Ingelegde rode ui, een simpel en makkelijk recept, maar wel eentje welke ik jullie niet wilde onthouden! Ingelegde rode ui heeft namelijk niet alleen een ontzettend mooie kleur, het smaakt ook heel erg lekker en past goed bij taco’s, salades, broodjes en meer.
Door de azijn wordt de diep paarse kleur van ‘rode’ ui bijna fluorescerend roze. De ui krijgt een gepekelde smaak en je kunt er zelf allerlei lekkere kruiden aan toevoegen voor meer smaak. Ingelegd in een afgesloten glazen pot blijft de rode ui erg lang goed. Eenmaal open bewaar je hem in de koelkast en ‘moet’ je hem binnen een paar dagen opmaken, maar dat is zeker geen straf.
Ingelegde rode ui op smaak brengen
Qua kruiden kun je helemaal los gaan. Zelf ga ik voor piment korrels en peper korrels waaronder zwarte en rode peper. Piment korrels geven een diepe warme smaak en peper geeft een beetje een pitje. Erg lekker in combinatie met de gepekelde rode ui. Je kunt er ook andere kruiden zoals steranijs of kardemom peulen aan toe voegen, experimenteer er gerust op los. Qua azijn kun je ook volop variëren trouwens. Ik kies zelf in dit geval het liefst voor gewone azijn zonder smaakje, maar wijn of appelazijn wordt ook vaak gebruikt.
Sla dit basisrecept dan ook op en ik ben benieuwd naar jouw eigen twist op dit recept, laat hem gerust weten in de reacties!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 4 rode uien (middel)
- 250 ml water
- 250 ml azijn
- 2 eetlepels suiker
- gedroogde kruiden naar smaak zoals peperkorrels, piment, kardemom, steranijs
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Ontvel de rode ui en snij in dunne plakken (gebruik hiervoor eventueel een mandoline, het lekkerste is dunne plakjes ui).
- Doe de rode ui alvast in de glazen pot.
- Verwarm het water samen met de azijn, kruiden en de suiker tot het kookt en de suiker opgelost is.
- Giet het kokende water bij de ingelegde rode ui, sluit de pot af en laat volledig afkoelen. Na een klein uurtje kun je ze trouwens al eten. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Frieda Van Den Dooren says:
Dag Eef,
Heb je nog recepten in verband met inmaak van groenten? Ik zou het op prijs stellen deze recepten te ontvangen zodat ik ze kan uitproberen. Alvast bedankt
Frieda.
Eef says:
Behalve deze en ingelegde komkommer verder nog niet, maar wat niet is kan nog komen 😉
Rebecca says:
Hoi Eef, heb je enig idee hoe lang je dit ongeveer kunt bewaren?
Eef says:
Niet precies, bij mij gaat het er nogal snel doorheen maar zeker wel een week denk ik in de koelkast (waarschijnlijk veel langer als je het wecked trouwens).
Anne says:
Hoi Eef! Per toeval op dit receptje belandt, had ik een vraagje over de vermelde voedingswaarde. Hij lijkt me érg hoog voor 100 gram als je vergelijkbare sites/receptjes a 40 kcal oid, bekijkt;)! Mag ik vragen om hoeveel gram de 229 kcal gaan? Want ‘per persoon/portie’ staat er? Wacht je antwoord af & bedankt vast voor de reactie!
Eef says:
Ik ken de andere recepten niet, maar deze voedingswaarden zijn gebaseerd op het hele recept oftewel de portie grote: 1 potje. Wellicht hebben die andere recepten een andere hoeveelheid per persoon?
Frank says:
Misschien eens proberen met wat jeneverbes of goed uitgespoelde zeekraal.
Judith says:
Kan de suiker vervangen worden door zoetstof? Aangezien ik geen suikers eet.
Eef says:
Ja dat kan prima in dit recept
Inge Bijvank van Beek says:
Hoe kan het dat mijn uien wit worden ipv mooi felroze
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat is een goede vraag. Door het gebruik van rode uien in combinatie met de azijn worden ze namelijk roze. Waren je uien misschien al heel licht van kleur?
Marijke Leijser says:
heerlijk
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Duidelijk, haha dankjewel!
Irma says:
Hoe krijg je de uien zo mooi roze? Is dat gewoon witte natuurazijn? Ik maak ze wel eens met rode wijn azijn maar dan worden ze niet zo fel.
Eef says:
Gewone witte azijn inderdaad. Rode wijnazijn zou ik persoonlijk hiervoor niet gebruiken.
Mien says:
Hoeveel kruiden, peper- of pimentkorrels doe je er bij?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Ik zou een theelepeltje aanhouden, met steranijs is 1 voldoende en met kardemom zo’n 3-4 stuks.