Wat ik zo fijn vind aan koken met seizoensgroenten, is dat het duurzaam, lekker, gezond en goed voor de portemonnee is! Benieuwd welke groenten er in oktober in het seizoen zijn? Ik ga het je vertellen!
Groenten uit de volle grond
Seizoensgroenten zijn groenten die per seizoen verschillen en uitsluitend van de akker komen, uit de volle grond dus. Deze groenten hebben geen kunstmatig klimaat nodig om te kunnen groeien en worden dus natuurlijk gekweekt. Hieronder heb ik een overzicht gemaakt van de seizoensgroenten uit de maand oktober in Nederland met nog wat extra recept-tips!
Groenten in oktober
Het najaar is nu toch wel echt begonnen dus het is weer hoog tijd voor wat stevige groenten en écht comfortfood! Zodra het kouder wordt, krijg ik meteen zin in stevige soepjes en ovenschotels. Het is dan ook echt fantastisch dat je weer Hollandse piepers, andijvie en 101 soorten kolen kan vinden in de schappen.
In de hoop dat er nog een kleine nazomer op ons wacht, want ik heb ook een paar lichtere gerechten uitgezocht met seizoensgroenten uit oktober. Denk aan lekkere maaltijdsalades en heerlijke pasta’s, voor ieder wat wils!
Lokale producten uit het seizoen
Zoek ook eens een lokale boer op de markt of in de omgeving en kijk naar het variërende aanbod. Hier in Nederland kunnen we namelijk supergoed en veelzijdig met de seizoenen mee eten, zo fijn! Ik heb, naast de lijst met groenten, hieronder een aantal lekkere recepten met seizoensgroenten van oktober voor je op een rijtje gezet.
Seizoensgroenten oktober
- Aardappel – Aardappelsalade
- Aardpeer – Aardperensoep
- Andijvie – Andijviestamppot
- Bloemkool – Wraps met gegrilde bloemkool
- Broccoli – Broccoli ovenschotel
- Knolselderij – Erwtensoep
- Paksoi – Vegan noedelsoep
- Peultjes – Tjap tjoy
- Pompoen – Traybake met pompoen
- Rode kool – Coleslaw
- Rucola – Pasta met rucola
- Spinazie – Lasagne met spinazie en zalm
- Veldsla – Maaltijdsalade met mango en kip
- Venkel – Risotto
- Wortelen – Carrotcake
Recepten seizoensgroenten oktober
1. Andijvie – Andijviesalade
Andijvie is rijk aan vitamine A en C, en aan mineralen als calcium, ijzer en kalium, echt een superfood dus! Je kunt hem zowel rauw (zoals in dit recept) of warm eten, het is echt enorm veelzijdig.
Andijviesalade is ontzettend lekker en andijvie is méér dan geschikt als basis voor een lekkere salade. Ik maakte er een simpele maaltijdsalade van, waarmee je volop kunt variëren.
Bekijk het recept voor andijviesalade >>
2. Knolselderij – Knolsederijsoep
Knolselderij is enorm gezond en zit bomvol vitamine C en vezels. Genoeg redenen om dus wat meer van deze heerlijke groente te eten!
Dit fantastische soepje is echt comfortfood, super romig en onwijs lekker. Ik combineer in dit recept de knolselderij met bloemkool en gepofte knoflook. Deze knolselderijsoep is echt een aanrader.
Bekijk het recept voor knolselderijsoep >>
3. Paksoi – Kip hoisin
Paksoi is een Chinese kool met groene bladeren en spierwitte bladstelen van Aziatische origine, maar wordt tegenwoordig ook in Nederland veel geteeld. Paksoi is goed voor je ogen en botten én werkt ontstekingsremmend.
Ik ben gek op paksoi en de Aziatische keuken. Dit heerlijke recept, kip hoisin met groente uit de wok is daar een perfect voorbeeld van. Snel klaar, fantastisch lekker en makkelijk om te maken.
Bekijk het recept voor kip hoisin >>
4. Rode kool – Wraps met vis
Rode kool is een van de oudste koolsoorten, in Nederland vindt de teelt als vanouds plaats in Noord-Holland. Deze kool bevat enorm veel antioxidanten en vitaminen en is zowel rauw als warm bereid heerlijk.
Met dit recept eet je rode kool eens een keer op een ander manier, namelijk in deze goed gevulde wraps met stukjes krokante vis met sla, dungesneden rode kool, avocado en een heerlijk sausje voor erbij.
Bekijk het recept voor wraps met vis >>
5. Spinazie – Spanakopita
Spinazie staat er natuurlijk bekend om dat het vol zit met ijzer, maar wist je ook dat het zowel warm als koud net zo veel voedingsstoffen bevat? Wederom een super veelzijdige groente die je op onwijs veel manieren kan eten.
Spanakopita oftewel een Griekse spinazie quiche van filodeeg met feta en eieren. Heerlijk knapperig met een rijke vulling en die typisch Griekse smaak. Leuk om te maken én onwijs lekker!
Bekijk het recept voor spanakopita >>