Volg mij:
Hoofdgerechten, Kip & Gevogelte

Griekse kip, komkommer, salade, pita en tzatziki in een bowl

Buddha bowl met Griekse kip, komkommer, salade, pita en tzatziki

Tja, hoe zal ik dit gerecht eens noemen? Een kommetje of juist hip een buddha bowl met Griekse kip, komkommer, salade, pita en tzatziki? Oh, en rijst, rijst zit er ook bij. Eigenlijk is dat het wel een kom met allerlei lekkers. Ideaal om te maken als je restjes over hebt die je graag wilt opmaken, lastige eters aan tafel wilt lokken of eigenlijk gewoon omdat dit gerecht super lekker is.

Welke reden je ook hebt, aanraden kan ik je hem zeker! Hij is zelfs zo lekker dat ik hem nu om 11 uur ‘s avonds voor je aan het uitwerken ben zodat jij hem zelf ook snel kunt maken. Dit was het avondeten van vanavond en jongens, wat hebben we gesmuld. Zo lekker, zo makkelijk om te maken en ook nog eens zo snel klaar.

Buddha bowl met Griekse kip, komkommer, salade, pita en tzatziki

De buddha bowl is een hippe term voor een foodtrend die inmiddels alweer een paar jaartjes bezig is. Eten uit een kom is hip of het nu een smoothiebowl, een poké bowl of zoals nu een buddha bowl is. Met eten uit een bowl of gewoon op z’n Hollands, een kommetje, steel je de show. Als je me een beetje kent weet je dat dit ietwat cynisch is en ik een beetje wars ben van trends. Ik vind het leuk ze uit te proberen, ik ben nou eenmaal een nieuwsgierig aagje maar heb nooit echt de behoefte om mee te gaan met trends. Ik pak eruit wat ik zelf leuk, lekker of juist mooi vind en of dat nou hip is of juist niet of totaal oubollig, het maakt mij niet zo heel veel uit. Ik vertel je namelijk net zo graag in geuren en kleuren over die heerlijke bloemkool ovenschotel met gehakt die we van de week nog hebben gegeten of over een toetje met ouderwetse stoofpeertjes, ook heerlijk. En eten uit een kommetje? Dat doe ik stiekem al jaren… vind ik nou eenmaal lekker eten 😉

Griekse bowl met kip, rijst, groenten en pita

Voorbereiden en restjes opmaken

Met dit gerecht kun je het zo makkelijk en zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Marineer de kip lekker een nacht van te voren zodat je het alleen maar hoeft op te bakken op de dag zelf. Rijst even koken en tegelijkertijd de kip bakken. Ondertussen kun je mooi de komkommer in plakjes snijden als ook de simpele versie van Griekse tomaten feta salade in elkaar flansen. De pitabroodjes kun je kopen bij de super maar als je even tijd over hebt kun je ze ook zelf maken met dit recept voor pitabroodjes. Voor de tzatziki geldt hetzelfde en mocht je op zoek zijn naar een lekker recept kan ik je dit recept voor zelfgemaakte tzatziki van harte aanbevelen (ook die maak je een nacht van te voren).

Mocht je trouwens restjes van het een of ander in de koelkast hebben dan is dit gerecht ideaal om ze op te maken. Denk aan reepjes paprika, sla, een restje knoflooksaus (eventueel in plaats van de tzatziki), Turks brood (eventueel in plaats van de pitabroodjes), courgette of aubergine (beide lekker om even kort te grillen met wat olijfolie) bijvoorbeeld. Mogelijkheden genoeg 😀 .

Griekse Bowl


Het recept voor buddha bowl met Griekse kip, komkommer, salade, pita en tzatziki:

Voorbereiding: 10 minuten | Bereiding: 20 minuten | Totale tijd: 30 minuten (+ kip marineren van te voren)
Hoeveelheid: 2 personen

Wat heb je nodig voor een buddha bowl met Griekse kip, komkommer, salade, pita en tzatziki (ingrediënten):

  • 300 gram kipfilet
  • 200 gram witte of zilvervlies rijst
  • 150 gram cherrytomaten
  • 100 gram feta
  • ⅓ komkommer
  • pitabroodjes
  • 1 kleine rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 flinke eetlepels tzatziki
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel honing
  • 2 theelepels oregano
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • ½ theelepel komijn
  • olijfolie en peper & zout

Hoe maak je buddha bowl met Griekse kip, komkommer, salade, pita en tzatziki:

  1. Snijd de kipfilet in blokjes en marineer het met de volgende ingrediënten in een afsluitbare kom: 2 teentjes knoflook (fijngesneden), 2 eetlepels Griekse yoghurt, 1 eetlepel citroensap, 1 eetlepel olijfolie, 1 eetlepel honing, 2 theelepels gedroogde oregano, 1 theelepel paprikapoeder, ½ theelepel komijn en zout en peper naar smaak.
  2. Meng dit goed door elkaar, dek de kom af en zet deze voor minimaal 2 uur of een nacht in de koelkast.
  3. Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking.
  4. Bak de pitabroodjes af zoals aangegeven op de verpakking of maak zelf pitabroodjes.
  5. Bak de gemarineerde kip in een koekenpan met een beetje olijfolie tot deze gaar is op middelhoog vuur.
  6. Was de cherrytomaten even af onder de kraan en snijd ze in partjes. Doe ze daarna in een kommetje.
  7. Snijd de rode ui in dunne halve ringen en voeg toe aan de cherrytomaten.
  8. De feta snijd je in kleine blokjes en voeg je ook toe aan het kommetje met de cherrytomaten en rode ui.
  9. Breng dit op smaak met een beetje olijfolie, peper, zout en hussel even kort door elkaar.
  10. Spoel de komkommer af onder de kraan, snijd in de lengte door de midden, verwijder de zaadlijsten en snijd in halve maantjes.
  11. Nu is het tijd om de kom samen te stellen:
    1. Verdeel de rijst over 2 ruime kommen of diepe borden.
    2. Schep de tomaten-feta-rode-ui salade erbij.
    3. Snijd de pitabroodjes in kleine puntjes en leg deze naast de salade.
    4. Verdeel de kip en de komkommer over de kommen/ diepe borden en serveer met een flinke eetlepel tzatziki in het midden.
  12. Eet smakelijk!

Buddha bowl met Griekse kip, komkommer, salade, pita en tzatziki

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

Geen reacties

Laat een reactie achter