Andijviestamppot. Een van mijn favoriete stamppotjes. Zo lekker, zo makkelijk en ook nog eens redelijk snel klaar. Binnen 30 minuten kun je aan tafel en heb je een heerlijk bordje vol andijviestamppot voor je, wat wil je nog meer?!
Heel eerlijk, ik heb best even getwijfeld of ik stamppotjes op mijn blog moest plaatsen. Het is immers echt zo’n klassiek recept, maar aan de andere kant waarom niet. Als je het nog nooit hebt gemaakt is een recept handig en daarnaast heb ik nog wel een paar tips voor je om er een waanzinnig lekkere stamppot van te maken.
Stamppot met rauwe andijvie
Qua aardappels, altijd voor iets kruimig gaan. Die zijn het beste voor aardappelpuree. Wat betreft de andijvie kun je deze zelf snijden en een krop kopen, maar je kunt het jezelf ook makkelijk maken en een zak gesneden andijvie kopen. Zelf kies ik het liefst voor fijn gesneden, dat vind ik persoonlijk het lekkerste in mijn stamppot. De truc bij andijviestamppot zit hem in het lekker romig en smaakvol maken van de aardappelpuree. Zelf voeg ik daarvoor het liefst een of twee eetlepels crème fraîche toe aan de aardappelpuree. Samen met een klontje boter en een scheutje melk zorgt dat voor een net iets frissere, romige puree wat perfect past bij de rauwe andijvie. Overige smaakmakers zijn simpel, denk aan zwarte peper, zout en nootmuskaat. Waarschijnlijk heb je deze standaard in huis.
Net als met elke klassiek heeft iedereen zo zijn eigen manier. Dit zijn mijn tips voor een heerlijke stamppot, maar ik ben ook benieuwd naar jouwe! Laat jouw tip achter in de reacties.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 kilo aardappelen (iets kruimig)
- 500 gram verse andijvie (fijngesneden)
- 250 gram magere spekreepjes
- melk, roomboter, crème fraîche
- zwarte peper, zout, nootmuskaat
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Schil en kook de aardappel in een pan met water en een snuf zout in ca. 20 minuten gaar.
- Giet de aardappels af en kook ze enkele minuten even droog zodat het meeste vocht verdampt.
- Bak de spekreepjes uit in een (kleine) koekenpan.
- Stamp de aardappels en voeg ondertussen naar smaak een scheutje melk, klontje roomboter en eventueel een beetje crème fraîche toe.
- Giet het vet van de spekjes bij de aardappels en schep het erdoor.
- Stamp dan de rauwe andijvie en de spekjes erdoor en breng het geheel op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Anne-Marie Visser says:
Dik gescoord met deze stamppot!
Eef says:
Whooo super leuk!
Lucien says:
Ook lekker is een appel fijngesneden erdoor
Ria blommers says:
Ik doe er ook nog stukjes gekookte eieren er door
En een zakje andijvie kruiden erdoor
Jeroen says:
Hoeveel melk en hoeveel boter voor 4 personen
Eef says:
Hi Jeroen, zoals in het recept vermeld staat: een scheutje melk en een klontje boter
Hanny Kiesling says:
Heerlijk, dit recept hou in erin.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Leuk om te horen! Dankjewel voor het delen 🙂
Jolanda says:
Mijn moeder maakte dit vaak. Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd, maar daar gaat nu verandering in komen, dst weet ik zeker. Bedankt voor dit recept.
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Leuk om te horen! Hoop dat het je gaat smaken en je het recept eigen gaat maken 🙂
Irene says:
Heerlijk recept weer eef! Het enige wat ik zelf er nog aan toevoeg is een theelepel sambal wordt ie lekker beetje pittig van .
Gina Francken says:
Ipv spekjes: een uitje fruiten, salamireepjes, stukjes rookworst en een rode puntpaprika erbij. Ontstaan omdat ik een keer geen spekjes in huis had en de andere ingrediënten wel ☺️
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat klinkt als een heerlijke variatie! Bedankt voor het delen 🙂
Corrie Bettinger says:
Deze blijft zó lekker. Ik doe bij de spekjes altijd nog een ui bakken. Daarnaast, omdat ik alleen ben, heb ik van mijn tante geleerd die voor de koks kookte, dat je moet zorgen voor een loeihete puree met spekjes, evt ui, dat je later zelf je andijvie er door doet. Als je het steeds moet opwarmen wordt het een vieze prut en zo blijft de andijvie lekker knapperig.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te lezen! Klinkt heerlijk met de ui erbij. En goede tip! 🙂
petra says:
Ik doe bij boerenkool andijvi en spitskool mosterd toevoegen dat geeft net wat meer pit en het vet van de spek gebruik ik ook in de stampot
Eef says:
Wat een lekkere tip, dankjewel 🙂
Ineke De Pater says:
Ik doe er altijd een scheut slasaus doorheen
Anette says:
Ik doe er altijd op het laatst zuur van zilveruitjes doorheen. Doe ik ook door de boerenkool.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat heerlijk! Goed idee 🙂
Carla says:
Ik gebruik kruidenboursin erdoor geeft ook lekkere smaak met beetje mosterd je kan het zelf zo lekker mogelijk maken gewoon uitproberen doe ik vaak steeds wat anders
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Lekker Carla!