50 min.
4.46 van 31 stemmen

Knolselderij soep

Knolselderij soep. Knolselderij ken je misschien als één van de groenten in erwtensoep, maar wist je dat je er ook een heerlijke soep van kunt maken waarin deze groente de ster van de show is? Ik ga je vandaag het heerlijke recept geven van een zalig, romig soepje van knolselderij.

Dit is echt een winters soepje, net als erwtensoep om die nog maar even aan te halen. Maar de smaken zijn compleet verschillend. Ik combineerde de knolselderij met bloemkool en gepofte knoflook. Het resultaat is een waanzinnig lekker, romige soep zonder room. Echt een aanrader!

Winterse soep van knolselderij

Ik kook graag met groenten uit het seizoen. Knolselderij is een groente die typisch bij de winter past, maar ik vind het ook goed passen in de herfst. En voor je het weet is het ook alweer winter! Wat maakt het voor mij dan zo’n typische herfstige/winterse soep? Dat komt natuurlijk door het gebruik van de groente in deze knolselderij soep, maar ook zeker door de textuur. Een wat vollere soep met romige textuur, daar krijg je het toch gelijk warm van?! Comfort food na een lekkere wandeling buiten in de kou.

Soep van knolselderij

Heerlijke pesto erbij

Deze knolselderij bloemkoolsoep is al heel erg lekker zo van zichzelf. Maar eigenlijk zou ik je toch bijna wel willen ‘verplichten’ om de peterselie pesto erbij te maken. Dat bleek namelijk echt een hemelse combinatie zo lekker! En het was eigenlijk toeval dat ik het probeerde, want ik had nog een beetje staan. Zo gaat dat vaker en vind ik zo leuk aan koken. Het is elke keer weer een klein experiment met soms onverwachte wendingen en uitkomsten! En in dit geval een héle goede uitkomst.

Knolselderij soep met bloemkool

Knolselderij soep met gepofte knoflook

Wat ook echt een smaakmaker van deze soep van knolselderij is, is de gepofte knoflook. Doordat je die eerst poft in de oven, wordt de smaak van de knoflook veel milder, maar alsnog heel smaakvol. Echt een aanrader om op deze manier knoflook te verwerken in soep. In deze knolselderij soep met gepofte knoflook combineert het heel goed. Samen met de peterselie pesto erbij, en eventueel nog wat croutons kan het feest niet meer stuk en heb je een fantastisch soepje te pakken. Heb je nog wat gepofte knoflook over dan kun je er ook knoflookbrood mee maken. Ook erg lekker voor bij een kom soep kan ik je vertellen.

Knolselderij soep met gepofte knoflook

Knolselderij soep

Knolselderij soep

Een waanzinnig lekker recept voor een romige, zalige knolselderij soep met bloemkool. Een makkelijke winterse soep!
4.46 van 31 stemmen
Voorbereiding10 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Totale tijd50 minuten

Ingrediënten

6 personen
  • 1 bloemkool (ca. 500 gram)
  • 1 knolselderij (ca. 600 gram)
  • 1 bol knoflook
  • 1250 milliliter water
  • 1 blokje groentebouillon
  • olijfolie, peper en zout

Ook handig:

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
  • Snij de kop van de knoflookbol af, verdeel wat olijfolie, peper en zout eroverheen. Wikkel deze in aluminiumfolie en leg op een bakplaat.
  • Schil de knolselderij. Snij de knolselderij en bloemkool in grove stukken en meng met wat peper, zout en olijfolie. Verdeel over de bakplaat naast de knoflook.
  • Grill de groente in de oven voor 30 minuten.
  • Verhit een beetje olijfolie in een ruime soeppan en voeg de gegrilde groenten toe samen met 3 teentjes van de gepofte knoflook.*
  • Doe hier 1 liter water bij. Verkruimel het bouillonblokje erover en laat de soep nu nog 10 minuten even zachtjes koken.
  • Pureer de soep glad met een staafmixer en breng verder op smaak met peper en zout. Garneer naar smaak met peterselie pesto en croutons.
Goed om te weten:
* Gebruik de rest om op een broodje te smeren of om er knoflookbrood mee te maken.
Voedingswaarde per portie
Calorieën: 70kcal | Koolhydraten: 15g | Eiwitten: 3g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 1g

Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Knolselderij soep

Knolselderij soep Pinterest Collage

11 gedachten over “Knolselderij soep”

    • Dat maakt het nog steeds een knolselderij soep 😉 Je kunt uiteraard ook alleen knolselderij doen ipv de bloemkool erbij, maar dat vonden wij juist een lekkere combinatie.

      Beantwoorden
    • Ik durf even niet met zekerheid te zeggen of ze hetzelfde roosteren zonder de schil eromheen, maar vermoed dat dit ook kan hoor!

      Beantwoorden
  1. Hoi, deze staat op het menu, even praktische vraag, doe je de knoflook in aluminiumfolie? (‘Willen ik’ uit jouw zin zou dan ‘wikkel in’ moeten zijn gok ik😉)

    Beantwoorden
4.46 van 31 stemmen (30 stemmen zonder reactie)

Plaats een reactie