Volg mij:
Hoofdgerechten, Kip & Gevogelte

Zoete aardappel, kip en groente uit de oven

Zoete aardappel, kip en groente uit de oven

Soms heb ik gewoon zin in een simpel gerecht waarbij je alles in de oven gooit en er weinig omkijken meer naar hebt. Zoete aardappel, kip en groente uit de oven is zo’n gerecht.

Het enige wat je hoeft te doen is de groenten snijden, de broccoli even kort koken en de kip marineren. Tussendoor voeg je het een en ander toe omdat het één simpelweg iets langer nodig heeft dan het ander en je bent zo klaar.

Zoete aardappel, kip en groente uit de oven

Zoete aardappel, kip en groente uit de oven is een makkelijk gerecht maar ook lekker en gezond. Er komt maar weinig vet aan te pas behalve wat olijfolie voor de smaak en een heel klein beetje sesamolie voor de marinade van de kippetjes. Voor de rest doet de oven al het werk. Zo blijven de groenten lekker knapperig en vol van smaak, het kippetje mals en de zoete aardappels zacht en goed gekruid.

Voorbereiding

Voorbereiden kan overigens ook prima met dit recept. Snijd de groenten en de aardappels van te voren en marineer de kip alvast. Des te langer je de kip kunt marineren, des te lekkerder hij wordt. Zelf heb ik kipkluifjes gebruikt in dit recept maar je kunt ook gewoon stukjes filet, kipdijfilet of elk ander soort kip gebruiken. Let er wel even op dat wanneer je bijvoorbeeld kippenbouten gebruikt je deze er even iets eerder in doet omdat ze groter zijn en daardoor even wat langer nodig hebben qua bereidingstijd.

Zoete aardappel, kip en groente uit de oven


Het recept voor zoete aardappel, kip en groente uit de oven:

Voorbereiding: 15 minuten | Bereiding: 50 minuten | Totale tijd: 65 minuten
Hoeveelheid: 3 tot 4 personen

Wat heb je nodig voor zoete aardappel, kip en groente uit de oven (ingrediënten):

  • 500 gram kip (kipkluifjes, kip(dij)filet)
  • 250 gram broccoli
  • 175 gram cherry tomaten
  • 5 middelgrote zoete aardappels
  • 4 tenen knoflook
  • 2 rode uien
  • 1 citroen
  • 4 of 5 takjes tijm
  • 1 eetlepel zoete ketjap
  • 2 eetlepels honing
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 (kleine) theelepel sambal oelek
  • peper en zout

Hoe maak je zoete aardappel, kip en groente uit de oven :

  1. Maak de marinade van de kip door 1 teentje knoflook fijn te snijden en deze in een kommetje te doen. Meng hierdoor 2 eetlepels honing,  1 eetlepel zoete ketjap, 1 theelepel sesamolie en 1 kleine theelepel sambal oelek. Verdeel dit over de kip. Laat dit vervolgens intrekken. Als het even kan de nacht van te voren.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  3. Neem een ruime ovenschaal met een iets opstaande rand. Boen de zoete aardappels schoon en snijd ze als frietjes. Je hoeft de aardappels niet perse te schillen maar dat kan natuurlijk wel mocht je dit willen. Snijd de rode ui in halve manen en 3 tenen knoflook in grove stukken. Verdeel dit over de ovenschaal.
  4. Snijd de citroen in partjes maar houd 1 kwart apart van de citroen voor de dressing.
  5. Meng in een kommetje 4 eetlepels olijfolie, sap van een kwart citroen, peper en zout naar smaak en de blaadjes van 4 of 5 takjes tijm. Giet het mengsel over de de zoete aardappel en ui en  schep dit even door zodat alles voorzien is van het oliemengsel. Schuif de ovenschaal nu in de oven voor 25 minuten.
  6. Terwijl de ovenschaal in de oven staat breng je een pannetje met water en een snuf zout aan de kook. Snijd je de broccoli in roosjes en kook deze 5 minuten in het kokende water tot je er met een vork in kunt prikken maar de broccoli niet door en door gaar is.
  7. Haal de ovenschaal uit de oven en voeg de gemarineerde kip, broccoli en de citroenpartjes toe en schep dit even om. Zet de schaal vervolgens weer voor 15 minuten in de oven.
  8. Ondertussen was en snijd je de cherrytomaten in partjes en deze voeg je als laatste toe aan de ovenschaal waarna je ‘m nog voor de laatste 10 minuten in de oven zet. Eet smakelijk!

Zoete aardappel, kip en groente uit de oven

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer lekkers en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #EEFKOOKTZO als je dit recept gemaakt hebt. Dat vind ik super leuk!

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

14 Reacties

  • Beantwoorden carola donkelaar

    Hoooii

    Ik heb gister je recept gemaakt, zoooo lekker! Thanks voor het delen!
    Snel nog eens iets proberen van jou 🙂

    Fijne dag!

    26 juni 2017 at 09:27
    • Beantwoorden Eef

      Hi Carola, wat super leuk om te lezen 😀 Dank voor je reactie! Groetjes,

      28 juni 2017 at 20:58
  • Beantwoorden Evi

    Hi Eef, in het recept staat bij stap 6 dat je de rest van de citroenpartjes toevoegt, maar bij stap 3 staat dat je alle citroen al in de schaal doet. Moet je dit misschien 50-50 doen?

    25 september 2017 at 14:44
    • Beantwoorden Eef

      Ah dat was niet helemaal duidelijk inderdaad 🙂 Het is een kwart citroen (van de hele citroen) voor de dressing en de rest in partjes voor later erdoor. Ik heb het even aangepast. Dank voor je reactie 🙂

      8 oktober 2017 at 19:04
  • Beantwoorden Riet

    Hoeft de kip niet te worden voor gebraden? Of moet het er echt rauw in?

    6 april 2018 at 14:34
    • Beantwoorden Eef

      Nee die gaat er inderdaad rauw in. In de oven wordt de kip gaar 🙂

      11 april 2018 at 23:14
  • Beantwoorden hilbrand

    ik ben benieuwd….ik wil afvallen en wil zonder rijst normale aardappelen en pasta eten…

    8 oktober 2018 at 16:05
    • Beantwoorden Eef

      Dan is dit recept daar zeker geschikt voor, eet smakelijk alvast

      14 oktober 2018 at 15:47
  • Beantwoorden Ronnie

    Hi Eef
    Hebben zojuist met ons tweeën gesmuld van deze zalige kipschotel. Staat nu op onze favoriete lijst. Hartelijk bedankt!

    8 maart 2019 at 23:31
  • Beantwoorden Eef

    Wat leuk om te lezen! Dank voor je reactie 🙂

    14 maart 2019 at 12:33
  • Beantwoorden Annemarie

    Heerlijk ovengerecht. Met geitenkaas erover ook erg lekker (en zonder citroenpartjes ivm gebrek aan)!

    2 mei 2019 at 20:08
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk dat je even een berichtje stuurt, dankjewel 🙂

      9 mei 2019 at 13:52
  • Beantwoorden Judy

    Toppie Eef, super lekker. Ik heb er nog wat champignons aan toe gevoegd bij de tomaatjes.
    Groetjes,
    Judy

    10 juli 2019 at 11:48
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk om te lezen 🙂 Dank voor je reactie!

      11 juli 2019 at 13:04

    Laat een reactie achter