Traybake met pompoen, zoete aardappel en spruitjes. Je hebt gewoon lekkere traybakes en dan heb je echt héle lekkere traybakes. Deze valt absoluut in de tweede categorie. Want wauw, zoveel heerlijke smaken bij elkaar. En dan die spruitjes, ik heb ze krokant gebakken en die maken het helemaal af. Echt een aanrader deze makkelijke en overheerlijke ovenschotel met veel groenten!
Ik vind het ideaal, zo’n bakplaat vol met lekkers. Je noemt het ook wel een traybake en je kunt de plaat natuurlijk met van alles vullen. Zo staat er bijvoorbeeld al een traybake met aardappel op mijn blog. Vandaag heb ik weer eens zo’n goedgevulde plaat voor je. Dit keer lekker veel groenten: zoete aardappel, spruitjes en pompoen van de bakplaat.
Traybake met pompoen, zoete aardappel en spruitjes
Eigenlijk is een traybake niet veel anders dan een ovenschotel met veel groenten. Verschil is puur dat je het op de bakplaat bakt en er geen kaas overheen doet (maar daar heb ik een oplossing voor 😉 ). Alle kleuren van deze groenten bij elkaar vind ik ook zo leuk. Daar word ik gelijk helemaal vrolijk van en het oog wil immers ook wat toch 😉 . Heerlijk om die groenten op smaak te brengen met verwarmende kruiden zoals piment (favoriet in combi met pompoen van de bakplaat), oregano en tijm. En zo maak je in een handomdraai een heerlijke bakplaat met veel groenten. Deze met zoete aardappel met groenten kan ik je trouwens ook van harte aanraden. Anders, maar ook heerlijk!
Next level krokante spruitjes
Wat deze traybake met pompoen, zoete aardappel en krokante spruitjes extra speciaal maakt, zijn die krokante spruitjes. Die bereid je net iets anders dan de rest, maar dat is het zo waard. Geloof mij maar, als je de spruitjes eenmaal op deze manier heb klaargemaakt wil je bijna niet anders. Ik durf zelfs te wedden dat ‘spruitjeshaters’ ze zo zelfs lusten. Wat je doet is dat je de spruitjes eerst kort blancheert, dan met kruiden bakt in de oven, tussendoor haal je ze er even uit. Je plet ze (dat is echt een fluitje van een cent), dan strooi je er wat Parmezaanse kaas op en gaat de bakplaat nog even de oven in. Zo krijg je dus súper krokante en smaakvolle spruitjes. Ik moest oppassen dat ik er niet te veel van snoepte want dit zijn echte dooretertjes.
Ovenschotel met veel groenten
Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de spruitjes gelijk mee te kruiden en bakken met de rest van de groenten. Dat is nog makkelijker, maar met een beetje extra moeite de krokante spruiten erbij is wel echt een aanrader. Alle groenten bij elkaar en de saucijzen erbij maken het tot een heerlijke complete maaltijd! Al kun je het ook prima helemaal vega houden of een vleesvervanger gebruiken eventueel. Liever iets met vis? Deze plaat met vis uit de oven is ook heerlijk!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 kilo zoete aardappels
- 350 gram pompoen
- 1 theelepel oregano
- 1 theelepel tijm
- ½ theelepel piment
- 2 rode uien (in ringen)
- 2 tenen knoflook
- 4 saucijzen
- 400 gram spruiten
- 2 theelepels knoflookpoeder
- 1 theelepel chilivlokken
- 2 eetlepels Parmezaanse kaas (geraspt)
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 220 graden (boven- en onderwarmte).
- Snij alle groenten (behalve de spruiten) in blokjes en meng in een grote kom met olijfolie, oregano, tijm en piment.
- Verdeel over de bakplaat met de sauzijcen, rode ui en knoflook.
- Verdeel er naar smaak wat peper en zout overheen.
- Blancheer de spruiten voor 5 minuten (kort koken).
- Meng de spruiten met de kruiden, olie en zout naar smaak. Verdeel over een bakplaat.
- Zet de twee bakplaten in de oven en de spruitjes onder.
- Bak de groenten met de sauzijcen in ca. 30 minuten gaar, schep halverwege even om.
- De spruiten haal je halverwege uit de oven, druk ze plat met de achterkant van een glas en bestrooi met wat Parmezaanse kaas. Zet de bakplaat met groenten nu iets lager (waar de bakplaat met spruitjes zat) en doe de bakplaat met spruitjes er nu boven. Bak nog ca. 15-30 minuten tot alles gaar is en de spruitjes krokant.
- Serveer de groenten, spruiten en sauzijcen samen. Eet smakelijk!
Janette Ruizendaal-Koelewijn says:
heerlijk!
Eef says:
dankjewel 🙂
Jacolien says:
Zalig..! Hoeft voor mij zelfs geen vlees bij..(of vis)
Miriam says:
Heerlijk gegeten van dit gerecht! Wel aardig wat over, zou het nogmaals in de oven kunnen de volgende dag of zou het er niet beter op worden?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat is goed om te horen! Je kunt dit gerecht zeker de volgende dag weer opwarmen in de oven, dan smaakt het soms zelfs nog lekkerder.
Sabine says:
Hoe kan je de traybake de volgende dag het beste opwarmen? Ook op 200 graden? En hoe lang dan in de oven? Afdekken met aluminiumfolie of hoeft dat niet?
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Sabine! Inderdaad afdekken met aluminiumfolie en ik zet het zelf altijd al in de oven tijdens het voorverwarmen. En minder lang (omdat het niet gegaard, maar alleen opgewarmd hoeft te worden). Gewoon af en toe even kijken of iets eruit prikken en proeven of het al klaar is om te serveren 🙂
Gerda Kuizenga-Bender says:
Verrassend lekkere combi van smaken. Die ga ik vaker maken!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dankjewel!!