Volg mij:
Hoofdgerechten, Ovenschotels & Stamppotjes

Shepherd’s Pie (ovenschotel met gehakt)

Cottage Pie

Shepherd’s Pie, het hartige taartje van onze Angelsaksische westerburen wat eigenlijk helemaal geen taartje is, maar een ovenschotel. Metaforisch is het wel een taartje overigens want hij is heerlijk! Een heerlijke, hartverwarmende ovenschotel. Ideaal voor de donkere, koude winterse dagen.

Shepherd’s Pie is een ovenschotel bestaande uit kruidig gehakt welke je afdekt met een laag romige aardappelpuree. Door het gehakt meng je groenten en andere smaakmakers waarvan worcestershire saus, laurier, rozemarijn en tijm bekende voorbeelden zijn.

Even voorstellen… Hilde van Slowfoody

Deze maand deed ik weer mee aan de foodblogswap. De foodblogswap wordt georganiseerd in een Facebookgroep vol met Foodbloggers. Je kunt je hiervoor opgeven en dan krijg je willekeurig een blog toegewezen waarvan je wat moet koken. Toen ik net was begonnen met bloggen heb ik een lange tijd maandelijks meegedaan en een mooie lijst foodblogswap-recepten is het resultaat. Super leuk vond ik het om dat te doen en zo heb ik ook hele leuke blogs leren kennen (dat is ook een beetje de gedachte achter de foodblogswap, nieuwe blogs leren kennen). Na ruim een jaar niet meegedaan te hebben ging het kriebelen en gaf ik me deze maand weer eens op voor de foodblogswap. Toeval wil echter dat ik geen onbekende blog toegewezen kreeg maar de blog van Hilde genaamd Slowfoody.

Hilde heb ik “offline” leren kennen tijdens een foodbloggerstour door Den Haag. Online volgenden we elkaar al wat langer. Ik had dan ook direct zin om een lekker recept van haar blog te kiezen om te maken en ik moest meteen denken aan iets uit de slowcooker. Hilde haar blog heet niet voor niets “Slowfoody”. De keuze was reuze en omdat ik er niet helemaal uitkwam keek ik toch ook nog even verder op haar blog. Gezien het feit dat er veel recepten op staan die mij erg lekker lijken werd de keuze er niet makkelijker op… tot mijn oog viel op haar recept voor Cottage Pie.

Shepherd’s Pie of Cottage Pie

Shepherd’s Pie is bijna hetzelfde als Cottage Pie. Bijna dan hè, het ‘grote’ verschil zit ‘m in het feit dat voor een Cottage Pie vaak goedkope vleesresten werden gebruikt of rundergehakt zoals hedendaags gebruikelijk is. Voor een echte Shepherd’s Pie gebruik je lamsgehakt. Een beetje hetzelfde verhaal als kruidnoten versus pepernoten en je weet het, ik ben een beetje een rebel…

Een vereiste bij de foodblogswap is dat je een eigen draai geeft aan het recept en dat heb ik gedaan. Zo gebruikt Hilde bleekselderij en heb ik dit vervangen voor prei. Simpelweg omdat ik niet zo van bleekselderij hou. Erwtjes leken mij ook lekker erin trouwens (mocht je geen van beide lekker vinden). Verder maakte ik wat kleine veranderingen en deed ik nog een beetje bouillon door het gehakt om het echt even te laten stoven. Het resultaat is een smaakvolle heerlijke ovenschotel met gehakt. Hilde, bedankt voor dit heerlijke recept! Deze Cottage Pie of Shepherd’s Pie (hoe je hem ook wilt noemen 😉 ) komt hier zeker vaker op tafel!

Cottage Pie met rundergehakt


Het recept voor Shepherd’s Pie:

Voorbereiding: 30 minuten | Bereiding: 30 minuten | Totale tijd: 60 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig voor Shepherd’s Pie (ingrediënten):

  • 750 gram aardappels (kruimig)
  • 500 gram rundergehakt
  • 250 ml groentebouillon
  • 100 ml melk
  • 75 gram oude geraspte kaas
  • 70 gram tomatenpuree (1 klein blikje)
  • 2 prei
  • 2 eidooiers
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 flinke winterpeen
  • 1 laurierblaadje
  • 1 tak verse rozemarijn
  • 4 eetlepels roomboter
  • 3 eetlepels worcestershire saus
  • 1 eetlepel (gedroogde) tijm
  • zwarte peper, zout en nootmuskaat
  • olie om te bakken

Hoe maak je Shepherd’s Pie:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Schil de aardappels en kook ze in ruim water met een snuf zout gaar.
    Giet de aardappels als ze gaar zijn af en kook even een paar minuten droog.
  3. Snipper ondertussen de uien, snijd de knoflook fijn, de winterpeen schillen en in blokjes snijden en de prei in dunne ringen.
  4. Verhit een beetje olie in een ruime koekenpan en fruit de ui en knoflook tot deze glazig beginnen te worden.
  5. Voeg dan de wortel toe en bak deze even mee.
  6. Doe het gehakt hierbij in de pan, kruid met peper en zout en bak rul.
  7. Tot slot doe je de prei erbij en bak je dit tot alle groenten iets zachter zijn geworden.
  8. Voeg de bouillon, tomatenpuree, worcestershire saus, rozemarijn, tijm en het blaadje laurier toe.
  9. Laat dit even rustig pruttelen, reduceer de saus en breng eventueel verder op smaak met peper en zout.
  10. Verdeel het gehaktmengsel over een ruime ovenschaal.
  11. Stamp de aardappelen fijn en voeg hier de roomboter, geraspte kaas, eidooiers, melk aan toe en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  12. Maak er een romige aardappelpuree van en voeg indien nodig nog een beetje melk extra toe.
  13. Verdeel de aardappelpuree over de ovenschaal.
    Dit kun je, nets als ik dat deed, met een spuitzak doen, maar dan kan natuurlijk ook gewoon met een lepel.
  14. Zet de ovenschotel met gehakt nu voor 30 minuten in de oven en eet smakelijk!

Cottage Pie

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

2 Reacties

  • Beantwoorden Ineke

    Ik maak deze schotel heel vaak en ik steek appelpartjes in de aardappelpuree en dan heb je een heerlijke jachtschotel! Echt lekker probeer maar eens.

    25 februari 2019 at 15:32
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk, ga ik zeker eens proberen, lekker 🙂

      3 maart 2019 at 10:58

    Laat een reactie achter