Zelf chilisaus maken is ontzettend makkelijk en je kunt hem helemaal zelf naar eigen smaak maken. Iets pittiger? Juist iets milder of liever iets zoeter? Het kan allemaal! Ik vertel je vandaag precies je hoe zelf de lekkerste, zelfgemaakte chilisaus kunt maken!
Ik volg een coachingstraject van Stefanie van Peper in je zaak. Als startende ondernemer ontzettend fijn want ze helpt mij duidelijke doelen en strategieën binnen mijn bedrijf te bepalen. Zoals de naam doet vermoeden doet ze dat met een hoop peper 😉 . Ik hou er wel van, maar deze dame geeft je naast de spreekwoordelijke peper ook letterlijk peper dus ik zat met een voorraad pepers van heb ik jou daar in huis.
Zelfgemaakte zoete chilisaus met verse pepers
Nu ben ik niet vies van een pepertje hier of daar, maar dit werd een beetje veel. Dus ik dacht ik ga er wat lekkers mee maken, chilisaus! Het stond al een behoorlijke tijd op mijn kook-wensen-lijstje om eens te maken want ik hou van chilisaus en gebruik het regelmatig. Maar zelf maken had ik nog niet eerder gedaan. Met pepers onder mijn arm dook ik de keuken in en ontdekte ik dat zelfgemaakte chilisaus ontzettend makkelijk is om te maken en ontzettend lekker is ook, veel lekkerder zelfs! Je bepaald zelf ook hoe pittig en hoe zoet je de chilisaus wilt maken want je kunt eenvoudig de hoeveelheden in het recept aanpassen. Als jij ook graag chilisaus eet, probeer dit recept dan eens!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 5 rode pepers
- 200 ml water
- 150 gram suiker
- 50 ml azijn
- 3 tenen knoflook
- 1-2 eetlepels maizena
- 1 eetlepel gember (vers - geraspt)
- snuf zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Ontvel de teentjes knoflook en snij de chilipeper door de midden om de zaadjes te verwijderen (als je van pittig houdt laat je ze natuurlijk lekker zitten).
- Doe de knoflook, chilipeper en de gember in een keukenmachine en maal dit fijn.
- Doe het water, de suiker, azijn en een snuf zout in een steelpannetje.
- Doe de chilli pasta erbij en laat op een laag vuurtje koken tot alle suiker opgelost is.
- Proef de saus (voorzichtig = heet) en voeg naar smaak een extra pepertje toe als het iets pittiger mag van je.
- Meng eerst 1 eetlepel maizena met een beetje water en meng dit door de saus. Roer goed door met een garde om eventuele klontjes te voorkomen en kook de saus iets in.
- De saus moet de dikte hebben van een siroop, na afkoelen wordt hij namelijk nog iets dikker. Is de saus te dun dan voeg je wat extra maizena gemengd met water toe.
- Giet de saus in een glazen pot of flesje en laat volledig afkoelen. Eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Louis says:
Bedankt voor dit recept. Hij is inderdaad erg lekker. Volgende keer maak ik hem wel wat minder zoet en iets pittiger.
Eef says:
Wat een mooi compliment! Dankjewel 🙂
Frank says:
Mooi recept erg lekker
Jorina van der Knijff says:
Hoihoi, voor hoeveel milliliter saus is dit?
Groetjes, Jorina
Eef says:
Ik heb het aantal ml niet nagekeken, maar je maakt er een mooi flesje mee 🙂 Genoeg om meerdere keren lekker in te dippen!
Alinda Siemelink says:
Je recept was fantastisch! Ik maak de volgende keer 2 versies. 1 pittig en 1 zoet. Ik heb m’n recept hoor! Zalig!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Dini says:
Vandaag gemaakt en erg lekker…
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel ????
Natascha rossou says:
Zou je dt ok met pepers uit de vriezer kunnen doen. Heb ze namelijk allemaal in de vriezer gedaan.
Eef says:
Ik denk het wel, maar ik heb het zelf (nog) niet geprobeerd.
Natascha rossou says:
Dankjewel voor je reactie.
Tessa says:
Ik wil dit gaan maken maar vraag me af of de saus heet in het flesje moet. En zoja dan ook gelijk het flesje afsluiten of laten afkoelen. Alvast bedankt😜
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Tessa,
De saus moet je eerst even laten afkoelen. Kamertemperatuur is voldoende hoor!
G. says:
Hij is lekkerrrrrrr!!! ????
Ik had een miniportie gemaakt (ik had maar 1 spaanse peper ter beschikking), maar volgende keer maak ik een gróte portie. Jammie!! ????
Eef says:
Lekker! Zeker doen, je kunt het natuurlijk prima bewaren mocht je iets teveel maken 🙂
Verna says:
Heerlijk, heb 5 lomboks gebruikt en de saus is loeiheet, maar erg lekker.
En Mark heeft gelijk dat witte draden zijn de boosdoeners voor sommige mensen, voor sommige ook niet, kan wel wat hebben Indisch, ben opgevoed met heet.
Lekker Eef dank je wel voor het recept, deze kende ik nog niet.
Eef says:
Wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel voor je reactie 🙂
Ariette Ijpelaar says:
Super recept
Lianne says:
Hoi Eef, ik heb hem gister gemaakt. Hij is alleen wel wat dun gebleven, ondanks dat ik 2x een maizena prutje heb toegevoegd. Heb hem nu wel in een flesje, kan ik het denk je beter terug in een pannetje doen en extra maizena bijvoegen? Of heb ik gewoon wat dunnere chilisaus:)
Eef says:
Ja dat kan inderdaad of gewoon wat langer laten inkoken. Dan verdampt het vocht en wordt de saus vanzelf dikker, dat heeft alleen even iets tijd nodig 🙂
Karin says:
Erg lekker recept! Ik heb dit jaar voor het eerst 2 rode peperplantjes in mijn tuin gehad met enorm veel pepertjes. Ik wilde daarom graag een eigen chilisaus maken en met dip recept is dit erg goed gelukt! Bedankt!!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Gerda says:
Gemaakt met zelfgekweekte pepertjes. Met zaadjes in de saus, heerlijk spicy! Goed receptje, dank ! Gerda
Eef says:
Oeh lekker! Met zelfgekweekte zal het helemaal spicy zijn denk ik 😀
Mark says:
Hoi Eef,
Er staat een foutje in je recept: de zaden van de rode peper zijn niet heet.
De capsaicine – dat is de stof die de peper ‘heet’ maakt – zit namelijk niet in het zaadje, maar in de placenta (dat is het witte stukje aan de binnenkant van de peper waar het zaadje aangehecht is) en in mindere mate in het rode vel van de peper (dit laatste varieert per soort).
De reden dat mensen denken dat het zaadje heet is, is omdat ze dan niet goed schoongemaakt zijn en er nog een (gedroogd) stukje placenta aan zit.
Leuk recept, ik ga het zodirect (iets anders) maken voor bij de lempers.
Vriendelijke groet,
Mark
Eef says:
Wat ontzettend interessant, nooit geweten. Ik was ook altijd in de veronderstelling dat het de zaadjes waren. Weer wat geleerd, dankjewel voor je toevoeging, vind ik leuk 🙂
Fred Sens says:
Goed recept maar zelf doe ik nu nog maar een halve eetlepel gember erin en in plaats van suiker gebruik ik Erythritol. 1,5-2 eetlepels maizena gaf de goede dikte.
karin kopppedraayer says:
Smaakt erg lekker maar ga het de volgende keer of met minder suiker of met de erythritol van green sweet Stevia maken
Heb maar 4 pepers gebruikt waren erg groot ,????????
Triz says:
Gebruik je rawit of cayenne pepers?
Thijmen says:
het is erg lekker, want ik heb het met mijn oma gemaakt. Mijn vader vond het nog een beetje zoet.
Kan je dit ook maken met ongeveer 100 gram suiker?
Eef says:
Ik heb het zelf niet geprobeerd nog dus durf je dat niet met zekerheid te zeggen. Maar probeer het gerust 🙂
gezina says:
bedankt voor dit recept ik ga er zeker mee aan de slag
want ik heb zelf een chillie boompje
Eef says:
Wat leuk om te lezen, succes met de oogst 🙂
JC says:
Via deze weg ( na meerdere opzoekingen via Mr.Google ) mjn eerste keer chilisaus gemaakt met eigen kweek chilipepers helemaal volgens jou recept. Het resultaat was was dik in ordeen is dus voor herhaling vatbaar volgend jaar want ik heb intussen meerdere nieuwe zaaisoorten pikante pepertjes !
mvg en bedankt. Jammer dat ik hier een foto’tje kon uploden…
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen, dankjewel voor je berichtje 🙂 Nee zou wel een leuk idee zijn om foto’s te kunnen uploaden overigens. Dat kan wel via Insta of Facebook, als je mij erin tagd dan zie ik het op die manier ook.
Karima says:
Waar ik momenteel ben is verse gember enorm duur. Kan ik ook gemberpoeder gebruiken (hoeveel) of het beter geheel weglaten?
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Karima, ik heb dit zelf nooit geprobeerd, dus durf geen hoeveelheden te noemen. Maar zou het zeker proberen voor de toevoeging van gembersmaak, al is verse gember natuurlijk wel lekkerder 😉
Jos says:
Gisteren gemaakt met zes pepertjes en zaadjes erbij. Echt heel lekker, bedankt!!
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Yay, dat horen we graag, dank je wel! Zelfgemaakte chilisaus vind ik zelf ook zoveel lekkerder dan een flesje uit de supermarkt 😍
Bockstael Franky says:
Oladiee.
Lekker.
Voor mij met pepertje meer.
Flesjes gaat er hier vlug door..
Lekker met loempia…
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Haha, lekker hè!
Angeline says:
Wat te doen als hij te dik is?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Angeline, dan kan je hem nogmaals rustig verhitten en geleidelijk water toevoegen tot hij voor jou de juiste structuur heeft, breng hem niet aan de kook! Succes!
Floor Holterman says:
Hai,
Voor dit recept vroeg ik me af of het ook kan met groene pepers?
Ik heb namelijk zojuist een heleboel uit mijn moestuin geplukt en wil ze graag verwerken in een saus.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Floor, dat lijkt me zeker mogelijk! We hebben het zelf nog niet geprobeerd met groene pepers maar lijkt me ook zeker lekker. 🙂
Trudy says:
Wat een super lekkere chilisaus! En simpel en leuk om te maken! Bedankt voor dit leuke recept!!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Bedankt voor je complimenten Trudy, heel fijn om te horen!
marijke says:
ik heb een peperplant met nog veel groene pepers kan ik die ook voor de saus gebruiken?
gr. Marijke
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat lijkt me van wel, maar zal wel anders smaken vermoed ik!