fbpx
Traybake met aardappel

Traybake met aardappel

Ook ik heb soms weleens geen zin om te koken (tja, je zou haast anders denken met zo’n foodblog vol recepten, maar het komt heel soms voor). Maar dan wil ik evengoed lekker, makkelijk en gezond eten en dan ga ik vaak voor zo’n makkelijke traybake. Vandaag deel ik het recept van een van mijn favorieten met je:  een heerlijke traybake met aardappel, groenten en gemarineerde kip met een Grieks tintje.

Moeilijker hoef je het echt niet te maken voor een lekkere, snelle maaltijd. Laat je trouwens niet weerhouden door de ‘bereidingstijd’ want zelf heb je er misschien alles bij elkaar 10 minuten werk aan. De rest doet de oven voor je!

Wat is een traybake?

Een traybake is een gerecht wat je op een bakplaat in de oven bakt. Ik maakte een heerlijke traybake met aardappel, groenten en kip, maar je kunt er natuurlijk alle kanten mee op. Mijn versie is geïnspireerd op een avondje AGV (Aardappel, Groenten & Vlees (Vis of Vega), maar dan super makkelijk en waarnaar je weinig omkijken hebt. En toch gezond want er zit toch een partij groenten in dit recept, heerlijk!

Verse groenten

Lekker veel groenten

Als het even kan probeer ik dagelijks minimaal 250 gram groenten te eten per dag. Vaak begin ik al met de lunch: een lekkere salade of juist wat komkommer, rauwkost of tomaat op brood. ‘s Avonds probeer ik weer zoveel mogelijk groenten te verwerken in de maaltijd zelf en als dat niet lukt serveer ik er het liefst een lekkere frisse salade bij. Het is niet moeilijk om aan die 250 gram te komen, je moet alleen soms een beetje plannen. Met deze traybake met aardappel, groenten en kip red je die 250 gram per persoon makkelijk met het avondeten want er gaat courgette, ui, paprika en lekker veel snoeptomaatjes in. Mocht je nog wat restjes andere groenten hebben in de koelkast kun je die er natuurlijk ook bij doen, denk eens aan aubergine, boontjes of bloemkoolroosjes bijvoorbeeld.

Aardappel partjes zelf maken

Aardappels: wel of niet schillen?

Afgezien van dat het schillen extra tijd kost, hoef je echt niet altijd je aardappels te schillen. Voor sommige gerechten doe ik het juist wel bijvoorbeeld als ik een romige aardappelpuree wil maken. Maar bij dit soort gerechten? Echt niet! Er zitten veel vezels in de schil van aardappels en het is met de dunne schillen van tegenwoordig echt niet nodig om ze te schillen. (Bron: kennisplatfrom aardappels). Daarnaast vind ik het extra lekker om de schil eraan te laten. Ik heb er dit keer voor gekozen om rauwe aardappels in partjes te snijden, dan moet je ze even kort enkele minuten voorkoken. Je kunt natuurlijk ook voor gemak gaan en kant-en-klare aardappelpartjes kopen. Die kun je tegenwoordig ook met schil kopen, ideaal!

Traybake met aardappel, groenten_

Traybake met aardappel

Genoeg gekletst! Tijd om je dit heerlijke, makkelijke recept te geven voor een traybake met aardappel, groenten en kip. Een makkelijke, kleurrijke en gezonde maaltijd met een Grieks tintje door de marinade van de kip en de feta die ik eroverheen heb gekruimeld. Dat geeft extra veel smaak, lekker!

Traybake met aardappel, groenten en kip

Traybake met aardappel

Makkelijke Griekse traybake met aardappel, groenten en kip
4.58 van 14 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 15 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 750 gram aardappelpartjes (voorgekookt)
  • 75 gram feta
  • enkele handjes snoeptomaatjes
  • 2 courgettes
  • 1 gele paprika
  • 1 rode ui
  • 2 theelepels oregano
  • olijfolie, peper en zout

Voor de gemarineerde kip

  • 600 gram kip (kipdijfilet of kippenvleugels)
  • 3 tenen knoflook
  • 1 eetlepel Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel honing
  • 2 theelepel citroensap
  • 4 theelepels oregano
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 2 theelepels komijn

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Marineer de kip met alle ingrediënten voor gemarineerde kip en voeg naar smaak (ruim) peper, zout en een klein beetje olijfolie toe. Laat de kip bij voorkeur minimaal een uur of een nacht marineren in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Breng de aardappel op smaak met peper, zout en de oregano.
  • Verdeel de aardappel over de bakplaat samen met de kip. Zorg ervoor dat alles vrij ligt dus dat niets elkaar overlapt zodat de aardappel lekker krokant kan worden.
  • Zet het geheel in de oven voor ongeveer 30-45 minuten tot de aardappel en kip bijna gaar zijn. Hussel het geheel halverwege even om en zorg ervoor dat er niet teveel vocht van de kip afkomt (haal dit eventueel even weg met een keukenpapiertje).
  • Ondertussen snij je de groenten: courgette in halve plakjes, de snoeptomaatjes halveer je of laat je heel, de rode ui snij je in halve maantjes en de paprika in dunne repen.
  • Verdeel de groenten na 30-45 minuten over de kip en aardappel en bak het geheel nu nog in 15-20 minuten gaar en de aardappel licht krokant.
  • Vlak voor het serveren verkruimel je er nog wat feta overheen. Eet smakelijk!

voedingswaarden (per persoon/ portie):

Calorieën: 570kcal | Koolhydraten: 42g | Eiwitten: 36g | Vetten: 28g | Verzadigd vet: 9g
WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Traybake met aardappel

Traybake met aardappel Pinterest Collage

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met de Nederlandse Aardappel Organisatie voor de campagne “Power to the pieper” bekend van de Piepershow. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk.
Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta
.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer
.

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

8 reacties op “Traybake met aardappel”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top