Poké bowl met krokante kip. Al tijden heb ik dit receptje in mijn hoofd. Een lekkere bowl met sushirijst, krokante kip en groenten. Met een écht lekker sausje erbij. Ik dook de keuken in met allerlei lekkere ingrediënten en het resultaat zie je hier.
Geloof mij, deze wil je maken. Zo ontzettend lekker en zo ontzettend makkelijk om te maken. Je hebt maar een handjevol ingrediënten nodig en je kunt gewoon alles bij de supermarkt om de hoek halen. Mocht je toch even langs de toko gaan, neem dan Kewpie mee. Hoewel dat bij de meeste grote supermarkten ook wel te verkrijgen is, geeft deze Japanse mayonaise nog net even wat extra ‘oempf’ aan het sausje.
Poké bowl met krokante kip
Ik hou van eten uit een kommetje. Ik zou bijna mijn pasta met bolognesesaus nog in een kommetje doen bij wijze van 😉 . Op mijn blog vind je dan ook verschillende ‘bowls’ recepten zoals de klassieker poké bowl met zalm, maar ook een versie van de poké bowl met gebakken zalm of wat dacht je van een Griekse bowl met kip of een compleet vegan poké bowl? Ik weet niet wat het nou precies is, maar eten uit een kommetje is gewoon heel fijn, ja toch?!
Katsu maar dan heel anders
Inspiratie voor dit recept kreeg ik door de Japanse Katsu curry. Dat is een fantastisch lekkere curry met rijst, krokante kip en een Japanse stijl curry. Dat recept komt vast nog wel eens aan bod, maar vandaag diende het als inspiratie voor deze bowl waarin de krokante kip in een jasje van panko, Japans broodkruim, de ster van de show kom is.
Het sausje maakte ik met mayonaise, chilisaus en gember waardoor het zoetig en vettig is met een klein beetje pit. Dat past perfect bij de krokante kip en frisse groenten zoals komkommer, pittige radijs, edamame en romige avocado. Nog wat blokjes rijpe, zoete mango erbij en je hebt een kommetje comfort food ten top. Geniet ervan!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 150 gram sushirijst
- 1 eetlepel azijn
- 1 eetlepel suiker
- 2 kipfilets
- 30 gram bloem
- 1 ei (middel)
- 50 gram panko
- peper en zout
- 3 eetlepels mayonaise
- 2 eetlepels chilisaus
- 1 eetlepel gembersiroop
- 4 mini komkommers
- ½ mango
- 5 radijsjes
- 1 avocado
- 50 gram edamame
- sesamzaadjes
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Laat de sushirijst eerst een kwartier wellen in koud water.
- Spoel het vervolgens om en doe er 300 ml water bij.
- Breng de rijst aan de kook, zet het vuur laag en kook het in ongeveer 10 tot 15 minuten met de deksel op de pan gaar.
- In een kommetje meng je 1 eetlepel azijn en 1 eetlepel suiker goed door elkaar.
- Dit mengsel schep je vervolgens door de sushirijst wanneer deze gaar is. Laat de sushirijst daarna volledig afkoelen.
- Breng de kipfilet op smaak met peper en zout. Zet dan 3 kommen of diepe borden klaar met in een kom de bloem, in de ander het geklutste ei en in de laatste de panko.
- Haal de kipfilets eerst door de bloem, dan door het ei en tot slot door de panko waardoor de kip een krokante paneerlaag krijgt.
- Verhit een laag olie van ongeveer 1-2 centimeter in een koekenpan.
- Bak de kipfilets aan beide kanten goudbruin en laat uitlekken op keukenpapier.
- Maak ondertussen de saus door alle ingrediënten voor de saus te mengen.
- Snij de komkommer in stukjes, mango in blokjes, radijs in dunne plakjes en de avocado in plakjes.
- Verdeel de afgekoelde sushirijst over 2 kommen, snij de krokante kipfilet in repen en verdeel over de kommen samen met de groenten. Verdeel naar smaak de saus over de kip en garneer met wat sesamzaadjes. Eet smakelijk!
Monique says:
Vandaag gemaakt, mooie combi met het warme weer. Het was heerlijk, ga het zeker nog eens maken.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Ilse says:
Hij staat voor vanavond op het menu! Zoveel zin in! Ik ben gek op sojasaus, kan ik dat er ook gewoon overheen gieten of is dat geen goed idee??
Eef says:
Ja hoor, lekker 😉
Claudia says:
Hoi Eef, dit gerecht afgelopen weekend gemaakt. Het was heerlijk!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Cynthia says:
Hé Eef
Wij gaan dit recept voor de 2e keer maken! Voor het eerst geen gezeur aan tafel gehad! 1ding. Geen van allen kon het op! Het vult behoorlijk maar heerlijk!
Peter says:
Top recept. Veel leuke/lekkere recepten.
Eef says:
Wat leuk om te lezen 🙂
Carolien says:
Dit was echt fantastisch net op en echt een smaak explosie. Wij hebben er ook zalm bij gedaan. Was echt allemaal verrukelijk ?
Ilse says:
Super lekker! Een blijvertje dit recept. Dank je!
Eef says:
Jij bedankt! Ik word altijd erg blij als iemand de moeite neemt om te laten weten hoe het smaakte 🙂
Dieneke says:
Heel lekker, hele gezin vond het perfect. Zelf vind ik met rauwe zalm ook altijd lekker, maar deze is makkelijker als er mensen mee-eten die niet zo van vis houden. Gewone komkommer gebruikt, kan prima. Kippendij gebruikt, vind ik zelf net iets smakelijker (lees:vettiger ;)). Wortelslierten toegevoegd met een klein beetje rijstazijn erover. Aan de rijst alleen rijstazijn toegevoegd, vind de suiker niet zo nodig. Zeer geschikt voor de vrijdagavond.
Jonas says:
Heel erg lekker, inderdaad een blijvertje.
Zonder kip gemaakt, maar met plakjes rauwe zalm gemarineerd in sojasaus en ahornsiroop.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat klinkt ook heerlijk!
Thea says:
Heel lekker ? at bijna m’n kom erbij op.. bedankt!!
Ineke says:
Ook het recept gemaakt. Het was heerlijk. De 2 pubers in huis waren dol enthousiast. Ze lusten er wel meer van. Wij als ouders vonden het ook heerlijk. Komt zeker vaker op het menu. Bedankt!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te lezen! Bedankt voor je reactie 🙂
erik says:
hee eef
had nog nooit gehoord van panko. opgezocht, wat blijkt zo ga ik om met oud brood.of een tosti ervan maak. maar vaak even grillen in tosti ding en dan verkruimelen. ik koop nooit paneer meel, rooster een plakje brood. Dus dat hoefde ik niet te kopen die panko.
uiteraard was het lekker, heb er nog paar tomaatjes bij gedaan. denk ook lekker in een tortila taco ofzo. Rest van de kuiken in de oven braadstomen 🙂
Eef says:
Wat leuk om te horen, dankjewel 🙂 Panko is wel iets anders dan broodkruim, het is een veel grovere structuur – aanrader om eens te proberen. Je krijgt er daadwerkelijk een ander korstje van.
Henriette Koster says:
Erg lekker. Vanavond gemaakt en we hebben allemaal ons schaaltje leeg gegeten. Voor herhaling vatbaar.
Bedankt voor jecreceot 😊
Henriette Koster says:
Sorry bedankt voor je recept Eef
Bianca Belksma says:
Dit was, afgelopen zomer al☺️, mijn eerste poging tot een pokebowl. Het is een blijvertje, absoluut. Ik doe er nog geraspte wortel, lenteui, en gedroogde uitjes bij. Heerlijk, het hele gezin is er dol op. De saus maak ik elke keer weer gewoon op gevoel en beetje proeven. Fijne saus heel blij mee. Vandaag eten we het weer, het is te lekker om alleen in de zomer te eten!!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Jolanda says:
Hier in Denemarken is het ook nog steeds een rage med poke bowls. Maar ik vind het zelf nog steeds lekkerder om van een gewoon bord te eten.
Jolanda
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat grappig ook in Denemarken! Is uiteraard heel persoonlijk wat je het lekkerste vindt eten, al kun je deze bowl natuurlijk ook op een ‘gewoon’ bord serveren.
Hennie Kweenie says:
Hoi hoi Eef, ik ga voor de paasdagen deze bowl maken en dan ook met jouw gekarameliseerde uien erin, ik weet zeker dat het een succes wordt, al jouw recepten zijn blijvertjes bij ons, dank je wel ! 😊
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te lezen! Dat klinkt heerlijk. Fijne Pasen alvast!
Jacqui says:
Zo lekker deze poke bowl. Heb het al verschillende keren gemaakt. Blijft een topper hier in huis. En inderdaad de dressing is heerlijk.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te horen! Fijn dat het zo gesmaakt heeft 🙂