Kabeljauw uit de oven

Kabeljauw uit de oven

Kabeljauw uit de oven met groenten waaronder zoete aardappel. Een complete, snelle en écht makkelijke maaltijd met vis. Je hoeft zelf niet zoveel te doen omdat de oven al het ‘werk’ voor je doet. Alles op een bakplaat, lekkere smaakmakers en kruiden erbij, een beetje geduld en eet smakelijk!

Ik hoor vaak van mensen dat ze niet regelmatig vis eten omdat ze denken dat het lastig te bereiden is of dat het lang duurt. Beide beweringen zijn niet juist. Vis is namelijk juist vaak heel snel klaar en de meeste vis is doorgaans heel erg makkelijk te bereiden. Neem nu dit gerecht met kabeljauw, je doet alles op de bakplaat en de oven doet verder het werk voor je. Na een half uurtje haal je de ovenschaal uit de oven en heb je een heerlijke maaltijd!

Kabeljauw uit de oven

Iets waar ik altijd op let als ik vis koop is het keurmerk. Ik vertelde jullie hier al meer over in het recept voor deze visovenschotel. Maar of ik nu in de supermarkt of bij de visboer vis haal: ik controleer altijd of de vis voorzien is van het MSC- (voor wilde vis) of het ASC logo (voor kweekvis). Als ik het niet zie dan vraag ik erom bij de visboer. Kleine moeite, maar met een grote impact. Want door te kiezen voor het MSC keurmerk weet je dat de vis die jou beloofd is, de vis die jou beloofd is. Je maakt een makkelijke bewuste keuze zodat onze kinderen later ook kunnen genieten van lekkere, verse, kwalitatieve vis.

Kabeljauw uit de oven met groenten

Waar komt kabeljauw vandaan?

Eén van de belangrijkste pijlers van MSC is de traceerbaarheid van vis met het MSC logo. Van de visserij tot aan de vis die uiteindelijk op je bord ligt. Van elke vis is duidelijk waar hij precies vandaan komt, waar hij is geweest en wie er verantwoordelijk is door de hele toeleveringsketen. Zo weet je zeker dat je bewust kiest voor duurzame vis. Dat is iets wat ik zelf heel sterk vind aan MSC. Het is niet alleen een logo, het is de wetenschap en daadwerkelijk ook de zekerheid die je hebt als consument als je kiest voor vis met het MSC logo.

Ingredienten voor kabeljauw uit de oven

Welke kabeljauw kies jij?

Daarbij is het misschien ook handig om te weten dat de ene kabeljauw de andere niet is. Je hebt twee soorten kabeljauw: de Atlantische kabeljauw (Gadus Morhua) en de Pacifische kabeljauw (Gadus macrocephalus). Uit de naam kun je wel halen uit welk leefgebied ze ongeveer komen, maar de een is de ander niet want er zijn iets van 25 visbestanden die verspreid zijn over de hele wereld. Met sommige van die kabeljauwbestanden gaat het goed, terwijl andere het zwaar hebben. Dat verschilt door de jaren heen. Niet alleen visserijdruk is hiervoor verantwoordelijk, maar ook de natuur zelf. Zoals temperatuur en voedsel wat beschikbaar is. Doordat je kiest voor het MSC keurmerk weet je dat de vis die je koopt gevist kan worden en niet met uitsterven bedreigd wordt. Dit geldt voor kabeljauw, maar ook voor vissoorten zoals tonijn wat ik al eerder vertelde in dit recept voor tonijnsalade. MSC heeft hierover ook een leuke en informatieve video gemaakt:

Zo zie je maar, het is een makkelijke keuze die daadwerkelijk een groot effect heeft om de oceanen te beschermen nu, maar ook in de toekomst. Voor mij een hele duidelijke reden om altijd te kiezen voor het MSC logo

Kabeljauw uit de oven recept

Kabeljauw uit de oven

Kabeljauw uit de oven

Kabeljauw uit de oven met groenten waaronder zoete aardappel. Een complete, snelle en écht makkelijke maaltijd met vis. Aanrader!
4.31 van 98 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 55 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 500 gram zoete aardappelen
  • 1 rode ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 citroen
  • 1 theelepel tijm
  • 500 gram kabeljauw (2 grote filets)
  • 100 gram groene aspergetips (kleintjes)
  • 200 gram courgette (in halve plakjes)
  • 100 gram cherrytomaten
  • peper, zout, olijfolie
Voor de viskruiden:
  • 1 theelepel dille (gedroogd)
  • 1 theelepel peterselie (gedroogd)
  • ½ theelepel witte peper
Saus naar smaak zoals ravigotte- of tartaarsaus.

    HANDIG OM TE HEBBEN:

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Verwarm oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte. Gebruik een ruime ovenschaal/bakplaat met een iets opstaande rand.
    • Boen de zoete aardappels schoon en snijd ze als frietjes. Je hoeft de aardappels niet perse te schillen maar dat kan natuurlijk wel mocht je dit willen.
    • Snijd de rode ui in halve manen en 3 tenen knoflook in grove stukken. Snijd de citroen in kwarten. Verdeel dit over de ovenschaal en hou 1 kwart citroen apart. 
    • Meng in een kommetje 4 eetlepels olijfolie, sap van een kwart citroen, tijm en peper en zout naar smaak. Giet het mengsel over de zoete aardappel en ui en schep dit even door zodat alles voorzien is van het oliemengsel.
    • Schuif de ovenschaal nu in de oven voor 25 minuten.
    • Meng de viskruiden en kruid hiermee de kabeljauwfilets samen met wat zout naar smaak.
    • Haal de ovenschaal uit de oven en voeg de aspergetips en courgette toe en schep dit even om. Leg de kabeljauw ertussen en zet de schaal vervolgens weer voor 15 minuten in de oven.
    • Voeg de laatste 5 minuten de cherrytomaten toe aan de ovenschaal. Serveer met een sausje naar smaak zoals ravigotte- of tartaarsaus. Eet smakelijk!

    voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

    Calorieën: 244kcal | Koolhydraten: 33g | Eiwitten: 26g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 1g

    *Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

    RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

    Kabeljauw uit de oven

    Kabeljauw uit de oven Pinterest Collage

    Dit artikel is gemaakt in samenwerking met MSC. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk.
    Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta
    .
    Lees voor meer informatie mijn disclaimer
    .

    24 thoughts on “Kabeljauw uit de oven

    Leave a Reply

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel dit recept