Volg mij:
Ovenschotels & Stamppotjes

Bloemkool ovenschotel met gehakt

Bloemkool ovenschotel

Bloemkool ovenschotel met gehakt, het heeft even mogen duren voor ik het recept voor deze ovenschotel precies zo had als ik in mijn hoofd bedacht had. Sommige recepten die ik bedenk lukken in een keer, sommige hebben één of hooguit twee en heel soms drie pogingen nodig. Deze jongen? Na ruim 3 jaar en verschillende pogingen is het uiteindelijk gelukt, een heerlijk recept voor een bloemkool ovenschotel met gehakt. Het grappige is, hij is ook nog eens ongelooflijk makkelijk om te maken.

Ik ben niet met bloemkool ben opgegroeid. Mijn moeder hield er niet van en dus kwam het simpelweg niet op tafel. De kok bepaalt immers, toch 😉 . Als kind was ik daarentegen dol op bloemkool en mijn tante wist dat. Dus zodra er bij haar bloemkool op tafel kwam nodigde zij mij uit om lekker bloemkool te komen eten. Gewoon gekookt met een kaassausje, aardappels en een stukje vlees. Als toetje toe hadden we vaak aalbessen uit eigen tuin met een beetje suiker. Ik weet het nog precies. Zal eens vragen of ze het nog zo eet en of ze misschien te porren is voor deze ovenschotel.

Bloemkool ovenschotel zonder pakje of zakje

Jaren later toen ik op mezelf ging wonen kwam bloemkool al snel op tafel en dat werd alleen maar vaker toen ik vriendlief tegen kwam, hij is immers ook dol op bloemkool. Zo kwam ik ooit in de supermarkt een pakje tegen voor een bloemkool ovenschotel met gehakt. Nee, ik kook normaliter niet uit pakjes of zakjes maar was toch stiekem wel heel benieuwd naar dit pakje. Zodoende kocht ik ruim 3 jaar geleden alweer een pakje voor een bloemkool ovenschotel (met de billen bloot zullen we maar zeggen 😉 ). Smaak? Lekker, maar dat is logisch met een waslijst aan smaakversterkers waarbij je overigens nog steeds gewoon je aardappelen, bloemkool, gehakt en zelfs kookroom moet toevoegen. Dus besloot ik, dat ga ik zelf maken!

Geen lekkere maar een heerlijke ovenschotel met bloemkool

Dat bleek toch iets minder makkelijk dan gedacht… Zo’n stom pakje moet ik toch makkelijk zelf beter kunnen maken? Ik wilde alleen geen “lekker” recept ik wilde een “heerlijk” recept waardoor je dat pakje wel achterwege laat en gewoon zelf je eigen ovenschotel maakt. Alleen, bloemkool heeft niet zo heel veel smaak van zichzelf en het duurde echt even voor ik de juiste verhouding saus, bloemkool en kruiden had. Inmiddels is het gelukt en presenteer ik je hierbij deze heerlijke bloemkool ovenschotel met gehakt, een echte aanrader! Daar heb je helemaal geen pakje voor nodig 😉 .

Tip! Voorbereiding

Je kunt deze bloemkool ovenschotel prima een dag van te voren maken. Maak de ovenschotel dan tot je hem in de oven doet, laat hem even afkoelen en bewaar hem in de koelkast (afgedekt met folie). De volgende dag verwarm je de oven op 220 graden (i.p.v. 200 graden) en bak je de ovenschotel in 30 minuten gaar.

Bloemkool ovenschotel met gehakt


Het recept voor bloemkool ovenschotel met gehakt:

Voorbereiding: 30 minuten | Bereiding: 20 minuten | Totale tijd: 50 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig voor een bloemkool ovenschotel (ingrediënten):

  • 600 gram aardappelschijfjes (voorgekookt)
  • 500 gram gehakt (liefst rund)
  • 500 ml melk
  • 400 gram bloemkool
  • 100 gram geraspte kaas (+ eventueel extra voor over de ovenschotel)
  • 50 gram roomboter
  • 50 gram bloem
  • 2 eetlepels bieslook (fijngesneden)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • peper, zout, paprikapoeder, nootmuskaat
  • boter of olie om in te bakken

Hoe maak je een bloemkool ovenschotel :

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Verhit een beetje boter of olie in een koekenpan en bak de aardappelschijfjes even kort tot ze gaar zijn en krokant zijn.
    Breng op smaak met peper, zout en paprikapoeder.
  3. Na het bakken verdeel je de aardappelschijfjes over de bodem van een ovenschaal.
  4. Breng ondertussen ruim water met een snuf zout aan de kook.
  5. Snijd de bloemkool in kleine roosjes en kook deze in ongeveer 10-12 minuten gaar. Giet af.
  6. Snipper het uitje en snijd de knoflook fijn.
  7. Verhit opnieuw een beetje boter of olie in de koekenpan en fruit het uitje en de knoflook even kort aan.
  8. Voeg dan het gehakt toe en bak dit rul en bruin.
    Breng op smaak met peper, zout en paprikapoeder.
  9. Verdeel het gehakt over de aardappelschijfjes en verdeel daarover de bloemkoolroosjes.
  10. Tot slot gaan we de kaassaus maken. Hiervoor smelt je 50 gram boter in een steelpannetje.
  11. Zodra de boter is gesmolten voeg je de bloem toe en je bakt dit even kort mee.
  12. Voeg dan, beetje bij beetje, de melk toe terwijl je er met een garde een gladde saus van maakt.
  13. Doe dan de geraspte kaas erbij samen met de bieslook en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  14. Giet de saus over de ovenschotel, verdeel er eventueel nog wat extra geraspte kaas over en schuif de ovenschaal in de oven voor ongeveer 20 minuten. Eet smakelijk!

Bloemkool ovenschotel

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

6 Reacties

  • Beantwoorden Monique

    Bij stap 11 staat: Zodra de boter is gesmolten voeg je het gehakt toe en je bakt dit even kort mee.

    Moet dit gehakt geen bloem zijn?

    26 februari 2018 at 19:44
    • Beantwoorden Eef

      Klopt, dat moet bloem zijn. Oeps! Dank voor je oplettendheid 🙂 Ik heb direct aangepast in het recept.

      27 februari 2018 at 08:34
  • Beantwoorden Helain

    Is het ook in te vriezen?Ga hem zeker proberen! Bedankt voor het recept!

    26 februari 2018 at 21:23
    • Beantwoorden Eef

      Uit eigen ervaring durf ik het je (nog) niet te zeggen, de ovenschotel is elke keer schoon op gegaan 😉 Maar je kunt het uiteraard altijd proberen 🙂

      27 februari 2018 at 08:35
  • Beantwoorden Betty

    heerlijk!! echt gesmuld, ook mijn kinderen vonden het lekker, en het is in te vriezen hoor!!! heb ik ook gedaan, na ontdooien wel opgebakken in de koekenpan, maar nog net zo heerlijk!!

    25 april 2018 at 18:54
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk om te lezen! Dank je wel Betty. Goed ook om te weten dat het invriezen goed gaat 🙂

      1 mei 2018 at 12:43

    Laat een reactie achter