poké bowl gebakken zalm_

Poké bowl gebakken zalm

Poké bowl gebakken zalm, gemarineerd in een lekkere Aziatische saus. Doe daarbij sushi rijst, romige avocado, rijpe en zoete mango en frisse edamame en je zet zo een fan-tas-tisch lekker en écht makkelijk recept op tafel.

Als je mij ergens blij mee kunt maken is het wel sushi, heerlijk! Nu vind ik zelf sushi maken een behoorlijk karweitje en hebben wij in de buurt een fan-tas-tisch Japans restaurant waar je de lekkerste sushi kunt eten. Straks als ik bevallen ben gaan we daar zeker een keer weer eten want tja, de meeste sushi bevat rauwe vis en dat eet ik nu natuurlijk even niet.

Zwangerschapsproof poké bowl met zalm

Zo kwam ik op het idee om een zwangerschapsproof poké bowl te maken. Door mijn liefde voor sushi ontdekte ik al snel de poké bowl of sushi bowl en die maak ik dus wel vaak zelf. Een beetje de luie versie van sushi zullen we maar zeggen 😉 . Snel klaar, superlekker en makkelijk om te maken. Wist je trouwens dat er wel degelijk een verschil is tussen de Hawaïaanse poké bowl waarbij de rauwe vis gemarineerd wordt en de Japanse sushi bowl waarbij ook rauwe vis wordt gegeten, maar alles dan netter wordt gesneden? Eigenlijk valt deze ‘bowl’ er net tussenin, de vis is niet rauw maar wel gemarineerd en een deel van de ingrediënten is netjes gesneden en een deel niet. Maakt het uit? Ik vind van niet! Het gaat immers om de smaak toch?!

poké bowl gebakken zalm, mango, avocado en edamame

Poké bowl gebakken zalm

Lekker is deze poké bowl gebakken zalm zeker! De zalm is gemarineerd in een simpele, maar lekkere Aziatische saus en langzaam gegaard in de oven. Hierdoor blijft de zalm mals, droogt hij niet uit en heeft hij een ontzettend lekkere smaak. De zalm zelf moet, bij voorkeur, minimaal een half uur marineren in de koelkast. Maar mocht je even tijd hebben, marineer hem dan de avond van te voren, wordt hij alleen maar lekkerder van!

poké bowl gebakken zalm recept

poké bowl gebakken zalm_

Poké bowl gebakken zalm

Snelle poké bowl met Aziatisch gemarineerde en gebakken zalm
4.87 van 15 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Hoeveelheid: 2 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor de gemarineerde en gebakken zalm:
  • 2 stukken zalm
  • 1 eetlepel gember (vers - geraspt)
  • 2 tenen knoflook (uitgeperst)
  • eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel oestersaus
  • ½ eetlepel honing
  • 1 theelepel sesamolie
  • witte peper (naar smaak)
Voor de poke bowl:
  • 150 gram sushi rijst
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 avocado (rijp)
  • ½ mango (rijp)
  • 150 gram edamame
  • sesamzaadjes en tuinkers ter decoratie (optioneel)

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Laat de sushi rijst 15 minuten wellen in koud water. Spoel het daarna om en doe er 300 ml water bij. Breng aan de kook, zet het vuur laag en kook de sushi rijst in ongeveer 10 tot 15 minuten met de deksel op de pan gaar. 
  • Meng in een kommetje 1 eetlepel azijn en 1 eetlepel suiker met elkaar en schep dit door de gare sushi rijst. Laat de sushi rijst daarna volledig afkoelen. 
  • Ondertussen meng je alle ingrediënten voor de marinade van de zalm door elkaar en verdeel je dit over de zalm. Laat de zalm bij voorkeur minimaal een half uur marineren.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte en bak de zalmfilets in ca. 15-20 minuten gaar in de oven.
  • Als de sushi rijst afgekoeld is en de zalm gaar, gaan we de poké bowls opmaken.
  • Snij de avocado in dunne plakken en de mango in blokjes.
  • Verdeel de sushi rijst over 2 kommen evenals de mango blokjes, avocado en edamame. Je kunt de zalm er in zijn geheel heel opleggen of met een vork in stukjes "snijden".
  • Garneer naar smaak met tuinkers en sesamzaadjes. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 709kcal | Koolhydraten: 82g | Eiwitten: 47g | Vetten: 21g | Verzadigd vet: 3g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

poké bowl gebakken zalm_

poké bowl gebakken zalm Pinterest Collage

21 thoughts on “Poké bowl gebakken zalm

    • Ketjap is geen sojasaus (om dat even de wereld uit te helpen 🙂 ) Ketjap is dikker en zoeter. Sojasaus kun je o.a. van Kikkoman vinden, maar ook Lee Kum Kee of een ander merk.

  • 5 sterren
    Vanavond gemaakt en het was heerlijk!!! Zeker voor de herhaling. De mannen hadden hun boordjes leeg en een smile van oor tot oor :o)

  • Kurt Hullenkremer says:

    Dag Eefje,

    mijn naam is Kurt 50 jaar (alleenstaande) trotse papa van twee zonen 17 en 16 jaar.
    Zij vonden de Poké Bowl meer dan geslaagd 🙂 ze hadden het niet verwacht toen ik zei dat ik mijn eerste Poké Bowl ging klaar maken. Ze vonden het “MAGISCH” lekker, leuk toch om dit van twee pubers te mogen horen 🙂 Ik had geen oestersaus en heb Ketjap in de plaats gebruikt maar het resultaat was ook super 🙂 🙂 🙂
    DANK U Eefje, ik heb al meerdere recepten van jou gemaakt en telkens Super lekker !!!

  • Simone Hordijk says:

    Ziet er heerlijk uit. Ik wil dit uit gaan proberen. Maar wat me opviel: als ik de ingrediënten gelijk in mijn AH mandje wil plaatsen krijg ik zalm uit blik? En bij de Jumbo gerookte zalm? Ik neem aan dat dit recept gemaakt wordt met verse zalmstukken?

    • He Simone, dat gaat inderdaad niet helemaal goed! Ik ga het doorgeven aan de ontwikkelaars en hopelijk kunnen we het snel aanpassen 🙂

  • Dag Eef

    Lijkt me heerlijk.
    Als je poke bowl eet in restaurant krijg je er altijd n sausje bij om er overheen te doen.
    Wat en hoe gaan we dat doen?

    • Maris - Team Eefkooktzo.nl says:

      Hi Mieke! Je kunt er ieder sausje of dressing bij serveren dat jij lekker vindt i.c.m. zalm en de andere ingrediënten 🙂 Lekker combineren en experimenteren tot het helemaal naar jouw smaak en wens is!

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Eric, als je het recept leest zie je dat Eef zelf een Aziatische saus maakt voor de zalm. Dat bedoelen we met die term in de tekst! Fijn weekend 🙂

  • 5 sterren
    Dit recept is hier ook een vaste waarde geworden. Erg lekker! We variëren hier door worteltjes te raspen of gemarineerde komkommer als groentjes toe te voegen. (Marineren in een beetje sojasaus,rijstazijn en sesamolie).
    We gebruiken ook vaak een sausje met sriracha, limoensap en magere yoghurt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept