Shepherd's Pie maken

Shepherd’s Pie

Shepherd’s Pie, ook wel cottage pie genoemd (hoewel tussen beide gerechten wel wat verschil zit), is een heerlijke Britse ovenschotel. Je maakt hem met gehakt, groenten en hij is afgetopt met een romige aardappelpuree. Ideaal voor de donkere, koude winterse dagen en helemaal fijn: deze ovenschotel is makkelijk, vlot & snel klaar. Ik geef je er dé tips voor.

Zelf Shepherd’s Pie maken

Shepherd’s Pie is een ovenschotel bestaande uit kruidig gehakt met groente, die je afdekt met een laag romige aardappelpuree. Door het gehakt meng je prei, wortel, ui en andere smaakmakers zoals Worcestershire saus (hoe kan het ook anders in een Brits recept), laurier, rozemarijn en tijm.

Shepherd's Pie recept

Snelle ovenschotel

Ovenschotels hebben vaak het imago dat je er lang mee bezig bent. Het tegendeel is waar bij deze heerlijke Shepherd’s Pie. Het is een kwestie van gehakt bakken met de groenten en kruiden en daaroverheen doe je een laag romige aardappelpuree. Maar Eef, ben je daar dan niet lang mee bezig, met die aardappelpuree?

Aviko Mashed potato

Vlot & vers met Aviko aardappelpuree

Als je zelf aardappelpuree maakt ben je wel even bezig. Je moet simpelweg aardappels schillen, koken en er een puree van maken. Daar ben je meestal wel een klein uurtje zoet mee. Maar het kan ook anders! Aviko heeft namelijk aardappelpuree uit de diepvries. Ideaal alternatief als je het mij vraagt. Het is snel klaar en er zitten geen ‘gekke’ ingrediënten in.

Shepherd's Pie met Aviko aardappelpuree

Net zo lekker

Sterker nog, in de aardappelpuree van Aviko zit eigenlijk alleen maar alles wat ik zelf ook gebruik wanneer ik zelf aardappelpuree maak: aardappel, melk, boter, peper en zout. Ik voeg zelf ook nog weleens een lepeltje crème fraîche toe als ik dat in huis heb. Kun je trouwens ook doen als je de aardappelpuree van Aviko verwarmd (dat kan in de pan, oven of magnetron). Daar wordt hij extra romig van en dan kun je, zoals ik heb gedaan, van die mooie toefjes spuiten met een spuitzak en spuitmondje. Hoeft niet, mag wel 😉 .

Dus als je het jezelf eens wat makkelijker én sneller wilt maken dan is de Aviko Aardappulpuree de ideale oplossing voor die drukke doordeweekse dagen. Tip: je vindt ze in nog meer lekkere smaken in de diepvries bij de supermarkt, zoals met spinazie of fijne kruiden.

Shepherds Pie
Shepherd's Pie maken

Shepherd’s Pie (ovenschotel met gehakt)

Shepherd's Pie ook wel bekend als Cottage Pie is een ovenschotel met gehakt. Kruidig gehakt met groenten en een laagje romige aardappelpuree.
4.70 van 43 stemmen
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 zak Aviko Aardappelpuree (750 gram)
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 flinke winterpeen
  • 2 prei
  • 500 gram rundergehakt
  • 250 ml groentebouillon
  • 70 gram tomatenpuree (1 blikje)
  • olie, peper en zout
  • 3 eetlepels worcestershire saus
  • 1 takje verse rozemarijn
  • 1 eetlepel tijm (gedroogd)
  • 1 laurierblaadje

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
  • Snipper de uien, snijd de knoflook fijn, de winterpeen schillen en in blokjes snijden en de prei in dunne ringen.
  • Verhit een beetje olie in een ruime koekenpan en fruit de ui en knoflook tot deze glazig beginnen te worden. Voeg dan de wortel toe en bak deze even mee.
  • Doe het gehakt hierbij in de pan, kruid met peper en zout en bak rul.
  • Tot slot doe je de prei erbij en bak je dit tot alle groenten iets zachter zijn geworden.
  • Voeg de bouillon, tomatenpuree, worcestershire saus, rozemarijn, tijm en het blaadje laurier toe. Laat dit even rustig pruttelen, kook de saus in en breng eventueel verder op smaak met peper en zout.
  • Bereid ondertussen de Aviko Aardappelpuree zoals aangegeven op de verpakking (dit kan in de magnetron, oven of pan).
  • Verdeel het gehaktmengsel over een ruime ovenschaal.
  • Daaroverheen verdeel je de aardappelpuree. Je kunt eventueel één of twee lepeltjes crème fraîche toevoegen en de bovenste laag met een spuitzak in mooie toefjes spuiten.
  • Zet de ovenschotel met gehakt nu voor 30 minuten in de oven en eet smakelijk!

Video

handig om te weten:

Tip: je kunt de ovenschotel helemaal voorbereiden een dag van te voren tot hij in de oven gaat. Verleng dan de oventijd met een kwartiertje waarvan je de ovenschaal de eerste 15 minuten afdekt met een velletje aluminiumfolie. 

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 547kcal | Koolhydraten: 55g | Eiwitten: 39g | Vetten: 17g | Verzadigd vet: 9g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Shepherd's Pie maken

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Aviko. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk.Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

38 thoughts on “Shepherd’s Pie

  • Wim Noordhout says:

    Gisteren gemaakt en heerlijk van gegeten met z’n tweeën. Vanmiddag het laatste restje nog opeten. Zalig bedankt voor dit recept.
    Groetjes Wim

  • Josh Luijsterburg says:

    5 sterren
    Al veel eerder shepherd’s Pie gemaakt maar met dit recept vond het hele gezin het wel lekker geweldige recept heel smaak vol en simpel Dankjewel Eef

  • Oeds Nicolai says:

    5 sterren
    Echt een heerlijk recept, beste Eef. Zelf heb ik de volgende toevoegingen/wijzigingen aangebracht:

    > een beetje sojasaus toevoegen aan het gehakt naast de door jou gebruikte ingediënten;
    > zelfgemaakte aardappelpuree met 1 eetlepel mosterd, 50 gr. parmezaanse kaas, 1 eetlepel echte boter en een scheutje melk

  • 5 sterren
    Vanavond voor de 1e keer uitgeprobeerd. Wat een overheerlijk recept zeg! En ook nog eens super makkelijk te maken. We hebben ervan genoten. 😍

  • Monique de Greef says:

    Hoi Eef,

    Ik vind dat jij hele lekkere recepten hebt voor mensen die o.a. glutenvrij eten/moeten,maar ik moet je er toch even op wijzen dat de worchester sauce NIET glutenvrij is!!! Zeker niet degene die ze in je mandje doen bij ah.nl in ieder geval. Ik heb er überhaupt nog geen 1 gevonden die glutenvrij was. Dit recept staat wél onder jouw glutenvrije recepten dus ik denk dat je dit wel beter even kan aanpassen!

    Groetjes Monique

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Bedankt voor het doorgeven, scherp! Al kun je wel glutenvrije saus kopen, heb ik ‘m voor de zekerheid maar even uit de categorie gehaald.

  • Beste Eef,
    Ik voel mij een zeur tussen al die mensen hier die van dit heerlijke recept hebben genoten. Alhoewel je aangeeft dat er echt wel een verschil is tussen de Shepherd’s Pie en de Cottage Pie wordt hier toch de verkeerde naam voor het gerecht gebruikt. Het gebruik van rundvlees maakt dat het een Cottage Pie is. Voor de Shepherd’s Pie wordt lamsvlees gebruikt. Dat is juist hét grote verschil voor de Brit.
    Wanneer de puree compleet bedekt wordt met een laag paneermeel en geraspte kaas dan maakt het niet uit welk vlees er gebruikt is. Dan heet het altijd Cumberland Pie.
    Zo, en nu ga ik de Shepherd’s Pie maken. En bedankt dat we van zoveel heerlijke recepten mogen genieten.

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Dankjewel voor het delen van deze achtergrond, leerzaam! En bedankt voor het compliment haha, kook ze!

    • Franca Porter says:

      Ik ga het straks maken en mijn (Britse) echtgenoot zei exact hetzelfde als jij Diur.

      Ik hou niet zo van lamsvlees en niet alle ingredienten kan ik kopen (ik woon niet in NL; ook niet in UK), dus ik ben blij met deze variant van Eef!

  • 5 sterren
    Het was heerlijk en de kook moeite waard. Het was moeilijk om geen 2e portie te nemen. Zalig die oude kaas erdoorheen. Ik had geen crème fraîche in huis en Turkse yoghurt gebruikt. Ook heb ik lamsvlees gebruikt en zal de volgende keer nog doperwten (en maïs) toevoegen
    Overigens heb ik de achtergrond over deze gerechten van enkele Britse kookwonders, Gordon en Jamie, die ‘hun landsgerecht’ authentiek willen houden. De Amerikaan maakt geen verschil en noemt alles Shepherd’s Pie.
    Bedankt voor het recept. Een blijvertje. De naam dat is aan jullie en die kan ik voor mijzelf aanpassen. Maar dit resultaat krijgt 5 sterren.

  • Ik maakte in Canada altijd Shepherd’s Pie met een pakje van ClubHouse, maar wilde het zelf maken met originele ingrediënten en de recepten van Eef zijn altijd zo getrouw aan de originele smaak. Ik heb het met winterpeen en doperwten gemaakt en een puree van zoete aardappelen i.p.v. Aviko. Het eind resultaat bedekt met een laagje kaas. We hebben gesmuld en zoveel beter dan een pakje! Dankjewel.

  • Kim Koevoets says:

    5 sterren
    Ik maak dit regelmatig, dus wilde het ook even de rating geven die het verdient 😉 Wij zijn vegetarier dus ik vervang gehakt met linzen en champignonsdus. Dan mag het denk ik helemaal geen shepard/cottage pie meer heten haha. Maar daar smaakt het niet minder om!

  • Meriam Cameron says:

    5 sterren
    Heerlijk Eef! We smullen er regelmatig van. Alleen jammer dat de aardappelpuree van Aviko zo aankoekt in de pan (ik heb geen magnetron). Heb jij een tip om dit te voorkomen?

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Wat fijn om te horen! Zelf doe ik er een beetje water bij, zet ik het vuur niet te hoog en blijf ik het omroeren, dan gaat het eigenlijk altijd goed!

  • Heb dit gisteren gemaakt maar dan met zelf gemaakte aardappelpuree vind dat toch lekkerder. kun je tenminste je eigen draai aangeven.
    Zelf heb ik in het gehakt mengsel een klein beetje sambal bij gedaan voor een beetje extra pit.

  • mieke stapper says:

    heerlijk recept!
    ik heb de schotel zonder gehakt gemaakt met een sucadelapje in kruidenjus er naast, zelfgemaakte appelcompote.
    Dit is de 2e keer dat ik de pie gemaakt heb; de 1e keer met oude kaas door de puree en deze keer met bladerdeeg; het toont ook gewoon weer eens anders dan ‘alweer die eeuwige puree’.
    Bij de bladerdeeg-versie doe ik de vulling warm in de ovenschotel, dek af met bladerdeeg en strijk af met ei; dan een ruim kwartiertje in de voorverwarmde oven en lekker aan tafel…..

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept