Volg mij:
(Zoete) Baksels

Carrot Cake

Carrot Cake

Carrot cake, een kruidige cake met een heerlijke, zacht zoete cream cheese (roomkaas) frosting. Doe er naar smaak nog wat walnoten of pecannoten door of op en je hebt een heerlijke traktatie. Overigens, in tegenstelling tot de naam doet vermoeden, geen gezonde traktatie. Ondanks de worteltjes in deze taart gaat er namelijk ook meer dan genoeg suiker in. Laat dat deze cake nou net zo lekker maken ūüėČ .

Nu mag dat ook best van tijd tot tijd. Een heerlijke zoete traktatie zoals deze carrot cake. Ideaal om te maken voor Pasen maar ook op elk ander moment van het jaar een zoete lekkernij. Ergens lijkt carrot cake ook wel een beetje op een kruidcake vanwege de vele kruiden die in het beslag verwerkt worden.

Dit vind ik overigens het lekkerste aan carrot cake, lekker kruidig, vol van smaak en het liefst een beetje smeu√Įg. Dat is dan ook precies het resultaat wat je krijgt met dit recept.

Carrot cake repen of bars

Een “kan-niet-mislukken-carrot-cake”

Bakken is doorgaans een ontspannen bezigheid, tenzij er iets mis gaat. Maar daarover hoef je je met dit recept geen zorgen te maken.¬†Eigenlijk kan deze cake namelijk niet mislukken en hij is echt waanzinnig lekker. In het stap-voor-stap recept staat precies beschreven hoe je zelf zo’n heerlijke worteltjestaart op tafel kunt zetten. Ik heb er overigens een soort van reepjes van gesneden maar je kunt er ook vierkantjes van snijden of als je een ronde vorm gebruikt ook taartpunten.

Bospeen of winterpeen of worteltjes

Welke wortel gebruik je voor carrot cake?

Je kunt voor carrot cake elk soort wortel gebruiken. Zo kun je bospeen gebruiken maar ook winterpeen. Het maakt eigenlijk niet uit. Heb je zelf nog wortels thuis, dan gebruik je die en kijk anders in de winkel welke wortels er het lekkerst uit zien.

Omdat ik stiekem ook wel benieuwd was naar welke wortels jullie gebruiken voor carrot cake heb ik een soort van “poll” gehouden op Instagram waarbij je kon aangeven of je winterpeen of bospeen gebruikt. De uitslag? Bijna precies 50/50, de bospeen heeft net aan gewonnen maar met slechts enkele procenten meer. Leuk om te weten!

Worteltjestaart

 


Het recept voor carrot cake:

Voorbereidingstijd: 20 minuten | Bereidingstijd: 30-45 minuten | Totale bereidingstijd: ca. 60 minuten
Hoeveelheid: 6 grote vierkantjes of 12 middelgrote vierkantjes

Wat heb je nodig voor carrot cake (ingredi√ęnten):

  • 300 gram wortelen (winterpeen)
  • 250 gram licht bruine basterdsuiker
  • 200 gram bloem
  • 150 ml zonnebloemolie
  • 150 gram roomkaas
  • 50 gram walnoten of pecannoten
  • 40 gram poedersuiker
  • 3 eieren
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel geraspte verse gember (of een ¬Ĺ theelepel gedroogde gember)
  • 1 theelepel kruidnagelpoeder
  • ¬Ĺ theelepel nootmuskaat (gemalen)
  • paar druppels citroensap
  • snuf zout

Overig: ovenschaal of bakblik van 25×20 of 27×18 centimeter

Hoe maak je carrot cake :

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Schil en rasp de wortels fijn. Hak de pecannoten of walnoten grof. Bedek een ovenschaal of bakblik met bakpapier.
  3. In een ruime kom doe je de eieren, zonnebloemolie, basterdsuiker en vanille extract. Meng dit goed door elkaar.
  4. Voeg dan de (gezeefde) bloem beetje bij beetje toe terwijl je alles goed door elkaar blijft roeren.
  5. Vervolgens voeg je de bakpoeder, een snuf zout, gember en de kruiden toe aan het beslag en ook dit meng je goed door.
  6. Tot slot voeg je de geraspte wortel en een deel (50 gram) van de gehakte walnoten of pecannoten toe. Zorg dat je een goed egaal mengsel hebt en verdeel dit over de ovenschaal of het bakblik.
  7. Zet het geheel in de oven voor ongeveer 30-45 minuten tot de cake gaar is.
    Dit kun je eenvoudig controleren door er een satéprikker in te steken en als deze er schoon uitkomt is de carrot cake gaar.
  8. Laat de cake vervolgens op een ovenrek of koelrooster goed afkoelen.
  9. Als de carrot cake goed afgekoeld is kun je de frosting maken.
    Dit doe je door de roomkaas, poedersuiker en een paar druppels citroensap te mengen.
  10. Verdeel de frosting over de carrot cake en strooi hier de laatste 20 gram gehakte walnoten of pecannoten overheen.
  11. De cake snijd je vervolgens in 6 grote vierkanten of 12 middelgrote rechthoeken. Eet smakelijk!

Carrot Cake
<

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

4 Reacties

  • Beantwoorden Marloes Groot

    Hmmmm hij was heerlijk! Wel wat langer in de oven gehad dat wel.

    31 maart 2018 at 19:22
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk om te lezen, dank je wel ūüôā Ja, elke oven is anders dus goed dat je de tijd hebt aangepast.

      3 april 2018 at 11:19
  • Beantwoorden Jacolien

    Deze ook gemaakt. Was errug lekker!
    Goede verhouding kruiden.
    Bedankt!

    7 mei 2018 at 16:38
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk! Ik word heel blij van je leuke reacties, dank je wel!

      8 mei 2018 at 13:19

    Laat een reactie achter