Poké bowl gebakken zalm, gemarineerd in een lekkere Aziatische saus. Doe daarbij sushi rijst, romige avocado, rijpe en zoete mango en frisse edamame en je zet zo een fan-tas-tisch lekker en écht makkelijk recept op tafel.
Als je mij ergens blij mee kunt maken is het wel sushi, heerlijk! Nu vind ik zelf sushi maken een behoorlijk karweitje en hebben wij in de buurt een fan-tas-tisch Japans restaurant waar je de lekkerste sushi kunt eten. Straks als ik bevallen ben gaan we daar zeker een keer weer eten want tja, de meeste sushi bevat rauwe vis en dat eet ik nu natuurlijk even niet.
Zwangerschapsproof poké bowl met zalm
Zo kwam ik op het idee om een zwangerschapsproof poké bowl te maken. Door mijn liefde voor sushi ontdekte ik al snel de poké bowl of sushi bowl en die maak ik dus wel vaak zelf. Een beetje de luie versie van sushi zullen we maar zeggen 😉 . Snel klaar, superlekker en makkelijk om te maken. Wist je trouwens dat er wel degelijk een verschil is tussen de Hawaïaanse poké bowl waarbij de rauwe vis gemarineerd wordt en de Japanse sushi bowl waarbij ook rauwe vis wordt gegeten, maar alles dan netter wordt gesneden? Eigenlijk valt deze ‘bowl’ er net tussenin, de vis is niet rauw maar wel gemarineerd en een deel van de ingrediënten is netjes gesneden en een deel niet. Maakt het uit? Ik vind van niet! Het gaat immers om de smaak toch?!
Poké bowl gebakken zalm
Lekker is deze poké bowl gebakken zalm zeker! De zalm is gemarineerd in een simpele, maar lekkere Aziatische saus en langzaam gegaard in de oven. Hierdoor blijft de zalm mals, droogt hij niet uit en heeft hij een ontzettend lekkere smaak. De zalm zelf moet, bij voorkeur, minimaal een half uur marineren in de koelkast. Maar mocht je even tijd hebben, marineer hem dan de avond van te voren, wordt hij alleen maar lekkerder van!

Poké bowl gebakken zalm
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 2 stukken zalm
- 1 eetlepel gember (vers - geraspt)
- 2 tenen knoflook (uitgeperst)
- 1½ eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel oestersaus
- ½ eetlepel honing
- 1 theelepel sesamolie
- witte peper (naar smaak)
- 150 gram sushi rijst
- 1 eetlepel azijn
- 1 eetlepel suiker
- 1 avocado (rijp)
- ½ mango (rijp)
- 150 gram edamame
- sesamzaadjes en tuinkers ter decoratie (optioneel)
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Laat de sushi rijst 15 minuten wellen in koud water. Spoel het daarna om en doe er 300 ml water bij. Breng aan de kook, zet het vuur laag en kook de sushi rijst in ongeveer 10 tot 15 minuten met de deksel op de pan gaar.
- Meng in een kommetje 1 eetlepel azijn en 1 eetlepel suiker met elkaar en schep dit door de gare sushi rijst. Laat de sushi rijst daarna volledig afkoelen.
- Ondertussen meng je alle ingrediënten voor de marinade van de zalm door elkaar en verdeel je dit over de zalm. Laat de zalm bij voorkeur minimaal een half uur marineren.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden en bak de zalmfilets in ca. 15-20 minuten gaar in de oven.
- Als de sushi rijst afgekoeld is en de zalm gaar, gaan we de poké bowls opmaken.
- Snij de avocado in dunne plakken en de mango in blokjes.
- Verdeel de sushi rijst over 2 kommen evenals de mango blokjes, avocado en edamame. Je kunt de zalm er in zijn geheel heel opleggen of met een vork in stukjes "snijden".
- Garneer naar smaak met tuinkers en sesamzaadjes. Eet smakelijk!
5 reacties op “Poké bowl gebakken zalm”
Deze is zoooooo lekker, vanavond gegeten en ipv sushirijst hebben wij volkoren pandanrijst gemaakt. Is echt een blijvertje, wat smullen.
Uiteraard 5 sterren dat was ik nog vergeten in te vullen
Het was echt lekker. Ik heb er nog poke zeewiersprinkle overheen gestrooid en pittige kiemgroente . Voor herhaling vatbaar! Groetjes en bedankt Eef.,
Dat klinkt als een heerlijke toevoeging 🙂 Blij te horen dat het zo in de smaak valt bij je!
Wat leuk om te lezen dankjewel 🙂