Erwtensoep met kip, een slanke twist op een heerlijke oud-Hollandse klassieker. Bijkomend voordeel is ook dat deze versie een stuk sneller klaar is dan de ouderwetse erwtensoep, maar evengoed bomvol smaak en ontzettend lekker is!
Tijdens koude winterse dagen is een heerlijke kom erwtensoep voor je neus wel echt op en top comfortfood, maar comfortfood hoeft niet te betekenen dat een gerecht rijk is aan calorieën. Neem nu deze heerlijke lichte versie van erwtensoep die simpelweg een stuk slanker is doordat we kipfilet gebruiken in plaats van worst en schouderkarbonade. Daarbij voegen we meer groenten toe zoals pastinaak en meer knolselderij en prei. Een lekker, slanker en goed gevulde erwtensoep met kip dus.
Erwtensoep met kip
De kip combineert waanzinnig goed in deze erwtensoep. Hij is eerst lekker meegekookt met de groenten en bouillon waardoor hij de smaak goed overneemt en lekker mals wordt door het koken. Daarna ‘plukken’ we hem uit elkaar met twee vorken waardoor er dunne reepjes kip ontstaan en dat mengt goed door de soep zelf. Het resultaat? Een heerlijke, goed vullende kom erwtensoep met kip. Probeer hem eens!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 pot kippenbouillon
- 2 kipfilets
- 250 gram spliterwten
- 200 gram pastinaak (geschild en in blokjes gesneden)
- 150 gram knolselderij (geschild en in blokjes gesneden)
- 150 gram prei (in dunne ringen gesneden)
- ½ bosje selderij (fijngesneden)
- ½ bosje peterselie (fijngesneden)
- olijfolie, peper en zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Doe de pot kippenbouillon in een ruime soeppan en vul aan met water zoals aangegeven op de pot.
- Spoel de spliterwten om en voeg deze toe aan de bouillon.
- Breng dit vervolgens aan de kook.
- Doe de helft van de knolselderij, de helft van de prei en de kipfilet erbij.
- Laat dit vervolgens circa 1 uur rustig koken. Als er teveel vocht verdampt kun je wat water extra toevoegen.
- Haal de kip daarna uit de soep en laat afkoelen. Pluis de kip in dunne reepjes met twee vorken.
- Pureer de soep glad en voeg de overige prei en knolselderij toe.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Bak de pastinaak met een beetje olijfolie in een paar minuten beetgaar en licht goud bruin.
- Doe tot slot de pastinaak samen met de peterselie en de selderij in de soep, roer door en serveer in 4 kommen. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Jolanda says:
Hoi Eef. Moeten de spliterwten niet voorgeweekt worden?
Eef says:
Nee doe ik in dit recept eigenlijk niet, mag uiteraard wel dan hoef je het ook iets langer te laten pruttelen
Anouska Beerlage says:
Gisteren voor het eerst gemaakt en echt heerlijk! Nog wel wat winterpeen toegevoegd maar dat vind ik zelf lekker. Dank je wel voor het recept!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te lezen! Klinkt als een lekkere toevoeging. Bedankt voor het delen 🙂