1u 5 min.
4.35 van 76 stemmen

Zoete aardappel, kip en groente uit de oven

Soms heb ik gewoon zin in een simpel gerecht waarbij je alles in de oven gooit en er weinig omkijken meer naar hebt. Zoete aardappel, kip en groente uit de oven is zo’n gerecht.

Het enige wat je hoeft te doen is de groenten snijden, de broccoli even kort koken en de kip marineren. Tussendoor voeg je het een en ander toe omdat het één simpelweg iets langer nodig heeft dan het ander en je bent zo klaar.

Zoete aardappel, kip en groente uit de oven

Zoete aardappel, kip en groente uit de oven is een makkelijk gerecht maar ook lekker en gezond. Er komt maar weinig vet aan te pas behalve wat olijfolie voor de smaak en een heel klein beetje sesamolie voor de marinade van de kippetjes. Voor de rest doet de oven al het werk. Zo blijven de groenten lekker knapperig en vol van smaak, het kippetje mals en de zoete aardappels zacht en goed gekruid.

Voorbereiding

Voorbereiden kan overigens ook prima met dit recept. Snijd de groenten en de aardappels van te voren en marineer de kip alvast. Des te langer je de kip kunt marineren, des te lekkerder hij wordt. Zelf heb ik kipkluifjes gebruikt in dit recept maar je kunt ook gewoon stukjes filet, kipdijfilet of elk ander soort kip gebruiken. Let er wel even op dat wanneer je bijvoorbeeld kippenbouten gebruikt je deze er even iets eerder in doet omdat ze groter zijn en daardoor even wat langer nodig hebben qua bereidingstijd.

Zoete aardappel, kip en groente uit de oven

Zoete aardappel, kip en groente uit de oven

Zoete aardappel, kip en groente uit de oven

Het recept voor zoete aardappel, kip en groente uit de oven. Een makkelijk, kleurrijk en gezond recept welke je in een handomdraai uit de oven haalt.
4.35 van 76 stemmen
Voorbereiding15 minuten
Bereidingstijd50 minuten
Totale tijd1 uur 5 minuten

Ingrediënten

4 personen
  • 500 gram kip (kipkluifjes of kipdijfilet)
  • 250 gram broccoli
  • 175 gram cherrytomaten
  • 5 zoete aardappels (middelgroot)
  • 4 tenen knoflook
  • 2 rode uien
  • 1 citroen
  • 4 takjes tijm
  • 1 eetlepel ketjap manis (zoete ketjap)
  • 2 eetlepels honing
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 theelepeltje sambal oelek
  • peper en zout

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Maak de marinade van de kip door 1 teentje knoflook fijn te snijden en deze in een kommetje te doen. Meng hierdoor 2 eetlepels honing,  1 eetlepel zoete ketjap, 1 theelepel sesamolie en 1 kleine theelepel sambal oelek. Verdeel dit over de kip. Laat dit vervolgens intrekken. Als het even kan de nacht van te voren.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
  • Neem een ruime ovenschaal met een iets opstaande rand. Boen de zoete aardappels schoon en snijd ze als frietjes. Je hoeft de aardappels niet perse te schillen maar dat kan natuurlijk wel mocht je dit willen. Snijd de rode ui in halve manen en 3 tenen knoflook in grove stukken. Verdeel dit over de ovenschaal. 
  • Snijd de citroen in partjes maar houd 1 kwart apart van de citroen voor de dressing.
  • Meng in een kommetje 4 eetlepels olijfolie, sap van een kwart citroen, peper en zout naar smaak en de blaadjes van 4 of 5 takjes tijm. Giet het mengsel over de de zoete aardappel en ui en  schep dit even door zodat alles voorzien is van het oliemengsel. Schuif de ovenschaal nu in de oven voor 25 minuten.
  • Terwijl de ovenschaal in de oven staat breng je een pannetje met water en een snuf zout aan de kook. Snijd je de broccoli in roosjes en kook deze 5 minuten in het kokende water tot je er met een vork in kunt prikken maar de broccoli niet door en door gaar is.
  • Haal de ovenschaal uit de oven en voeg de gemarineerde kip, broccoli en de citroenpartjes toe en schep dit even om. Zet de schaal vervolgens weer voor 15 minuten in de oven.
  • Ondertussen was en snijd je de cherrytomaten in partjes en deze voeg je als laatste toe aan de ovenschaal waarna je 'm nog voor de laatste 10 minuten in de oven zet. Eet smakelijk!
Voedingswaarde per portie
Calorieën: 565kcal | Koolhydraten: 51g | Eiwitten: 28g | Vetten: 29g | Verzadigd vet: 6g

Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Zoete aardappel, kip en groente uit de oven

57 gedachten over “Zoete aardappel, kip en groente uit de oven”

  1. Wat een heerlijk recept! Ik had zoete aardappel en kipfilet en zocht daarmee en met lekker veel groente een recept en kwam bij jouw heerlijke recept uit! Zelfs ondanks dat ik geen ketjap, sambal en sesamolie in huis had en gele i.p.v. rode ui gebruikt heb, was het al smullen! Met de ontbrekende ingrediënten was het vast nog lekkerder, maar ik heb er al heerlijk van gesmuld! 😁

    Beantwoorden
  2. 5 sterren
    Die recept staat regelmatig bij ons op het menu. Deze is echt zo smaakvol door de combinatie. Heb in het begin de citroen achterwege gelaten maar later erachter gekomen dat het wel een heerlijke smaakmaker is. Vaak voegen wij met de broccoli en de kip nog een in grove stukken gesneden (zoete punt-)paprika toe.

    Beantwoorden
  3. Het ruikt heerlijk, recept heel duidelijk en straks de helft eruit en dan vrijdag de andere helft (heb gekookt voor 2 personen) maar wel meer broccoli gedaan moest op. En groente is gezond.

    Beantwoorden
    • Dat kan als de kip groter is heeft het even langer nodig. Daarnaast is elke oven anders. Zet hem eens 10 graden hoger en probeer het nog eens, misschien is jouw oven van zichzelf iets minder heet, dat kan.

      Beantwoorden
    • Je kunt alles voorbereiden en dan ’s avonds even op de bakplaat leggen en de oven in doen. Ik zou de kip, groenten en aardappel wel even in een apart bakje doen in de koelkast 🙂 Maar dan kan het prima.

      Beantwoorden
4.35 van 76 stemmen (74 stemmen zonder reactie)

Plaats een reactie