Vegetarische wraps met gegrilde bloemkool. Een heerlijke vega (zelfs vegan) maaltijd die je binnen een half uur op tafel kunt zetten. Makkelijk om te maken, bomvol smaak en bomvol groenten. Een lekker en plantaardig alternatief.
Bloemkool kun je koken, dat wist je waarschijnlijk wel. Dat je er bloemkoolrijst van kunt maken zal misschien ook niets nieuws zijn, maar wist je dat je het ook fan-tas-tisch goed kunt grillen in de oven? De bloemkool wordt dan lekker beetgaar. Het heeft een bite en hierdoor een heerlijke structuur om bijvoorbeeld wraps mee te vullen.
Vegetarische wraps met gegrilde bloemkool
Je kunt de gegrilde bloemkool op smaak brengen met een Tex Mex kruidenmix, maar je kunt ook zelf een kruidenmix maken. Net wat je zelf lekker(der) vindt of wat je in huis hebt. Door het grillen en het kruiden van de bloemkool is het een ideale vleesvervanger en zet je zo in een handomdraai de lekkerste vega wraps op tafel voorzien van extra veel groenten, wat wil je nog meer 😉 .
De liefde voor bloemkool
Die zat er bij mij al vroeg in. Mijn vader of mijn moeder (of allebei, ik ben even in dubio….) hielden absoluut niet van bloemkool dus dat werd bij ons thuis nooit gegeten. Jammer vond ik want ik vond het namelijk wel ontzettend lekker. Mijn tante wist dat en die nodigde mij regelmatig uit als zij bloemkool gingen eten. Dan at ik daar graag een vorkje mee en kreeg ik gekookte bloemkool met een kaassausje. Traditioneel, maar zo lekker. Toe kregen we vla met rode bessen uit de tuin, ik weet het nog precies.
Bloemkool: koken, grillen of bakken
Vroeger kookte je bloemkool. Punt. Daar was geen discussie over mogelijk. Tegenwoordig wordt er veel meer gedaan met de bloemkool dan alleen gekookt. Roosteren vind ik zelf erg lekker. De bloemkool krijgt een heerlijke structuur en smaak. Lekker voor door de wraps, maar maak gerust wat extra gegrilde bloemkool als je toch bezig bent. Je kunt het (afgekoeld) enkele dagen in de koelkast bewaren en het is heerlijk door salades, curry of als borrelhapje met een dipsausje zoals hummus erbij.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 8 kleine wraps
- 75 gram veldsla
- 1 avocado
- ½ bloemkool (in kleine roosjes gesneden)
- 2 theelepels paprikapoeder
- 2 theelepels komijn
- 1 theelepels paprikapoeder (gerookt)
- ½ theelepel cayennepeper
- olijfolie,(vegan) zure room, peper en zout
- ingelegde rode ui
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
- Verdeel de bloemkoolroosjes over een bakplaat en verdeel hier wat olijfolie en de kruiden (paprikapoeder, gerookte paprikapoeder, komijn en cayennepeper) over en naar smaak peper en zout.
- Zet de bakplaat in de oven en gril de bloemkoolroosjes in ongeveer 20-25 minuten gaar en licht krokant. Schep ze halverwege even om.
- Verwarm de wraps zoals aangegeven op de verpakking even om en om gaar.
- Vul de wraps naar smaak met de geroosterde bloemkool, avocado, sla en naar smaak ingelegde rode en eventueel een beetje (vegan) zure room.
Axl says:
We proberen thuis doordeweeks minder vlees te eten. Dat komt wel goed met zulke recepten 🙂
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel 😀
Patricia says:
Hoi eef,
Erg lekker dat ga ik van de week maken. Ik vroeg me af of je de bloemkool op een bakplaat legt of in een ovenschaal? Wat is handiger?
Groetjes Patricia
Eef says:
Ik verdeel het meestal over een met bakpapier beklede bakplaat zodat ik de roosjes goed kan verspreiden. Een ovenschaal is toch vaak wat kleiner.
Len says:
Hoi Eef,
Dank voor dit receot. Deze avond gemaakt; en het was erg lekker. We hadden nog wat extra rauwkost zoals kiemen, bosui en tomaat erbij. En voor de liefhebbers wat geraspte kaas.
Groetjes Len
Eef says:
Wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel voor je reactie 🙂
Corien de Jong says:
Ik wil dit recept morgen maken. Hoe kom ik aan ingelegde rode ui?
Vooral de bloemkool lijkt me heerlijk!
Eef says:
Door die te maken 😉 Hier vind je het recept: https://www.eefkooktzo.nl/ingelegde-rode-ui/
Corien de Jong says:
Ahhhhh, dank je wel. Ik ga het uitproberen
Jeanette de Jong says:
Afgelopen week dit recept gemaakt. Ik ben zelf niet zo’n fan van bloemkool maar dit recept is een blijvertje!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂