Zelf chilisaus maken is ontzettend makkelijk en je kunt hem helemaal zelf naar eigen smaak maken. Iets pittiger? Juist iets milder of liever iets zoeter? Het kan allemaal! Ik vertel je vandaag precies je hoe zelf de lekkerste, zelfgemaakte chilisaus kunt maken!
Ik volg een coachingstraject van Stefanie van Peper in je zaak. Als startende ondernemer ontzettend fijn want ze helpt mij duidelijke doelen en strategieën binnen mijn bedrijf te bepalen. Zoals de naam doet vermoeden doet ze dat met een hoop peper 😉 . Ik hou er wel van, maar deze dame geeft je naast de spreekwoordelijke peper ook letterlijk peper dus ik zat met een voorraad pepers van heb ik jou daar in huis.
Zelfgemaakte zoete chilisaus met verse pepers
Nu ben ik niet vies van een pepertje hier of daar, maar dit werd een beetje veel. Dus ik dacht ik ga er wat lekkers mee maken, chilisaus! Het stond al een behoorlijke tijd op mijn kook-wensen-lijstje om eens te maken want ik hou van chilisaus en gebruik het regelmatig. Maar zelf maken had ik nog niet eerder gedaan. Met pepers onder mijn arm dook ik de keuken in en ontdekte ik dat zelfgemaakte chilisaus ontzettend makkelijk is om te maken en ontzettend lekker is ook, veel lekkerder zelfs! Je bepaald zelf ook hoe pittig en hoe zoet je de chilisaus wilt maken want je kunt eenvoudig de hoeveelheden in het recept aanpassen. Als jij ook graag chilisaus eet, probeer dit recept dan eens!


Ingrediënten
- 5 rode pepers
- 200 ml water
- 150 gram suiker
- 50 ml azijn
- 3 tenen knoflook
- 1-2 eetlepels maizena
- 1 eetlepel gember (vers - geraspt)
- snuf zout
Ook handig:
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Ontvel de teentjes knoflook en snij de chilipeper door de midden om de zaadjes te verwijderen (als je van pittig houdt laat je ze natuurlijk lekker zitten).
- Doe de knoflook, chilipeper en de gember in een keukenmachine en maal dit fijn.
- Doe het water, de suiker, azijn en een snuf zout in een steelpannetje.
- Doe de chilli pasta erbij en laat op een laag vuurtje koken tot alle suiker opgelost is.
- Proef de saus (voorzichtig = heet) en voeg naar smaak een extra pepertje toe als het iets pittiger mag van je.
- Meng eerst 1 eetlepel maizena met een beetje water en meng dit door de saus. Roer goed door met een garde om eventuele klontjes te voorkomen en kook de saus iets in.
- De saus moet de dikte hebben van een siroop, na afkoelen wordt hij namelijk nog iets dikker. Is de saus te dun dan voeg je wat extra maizena gemengd met water toe.
- Giet de saus in een glazen pot of flesje en laat volledig afkoelen. Eet smakelijk!
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.




Hij ruikt wel heel erg naar azijn(is wel nog warm).
Is dit normaal of zou ik een ander soort azijn moeten gebruiken? Heb nu natuurazijn gebruikt.
Nee maar azijn ruikt sowieso heel erg als het warm is. Dus ik denk dat dat het mogelijk is. Dit heb je ook als je zelf balsamicosiroop maakt van balsamico azijn. Ruikt totaal niet lekker als je bezig bent maar het resultaat is heerlijk 😉
Topsausje, ik kreeg 20+ pepers en heb nu een behoorlijke voorraad saus. . Leuk werk om te maken en nog leuker om erachter te komen dat ‘t een succes is. Ik gebruikte zelfgemaakte appelazijn, ook dat is leuk als ‘t werkt. Voila, op facebook gezet met @ en een paar foto’s
Met dank van Frank.
Dankjewel Frank, leuk om te horen!
Hoe bewaar je een grotere hoeveelheid zodat het niet bederft?
Is invriezen optie?
Ik wil ook graag een grotere hoeveelheid maken…
Om de kleur wat op te vrolijke heb ik er een beetje tomaten pure aan toegevoegd. Alsook een beetje sesamseeds en zout vervangen door ras El hanout
Dat klinkt lekker!
Gemaakt met eigen biologische spullen. H E E R L IJ K
Wat leuk om te lezen, geniet ervan 🙂
Voor het eerst gemaakt, is zeer lekker, maak ik zeker nog!!!👌
Wat leuk om te horen Lily, dankjewel!!
Heerlijk recept. Ik doe de saus kokend heet in kleine potjes
die eerst met soda schoongemaakt zijn.
Net als bij jam.
Ik heb altijd graag gekookt maar door mijn zware PTSS (veteraan) heeft dit enkele jaren op een laag pitje gestaan. Sinds 3 maanden in het bezit van een kamado xl en weer volop bezig. Nu deze saus gemaakt. Potverdorie wat is die lekker!! Zelfs mijn vrouw die niet zo van de chilisausen is vind ze overheerlijk.
Geweldig!
Wat fijn om te horen dat je lekker aan het koken bent en dat dit zo goed is gelukt, daar worden we blij van!
Dag Eef,
Gisteren heb ik je recept gevolgd met 150 gram suiker, dat was mierenzoet. Vandaag ben ik ervan uitgegaan dat 150 gr. suiker ws een typefout was en heb ik 15 gr. toegevoegd. Dat was vlgs mij helemaal goed(;-)
Groet Jac
De 150 gram suiker klopt zeker wel, het is inderdaad zoet pittig. Met zo weinig suiker is de saus niet geconserveerd. Maar als je dat niet erg vindt en het zo lekker vindt, helemaal prima natuurlijk!
ik heb een peperplant met nog veel groene pepers kan ik die ook voor de saus gebruiken?
gr. Marijke
Dat lijkt me van wel, maar zal wel anders smaken vermoed ik!