Volg mij:
Hoofdgerechten, Soep, Vega

Paprikasoep met tomaat

Paprikasoep met tomaat

Paprikasoep met tomaat. Nooit gedacht dat ik een recept met zoveel paprika online zou zetten… Ik vind, of beter gezegd vond, paprika’s namelijk niet lekker. Paprika’s zijn waren een van de weinig groentes die ik niet lekker vind vond (ik moet nog even wennen, zie je 😉 ). Daar is verandering in gekomen en ik besloot er een soepje mee te maken, een soepje met tomaat en geroosterde paprika en lekker dat ‘ie is!

Paprika probeerde ik na lange tijd weer eens toen ik een tijdje geleden deze kip hawai spiesjes maakte met oranje paprika. Qua kleur zag dat er namelijk super mooi uit en vriendlief vindt paprika wel lekker. Het zag er zo lekker uit dat ik dacht, laat ik toch ook weer eens een stukje proberen. Na mijn zwangerschap en de geboorte van onze dochter Lotte merk ik dat mijn smaak toch echt wel aan het veranderen is.

Paprika

Nu wil het toeval dat ik onlangs weer paprika opgestuurd kreeg. Voor een totaal ander doel overigens, dus dat laat ik dat voor het gemak nu even buiten beschouwing. Wel besloot ik de proef op de som te nemen en dook de keuken weer in met paprika. In de oven heb ik paprika met andere groenten geroosterd en daar maakte ik een heerlijke soep van, paprikasoep met tomaat. Dames en heren, dit is echt ongelooflijk lekker! Oh, en helemaal fijn, het is ook nog eens een ontzettend budgetproof recept. Win-win 😉

Romige paprikasoep

Paprikasoep van geroosterde paprika

Deze paprikasoep is gemaakt van geroosterde paprika. Iets wat ik namelijk niet lekker vind vond aan paprika is dat harde velletje in combinatie met het zachte vruchtvlees. Door de paprika te roosteren in de oven kun je makkelijk het velletje verwijderen en heb je (bonus!) ook nog eens extra smaakvol vruchtvlees. Dat samen met andere geroosterde groenten zoals ui, knoflook en tomaat geeft je direct een uitstekende smaakvolle basis voor paprikasoep. Als tip kreeg ik trouwens nog om de paprika na het roosteren even af te laten koelen in een plastiek zakje zoals een boterhamzakje of een ziploc bag. Dan kun je het velletje namelijk nog makkelijker van de paprika trekken na het roosteren (tip!).

Paprika rood en oranje

Welke kleur paprika?

Ik heb mij laten vertellen dat de rode paprika’s vaak het zoetst van smaak zijn. Daarna oranje, dan geel en tot slot groen. Groen is het minst zoet en vaak wat bitter van smaak. Voor de kleur en met name de smaak van de soep raad ik je aan sowieso 2 rode paprika’s te gebruiken. Je kunt prima 3 rode paprika’s gebruiken maar ook 1 gele of, zoals ik deed, 1 oranje. Dat is net welke je lekker vindt. Geen voorkeur? Dan gebruik je gewoon rode voor deze geroosterde paprikasoep, dat heb ik ook zo aangehouden voor het recept.

Paprikasoep


Het recept voor paprikasoep met tomaat:

Voorbereiding: 15 minuten | Bereiding: 60 minuten | Totale tijd: ca. 1 uur en 15 minuten
Hoeveelheid: ruim 1 liter soep, ca. 4 tot 6 kommen

Wat heb je nodig voor paprikasoep met tomaat (ingrediënten):

 • 3 rode paprika’s
 • 250 gram cherrytomaten
 • 2 middelgrote aardappels
 • 2 uien
 • 2 tenen knoflook
 • 2 laurierblaadjes (gedroogd)
 • 1 groenten bouillonblokje
 • 1 eetlepel tomatenpuree
 • 1 theelepel gedroogde basilicum
 • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
 • peper en zout
 • olijfolie
 • optioneel: chilivlokken, kookroom, peterselie

Hoe maak je paprikasoep met tomaat :

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Neem een bakplaat en vet deze in met een beetje olijfolie.
 3. Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd ze in vieren. Leg de paprika’s met het vruchtvlees naar beneden op de bakplaat.
 4. Verwijder de schil van de uien, snijd in parten en verdeel ook over de bakplaat.
 5. Verwijder de schil van de knoflook en snijd grof. Verdeel deze ook over de bakplaat.
 6. Verdeel verder ook de cherrytomaten, laurierblaadjes over de bakplaat met peper, zout en 1 theelepel gedroogde basilicum.
 7. Schuif de bakplaat in de oven en gril de groenten nu 30 minuten.
 8. Laat ze daarna afkoelen, verwijder de laurierblaadjes en ontvel vervolgens de paprika’s.
 9. Neem een ruime pan en doe hierin de gegrilde groenten.
 10. Schil de aardappels, snijd in kleine blokjes en doe die ook in de pan.
 11. Doe verder 1 liter water in de pan samen met het bouillonblokje, de gerookte paprikapoeder en de tomatenpuree.
 12. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat de soep vervolgens minimaal een half uurtje rustig pruttelen.
 13. Pureer de soep en breng daarna op smaak met peper, zout en voor extra pit een klein beetje chilivlokken.
 14. Verdeel de soep over de kommen en garneer met een beetje kookroom en fijngesneden peterselie. Eet smakelijk!

Paprikasoep met tomaat

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

6 Reacties

 • Beantwoorden Eva

  Oeps, zojuist de paprika toegevoegd, zonder dit te ontvellen! Is dat heel erg?

  7 december 2018 at 09:31
  • Beantwoorden Eef

   Oeps, haha. Nee hoor. Kan alleen zijn dat je mini stukjes van je velletje terug ziet na het pureren met de staafmixer, maar verder – geen man over boord 🙂

   7 december 2018 at 09:34
 • Beantwoorden Bo

  Heerlijke soep! Een lekkere variant op mijn eigen recept (zonder aardappels, maar mét chirizo kleinsgesneden erdoorheen)
  Mijn tip: doe de paprikastukjes als ze uit de oven komen in een bakje met deksel i.p.v. in een zakje, dat scheelt plastic wat je zo weer de vuilnisbak in gooit 😉

  7 februari 2019 at 07:38
  • Beantwoorden Eef

   Goede tip, dan kan inderdaad ook 🙂 Lekker om er chirizo door te doen trouwens, hmm

   8 februari 2019 at 12:25
 • Beantwoorden Lisette

  Vanavond laat nog gemaakt, alvast voor morgen. Wij nemen gelijk na het koken altijd een voorproefje en hij smaakt heerlijk. Ook ik heb de schillen van de paprika eraan gelaten (geeft binding) en de aardappels eruit gelaten.

  18 februari 2019 at 22:23
  • Beantwoorden Eef

   Wat leuk om te horen! Eet smakelijk voor morgen 🙂

   23 februari 2019 at 21:52

  Laat een reactie achter