Quiches, je kunt me er bijna voor wakker maken. Nu word ik liever niet wakker gemaakt, maar bij wijze van spreke dan 😉 Deze quiche met broccoli en spekjes is zo lekker en écht makkelijk om te maken. Probeer hem eens!
Sinds ik voor mezelf werk ben ik steeds bewuster bezig met mijn planning en aan het kijken wat “werkt”. Het liefst sta ik de hele dag in de keuken en ben ik aan het fotograferen. Maar ja, recepten moet ook uitgewerkt worden, foto’s bewerken, administratie, social media en die zichzelf altijd vullende mailbox moet je ook een beetje in de gaten houden. Het leven van een zelfstandige gaat niet over rozen 😉 . Overigens vind ik een computerdagje op z’n tijd ook fijn, begrijp me niet verkeerd. Een beetje planning met wat je die week moet en wil doen is simpelweg wel heel fijn.
Quiches, ideaal om voor te bereiden
Eerst deed ik alles wat ik moest doen op de computer in de ochtend en dook ik daarna de keuken in. Fijn, maar voor sommige tijdrovende recepten niet heel handig. Nu ben ik aan het experimenteren met kookdagen waarop je dus de hele dag… kookt! Of bakt, dat kan natuurlijk ook, maar je begrijpt wel wat ik bedoel 😉 . Het liefst kook ik dan direct voor 2 keer avondeten zodat ik de volgende dag een lekkere en makkelijke maaltijd heb. Perfecte maaltijden om dan te bereiden zijn ovenschotels en quiches. Die smaken de volgende dag namelijk nóg lekkerder. Ideaal voor de drukke doordeweekse dagen.
Quiche met broccoli
Je kunt het deeg voor de bodem zelf maken, maar je kunt het ook zelf kopen. Ik ben dit keer voor gemak gegaan en heb hartige taartdeeg gebruikt voor de bodem. De vulling voor deze quiche is vrij vochtig dus bak de bodem altijd even voor in de oven om te zorgen dat je een knapperige korst krijgt. Overigens is de vulling van deze quiche met broccoli en spekjes echt een te lekkere combinatie! Lekker veel groenten met daardoor spekjes en natuurlijk geraspte kaas. Ik heb gekozen voor een combinatie voor ‘gewone’ geraspte kaas (jong belegen) en voor geraspte cheddar kaas. Dat laatste zorgt voor een mooie kleur en een lekkere volle smaak.

Quiche met broccoli, kaas en spekreepjes
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 5 plakjes hartige taartdeeg ontdooid
- 250 gram broccoli
- 100 ml melk
- 150 gram spekreepjes
- 100 gram crème fraîche
- 50 gram cheddar geraspt
- 50 gram kaas geraspt
- 3 eieren middel
- 1 ui
- 1 theelepel uienpoeder
- ½ theelepel nootmuskaat
- peper en zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Zet een pan met ruim water en een snuf zout op het vuur en breng het aan de kook.
- Kook (blancheer) de broccoli even kort, ca 4-5 minuten tot de roosjes beetgaar zijn (even met een vorkje erin prikken). Giet de roosjes af en spoel ze af met koud water om het kookproces te stoppen.
- Snipper het uitje en fruit deze even kort aan in de koekenpan met een beetje boter. Haal de uitjes uit de pan en hou apart.
- Verhit de koekenpan opnieuw en bak de spekreepjes hierin uit. Schep ze daarna op een keukenpapiertje om even uit te lekken.
- Vet je quichevorm en verdeel hierover de plakjes hartige taartdeeg. Druk goed aan en zorg dat de randjes mooi bedekt zijn.
- Prik met een vork gaatjes in de quiche en bak deze een kleine 5 á 10 minuten voor in de oven.
- Maak ondertussen het eimengsel door 100 ml melk, 100 gr crème fraîche, 3 eieren, 1 tl zout, 1/2 tl nootmuskaat en 1 tl uienpoeder en peper naar smaak door elkaar te mengen.
- Haal de vorm uit de oven en verdeel de uitgebakken spekreepjes, het aangefruite uitje en broccoli roosjes over de bodem. Giet het eimengsel er overheen. Breng het geheel op smaak met een beetje peper en een snufje zout en strooi de geraspte kaas en cheddar erover.
- Zet de vorm in de oven voor ongeveer 45 minuten tot de quiche stevig en mooi goudbruin is. Eet smakelijk!