Citroen kwarktaart

Citroen kwarktaart. Deze kwarktaart stond letterlijk al een paar jaar op mijn wensenlijstje om eens te maken voor mijn blog. En het is zo’n lekkere kwarktaart geworden! Fris, zacht zoet, romig en een heerlijke koekjesbodem. Als dit geen zomerse taart is dan weet ik het ook niet meer 😉 .

Deze maand deed ik weer mee aan de foodblogswap. De foodblogswap wordt georganiseerd in een Facebook-groep voor foodbloggers. Je kunt je hiervoor opgeven en dan krijg je willekeurig een blog toegewezen waarvan je een recept gaat maken. Dat recept geef je dan een eigen twist. Bekijk ook dit overzicht met al mijn ‘foodblogswap-recepten’ voor meer inspiratie.

Kwarktaart met citroen

Deze maand mocht ik aan de slag met de foodblog van Hilde, Slowfoody. Hilde ken ik al een paar jaar en we zijn elkaar offline ook weleens tegengekomen. Ik mocht zelfs al een keer van haar blog koken en maakte toen deze heerlijke Shepherd’s Pie. Op de blog van Hilde kun je terecht voor allerlei lekkere recepten waaronder ook veel slowcooker recepten, vandaar ook de naam van haar blog. Dit keer viel mijn oog echter op een totaal ander recept…

Citroen kwarktaart

Namelijk dit recept voor een kwarktaart met limoen en kokos. Want ik hou wel van kwarktaarten, lekker fris, makkelijk om te maken en zo lekker romig. Die bodem maakt het vaak helemaal af. Toen ik zag dat er Nizza kokoskoekjes in het recept van Hilde gebruikt werden, was ik om. Wat een goed idee! Dat moest lekker zijn. Ik gaf een twist aan het recept door te gaan voor citroen in plaats van limoen en deed een paar aanpassingen in de verhoudingen. Wat een waanzinnig lekkere kwarktaart. De bodem van de Nizza kokoskoekjes is echt de bom. Natuurlijk kun je ook biscuitjes of bastognekoek gebruiken, ook lekker. Maar dit is wel echt een topcombinatie hoor, zo verrassend goed!

Hoe maak je een citroen kwarktaart?

Voor het maken van een citroen kwarktaart heb je slechts een handjevol ingrediënten nodig. Kokos en boter voor de bodem, kwark en slagroom voor de kwarktaart en voor de smaak? Heel veel citroen 😉 . Ik heb het voor mezelf wat makkelijker gemaakt en ben dit keer eens niet gegaan voor verse citroenrasp, maar die van Dr. Oetker uit een potje. Je kunt ook verse gebruiken, maar die reeds geraspte is even wat milder en zachter van smaak waardoor de kwarktaart net even beter in balans is. Nog wat citroensap en citroenextract erdoor en je hebt een heerlijke citroen kwarktaart. Lekker fris en je proeft de smaak van citroen goed terug zonder wrang, te zuur of bitter te zijn. Precies zoals je het wilt.

Makkelijk recept voor kwarktaart

Het is een lekkere en écht makkelijk recept voor kwarktaart geworden. Vol en romig van smaak en die koekjesbodem… had ik al gezegd dat die echt het verschil maakt? Zo, zo, zo lekker! Dankjewel Hilde voor de inspiratie. Die houden we erin 🙂

Ik ga er verder geen woorden meer aan vuil maken, maken deze kwarktaart! En mocht je zin hebben om nog een ander kwarktaartje te maken probeer dan ook eens mijn recept voor een heerlijke aardbeien kwarktaart of deze kwarktaart met mango.

Citroen kwarktaart

Makkelijk recept voor een heerlijke, frisse citroen kwarktaart met een kokoskoekjes bodem. Echt een aanrader deze kwarktaart!
4.61 van 23 stemmen
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Opstijven: 4 uur
Totale tijd: 5 uur
Hoeveelheid: 8 puntjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 125 gram Nizza kokoskoekjes
  • 40 gram roomboter (ongezouten)
  • 6 blaadjes gelatine
  • 125 ml citroensap
  • 2 eetlepels citroenrasp ((ik gebruikte gezoete citroenrasp van Dr. Oetker))
  • 1 theelepel citroenextract
  • 100 gram kristalsuiker
  • 200 gram slagroom
  • 1 zakje klopfix
  • 350 gram kwark (halfvolle of volle)
Optioneel: vers fruit naar smaak ter decoratie

    HANDIG OM TE HEBBEN:

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Vet de springvorm in en/of bekleed deze met bakpapier. Vergeet de zijkanten niet of gebruik hiervoor eventueel acetaatfolie. Dan krijg je de citroen kwarktaart namelijk mooi en makkelijk uit de vorm.
    • Verkruimel de koekjes (evt. in een keukenmachine).
    • Smelt de roomboter en schep dit door de verkruimelde koekjes.
    • Verdeel dit over de bodem en druk goed aan. Zet de springvorm in de koelkast.
    • Wel de blaadjes gelatine in koud water.
    • Doe de citroensap, citroenrasp, het citroenextract en de helft van de suiker in een steelpannetje. Verwarm dit even kort (niet laten koken) tot de suiker is opgelost.
    • Knijp de gelatineblaadjes goed uit en roer deze door het warme citroenmengsel tot ze helemaal zijn opgelost.
    • Klop de slagroom, met het zakje klopfix en de rest van de suiker stijf.
    • Roer in een ruime kom de kwark even goed los en spatel hier de slagroom doorheen. Roer als laatste het iets afgekoelde citroenmengsel erdoorheen tot alles goed is gemengd.
    • Haal de springvorm uit de koelkast en schenk hier het kwarkmengsel in. Zet de springvorm weer in de koelkast voor minimaal 3 uur of (bij voorkeur) een nacht.
    • Garneer voor het serveren met wat schijfjes citroen en/of vers fruit naar wens en snijd de taart in puntjes. Eet smakelijk!

    voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

    Calorieën: 221kcal | Koolhydraten: 16g | Eiwitten: 6g | Vetten: 15g | Verzadigd vet: 9g

    *Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

    RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

    14 thoughts on “Citroen kwarktaart

    Leave a Reply

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel dit recept