fbpx
Zoete aardappel, kip en groente uit de oven

Zoete aardappel, kip en groente uit de oven

Soms heb ik gewoon zin in een simpel gerecht waarbij je alles in de oven gooit en er weinig omkijken meer naar hebt. Zoete aardappel, kip en groente uit de oven is zo’n gerecht.

Het enige wat je hoeft te doen is de groenten snijden, de broccoli even kort koken en de kip marineren. Tussendoor voeg je het een en ander toe omdat het één simpelweg iets langer nodig heeft dan het ander en je bent zo klaar.

Zoete aardappel, kip en groente uit de oven

Zoete aardappel, kip en groente uit de oven is een makkelijk gerecht maar ook lekker en gezond. Er komt maar weinig vet aan te pas behalve wat olijfolie voor de smaak en een heel klein beetje sesamolie voor de marinade van de kippetjes. Voor de rest doet de oven al het werk. Zo blijven de groenten lekker knapperig en vol van smaak, het kippetje mals en de zoete aardappels zacht en goed gekruid.

Voorbereiding

Voorbereiden kan overigens ook prima met dit recept. Snijd de groenten en de aardappels van te voren en marineer de kip alvast. Des te langer je de kip kunt marineren, des te lekkerder hij wordt. Zelf heb ik kipkluifjes gebruikt in dit recept maar je kunt ook gewoon stukjes filet, kipdijfilet of elk ander soort kip gebruiken. Let er wel even op dat wanneer je bijvoorbeeld kippenbouten gebruikt je deze er even iets eerder in doet omdat ze groter zijn en daardoor even wat langer nodig hebben qua bereidingstijd.

Zoete aardappel, kip en groente uit de oven

Zoete aardappel, kip en groente uit de oven

Het recept voor zoete aardappel, kip en groente uit de oven. Een makkelijk, kleurrijk en gezond recept welke je in een handomdraai uit de oven haalt.
5 van 2 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 50 minuten
Totale tijd: 1 uur 5 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 500 gram kip (kipkluifjes of kipdijfilet)
  • 250 gram broccoli
  • 175 gram cherrytomaten
  • 5 zoete aardappels (middelgroot)
  • 4 tenen knoflook
  • 2 rode uien
  • 1 citroen
  • 4 takjes tijm
  • 1 eetlepel ketjap manis (zoete ketjap)
  • 2 eetlepels honing
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 theelepeltje sambal oelek
  • peper en zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Maak de marinade van de kip door 1 teentje knoflook fijn te snijden en deze in een kommetje te doen. Meng hierdoor 2 eetlepels honing,  1 eetlepel zoete ketjap, 1 theelepel sesamolie en 1 kleine theelepel sambal oelek. Verdeel dit over de kip. Laat dit vervolgens intrekken. Als het even kan de nacht van te voren.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Neem een ruime ovenschaal met een iets opstaande rand. Boen de zoete aardappels schoon en snijd ze als frietjes. Je hoeft de aardappels niet perse te schillen maar dat kan natuurlijk wel mocht je dit willen. Snijd de rode ui in halve manen en 3 tenen knoflook in grove stukken. Verdeel dit over de ovenschaal. 
  • Snijd de citroen in partjes maar houd 1 kwart apart van de citroen voor de dressing.
  • Meng in een kommetje 4 eetlepels olijfolie, sap van een kwart citroen, peper en zout naar smaak en de blaadjes van 4 of 5 takjes tijm. Giet het mengsel over de de zoete aardappel en ui en  schep dit even door zodat alles voorzien is van het oliemengsel. Schuif de ovenschaal nu in de oven voor 25 minuten.
  • Terwijl de ovenschaal in de oven staat breng je een pannetje met water en een snuf zout aan de kook. Snijd je de broccoli in roosjes en kook deze 5 minuten in het kokende water tot je er met een vork in kunt prikken maar de broccoli niet door en door gaar is.
  • Haal de ovenschaal uit de oven en voeg de gemarineerde kip, broccoli en de citroenpartjes toe en schep dit even om. Zet de schaal vervolgens weer voor 15 minuten in de oven.
  • Ondertussen was en snijd je de cherrytomaten in partjes en deze voeg je als laatste toe aan de ovenschaal waarna je 'm nog voor de laatste 10 minuten in de oven zet. Eet smakelijk!

voedingswaarden (per persoon/ portie):

Calorieën: 565kcal | Koolhydraten: 51g | Eiwitten: 28g | Vetten: 29g | Verzadigd vet: 6g
WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Zoete aardappel, kip en groente uit de oven

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

30 reacties op “Zoete aardappel, kip en groente uit de oven”

  1. carola donkelaar

    Hoooii

    Ik heb gister je recept gemaakt, zoooo lekker! Thanks voor het delen!
    Snel nog eens iets proberen van jou 🙂

    Fijne dag!

  2. carola donkelaar

    Hoooii

    Ik heb gister je recept gemaakt, zoooo lekker! Thanks voor het delen!
    Snel nog eens iets proberen van jou 🙂

    Fijne dag!

    1. 5 stars
      Het hele gezin vond het gerecht heeeeeerlijk! Een aanrader! Ik had de sambal achterwege gelaten ivm jeugdige eters. Bedankt voor het recept! Doen we zeker nog eens over!

  3. Hi Eef, in het recept staat bij stap 6 dat je de rest van de citroenpartjes toevoegt, maar bij stap 3 staat dat je alle citroen al in de schaal doet. Moet je dit misschien 50-50 doen?

    1. Ah dat was niet helemaal duidelijk inderdaad 🙂 Het is een kwart citroen (van de hele citroen) voor de dressing en de rest in partjes voor later erdoor. Ik heb het even aangepast. Dank voor je reactie 🙂

  4. Hi Eef, in het recept staat bij stap 6 dat je de rest van de citroenpartjes toevoegt, maar bij stap 3 staat dat je alle citroen al in de schaal doet. Moet je dit misschien 50-50 doen?

  5. Hi Eef
    Hebben zojuist met ons tweeën gesmuld van deze zalige kipschotel. Staat nu op onze favoriete lijst. Hartelijk bedankt!

  6. Hi Eef
    Hebben zojuist met ons tweeën gesmuld van deze zalige kipschotel. Staat nu op onze favoriete lijst. Hartelijk bedankt!

  7. Heerlijk ovengerecht. Met geitenkaas erover ook erg lekker (en zonder citroenpartjes ivm gebrek aan)!

  8. Heerlijk ovengerecht. Met geitenkaas erover ook erg lekker (en zonder citroenpartjes ivm gebrek aan)!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top