Carrot cake, een kruidige cake met een heerlijke, zacht zoete cream cheese (roomkaas) frosting. Doe er naar smaak nog wat walnoten of pecannoten door of op en je hebt een heerlijke traktatie. Overigens, in tegenstelling tot de naam doet vermoeden, geen gezonde traktatie. Ondanks de worteltjes in deze taart gaat er namelijk ook meer dan genoeg suiker in. Laat dat deze cake nou net zo lekker maken 😉 .
Nu mag dat ook best van tijd tot tijd. Een heerlijke zoete traktatie zoals deze carrot cake. Ideaal om te maken voor Pasen maar ook op elk ander moment van het jaar een zoete lekkernij. Ergens lijkt carrot cake ook wel een beetje op een kruidcake vanwege de vele kruiden die in het beslag verwerkt worden.
Dit vind ik overigens het lekkerste aan carrot cake, lekker kruidig, vol van smaak en het liefst een beetje smeuïg. Dat is dan ook precies het resultaat wat je krijgt met dit recept.
Een “kan-niet-mislukken-carrot-cake”
Bakken is doorgaans een ontspannen bezigheid, tenzij er iets mis gaat. Maar daarover hoef je je met dit recept geen zorgen te maken. Eigenlijk kan deze cake namelijk niet mislukken en hij is echt waanzinnig lekker. In het stap-voor-stap recept staat precies beschreven hoe je zelf zo’n heerlijke worteltjestaart op tafel kunt zetten. Ik heb er overigens een soort van reepjes van gesneden maar je kunt er ook vierkantjes van snijden of als je een ronde vorm gebruikt ook taartpunten.
Welke wortel gebruik je voor carrot cake?
Je kunt voor carrot cake elk soort wortel gebruiken. Zo kun je bospeen gebruiken maar ook winterpeen. Het maakt eigenlijk niet uit. Heb je zelf nog wortels thuis, dan gebruik je die en kijk anders in de winkel welke wortels er het lekkerst uit zien.
Omdat ik stiekem ook wel benieuwd was naar welke wortels jullie gebruiken voor carrot cake heb ik een soort van “poll” gehouden op Instagram waarbij je kon aangeven of je winterpeen of bospeen gebruikt. De uitslag? Bijna precies 50/50, de bospeen heeft net aan gewonnen maar met slechts enkele procenten meer. Leuk om te weten!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 300 gram wortelen
- 250 gram lichtbruine basterdsuiker
- 200 gram bloem
- 150 ml zonnebloemolie
- 150 gram roomkaas
- 50 gram walnoten of pecannoten
- 40 gram poedersuiker
- 3 eieren (middel)
- 2 theelepels bakpoeder
- 2 theelepels kaneel
- 1 theelepel vanille extract
- 1 theelepel gember (vers - geraspt)
- 1 theelepel kruidnagelpoeder
- ½ theelepel gemalen nootmuskaat
- zout en paar druppels citroensap
HANDIG OM TE HEBBEN:
- Bakvorm van 25x20 centimeter
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
- Schil en rasp de wortels fijn. Hak de pecannoten of walnoten grof. Bedek de bakvorm met bakpapier.
- In een ruime kom doe je de eieren, zonnebloemolie, basterdsuiker en vanille extract. Meng dit goed door elkaar.
- Voeg dan de (gezeefde) bloem beetje bij beetje toe terwijl je alles goed door elkaar blijft roeren.
- Vervolgens voeg je de bakpoeder, een snuf zout, gember en de kruiden toe aan het beslag en ook dit meng je goed door.
- Tot slot voeg je de geraspte wortel en een deel (50 gram) van de gehakte walnoten of pecannoten toe. Zorg dat je een goed egaal mengsel hebt en verdeel dit over de bakvorm.
- Zet het geheel in de oven voor ongeveer 30-45 minuten tot de cake gaar is.
Dit kun je eenvoudig controleren door er een satéprikker in te steken en als deze er schoon uitkomt is de carrot cake gaar. - Laat de cake vervolgens op een ovenrek of koelrooster goed afkoelen.
- Als de carrot cake goed afgekoeld is kun je de frosting maken.
Dit doe je door de roomkaas, poedersuiker en een paar druppels citroensap te mengen. - Verdeel de frosting over de carrot cake en strooi hier de laatste 20 gram gehakte walnoten of pecannoten overheen.
- De cake snijd je vervolgens in 6 grote vierkanten of 12 middelgrote rechthoeken. Eet smakelijk!
Marloes Groot says:
Hmmmm hij was heerlijk! Wel wat langer in de oven gehad dat wel.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dank je wel 🙂 Ja, elke oven is anders dus goed dat je de tijd hebt aangepast.
Marloes Groot says:
Hmmmm hij was heerlijk! Wel wat langer in de oven gehad dat wel.
Jacolien says:
Deze ook gemaakt. Was errug lekker!
Goede verhouding kruiden.
Bedankt!
Eef says:
Wat leuk! Ik word heel blij van je leuke reacties, dank je wel!
Jacolien says:
Deze ook gemaakt. Was errug lekker!
Goede verhouding kruiden.
Bedankt!
Eef says:
Wat leuk! Ik word heel blij van je leuke reacties, dank je wel!
Sanneke says:
Ik heb vandaag bij Bagels & Beans voor het eerst Carrot Cake gegeten, dat was goddelijk dus dat wil ik natuurlijk thuis ook proberen. Dus even jou site geraadpleegd en weet ik wat ik van het weekend ga maken
Eef says:
Lekker! Eet smakelijk alvast 🙂
Sanneke says:
Ik heb vandaag bij Bagels & Beans voor het eerst Carrot Cake gegeten, dat was goddelijk dus dat wil ik natuurlijk thuis ook proberen. Dus even jou site geraadpleegd en weet ik wat ik van het weekend ga maken
Eef says:
Lekker! Eet smakelijk alvast 🙂
Marloes says:
Vanmorgen gemaakt, lekker zeg! Ik vind de frosting wat zoeter kunnen, maar op jouw manier wordt hij wel lekker fris! Bedankt voor het delen van je recept 🙂
Eef says:
Graag gedaan! Blij dat hij in de smaakt valt en voel je vrij om de frosting iets zoeter te maken. Ik vind hem zelf zo erg lekker 🙂
Marloes says:
Vanmorgen gemaakt, lekker zeg! Ik vind de frosting wat zoeter kunnen, maar op jouw manier wordt hij wel lekker fris! Bedankt voor het delen van je recept 🙂
Eef says:
Graag gedaan! Blij dat hij in de smaakt valt en voel je vrij om de frosting iets zoeter te maken. Ik vind hem zelf zo erg lekker 🙂
Leen says:
Ik heb hem net uit de oven gehaald. Ik ga hem morgen pas serveren, hoe bewaar ik de cake best tot morgen ? Gewoon in aluminiumfolie op kamertemperatuur?
Ruikt in elk geval heeeeerlijk!!
Eef says:
Wat leuk! Ik zie nu pas je reactie, dus sorry voor mijn late antwoord. Je kunt hem gewoon laten afkoelen en goed afdekken. Bewaren kan op kamertemperatuur of eventueel in de koelkast (haal hem er dan wel ruim van te voren eruit voordat je hem gaat serveren).
Leen says:
Ik heb hem net uit de oven gehaald. Ik ga hem morgen pas serveren, hoe bewaar ik de cake best tot morgen ? Gewoon in aluminiumfolie op kamertemperatuur?
Ruikt in elk geval heeeeerlijk!!
Eef says:
Wat leuk! Ik zie nu pas je reactie, dus sorry voor mijn late antwoord. Je kunt hem gewoon laten afkoelen en goed afdekken. Bewaren kan op kamertemperatuur of eventueel in de koelkast (haal hem er dan wel ruim van te voren eruit voordat je hem gaat serveren).
Carola says:
Jammie dit lijkt mij een goed recept! Hoelang kan ik het bewaren als de frosting er op zit? En dan juist in de koelkast of niet?
Eef says:
In de koelkast en de taart blijft ongeveer 2 dagen lekker.
Carola says:
Jammie dit lijkt mij een goed recept! Hoelang kan ik het bewaren als de frosting er op zit? En dan juist in de koelkast of niet?
Eef says:
In de koelkast en de taart blijft ongeveer 2 dagen lekker.
Bianca says:
Kan ik de cake met frosting ook invriezen?
Eef says:
Nee dat zou ik niet doen, zonder wel, maar met niet.
Romana says:
Hier al meermaals ingevroren mét frosting;
Prima te doen en blijft erg lekker!
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat knap dat er puntjes zijn overgebleven 😉
Sharietje says:
Ik heb deze cake al 2 keer gemaakt. De hoeveelheid suiker iets aangepast. Het was echt heerlijkkkk. ????
Dankjewel voor je recept!
Eef says:
Wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel voor je reactie 🙂
J. Overdijk says:
Wat een geweldig recept, het was echt heerlijk!!!!
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen, dankjewel voor je berichtje 🙂
W says:
Vandaag de cake gemaakt met 33% minder suiker , nog steeds een super lekkere cake die zoet genoeg is
Jacqueline says:
Die kruidnagel maakt het af. Dat zou ik zelf nooit bedenken. Echt een super recept!
Eef says:
Wat fijn om te horen dat het zo in de smaak is gevallen 😍