10 min.
4 van 5 stemmen

Tomatensalade

Tomatensalade, zo simpel en zo lekker. Ik heb hem zo puur mogelijk gehouden want als je echt goede tomaten koopt of (als je mazzel hebt) ze zelf uit je eigen moestuintje kunt halen dan heb je niet heel veel meer nodig. Wat fijngesneden rode ui en een dressing op basis van een lekkere azijn, olijfolie en wat zwarte peper. Lekker fris met zacht zuurtje, perfect voor de warme zomerdagen! Persoonlijk zou ik nog wat fleur de sel of grof zeezout over de tomatensalade strooien – dat maakt het helemaal af! Benieuwd naar meer heerlijke, zomerse salades? Bekijk dan bijvoorbeeld eens deze salades voor bij de BBQ.

Salade van tomaten

Goede, rije tomaten zijn mischien wel een van mijn favoriete groentes. Ze zijn zo smaakvol en voegen aan ieder gerecht een bom van smaak toe. In deze tomatensalade gebruik ik dus ook écht goede, rijpe tomaten die maar wenig extra’s nodig hebben.

Tomatensalade met ui

Tomatensalade maken

In deze eenvoudige tomatensalade gebruik ik een lekkere, smaakvolle en fruitige olijfolie. Dit is heel belangrijk! Omdat er dus weinig ingrediënten worden gebruikt moeten de producten die er in zitten van goede kwaliteit zijn. Verder gebruik ik frambozenazijn (tip!), maar rode wijnazijn kan ook zeker! Ondanks de simpelheid van dit recept is dit toch wel echt de lekkerste tomatensalade! Serveer hem bij de lunch of als bijgerecht.

Tomatensalade
Recept voor een tomatensalade

Tomatensalade

Simpele tomatensalade met de lekkerste tomaten, rode ui en een heerlijke basis dressing van azijn, olijfolie en versgemalen zwarte peper.
4 van 5 stemmen
Voorbereiding5 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Totale tijd10 minuten

Ingrediënten

4 personen
  • 5 tomaten (rijp – soort naar keuze)
  • 1 rode ui
  • 3 eetlepels azijn (bijvoorbeeld frambozen of rode wijn azijn)
  • 2 eetlepels olijfolie (extra vierge)
  • zwarte peper en fleur de sel of grof zeezout

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Spoel de tomaten om onder de kraan en snij ze in grove parten. Doe ze in een ruime kom.
  • Snij de rode ui met een scherp mes of mandoline in dunne halve ringen. Voeg toe aan de tomaten.
  • Maak de dressing door de azijn te mengen met de olijfolie en er naar smaak peper en zout bij te doen.
  • Verdeel dit over de tomaten en schep om zodat de dressing goed verdeel is.
  • Verdeel de tomaten over een mooi bord en garneer naar wens nog met wat blaadjes basilicum. Eet smakelijk!
Voedingswaarde per portie
Calorieën: 99kcal | Koolhydraten: 9g | Eiwitten: 2g | Vetten: 7g | Verzadigd vet: 1g

Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Recept voor een tomatensalade

8 gedachten over “Tomatensalade”

  1. Hallo Eef, ik ben benieuwd naar de verhouding olie en azijn. Ik heb altijd geleerd 2 (delen olie) staat tot 1 (deel azijn). Ik schipper nog weleens een beetje vooral als ik die heerlijke balsamico gebruik dan neem ik daar gerust meer van. Maar jij gebruikt meer azijn dan olie. Is het een vergissing of past dat gewoon goed in dit recept?

    Beantwoorden
  2. 4 sterren
    Heb de verhoudingen gelijk gehouden, alleen de azijn vervangen door Balsamico azijn.
    Heerlijk
    Leuke site met smakelijke gerechten, blijf zo doorgaan 🙂

    Beantwoorden
4 van 5 stemmen (4 stemmen zonder reactie)

Plaats een reactie