Visovenschotel

Visovenschotel

Visovenschotel met aardappel, broccoli en witvis. Zin in een lekkere, makkelijke en gezonde maaltijd met vis? Die heb ik voor je! Deze heerlijke romige ovenschotel met vis is zo fantastisch lekker. Een laag romige aardappelpuree, lekkere, gekruide stukken witvis (schelvis), broccoli en een romige saus met kaas. Een topcombinatie van een topchef!

Als het even kan, rij ik naar de visafslag in IJmuiden om verse vis te halen. Ik heb jarenlang gewerkt bij DFDS op de kop van de haven en als je ergens lekkere vis kunt halen, dan moet je bij Nico Waasdorp (Fish & Seafood Waasdorp) zijn. Van de week reed ik toen het net een paar graden onder nul was richting IJmuiden. Ouderwets even in de file gestaan, maar ik ging weg met een prachtig stuk schelvis om die avond een heerlijke maaltijd mee te maken.

Wat is duurzame vis?

Ik let er altijd op als is vis koop of het een keurmerk heeft: het MSC keurmerk (of het ASC keurmerk voor kweekvis). MSC staat voor Marine Stewardship Council. MSC is een onafhankelijke organisatie die een internationaal erkend milieukeurmerk en certificeringsprogramma heeft ontwikkeld voor duurzame wildvangstvisserijen. Door te kiezen voor vis met het MSC logo kies je dus voor duurzame vis.

Daarom kies ik altijd voor duurzame vis

Waarom ik dat belangrijk vind? Door te kiezen voor vis met het MSC keurmerk weet je waar je vis vandaan komt, het is traceerbaar. De vis is afkomstig uit duurzame visserij zodat er bijvoorbeeld geen overbevissing plaatsvindt. En daardoor hoop ik dat mijn kinderen (en hopelijk ook hun kinderen) straks ook kunnen blijven genieten van wild gevangen vis. In de supermarkt kun je het MSC logo duidelijk terugvinden op de verpakking. Zowel vers, als in blik of uit de diepvries: vis met het MSC keurmerk is duidelijk herkenbaar. Een hele kleine moeite, met een groot effect. Daar smaakt je maaltijd toch ook net even beter van vind je niet?!

Ovenschotel met vis

Hoe herken je duurzame vis?

Duurzame vis herken je dus in de supermarkt aan de duidelijke logo’s. Maar bij de vishandel dan? 1. Omdat bij de vishandel de vis op ijs ligt is dit wat complexer. 2. Om er zeker van te zijn dat vis in de winkel daadwerkelijk MSC gecertificeerd is, moet het bedrijf eveneens gecertificeerd zijn conform de MSC traceerbaarheidsstandaard. Bij de vishandel zie je dus niet altijd het MSC-keurmerk, maar kun je hier gewoon wel om vragen. De visboer kan dit altijd voor je nakijken want het logo is duidelijk herkenbaar ook bij zijn levering. Daarover vertel ik je binnenkort trouwens nog veel meer. Wil je nu alvast dieper erin duiken en meer lezen en weten over waar je duurzame vis kunt kopen? Dan kun je natuurlijk ook terecht op de website vanMSC.

Nog een reden om de website van MSC te bezoeken is dit te gekke kookboekje wat ze hebben uitgebracht: ‘Het Blauwe Kookboek‘.

Het blauwe recepten boekje van MSC

Het blauwe kookboek

Op de website van MSC kun je hier alvast een kijkje nemen in het Blauwe Kookboek. En als je vis gaat halen bij de visboer kun je direct het boekje *gratis* meenemen. Het is echt een superleuk kookboekje en je vindt er maar liefst 10(!) heerlijke recepten in van topchefs zoals Bart van Olphen met Pita met tonijn mas huni, Dagny Rois Asmundsdottir met een heerlijk recept voor IJslandse witvis, Siba Mtongana met gebakken schelvis en broccoli en nog zeven andere topchefs en recepten. De recepten zijn toegankelijk geschreven, op de website van MSC zelf kun je handige kookvideo’s bekijken en met deze recepten zet je thuis een heerlijke culinaire maaltijd op tafel. Zo kun je met de recepten van deze topchefs toch een soort van ‘uit eten’, maar dan thuis.

Ingredienten vis ovenschotel

Ovenschotel met vis

Ik ging aan de slag met het recept voor een visovenschotel van Siba Mtongana. Deze multi-award-winnende Food NetworkCelebrity Chef heeft namelijk een heerlijk recept voor gebakken schelvis met broccoli uit de oven in het boekje staan. Toen ik het recept zag, kreeg ik er direct trek in en zo ging ik dus naar de visafslag in IJmuiden om lekkere verse vis te halen, uiteraard mét het MSC keurmerk.

Ik gaf een kleine twist aan het recept en maakte er een complete visovenschotel met romige aardappelpuree van. Echt een maaltijd voor het hele gezin en waarvan zelfs de meest kieskeurige tafelgenoot zal genieten. De smaken zijn zacht, mild, niet uitgesproken, maar er is een heerlijke balans tussen alle ingrediënten door de romige saus met kaas. De broccoli zorgt voor een lekker kleurrijk tafereel en past perfect bij de zachte schelvis en romige aardappelpuree. Een maaltijd om nog net niet je vingers bij op te eten!

Ook lekker

In plaats van schelvis kun je ook een andere witvis gebruiken in deze ovenschotel, zo is skrei (winterkabeljauw) een lekker alternatief. Helemaal met het oog op Valentijn; wist je namelijk dat skrei bekend staat als liefdesvis? Het is een migrerende vissoort en alleen de meest verliefde skrei weten namelijk de paailocatie te bereiken.

Visovenschotel met schelvis

Visovenschotel

Visovenschotel

Visovenschotel met aardappel, broccoli en witvis. Zin in een lekkere, makkelijke en gezonde maaltijd met vis? Die heb ik voor je!
4.50 van 51 stemmen
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor de aardappelpuree
  • 750 gram aardappels (iets kruimig)
  • 125 gram zure room
  • 2 eetlepels melk
  • 1 eetlepel peterselie (vers - fijngesneden)
Voor de saus
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels bloem
  • 350 ml melk
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • ¼ theelepel kurkuma
  • 60 gram mozzarella (geraspt )
  • 60 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
  • 60 gram gerijpte cheddar (geraspt)
Voor de ovenschotel
  • 400 gram aspergebroccoli
  • 500 gram schelvis
  • 2 theelepels viskruiden
  • zout, peper

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
  • Schil de aardappels, snij ze in kleine stukjes en kook ze in ca. 20 minuten in ruim water met een snuf zout gaar.
  • Giet af, kook de aardappels even droog. Voeg de zure room, melk en verse peterselie toe en maak er een romige aardappelpuree van met een stamper of pureeknijper. Breng op smaak met peper en zout.
  • Ondertussen halveer je de aspergebroccoli en kook je deze in in ca. 10-15 minute beetgaar in een pannetje met water en een snuf zout. Giet daarna af.
  • Terwijl de aardappels en aspergebroccoli koken, maak je ook de saus. Hiervoor neem je een steelpan met dikke bodem.
  • Verwarm de olijfolie in de pan. Doe de bloem erbij, bak even mee en voeg dan de melk toe. Mix met een garde tot een gladde saus.
  • Voeg dan de paprika, kurkuma en de kaas toe. Kook (indien nodig) iets in of voeg een maizena papje (1 eetlepel maizena + 1 eetlepel water) toe zodat de saus iets dikker wordt. Je wilt een mooie, lobbige saus hebben. Voeg naar smaak nog wat peper en zout toe.
  • Dep de schelvis droog, snij in grove stukken en verdeel de viskruiden erover.
  • Neem nu een ruime ovenschaal en verdeel de aardappelpuree over de bodem.
  • Hierover verdeel je de stukken schelvis en de aspergebroccoli. Tot slot giet je de saus erover.
  • Zet de ovenschotel in de oven voor 20-30 minuten tot de vis gaar is. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 582kcal | Koolhydraten: 51g | Eiwitten: 43g | Vetten: 23g | Verzadigd vet: 13g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Vis ovenschotel

Visovenschotel Pinterest Collage

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met MSC. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk.
Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta
.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer
.

32 thoughts on “Visovenschotel

  • Alice Siesling says:

    HEERLIJK!!
    Ik heb deze visovenschotel gisteravond gemaakt. Hij is echt super lekker!
    Ik heb hem gemaakt met kabeljauwfilet en met gewone broccoli, ze hadden geen aspergebrocoli bij de supermarkt.
    Mijn man en ik hebben echt zitten smullen ????
    Ik ga het zeker nog een keer maken! ????

  • Roel Strijker says:

    Ook gisteravond 16 februari 2021 gemaakt. Toevallig ook met gewone Broccoli en kabeljauwfilet. Heerlijk. De saus was mooi dik. maakte me er eerst nog zorgen om of het nog wel als saus over de broccoli en vis zou gaan, maar dat was geen probleem. De vis mag je wel goed kruiden. Verder een fijn potje.

  • 4 sterren
    Betrap me er op dat bij het vinden van welk gerecht/recept ook, mijn zoeken eindigt op jouw site. Super aanbeveling en …… succesvol: origineel, doordacht en smaakvol.
    Ga zo door, ik blijf je site raadplegen. ????

  • 5 sterren
    Zocht naar een gerecht om mijn restjes tonijn, zalm en kabbeljauw in te verwerken. Kwam door de goede reviews al snel op jouw site. De schotel was echt heerlijk en zeer makkelijk te maken. Echt een aanrader!

  • 5 sterren
    Eerst even een vraag: wat bedoel je met “kook de aardappels even droog” na het afgieten? Daar heb ik nooit van gehoord. Ik heb gewoon goed afgegoten en toen gestampt. Weet niet zeker of het feit dat ik de puree gedeelte niet iets te slap/zacht vond daarmee te maken heeft, of met de melk en zure room doorheen (meestal doe ik helemaal niets in gestampte aardappelen). Maar we vonden het gerecht allebei nog wel erg lekker! Wij houden van sterke smaken, dus hebben een stuk meer vis- en andere kruiden gebruikt dan voorgeschreven. Heb aardappelen ook niet geschild – alleen heel goed geboend. Dit recept eten we zeker nog een keer – wellicht proberen we het zonder zure room. Maar zou toch nog graag uitleg hebben over dat droogkoken !

    • Ja na het afgieten, dan verdampt het teveel aan achtergebleven vocht. Heb ik van huis uit geleerd en werkt goed 🙂 Als je het de volgende keer doet zul je zien dat je puree niet zo slap/zacht is 🙂 Bij droog koken zet je de aardappels na het afgieten weer in de pan even op het vuur terug. Af en doe even omhusselen en het vocht verdampt.

  • Toni Macaroni says:

    5 sterren
    Gisteren gemaakt voor kerstavond. Was een groot succes. Heb voor voor de vis kabeljouwfilet gebruikt en voor de puree een mix van gewone en zoete aardappelen. Yumm

  • Josh Luijsterburg says:

    5 sterren
    Beste Eef, Op voorhand een 5 ster beoordeling ECHTER…mijn dochter “gruwelt” van kaas, altijd achterdochtig dat ik het wel door het eten doe..WAT kan ik als alternatief voor de saus gebruiken? Alvast dank Josh

    • Maris - Team Eefkooktzo.nl says:

      Hi Josh! Daar heb ik helaas geen antwoord op, want wij hebben geen alternatief geprobeerd dus kunnen hierin niet adviseren. De kaas is wel echt een ‘must’ in dit recept en niet zo eenvoudig te vervangen 🙂

  • Elza Vd Pol says:

    Net na de feestdagen zijn er veel gourmet bakjes afgeprijsd. Ik heb het gemaakt met pangasiusfilet, zalm en garnalen, geraspte mozzarella gebruikt en de vis eerst even kort gebakken, HEERLIJK

  • Hanneke Terburg says:

    Kan ik de schotel ook een halve dag van te voren maken, hij gaat dan koud de oven in. Zelfde temperatuur en langer in de oven?

  • Jolanda (DK) says:

    Hoi Eef e.a.
    Al meerdere keren gemaakt en het blijft lekker. Ik vind het toch het beste smaken med de aardappel puree bovenop. Dan wordt die een beetje krokant. Ik doe er dan geen zure room in omdat ik van vastere puree houdt.

  • Lenny van der Leer says:

    mijn man houdt echt niet van broccoli. Welke groente zou ik daarvoor in de plaats kunnen doen? Alvast bedankt, groetjes, Lenny

  • Sven Degeest says:

    Hallo Eef.
    Voor de eerste keer dit recept gemaakt. En direct een knaller! Ook de kindjes hebben er van gesmuld! Merci

    Groetjes Sven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept