Ook ik heb soms weleens geen zin om te koken (tja, je zou haast anders denken met zo’n foodblog vol recepten, maar het komt heel soms voor). Maar dan wil ik evengoed lekker, makkelijk en gezond eten en dan ga ik vaak voor zo’n makkelijke traybake. Vandaag deel ik het recept van een van mijn favorieten met je: een heerlijke traybake met aardappel, groenten en gemarineerde kip met een Grieks tintje.
Moeilijker hoef je het echt niet te maken voor een lekkere, snelle maaltijd. Laat je trouwens niet weerhouden door de ‘bereidingstijd’ want zelf heb je er misschien alles bij elkaar 10 minuten werk aan. De rest doet de oven voor je!
Wat is een traybake?
Een traybake is een gerecht wat je op een bakplaat in de oven bakt. Ik maakte een heerlijke traybake met aardappel, groenten en kip, maar je kunt er natuurlijk alle kanten mee op. Mijn versie is geïnspireerd op een avondje AGV (Aardappel, Groenten & Vlees (Vis of Vega), maar dan super makkelijk en waarnaar je weinig omkijken hebt. En toch gezond want er zit toch een partij groenten in dit recept, heerlijk!
Lekker veel groenten
Als het even kan probeer ik dagelijks minimaal 250 gram groenten te eten per dag. Vaak begin ik al met de lunch: een lekkere salade of juist wat komkommer, rauwkost of tomaat op brood. ’s Avonds probeer ik weer zoveel mogelijk groenten te verwerken in de maaltijd zelf en als dat niet lukt serveer ik er het liefst een lekkere frisse salade bij. Het is niet moeilijk om aan die 250 gram te komen, je moet alleen soms een beetje plannen. Met deze traybake met aardappel, groenten en kip red je die 250 gram per persoon makkelijk met het avondeten want er gaat courgette, ui, paprika en lekker veel snoeptomaatjes in. Mocht je nog wat restjes andere groenten hebben in de koelkast kun je die er natuurlijk ook bij doen, denk eens aan aubergine, boontjes of bloemkoolroosjes bijvoorbeeld.
Aardappels: wel of niet schillen?
Afgezien van dat het schillen extra tijd kost, hoef je echt niet altijd je aardappels te schillen. Voor sommige gerechten doe ik het juist wel bijvoorbeeld als ik een romige aardappelpuree wil maken. Maar bij dit soort gerechten? Echt niet! Er zitten veel vezels in de schil van aardappels en het is met de dunne schillen van tegenwoordig echt niet nodig om ze te schillen. (Bron: kennisplatfrom aardappels). Daarnaast vind ik het extra lekker om de schil eraan te laten. Ik heb er dit keer voor gekozen om rauwe aardappels in partjes te snijden, dan moet je ze even kort enkele minuten voorkoken. Je kunt natuurlijk ook voor gemak gaan en kant-en-klare aardappelpartjes kopen. Die kun je tegenwoordig ook met schil kopen, ideaal!
Traybake met aardappel
Genoeg gekletst! Tijd om je dit heerlijke, makkelijke recept te geven voor een traybake met aardappel, groenten en kip. Een makkelijke, kleurrijke en gezonde maaltijd met een Grieks tintje door de marinade van de kip en de feta die ik eroverheen heb gekruimeld. Dat geeft extra veel smaak, lekker!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 750 gram aardappelpartjes (voorgekookt)
- 75 gram feta
- enkele handjes snoeptomaatjes
- 2 courgettes
- 1 gele paprika
- 1 rode ui
- 2 theelepels oregano
- olijfolie, peper en zout
- 600 gram kip (kipdijfilet of kippenvleugels)
- 3 tenen knoflook
- 1 eetlepel Griekse yoghurt
- 1 eetlepel honing
- 2 theelepel citroensap
- 4 theelepels oregano
- 2 theelepels paprikapoeder
- 2 theelepels komijn
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Marineer de kip met alle ingrediënten voor gemarineerde kip en voeg naar smaak (ruim) peper, zout en een klein beetje olijfolie toe. Laat de kip bij voorkeur minimaal een uur of een nacht marineren in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
- Breng de aardappel op smaak met peper, zout en de oregano.
- Verdeel de aardappel over de bakplaat samen met de kip. Zorg ervoor dat alles vrij ligt dus dat niets elkaar overlapt zodat de aardappel lekker krokant kan worden.
- Zet het geheel in de oven voor ongeveer 30-45 minuten tot de aardappel en kip bijna gaar zijn. Hussel het geheel halverwege even om en zorg ervoor dat er niet teveel vocht van de kip afkomt (haal dit eventueel even weg met een keukenpapiertje).
- Ondertussen snij je de groenten: courgette in halve plakjes, de snoeptomaatjes halveer je of laat je heel, de rode ui snij je in halve maantjes en de paprika in dunne repen.
- Verdeel de groenten na 30-45 minuten over de kip en aardappel en bak het geheel nu nog in 15-20 minuten gaar en de aardappel licht krokant.
- Vlak voor het serveren verkruimel je er nog wat feta overheen. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met de Nederlandse Aardappel Organisatie voor de campagne “Power to the pieper” bekend van de Piepershow. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk.
Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.
M says:
Super lekker, gaat hier nog vaak gemaakt worden
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Daniëlle Kok says:
Was simpel om te maken, erg lekker en gezond! Had er ook wat rozemarijn overheen gedaan. Deze gaat vaker terug komen 🙂
Eef says:
Lekkere aanvulling de rozemarijn 🙂 Blij te horen dat het in de smaak valt 🙂
Sophia says:
Helaas. Niet gelukt. Ik heb het recept helemaal gevolgd. Kip was bijna aangebrand en droog.
200 graden.? Is mijn oven soms te fanatiek?
Yascha says:
Bij mij was de kip na een kwartier al klaar, maar als je dat in de gaten houdt is het een super lekker gerecht! Heel blij mee, ik ga m vaker maken!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Christian Rouws says:
Heerlijk en makkelijk, had eters, ideaal! De oven doet zijn werk! Maak vaak gebruik van je recepten, super leuk?
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Mieke says:
Echt een heeerlijke maaltijd!!!!!
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel 🙂
Rinske says:
Hier al er is a paar keer gemaakt!! Heerlijk en lekker simpel ????
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Jet says:
Heerlijk!!
Diana says:
Heerlijk recept maak het vandaag voor de 2e keer met wat extra groenten en lekker zelfgemaakte tzatziki erbij. Echt een aanrader dit recept. En het ruikt zo enorm lekker in huis. Ga zeker meer recepten proberen van je.
Diana
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen, dankjewel voor je berichtje 🙂
Lisa says:
Hoi,
Moet de kipdijfilet in zijn geheel op de plaat of hoe snijd je hem?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hier is hij in z’n geheel er bij gelegd maar je kunt de kip ook in kleinere stukken snijden als je dat fijn vindt!
Gerty says:
Hoi Eef, heb jij tips om de tomaat en paprika te vervangen voor een man die dit helaas niet lust?
Eef says:
Natuurlijk, je kunt altijd extra van de andere groenten toevoegen natuurlijk. Maar in dit gerecht is bijvoorbeeld groene aspergetips, aubergine, kleine roosjes broccoli of baby mais ook erg lekker als vervanging 🙂
Suzanne says:
Maak het voor de tweede keer, nu met champignon, lente-ui en spekjes ipv kip. Net wat er nog in huis is😊
Heerlijk gerecht! Maak er een yoghurt sausje bij, mmmm.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat klinkt heerlijk zeg! Bedankt voor het delen 🙂
Jeroen says:
Dit recept gister gemaakt. Het was best lekker, maar de kip was redelijk droog en zwart geworden. Aangezien we het zeker nog een keer willen maken, wat hebben we verkeerd gedaan? Misschien de oven stand/temperatuur?
Die was 200 graden hete lucht
Eef says:
Hete lucht gebruik ik vrijwel nooit (anders wordt het expliciet in het recept vermeld) dus probeer de volgende keer gewoon boven en onderwarmte. De meeste recepten zijn geschreven op boven en onderwarmte en niet op hete lucht (hete lucht moet dan ook minder hoog in verhouding tot boven en onderwarmte)
Sophia says:
Ahhh…..nou dat dus. Dit er even bij schrijven zou fijn zijn.
Eef says:
De basis ovenstand is altijd boven en onderwarmte. Veel gerechten garen niet mooi of veelte snel met hetelucht.
Ingeborg says:
Hi Eef, ik ga deze morgen maken. Ik las laatst dat je voor, met name voor groenten uit de oven, deze het beste op een plaat op de bodem van de oven kunt zetten. Doe jij dat ook of gewoon in het midden? Groetjes, Ingeborg
Eef says:
Nee ik doe ze gewoon in het midden. Niet elke oven werkt heel goed als je dingen direct op de bodem zet ivm de warmte verdeling van de oven zelf. Dus dat zou ik je persoonlijk niet aanraden 🙂
Ingeborg says:
Dank voor je snelle antwoord Eef! Lekker recept maar ik denk dat ik de volgende keer de kipdijfilet maximaal een half uur erin doe. Die was nu echt te droog op 45 minuten 200 graden boven en onderwarmte. Misschien ligt het aan het feit dat ik een goeie nieuwe oven heb, die doe ik denk ik ook de volgende keer op 180.
Eef says:
Ja dat kan hoor, je oven kan dan wat sterker zijn. Doe heb gerust iets korter. Als de kip maar gaar wordt, das het belangrijkste 🙂
Chantal says:
Hallo Eef, we hebben al vele gerechten toegevoegd aan ons receptenboek van jou waaronder dit recept. Het hele gezin heeft genoten en ze zeiden na 2 happen, dit is voor herhaling vatbaar!
???? dank je wel.
Al gebruikt zo ook vandaag gegeten, draadjesvlees recept.
En je tips om andere foodbloggers te bekijken zijn ook super.
Fijne paasdagen
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Anne Mekking says:
Hoi Eef, heb je een alternatief voor de paprika? Of kan het ook weggelaten worden?
Groetjes Anne
Eef says:
Weglaten of elke andere willekeurige groenten toevoegen zoals aubergine, wortel – net wat je lekker lijkt 🙂
Jessica Smits says:
Gisteravond heb ik de Tray Bake gemaakt, Ik had alleen niet goed gelezen vooraf en het was al 18 uur geweest toen ik begon met eten maken ???? dus 2 keer 30-45 minuten gingen we niet redden ????. Kortom: De aardappels heb ik in de oven gedaan en de kip in de pan eerst aangebakken, toen de groenten erbij, deksel erop en gelijk met de aardappels in de oven in zo’n 30 minuten gebakken. Was ook niet zoveel moeite, af en toe een keer door de pan scheppen. Het was echt heerlijk, tijdens het eten zeiden we dit een paar keer tegen elkaar. Zo lekker! NB ik ben lactose intolerant dus ik heb lactosevrije kwark gebruikt ipv Griekse Yoghurt. Ik weet het verschil dus niet maar dit werkte perfect! Dankjewel voor de heerlijke recepten Eef!
Eef says:
Wat tof om te lezen, blij dat het zo in de smaak is gevallen 🙂
Carina says:
Op zich heel lekker en ik ga het t zeker nog een keer maken. Ik vond alleen het vlees droog.
Mogelijk is 200gr toch iets te warm en moet ik de plaat invetten…. Want alles bleef plakken. Iets korter bakken is wellicht ook een optie…
Eef says:
Heb je wellicht hetelucht gebruikt? Dat kan het vlees ook uitdrogen namelijk.
Henny van loenen says:
Vanavond gemaakt,heerlijk,en dan die geuren door het huis,dank je voor dit heerlijke recept
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Diederik Den Dooven says:
Zoals meermaals: Eef is een inspiratiebron! Zelf heb ik een drietal dunne schijfjes citroen tussen de aardappels gestopt. Heerlijk verfrissend.
Eef says:
Wat een leuk compliment! Dankjewel 🙂
Gwen says:
Hi Eef,
Kan dit recept ook gemaakt worden met kipdrumsticks?
Groetjes
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Ja hoor dat kan prima! Die hebben wellicht wat langer nodig voor de garing.
Bas says:
Hi Eef,
Lijkt me heerlijk! Mijn oven beschikt helaas niet over het boven- en onderwarmte programma. Hetelucht echter wel. Kan ik dit recept dan alsnog maken, aangezien ik enkele recensies lees over (te) droge kippenvlees. Heb je tips? 🙃
Eef says:
Temperatuur iets aanpassen helpt en kipdijfilet gebruiken. Kipfilet wordt simpelweg gewoon veel sneller droog
Erika says:
Hoi,
Dit klinkt echt heerlijk en wil ik binnenkort uitproberen! Ik vermoed alleen dat niet iedereen in het gezin dit lekker gaat vinden. Zou je het een dag later nog op kunnen warmen oid? Zou zonde zijn als ik de enige ben die er van eet en je toch meteen een hele schaal maakt
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Erika! Ja dat kan, ik zou dit dan onder een velletje aluminiumfolie in de oven verwarmen, zodat de tomaatjes niet aanbranden. Jij in ieder geval alvast ‘eet smakelijk’ gewenst 😉
Erika says:
Hoi, bedankt voor je reactie! Gister gemaakt en was ontzettend lekker! Super dat het nog opgewarmd kan worden 🙂
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Graag gedaan en eet smakelijk weer vanavond 😉
Wendy says:
Voor herhaling vatbaar. Ik had alleen een zak ovengroenten en zak aardappel partjes met schil. Niets voorgekookt. Kids houden niet van feta. Dus over de helft feta gedaan. Rest niet.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat fijn! Heerlijk makkelijk ook hè!
Inge says:
Al 2 keer gemaakt en het smaakte heerlijk, alleen wordt het zo nat van de tomaatjes. Heb jij daar geen last van?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat fijn om te horen! Daarvoor heb ik wel wat tips: zorg dat alles goed los van elkaar ligt, gebruik geen bakpapier en gebruik goede kwaliteit tomaatjes. Als er dan nog veel vocht komt, kun je de tomaatjes ook later toevoegen. Maar een beetje vocht is normaal hoor!
Mireille says:
Hoi Eef zou je deze ook kunnen maken met zoete aardappelen, of wordt de smaak dan te verschillend
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Mireille, de smaak wordt inderdaad wel anders maar vast minstens net zo lekker!
Mireille says:
Zou het ook met zoete aardappelen gemaakt kunnen worden in plaats van gewone aardappelen.
Mireille says:
Sorry, zie nu pas je reactie.
Lenny van der Leer says:
Even een vraagje: ik heb een hete lucht oven. Moet ik m dan iets lager zetten? grts.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Klopt! Je kunt dit artikel lezen voor tips: https://www.eefkooktzo.nl/oven-temperatuur-omrekenen/
Astrid says:
Dag Eef, heerlijk recept, maar de baktijd voor de kip was te lang. Bovendien genereerde de kip (Franse scharrelkip) heeel veel vocht. Dat heb ik maar gewoon afgegoten. Ik ga dit zeker vaker maken, maar dan met een kortere baktijd.
Eef says:
Het vocht kan verschillen per soort kip inderdaad, met biologische kip heb je er doorgaans minder last van.
Margriet Kampman says:
Een héérlijk smakelijk recept! Ik heb de kippendij in reepjes gesneden en 1 nacht in de koelkast gezet met de kruiden enz. Ik heb zoete aardappels genomen en met het zoutige van de feta erover smaakte het heel erg lekker. De oven op onder en bovenwarmte 175 graden en in 30 min. was het gaar en de kip mooi bruin. Dit komt zeker vaker op tafel!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat super om te horen! Dat klinkt helemaal lekker zo!