Zelf chilisaus maken is ontzettend makkelijk en je kunt hem helemaal zelf naar eigen smaak maken. Iets pittiger? Juist iets milder of liever iets zoeter? Het kan allemaal! Ik vertel je vandaag precies je hoe zelf de lekkerste, zelfgemaakte chilisaus kunt maken!
Ik volg een coachingstraject van Stefanie van Peper in je zaak. Als startende ondernemer ontzettend fijn want ze helpt mij duidelijke doelen en strategieën binnen mijn bedrijf te bepalen. Zoals de naam doet vermoeden doet ze dat met een hoop peper 😉 . Ik hou er wel van, maar deze dame geeft je naast de spreekwoordelijke peper ook letterlijk peper dus ik zat met een voorraad pepers van heb ik jou daar in huis.
Zelfgemaakte zoete chilisaus met verse pepers
Nu ben ik niet vies van een pepertje hier of daar, maar dit werd een beetje veel. Dus ik dacht ik ga er wat lekkers mee maken, chilisaus! Het stond al een behoorlijke tijd op mijn kook-wensen-lijstje om eens te maken want ik hou van chilisaus en gebruik het regelmatig. Maar zelf maken had ik nog niet eerder gedaan. Met pepers onder mijn arm dook ik de keuken in en ontdekte ik dat zelfgemaakte chilisaus ontzettend makkelijk is om te maken en ontzettend lekker is ook, veel lekkerder zelfs! Je bepaald zelf ook hoe pittig en hoe zoet je de chilisaus wilt maken want je kunt eenvoudig de hoeveelheden in het recept aanpassen. Als jij ook graag chilisaus eet, probeer dit recept dan eens!

Zelf chilisaus maken
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 5 rode pepers
- 200 ml water
- 150 gram suiker
- 50 ml azijn
- 3 tenen knoflook
- 1-2 eetlepels maizena
- 1 eetlepel gember (vers - geraspt)
- snuf zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Ontvel de teentjes knoflook en snij de chilipeper door de midden om de zaadjes te verwijderen (als je van pittig houdt laat je ze natuurlijk lekker zitten).
- Doe de knoflook, chilipeper en de gember in een keukenmachine en maal dit fijn.
- Doe het water, de suiker, azijn en een snuf zout in een steelpannetje.
- Doe de chilli pasta erbij en laat op een laag vuurtje koken tot alle suiker opgelost is.
- Proef de saus (voorzichtig = heet) en voeg naar smaak een extra pepertje toe als het iets pittiger mag van je.
- Meng eerst 1 eetlepel maizena met een beetje water en meng dit door de saus. Roer goed door met een garde om eventuele klontjes te voorkomen en kook de saus iets in.
- De saus moet de dikte hebben van een siroop, na afkoelen wordt hij namelijk nog iets dikker. Is de saus te dun dan voeg je wat extra maizena gemengd met water toe.
- Giet de saus in een glazen pot of flesje en laat volledig afkoelen. Eet smakelijk!
17 reacties op “Zelf chilisaus maken”
Bedankt voor dit recept. Hij is inderdaad erg lekker. Volgende keer maak ik hem wel wat minder zoet en iets pittiger.
Wat een mooi compliment! Dankjewel 🙂
Mooi recept erg lekker
Hoihoi, voor hoeveel milliliter saus is dit?
Groetjes, Jorina
Ik heb het aantal ml niet nagekeken, maar je maakt er een mooi flesje mee 🙂 Genoeg om meerdere keren lekker in te dippen!
Vandaag gemaakt en erg lekker…
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Hij is lekkerrrrrrr!!! 🤗
Ik had een miniportie gemaakt (ik had maar 1 spaanse peper ter beschikking), maar volgende keer maak ik een gróte portie. Jammie!! 🥰
Lekker! Zeker doen, je kunt het natuurlijk prima bewaren mocht je iets teveel maken 🙂
Hoi Eef, ik heb hem gister gemaakt. Hij is alleen wel wat dun gebleven, ondanks dat ik 2x een maizena prutje heb toegevoegd. Heb hem nu wel in een flesje, kan ik het denk je beter terug in een pannetje doen en extra maizena bijvoegen? Of heb ik gewoon wat dunnere chilisaus:)
Ja dat kan inderdaad of gewoon wat langer laten inkoken. Dan verdampt het vocht en wordt de saus vanzelf dikker, dat heeft alleen even iets tijd nodig 🙂
Erg lekker recept! Ik heb dit jaar voor het eerst 2 rode peperplantjes in mijn tuin gehad met enorm veel pepertjes. Ik wilde daarom graag een eigen chilisaus maken en met dip recept is dit erg goed gelukt! Bedankt!!
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Gemaakt met zelfgekweekte pepertjes. Met zaadjes in de saus, heerlijk spicy! Goed receptje, dank ! Gerda
Oeh lekker! Met zelfgekweekte zal het helemaal spicy zijn denk ik 😀
Hoi Eef,
Er staat een foutje in je recept: de zaden van de rode peper zijn niet heet.
De capsaicine – dat is de stof die de peper ‘heet’ maakt – zit namelijk niet in het zaadje, maar in de placenta (dat is het witte stukje aan de binnenkant van de peper waar het zaadje aangehecht is) en in mindere mate in het rode vel van de peper (dit laatste varieert per soort).
De reden dat mensen denken dat het zaadje heet is, is omdat ze dan niet goed schoongemaakt zijn en er nog een (gedroogd) stukje placenta aan zit.
Leuk recept, ik ga het zodirect (iets anders) maken voor bij de lempers.
Vriendelijke groet,
Mark
Wat ontzettend interessant, nooit geweten. Ik was ook altijd in de veronderstelling dat het de zaadjes waren. Weer wat geleerd, dankjewel voor je toevoeging, vind ik leuk 🙂