water in een steelpannetje en zet dit het vuur. Voeg dan 100 ml suiker toe en zorg er al roerende voor dat de suiker volledig oplost in het water.
- Laat het suikerwater vervolgens volledig afkoelen.
- Neem een ruime karaf of afsluitbare fles en doe hierin het suikerwater, de rest van het water en het citroensap. Meng dit door elkaar en koel de citroenlimonade in de koelkast.
- Serveer naar smaak met extra schijfjes citroen en ijsblokjes. Proost!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Dit recept verscheen het eerst op mijn blog op 8 juni 2015.
Harmina says:
Deze limonade is zó lekker!! Al een paar keer gemaakt. ????????
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Kevin says:
Ik heb hem ook gemaakt echt heerlijk. En leuk om wat te maken van de overblijfselen van de limoncello citroenen
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Thorbjørn says:
Jammer genoeg heb ik maar 1 citroen. Maar verder ziet het er wel lekker uit!
sylvia says:
Hoi Eef,
Ik heb een vraagje over de volgende zin uit jouw recept: “Doe 100 ml water in een steelpannetje en zet dit het vuur. Voeg dan 100 ml suiker toe en zorg er al roerende voor dat de suiker volledig oplost in het water.”
Begrijp ik goed uit het recept dat hier in totaal dus 200ml water en 100 gram suiker gebruikt?
Eef says:
Nee, je gebruikt 100 ml water en 100 ml citroen dus 2 gelijke delen 🙂
Christel says:
Je bedoelt waarschijnlijk 100 ML water en 100 gr suiker ????
Eef says:
Nee hoor 100 gram van elk – is hetzelfde overigens 😉
Jos says:
Met 3 citroenen en 1 limoen heb ik dit recept gebruikt als basis. De citroenen grof schillen, de limoen met schil en al in stukken snijden.
Tip: kook water in de waterkoker, giet dan 100ml in een maatbeker waar je vooraf 100g suiker in deed. Gaat naar mijn gevoel sneller dan met het steelpannetje.
Stukken limoen en citroen suikerwater in de blender en mixen maar. Dan door zeefje gieten om het meeste pulp er uit te halen.
Ik deed er nog ruim 1 liter water en 10 ijsblokjes bij.
Superlekkere limonade! De kinderen zijn fan!
Eef says:
Lekker he! Goed idee om limoen toe te voegen, maakt ‘m lekker fris 🙂
Rosie says:
Hoeveel suiker moet er gebruikt worden? Ik snap stap 1 niet zo goed 🙂
Eef says:
Gelijke delen dus neem een maatbeker vul die tot 100 ml met suiker en doe dat in de pan. Vul die maatbeker nogmaals tot 100 ml met water en doe dat in de pan. Daar maak je dan de suikersiroop van 🙂
Rjha says:
100ml suiker = 100 gram
Suikerwater is 1 op 1
Dus 100 gram suiker op 100 ml water
Begrijp ik het dat goed?
Eef says:
Yes, precies 🙂
Larissa says:
Net gemaakt en zoooooo lekker! Ooit gedronken bij een Italiaan en nooit zelf zo lekker gekregen tot nu.
Dank je wel Eef!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat superleuk om te lezen! Bedankt voor je reactie 🙂
Bo says:
Hoe lang kun je de limonade in de koelkast bewaren? Zodat ik het vooraf aan een feestje kan maken
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Een paar dagen zou ik dan aanhouden, 2-3 dagen. Misschien dat je iets langer ook wel redt, maar dan zit je safe!
Lia says:
Met mijn kleinzoon de limonade gemaakt.. ik vind het heerlijk.. hij vindt het iets te zuur.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat leuk! Je kan de volgende keer altijd wat extra suiker toevoegen 😉