Citroen kwarktaart. Deze kwarktaart stond letterlijk al een paar jaar op mijn wensenlijstje om eens te maken voor mijn blog. En het is zo’n lekkere kwarktaart geworden! Fris, zacht zoet, romig en een heerlijke koekjesbodem. Als dit geen zomerse taart is dan weet ik het ook niet meer 😉 .
Deze maand deed ik weer mee aan de foodblogswap. De foodblogswap wordt georganiseerd in een Facebook-groep voor foodbloggers. Je kunt je hiervoor opgeven en dan krijg je willekeurig een blog toegewezen waarvan je een recept gaat maken. Dat recept geef je dan een eigen twist. Bekijk ook dit overzicht met al mijn ‘foodblogswap-recepten’ voor meer inspiratie.
Kwarktaart met citroen
Deze maand mocht ik aan de slag met de foodblog van Hilde, Slowfoody. Hilde ken ik al een paar jaar en we zijn elkaar offline ook weleens tegengekomen. Ik mocht zelfs al een keer van haar blog koken en maakte toen deze heerlijke Shepherd’s Pie. Op de blog van Hilde kun je terecht voor allerlei lekkere recepten waaronder ook veel slowcooker recepten, vandaar ook de naam van haar blog. Dit keer viel mijn oog echter op een totaal ander recept…
Citroen kwarktaart
Namelijk dit recept voor een kwarktaart met limoen en kokos. Want ik hou wel van kwarktaarten, lekker fris, makkelijk om te maken en zo lekker romig. Die bodem maakt het vaak helemaal af. Toen ik zag dat er Nizza kokoskoekjes in het recept van Hilde gebruikt werden, was ik om. Wat een goed idee! Dat moest lekker zijn. Ik gaf een twist aan het recept door te gaan voor citroen in plaats van limoen en deed een paar aanpassingen in de verhoudingen. Wat een waanzinnig lekkere kwarktaart. De bodem van de Nizza kokoskoekjes is echt de bom. Natuurlijk kun je ook biscuitjes of bastognekoek gebruiken, ook lekker. Maar dit is wel echt een topcombinatie hoor, zo verrassend goed!
Hoe maak je een citroen kwarktaart?
Voor het maken van een citroen kwarktaart heb je slechts een handjevol ingrediënten nodig. Kokos en boter voor de bodem, kwark en slagroom voor de kwarktaart en voor de smaak? Heel veel citroen 😉 . Ik heb het voor mezelf wat makkelijker gemaakt en ben dit keer eens niet gegaan voor verse citroenrasp, maar die van Dr. Oetker uit een potje. Je kunt ook verse gebruiken, maar die reeds geraspte is even wat milder en zachter van smaak waardoor de kwarktaart net even beter in balans is. Nog wat citroensap en citroenextract erdoor en je hebt een heerlijke citroen kwarktaart. Lekker fris en je proeft de smaak van citroen goed terug zonder wrang, te zuur of bitter te zijn. Precies zoals je het wilt.
Makkelijk recept voor kwarktaart
Het is een lekkere en écht makkelijk recept voor kwarktaart geworden. Vol en romig van smaak en die koekjesbodem… had ik al gezegd dat die echt het verschil maakt? Zo, zo, zo lekker! Dankjewel Hilde voor de inspiratie. Die houden we erin 🙂
Ik ga er verder geen woorden meer aan vuil maken, maken deze kwarktaart! En mocht je zin hebben om nog een ander kwarktaartje te maken probeer dan ook eens mijn recept voor een heerlijke aardbeien kwarktaart of deze kwarktaart met mango.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 125 gram Nizza kokoskoekjes
- 40 gram roomboter (ongezouten)
- 6 blaadjes gelatine
- 125 ml citroensap
- 2 eetlepels citroenrasp ((ik gebruikte gezoete citroenrasp van Dr. Oetker))
- 1 theelepel citroenextract
- 100 gram kristalsuiker
- 200 gram slagroom
- 1 zakje klopfix
- 350 gram kwark (halfvolle of volle)
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Vet de springvorm in en/of bekleed deze met bakpapier. Vergeet de zijkanten niet of gebruik hiervoor eventueel acetaatfolie. Dan krijg je de citroen kwarktaart namelijk mooi en makkelijk uit de vorm.
- Verkruimel de koekjes (evt. in een keukenmachine).
- Smelt de roomboter en schep dit door de verkruimelde koekjes.
- Verdeel dit over de bodem en druk goed aan. Zet de springvorm in de koelkast.
- Wel de blaadjes gelatine in koud water.
- Doe de citroensap, citroenrasp, het citroenextract en de helft van de suiker in een steelpannetje. Verwarm dit even kort (niet laten koken) tot de suiker is opgelost.
- Knijp de gelatineblaadjes goed uit en roer deze door het warme citroenmengsel tot ze helemaal zijn opgelost.
- Klop de slagroom, met het zakje klopfix en de rest van de suiker stijf.
- Roer in een ruime kom de kwark even goed los en spatel hier de slagroom doorheen. Roer als laatste het iets afgekoelde citroenmengsel erdoorheen tot alles goed is gemengd.
- Haal de springvorm uit de koelkast en schenk hier het kwarkmengsel in. Zet de springvorm weer in de koelkast voor minimaal 3 uur of (bij voorkeur) een nacht.
- Garneer voor het serveren met wat schijfjes citroen en/of vers fruit naar wens en snijd de taart in puntjes. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Lydia says:
Hij staat in de koelkast. Ben heel benieuwd! Stiekem natuurlijk wel even geproefd;)
De bodem bleef erg kruimelig. Heb er wat extra boter bij gedaan maar het bleef zo.
Eef says:
Heb je de biscuitjes goed fijn gemaakt? Ik vind het zelf altijd wel lekker hoor een beetje kruimelig, maar anders de koekjes goed fijn malen en eventueel wat extra boter erbij inderdaad 🙂
Silvie says:
Hoi Eef, wat voor citroen extract gebruik je?
Hoor het graag even
Groetjes Silvie
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Die wij gebruikt hebben, komt uit Frankrijk. Maar je kunt ieder merk/soort citroenextract gebruiken 🙂
Hilde says:
Hai Eef,
Gebruik je wel verse citroenen voor de citroensap? Of heb je hier ook een kant en klare oplossing voor?!
Ik ga hem binnenkort maken, lijkt me erg lekker!
Groetjes van een andere Hilde
Eef says:
Het liefste wel, maar je kunt ook geperste uit de supermarkt gebruiken hoor.
Anjali says:
Hoi lieve Eef,
Kun je dit recept ook maken zonder de boter bij de koekjes te doen? Ik wil namelijk dit recept in een glas maken en vind het dan zonde om voor een klein beetje koekjes boter te gebruiken. Ik wil het toetje garneren met mago, zou dat lekker zijn?
Eef says:
Ja dat kan zeker, als je het in een glas maakt dan doe ik het zelf ook zonder boter want dan heb je juist lekker die kruimel. Met boter wordt het dan ook eigenlijk te hard voor het in het glas terwijl je dat bij een taart natuurlijk wel nodig hebt.
Anjali says:
Dankjewel voor je reactie.
P.S. zou het toetje lekker zijn om te garneren met mango? Ik zie dat ik dat per ongeluk verkeerd heb getypt
Groetjes,
Anjali
Anjali says:
En ik wilde nog even de groetjes doen
Tessa says:
Eef, is er een alternatief voor de citroenextract? Tot nu toe nog niet in de supermarkt kunnen vinden
Eef says:
Het is nu bij Lidl in de aanbieding dus tipje 🙂
Elise Peeters says:
Dag Eef, vraag is ; hoeveel wegen 6 blaadjes gelatine ?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat durf ik je niet te zeggen, ik weeg ze eigenlijk nooit.