Zelf chilisaus maken

Zelf chilisaus maken

Zelf chilisaus maken is ontzettend makkelijk en je kunt hem helemaal zelf naar eigen smaak maken. Iets pittiger? Juist iets milder of liever iets zoeter? Het kan allemaal! Ik vertel je vandaag precies je hoe zelf de lekkerste, zelfgemaakte chilisaus kunt maken!

Ik volg een coachingstraject van Stefanie van Peper in je zaak. Als startende ondernemer ontzettend fijn want ze helpt mij duidelijke doelen en strategieën binnen mijn bedrijf te bepalen. Zoals de naam doet vermoeden doet ze dat met een hoop peper 😉 . Ik hou er wel van, maar deze dame geeft je naast de spreekwoordelijke peper ook letterlijk peper dus ik zat met een voorraad pepers van heb ik jou daar in huis.

Zelfgemaakte zoete chilisaus met verse pepers

Nu ben ik niet vies van een pepertje hier of daar, maar dit werd een beetje veel. Dus ik dacht ik ga er wat lekkers mee maken, chilisaus! Het stond al een behoorlijke tijd op mijn kook-wensen-lijstje om eens te maken want ik hou van chilisaus en gebruik het regelmatig. Maar zelf maken had ik nog niet eerder gedaan. Met pepers onder mijn arm dook ik de keuken in en ontdekte ik dat zelfgemaakte chilisaus ontzettend makkelijk is om te maken en ontzettend lekker is ook, veel lekkerder zelfs! Je bepaald zelf ook hoe pittig en hoe zoet je de chilisaus wilt maken want je kunt eenvoudig de hoeveelheden in het recept aanpassen. Als jij ook graag chilisaus eet, probeer dit recept dan eens!

Zelfgemaakte chilisaus

Zelf chilisaus maken

Zelf chilisaus maken

Heerlijke zoete chilisaus zelf maken? Ontzettend makkelijk en ontzettend lekker!
4.56 van 68 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Hoeveelheid: 1 flesje chilisaus

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 5 rode pepers
  • 200 ml water
  • 150 gram suiker
  • 50 ml azijn
  • 3 tenen knoflook
  • 1-2 eetlepels maizena
  • 1 eetlepel gember (vers - geraspt)
  • snuf zout

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Ontvel de teentjes knoflook en snij de chilipeper door de midden om de zaadjes te verwijderen (als je van pittig houdt laat je ze natuurlijk lekker zitten).
  • Doe de knoflook, chilipeper en de gember in een keukenmachine en maal dit fijn.
  • Doe het water, de suiker, azijn en een snuf zout in een steelpannetje.
  • Doe de chilli pasta erbij en laat op een laag vuurtje koken tot alle suiker opgelost is.
  • Proef de saus (voorzichtig = heet) en voeg naar smaak een extra pepertje toe als het iets pittiger mag van je.
  • Meng eerst 1 eetlepel maizena met een beetje water en meng dit door de saus. Roer goed door met een garde om eventuele klontjes te voorkomen en kook de saus iets in.
  • De saus moet de dikte hebben van een siroop, na afkoelen wordt hij namelijk nog iets dikker. Is de saus te dun dan voeg je wat extra maizena gemengd met water toe.
  • Giet de saus in een glazen pot of flesje en laat volledig afkoelen. Eet smakelijk!

handig om te weten:

Bewaar de chilisaus afgesloten op een koele donkere plek. Eenmaal open bewaar je hem in de koelkast. De chilisaus blijft lange tijd goed.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 689kcal | Koolhydraten: 172g | Eiwitten: 4g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Zelf chilisaus maken

Zelfgemaakte chilisaus Pinterest Collage

58 thoughts on “Zelf chilisaus maken

  • 5 sterren
    Hij is lekkerrrrrrr!!! ????
    Ik had een miniportie gemaakt (ik had maar 1 spaanse peper ter beschikking), maar volgende keer maak ik een gróte portie. Jammie!! ????

  • Hoi Eef, ik heb hem gister gemaakt. Hij is alleen wel wat dun gebleven, ondanks dat ik 2x een maizena prutje heb toegevoegd. Heb hem nu wel in een flesje, kan ik het denk je beter terug in een pannetje doen en extra maizena bijvoegen? Of heb ik gewoon wat dunnere chilisaus:)

    • Ja dat kan inderdaad of gewoon wat langer laten inkoken. Dan verdampt het vocht en wordt de saus vanzelf dikker, dat heeft alleen even iets tijd nodig 🙂

  • 5 sterren
    Erg lekker recept! Ik heb dit jaar voor het eerst 2 rode peperplantjes in mijn tuin gehad met enorm veel pepertjes. Ik wilde daarom graag een eigen chilisaus maken en met dip recept is dit erg goed gelukt! Bedankt!!

  • 5 sterren
    Hoi Eef,
    Er staat een foutje in je recept: de zaden van de rode peper zijn niet heet.

    De capsaicine – dat is de stof die de peper ‘heet’ maakt – zit namelijk niet in het zaadje, maar in de placenta (dat is het witte stukje aan de binnenkant van de peper waar het zaadje aangehecht is) en in mindere mate in het rode vel van de peper (dit laatste varieert per soort).

    De reden dat mensen denken dat het zaadje heet is, is omdat ze dan niet goed schoongemaakt zijn en er nog een (gedroogd) stukje placenta aan zit.

    Leuk recept, ik ga het zodirect (iets anders) maken voor bij de lempers.
    Vriendelijke groet,
    Mark

    • Wat ontzettend interessant, nooit geweten. Ik was ook altijd in de veronderstelling dat het de zaadjes waren. Weer wat geleerd, dankjewel voor je toevoeging, vind ik leuk 🙂

  • 3 sterren
    Goed recept maar zelf doe ik nu nog maar een halve eetlepel gember erin en in plaats van suiker gebruik ik Erythritol. 1,5-2 eetlepels maizena gaf de goede dikte.

  • karin kopppedraayer says:

    5 sterren
    Smaakt erg lekker maar ga het de volgende keer of met minder suiker of met de erythritol van green sweet Stevia maken
    Heb maar 4 pepers gebruikt waren erg groot ,????????

  • 4 sterren
    het is erg lekker, want ik heb het met mijn oma gemaakt. Mijn vader vond het nog een beetje zoet.
    Kan je dit ook maken met ongeveer 100 gram suiker?

  • 5 sterren
    Via deze weg ( na meerdere opzoekingen via Mr.Google ) mjn eerste keer chilisaus gemaakt met eigen kweek chilipepers helemaal volgens jou recept. Het resultaat was was dik in ordeen is dus voor herhaling vatbaar volgend jaar want ik heb intussen meerdere nieuwe zaaisoorten pikante pepertjes !
    mvg en bedankt. Jammer dat ik hier een foto’tje kon uploden…

    • Wat ontzettend leuk om te lezen, dankjewel voor je berichtje 🙂 Nee zou wel een leuk idee zijn om foto’s te kunnen uploaden overigens. Dat kan wel via Insta of Facebook, als je mij erin tagd dan zie ik het op die manier ook.

  • Sikko Hulzenga says:

    5 sterren
    Mark schreef het eerder al. De witte zaadlijst verwijderen als je het niet te scherp wilt. Ik heb de saus gemaakt. De mooie witte zaadjes heb ik even apart gehouden voor het hakken en later weer toegevoegd. Deze zweven nu in de saus en dat ziet er mooi uit in het flesje. Goed gelukt en erg lekker. Een beugelflesje vond ik voor slechts 2,20 bij de Action. Past precies jou aangegeven hoeveelheid in. Bedankt!

    • Maris - Team Eefkooktzo.nl says:

      Hi Karima, ik heb dit zelf nooit geprobeerd, dus durf geen hoeveelheden te noemen. Maar zou het zeker proberen voor de toevoeging van gembersmaak, al is verse gember natuurlijk wel lekkerder 😉

    • Maris - Team Eefkooktzo.nl says:

      Yay, dat horen we graag, dank je wel! Zelfgemaakte chilisaus vind ik zelf ook zoveel lekkerder dan een flesje uit de supermarkt 😍

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Angeline, dan kan je hem nogmaals rustig verhitten en geleidelijk water toevoegen tot hij voor jou de juiste structuur heeft, breng hem niet aan de kook! Succes!

  • Floor Holterman says:

    Hai,
    Voor dit recept vroeg ik me af of het ook kan met groene pepers?
    Ik heb namelijk zojuist een heleboel uit mijn moestuin geplukt en wil ze graag verwerken in een saus.

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Floor, dat lijkt me zeker mogelijk! We hebben het zelf nog niet geprobeerd met groene pepers maar lijkt me ook zeker lekker. 🙂

  • Dag Eef,
    Gisteren heb ik je recept gevolgd met 150 gram suiker, dat was mierenzoet. Vandaag ben ik ervan uitgegaan dat 150 gr. suiker ws een typefout was en heb ik 15 gr. toegevoegd. Dat was vlgs mij helemaal goed(;-)
    Groet Jac

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      De 150 gram suiker klopt zeker wel, het is inderdaad zoet pittig. Met zo weinig suiker is de saus niet geconserveerd. Maar als je dat niet erg vindt en het zo lekker vindt, helemaal prima natuurlijk!

  • 5 sterren
    Ik heb altijd graag gekookt maar door mijn zware PTSS (veteraan) heeft dit enkele jaren op een laag pitje gestaan. Sinds 3 maanden in het bezit van een kamado xl en weer volop bezig. Nu deze saus gemaakt. Potverdorie wat is die lekker!! Zelfs mijn vrouw die niet zo van de chilisausen is vind ze overheerlijk.
    Geweldig!

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Wat fijn om te horen dat je lekker aan het koken bent en dat dit zo goed is gelukt, daar worden we blij van!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept