Kabeljauw uit de oven met groenten waaronder zoete aardappel. Een complete, snelle en écht makkelijke maaltijd met vis. Je hoeft zelf niet zoveel te doen omdat de oven al het ‘werk’ voor je doet. Alles op een bakplaat, lekkere smaakmakers en kruiden erbij, een beetje geduld en eet smakelijk!
Ik hoor vaak van mensen dat ze niet regelmatig vis eten omdat ze denken dat het lastig te bereiden is of dat het lang duurt. Beide beweringen zijn niet juist. Vis is namelijk juist vaak heel snel klaar en de meeste vis is doorgaans heel erg makkelijk te bereiden. Neem nu dit gerecht met kabeljauw, je doet alles op de bakplaat en de oven doet verder het werk voor je. Na een half uurtje haal je de ovenschaal uit de oven en heb je een heerlijke maaltijd!
Kabeljauw uit de oven
Iets waar ik altijd op let als ik vis koop is het keurmerk. Ik vertelde jullie hier al meer over in het recept voor deze visovenschotel. Maar of ik nu in de supermarkt of bij de visboer vis haal: ik controleer altijd of de vis voorzien is van het MSC- (voor wilde vis) of het ASC logo (voor kweekvis). Als ik het niet zie dan vraag ik erom bij de visboer. Kleine moeite, maar met een grote impact. Want door te kiezen voor het MSC keurmerk weet je dat de vis die jou beloofd is, de vis die jou beloofd is. Je maakt een makkelijke bewuste keuze zodat onze kinderen later ook kunnen genieten van lekkere, verse, kwalitatieve vis.
Waar komt kabeljauw vandaan?
Eén van de belangrijkste pijlers van MSC is de traceerbaarheid van vis met het MSC logo. Van de visserij tot aan de vis die uiteindelijk op je bord ligt. Van elke vis is duidelijk waar hij precies vandaan komt, waar hij is geweest en wie er verantwoordelijk is door de hele toeleveringsketen. Zo weet je zeker dat je bewust kiest voor duurzame vis. Dat is iets wat ik zelf heel sterk vind aan MSC. Het is niet alleen een logo, het is de wetenschap en daadwerkelijk ook de zekerheid die je hebt als consument als je kiest voor vis met het MSC logo.
Welke kabeljauw kies jij?
Daarbij is het misschien ook handig om te weten dat de ene kabeljauw de andere niet is. Je hebt twee soorten kabeljauw: de Atlantische kabeljauw (Gadus Morhua) en de Pacifische kabeljauw (Gadus macrocephalus). Uit de naam kun je wel halen uit welk leefgebied ze ongeveer komen, maar de een is de ander niet want er zijn iets van 25 visbestanden die verspreid zijn over de hele wereld. Met sommige van die kabeljauwbestanden gaat het goed, terwijl andere het zwaar hebben. Dat verschilt door de jaren heen. Niet alleen visserijdruk is hiervoor verantwoordelijk, maar ook de natuur zelf. Zoals temperatuur en voedsel wat beschikbaar is. Doordat je kiest voor het MSC keurmerk weet je dat de vis die je koopt gevist kan worden en niet met uitsterven bedreigd wordt. Dit geldt voor kabeljauw, maar ook voor vissoorten zoals tonijn wat ik al eerder vertelde in dit recept voor tonijnsalade. MSC heeft hierover ook een leuke en informatieve video gemaakt:
Zo zie je maar, het is een makkelijke keuze die daadwerkelijk een groot effect heeft om de oceanen te beschermen nu, maar ook in de toekomst. Voor mij een hele duidelijke reden om altijd te kiezen voor het MSC logo
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 500 gram zoete aardappelen
- 1 rode ui
- 3 tenen knoflook
- 1 citroen
- 1 theelepel tijm
- 500 gram kabeljauw (2 grote filets)
- 100 gram groene aspergetips (kleintjes)
- 200 gram courgette (in halve plakjes)
- 100 gram cherrytomaten
- peper, zout, olijfolie
- 1 theelepel dille (gedroogd)
- 1 theelepel peterselie (gedroogd)
- ½ theelepel witte peper
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte. Gebruik een ruime ovenschaal/bakplaat met een iets opstaande rand.
- Boen de zoete aardappels schoon en snijd ze als frietjes. Je hoeft de aardappels niet perse te schillen maar dat kan natuurlijk wel mocht je dit willen.
- Snijd de rode ui in halve manen en 3 tenen knoflook in grove stukken. Snijd de citroen in kwarten. Verdeel dit over de ovenschaal en hou 1 kwart citroen apart.
- Meng in een kommetje 4 eetlepels olijfolie, sap van een kwart citroen, tijm en peper en zout naar smaak. Giet het mengsel over de zoete aardappel en ui en schep dit even door zodat alles voorzien is van het oliemengsel.
- Schuif de ovenschaal nu in de oven voor 25 minuten.
- Meng de viskruiden en kruid hiermee de kabeljauwfilets samen met wat zout naar smaak.
- Haal de ovenschaal uit de oven en voeg de aspergetips en courgette toe en schep dit even om. Leg de kabeljauw ertussen en zet de schaal vervolgens weer voor 15 minuten in de oven.
- Voeg de laatste 5 minuten de cherrytomaten toe aan de ovenschaal. Serveer met een sausje naar smaak zoals ravigotte- of tartaarsaus. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met MSC. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk.
Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.
Lenny van der Leer says:
kan dit ook met gewone aardappel?
groetjes.
lenny
Eef says:
Jazeker 🙂
Linda says:
Vaak wordt er in een recept gebruik gemaakt van citroen, zo ook hier. Weet je hier een vervanger voor? Mag nl. geen citrusvruchten, zou heel fijn zijn!
Eef says:
Klopt, in dit geval gebruik ik het omdat de smaak van citroen goed past bij vis en het zuur, maar het maakt het ook malser (je kunt rauwe vis ook garen in citrus). Hiervoor kun je ook wat azijn gebruiken. Ik zou dan zelf gaan voor een milde azijn eventueel honing azijn of een andere azijn die je lekker vindt. Dan heb je het zuurtje evengoed zonder citrus te gebruiken.
Els Wemmers says:
Kan dit ook met zalm
Eef says:
Ja dat moet wel kunnen denk ik
Erica Slingerland says:
Verrassend lekker!
ACJ Wingens says:
Geen beoordeling maar alleen een kleine opmerking.
In dit recept vermeldt u steeds dat RAVIGOTTESAUS erbij lekker is.
Bij de meeste viskramen staat dit ook zo vermeld.
De officiële spelling is echter RAVOGOTESAUS. Met 1 letter G.
Met vriendelijke groet.
John says:
T gaat zo de oven in…met koolvis ben benieuwd ?
ACJ Wingens says:
RAVIGOTESAUS
Marijke says:
Wat een heerlijk recept, kabeljauw was heerlijk mals, dit ga ik zeker vaker maken! Alle smaken paste goed bij elkaar.
Groet, Marijke
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te lezen! Bedankt voor je reactie 🙂
Monique says:
In één woord: verrukkelijk en gezond. Gaan we zeker vaker eten.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te horen! Bedankt voor het delen 🙂
Elke says:
Welke groente kan ik gebruiken ipv asperges?
Het gerecht was heerlijk
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Goed te horen dat het gesmaakt heeft! Je kunt ook andere groenten gebruiken zoals broccoliroosjes, paprika of aubergine. Houd er alleen wel rekening mee dat andere groenten mogelijk een andere bereidingstijd hebben.
Andy says:
1 gram vet met 4 eetlepels olijfolie ?
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Bedankt voor je alertheid, dat gaan we aanpassen 🙂