Heb je toevallig veel blikjes tonijn ingeslagen aan het begin van de corona crisis of ben je op zoek naar een lekker, makkelijk en gezond recept voor de (thuiswerk) lunch? Zoek niet verder! Ik heb vandaag een waanzinnig lekker én gezond recept met tonijnsalade voor je!
Tonijn is een populaire vis waar veel vraag naar is en waardoor er daardoor ook druk op gevist wordt. Niet gek want tonijn uit blik is lang houdbaar, gezond en je kunt er alle kanten mee op.
Zo maak ik vandaag deze heerlijke tonijnsalade voor op brood, maar je kunt er bijvoorbeeld ook een lekkere pastasalade met tonijn of wraps met tonijn mee maken.
Tonijn uit blik
Maar de tonijn heeft moeilijke tijden. Misschien heb je het wel in het nieuws gelezen dat tonijn met uitsterven wordt bedreigd. Deze berichten komen regelmatig in het nieuws en dat komt mede omdat de vraag zo groot is. Is het dan misschien beter om even geen tonijn te eten?
Nee, gelukkig kun je ook voor duurzame tonijn kiezen! Daar zijn behoorlijk wat regels en afspraken aan verbonden welke je hier uitgebreid kunt lezen. Maar het makkelijkste voor jou? Kiezen voor tonijn met het MSC keurmerk!

Hoe herken je duurzame vis?
Duurzame vis herken je in de supermarkt aan de duidelijke logo’s zoals op het blikje tonijn hieronder. Bij de visboer kun je hier gewoon om vragen. Hij/ zij kan dit terugvinden op de kratten en dozen waaruit de vis komt.
Deze zijn namelijk altijd voorzien van het keurmerk. Geen keurmerk? Dan is het geen duurzame vis. Je hebt 2 verschillende soorten keurmerken:
Keurmerk voor duurzame vis
MSC staat voor Marine Stewardship Council. MSC is een onafhankelijke organisatie die een internationaal erkend milieukeurmerk en certificeringsprogramma heeft ontwikkeld voor duurzame wildvangstvisserijen. Wil je hier graag meer over lezen en weten waar je duurzame vis nog meer kunt kopen dan kun je terecht op de website van MSC.
ASC staat voor Aquaculture Stewardship Council. Het is vergelijkbaar met het MSC-keurmerk voor wilde vis, alleen het ASC-keurmerk is bedoeld voor kweekvis. Het heeft als doel de invloed van het kweken van vis op het milieu te verlagen.
Wil je dus tonijn kopen? Kijk dan even in de supermarkt op het blik of deze is voorzien van het MSC logo. Dan weet je zeker dat je een duurzame en juiste keuze maakt!

Tonijnsalade voor op brood
Als we lang willen genieten van de tonijn is het dus belangrijk om te gaan voor tonijn met het MSC logo. Dan weet je zeker dat je duurzame tonijn te pakken hebt. Maar wist je dat tonijn uit blik ook heel gezond is? Het is net zo gezond als verse tonijn.
Het bevat, zoals alle vis, veel eiwitten, vitamines A, B2 en D, en mineralen als jodium en ijzer. Het vlees is magerder dan dat van bijvoorbeeld makreel en haring, maar er zitten nog steeds flink wat gezonde omega 3-vetzuren in (bron).
Tonijnsalade zonder mayonaise
In dit gezonde recept voor tonijnsalade maken we bewust geen gebruik van mayonaise, maar gaan we voor Griekse yoghurt en een beetje (olijf)olie wat vaak al bij de tonijn in blik zit. Zo krijg je een slanke, lekkere, frisse en gezond tonijnsalade.
Serveer hem op volkoren brood of toast met lekker wat groenten zoals sla, tomaat en komkommer. Binnen een kwartiertje zet je zo een heerlijke lunch op tafel!


Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 blik tonijn op (olijf)olie (120 gram)
- 1 ei (hard gekookt)
- 1 rode ui
- 1 bosui
- 1 eetlepel augurkjes (cornichons)
- 1 eetlepel Griekse yoghurt
- Chiliflakes, olijfolie, citroensap, peper, zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Snipper het uitje, snij de augurkjes in kleine blokjes en de bosui in dunne ringen.
- Het eitje pel je en snij je ook in kleine blokjes.
- Giet het teveel aan olie van de tonijn eventueel af **.
- Meng alle ingrediënten door elkaar en breng op smaak met chiliflakes, peper, zout en een kneepje citroensap.
- Naar smaak kun je (indien nodig) nog de afgegoten olie toevoegen of wat extra olijfolie toevoegen voor een smeuïge salade.
- Serveer op brood met sla, plakjes komkommer en tomaat. Eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.


Dit artikel is gemaakt in samenwerking met het MSC keurmerk. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk. Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.
AJM Verlaan says:
Heerlijk recept!
Eef says:
Dankjewel!
Hennie V.buuren says:
Heb het nu voor de 3e keer gemaakt en het gaat er in als koek😋
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat leuk om te horen Hennie, dankjewel!
Karel W says:
Beste Eef, door jou recepten is koken leuker en makkelijker geworden.
We passen jou recepten dagelijks toe. Net als deze tonijn salade, Griekse joghurt dat maakt het verschil!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Engelien says:
Heerlijk!!!! Ik vind jou recepten heel goed niet al te moeilijke ingredienten en altijd zee smaakvol!!!!
Eef says:
Wat leuk om te lezen 🙂
Marian says:
Heerlijk recept Eef, net die extra ingrediënten maken het af…!
Eef says:
Blij dat te horen Marian 🙂
Els Kamerling says:
Wat hebben we heerlijk geluncht met dit broodje tonijn!
Ik heb sinds kort jouw site gevonden en haal er zoveel recepten weg. Ik word nog een ware keukenprinses, dank je wel!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat super fijn Els, dankjewel! Daar doen we het voor 😀
Anne-Marije says:
Zou je tonijn hier kunnen vervangen door een blikje sardines?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dan is het geen tonijnsalade meer haha, maar je zou het zeker kunnen proberen!
Yvonne says:
Hi Eef, lekker recept, enig idee hoe lang je de salade kunt bewaren in de koelkast?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Yvonne, als je hem luchtdicht bewaart zou ik 2-3 dagen aanhouden! Altijd even kijken, ruiken en proeven als je het niet zeker weet 😉
Marcella says:
Hi Eef, wanneer gaat de 1 eetlepen yoghurt erdoor heen , dat lees ik niet.
Klopt het? of lees ik verkeerd.
Alvast bedankt,
Eef says:
Bij stap 4: ‘meng alle ingrediënten’ 🙂
Sandra says:
Hmmmm!!!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Kijk, dat horen we graag! 😀
Hanneke van Diest says:
Hoi Eef, net je salade gemaakt. Heb mayonaise gebruikt ipv yoghurt, smaakte heerlijk
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Lekker Hanneke, goed om te horen. Dankjewel!