Paprikasoep met tomaat

Paprikasoep met tomaat

Paprikasoep met tomaat. Nooit gedacht dat ik een recept met zoveel paprika online zou zetten… Ik vind, of beter gezegd vond, paprika’s namelijk niet lekker. Paprika’s zijn waren een van de weinig groentes die ik niet lekker vind vond (ik moet nog even wennen, zie je 😉 ). Daar is verandering in gekomen en ik besloot er een soepje mee te maken, een soepje met tomaat en geroosterde paprika en lekker dat ‘ie is!

Paprika probeerde ik na lange tijd weer eens toen ik een tijdje geleden deze kip hawai spiesjes maakte met oranje paprika. Qua kleur zag dat er namelijk super mooi uit en vriendlief vindt paprika wel lekker. Het zag er zo lekker uit dat ik dacht, laat ik toch ook weer eens een stukje proberen. Na mijn zwangerschap en de geboorte van onze dochter Lotte merk ik dat mijn smaak toch echt wel aan het veranderen is.

Paprika

Nu wil het toeval dat ik onlangs weer paprika opgestuurd kreeg. Voor een totaal ander doel overigens, dus dat laat ik dat voor het gemak nu even buiten beschouwing. Wel besloot ik de proef op de som te nemen en dook de keuken weer in met paprika. In de oven heb ik paprika met andere groenten geroosterd en daar maakte ik een heerlijke soep van, paprikasoep met tomaat. Dames en heren, dit is echt ongelooflijk lekker! Oh, en helemaal fijn, het is ook nog eens een ontzettend budgetproof recept. Win-win 😉

Romige paprikasoep

Paprikasoep van geroosterde paprika

Deze paprikasoep is gemaakt van geroosterde paprika. Iets wat ik namelijk niet lekker vind vond aan paprika is dat harde velletje in combinatie met het zachte vruchtvlees. Door de paprika te roosteren in de oven kun je makkelijk het velletje verwijderen en heb je (bonus!) ook nog eens extra smaakvol vruchtvlees. Dat samen met andere geroosterde groenten zoals ui, knoflook en tomaat geeft je direct een uitstekende smaakvolle basis voor paprikasoep. Als tip kreeg ik trouwens nog om de paprika na het roosteren even af te laten koelen in een plastiek zakje zoals een boterhamzakje of een ziploc bag. Dan kun je het velletje namelijk nog makkelijker van de paprika trekken na het roosteren (tip!).

Paprika rood en oranje

Welke kleur paprika?

Ik heb mij laten vertellen dat de rode paprika’s vaak het zoetst van smaak zijn. Daarna oranje, dan geel en tot slot groen. Groen is het minst zoet en vaak wat bitter van smaak. Voor de kleur en met name de smaak van de soep raad ik je aan sowieso 2 rode paprika’s te gebruiken. Je kunt prima 3 rode paprika’s gebruiken maar ook 1 gele of, zoals ik deed, 1 oranje. Dat is net welke je lekker vindt. Geen voorkeur? Dan gebruik je gewoon rode voor deze geroosterde paprikasoep, dat heb ik ook zo aangehouden voor het recept.

Paprikasoep

Paprikasoep met tomaat

Paprikasoep met tomaat

Het recept voor een heerlijke paprikasoep met tomaat. Deze soep is gemaakt van geroosterde paprika, ui, knoflook en lekkere kruiden.
4.63 van 8 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 15 minuten
Hoeveelheid: 6 kommen*

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 3 rode paprika's
  • 250 gram cherrytomaten
  • 2 aardappels (middelgroot)
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 2 laurierblaadjes (gedroogd)
  • 1 groenten bouillonblokje
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 theelepel gedroogde basilicum
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
olijfolie, peper en zout, optioneel: chilivlokken

    HANDIG OM TE HEBBEN:

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
    • Neem een bakplaat en vet deze in met een beetje olijfolie.
    • Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd ze in vieren. Leg de paprika's met het vruchtvlees naar beneden op de bakplaat.
    • Verwijder de schil van de uien, snijd in parten en verdeel ook over de bakplaat.
    • Verwijder de schil van de knoflook en snijd grof. Verdeel deze ook over de bakplaat.
    • Verdeel verder ook de cherrytomaten, laurierblaadjes over de bakplaat met peper, zout en 1 theelepel gedroogde basilicum.
    • Schuif de bakplaat in de oven en gril de groenten nu 30 minuten.
    • Laat ze daarna afkoelen, verwijder de laurierblaadjes en ontvel vervolgens de paprika's.
    • Neem een ruime pan en doe hierin de gegrilde groenten.
    • Schil de aardappels, snijd in kleine blokjes en doe die ook in de pan.
    • Doe verder 1 liter water in de pan samen met het bouillonblokje, de gerookte paprikapoeder en de tomatenpuree.
    • Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat de soep vervolgens minimaal een half uurtje rustig pruttelen.
    • Pureer de soep met een staafmixer en breng daarna op smaak met peper, zout en voor extra pit een klein beetje chilivlokken.
    • Verdeel de soep over de kommen en garneer met een beetje kookroom en fijngesneden peterselie. Eet smakelijk!

    handig om te weten:

    * Hoeveelheid is voldoende voor ruim 1 liter soep, ca. 4 tot 6 kommen

    voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

    Calorieën: 73kcal | Koolhydraten: 16g | Eiwitten: 2g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 1g

    *Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

    RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

    Paprikasoep met tomaat

    18 thoughts on “Paprikasoep met tomaat

      • Oeps, haha. Nee hoor. Kan alleen zijn dat je mini stukjes van je velletje terug ziet na het pureren met de staafmixer, maar verder – geen man over boord 🙂

      • Oeps, haha. Nee hoor. Kan alleen zijn dat je mini stukjes van je velletje terug ziet na het pureren met de staafmixer, maar verder – geen man over boord 🙂

    • Heerlijke soep! Een lekkere variant op mijn eigen recept (zonder aardappels, maar mét chirizo kleinsgesneden erdoorheen)
      Mijn tip: doe de paprikastukjes als ze uit de oven komen in een bakje met deksel i.p.v. in een zakje, dat scheelt plastic wat je zo weer de vuilnisbak in gooit 😉

    • Heerlijke soep! Een lekkere variant op mijn eigen recept (zonder aardappels, maar mét chirizo kleinsgesneden erdoorheen)
      Mijn tip: doe de paprikastukjes als ze uit de oven komen in een bakje met deksel i.p.v. in een zakje, dat scheelt plastic wat je zo weer de vuilnisbak in gooit 😉

    • Vanavond laat nog gemaakt, alvast voor morgen. Wij nemen gelijk na het koken altijd een voorproefje en hij smaakt heerlijk. Ook ik heb de schillen van de paprika eraan gelaten (geeft binding) en de aardappels eruit gelaten.

    • Vanavond laat nog gemaakt, alvast voor morgen. Wij nemen gelijk na het koken altijd een voorproefje en hij smaakt heerlijk. Ook ik heb de schillen van de paprika eraan gelaten (geeft binding) en de aardappels eruit gelaten.

    • Yvonne Janssen says:

      5 sterren
      Vorige week gemaakt. Ik had heel veel zoete paprika’s die op moesten. Jammer genoeg heb ik de vellen er niet af kunnen halen maar heb ze meegekookt. Het resultaat was een verrukkelijke soep. Wel heb ik de soep uiteindelijk gezeefd. Is prima gelukt. Mijn twee dochters hebben ook een portie gegeten. Kreeg een appje dat ze t één van de lekkerste soepen vonden die ze ooit hadden gegeten. Wat een compliment hè. Bij deze geef ik dat door aan jou Eef.

      • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

        Nou, wat ontzettend leuk om te lezen. Dat is zeker een groot compliment. Bedankt voor het delen en fijn dat het jullie zo gesmaakt heeft.

    Leave a Reply

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel dit recept