Andijviestamppot

Andijviestamppot

Andijviestamppot. Een van mijn favoriete stamppotjes. Zo lekker, zo makkelijk en ook nog eens redelijk snel klaar. Binnen 30 minuten kun je aan tafel en heb je een heerlijk bordje vol andijviestamppot voor je, wat wil je nog meer?!

Heel eerlijk, ik heb best even getwijfeld of ik stamppotjes op mijn blog moest plaatsen. Het is immers echt zo’n klassiek recept, maar aan de andere kant waarom niet. Als je het nog nooit hebt gemaakt is een recept handig en daarnaast heb ik nog wel een paar tips voor je om er een waanzinnig lekkere stamppot van te maken.

Stamppot met rauwe andijvie

Qua aardappels, altijd voor iets kruimig gaan. Die zijn het beste voor aardappelpuree. Wat betreft de andijvie kun je deze zelf snijden en een krop kopen, maar je kunt het jezelf ook makkelijk maken en een zak gesneden andijvie kopen. Zelf kies ik het liefst voor fijn gesneden, dat vind ik persoonlijk het lekkerste in mijn stamppot. De truc bij andijviestamppot zit hem in het lekker romig en smaakvol maken van de aardappelpuree. Zelf voeg ik daarvoor het liefst een of twee eetlepels crème fraîche toe aan de aardappelpuree. Samen met een klontje boter en een scheutje melk zorgt dat voor een net iets frissere, romige puree wat perfect past bij de rauwe andijvie. Overige smaakmakers zijn simpel, denk aan zwarte peper, zout en nootmuskaat. Waarschijnlijk heb je deze standaard in huis.

Net als met elke klassiek heeft iedereen zo zijn eigen manier. Dit zijn mijn tips voor een heerlijke stamppot, maar ik ben ook benieuwd naar jouwe! Laat jouw tip achter in de reacties.

Stamppot met rauwe andijvie

Andijviestamppot

Andijviestamppot

Het recept voor heerlijke, ouderwetse andijviestamppot zoals ik hem het lekkerst vind!
4.22 van 47 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 kilo aardappelen (iets kruimig)
  • 500 gram verse andijvie (fijngesneden)
  • 250 gram magere spekreepjes
  • melk, roomboter, crème fraîche
  • zwarte peper, zout, nootmuskaat

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Schil en kook de aardappel in een pan met water en een snuf zout in ca. 20 minuten gaar.
  • Giet de aardappels af en kook ze enkele minuten even droog zodat het meeste vocht verdampt.
  • Bak de spekreepjes uit in een (kleine) koekenpan.
  • Stamp de aardappels en voeg ondertussen naar smaak een scheutje melk, klontje roomboter en eventueel een beetje crème fraîche toe.
  • Giet het vet van de spekjes bij de aardappels en schep het erdoor.
  • Stamp dan de rauwe andijvie en de spekjes erdoor en breng het geheel op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 524kcal | Koolhydraten: 55g | Eiwitten: 14g | Vetten: 25g | Verzadigd vet: 8g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Andijvie stamppot

30 thoughts on “Andijviestamppot

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept