Lasagne met spinazie, ricotta en zalm. Een heerlijke, romige lasagne die net even anders is dan de klassieker. De klassieker die overigens nog steeds op mijn blog moet verschijnen… Oh, mijn kook wensenlijstje voor mijn blog is lang, heel lang. Teveel inspiratie zullen we maar zeggen 😉 .
Ik ben dol op koken en vind het een heerlijke bezigheid. Natuurlijk heb ik na een lange dag op kantoor en drukte in de file naar huis ook wel eens iets minder zin om uitgebreid in de keuken te staan. Of beter gezegd tijd. Want je wil natuurlijk niet om 10 uur ‘s avonds pas gaan eten. Dat kan ook helemaal niet met een kleine dame, planning voor ‘s avonds en omdat je simpelweg gewoon trek hebt.
Lasagne met spinazie, ricotta en zalm
Maar als ik even tijd en zin heb, dan maak ik er graag wat van en ga ik lekker experimenteren. Zo ontstaan de lekkerste nieuwe recepten en heel soms gaat er ook wel eens wat mis. Dat was niet het geval toen ik deze heerlijke lasagne met spinazie, ricotta en zalm maakte. Een klassieke combinatie van smaken die ontzettend lekker was. Comfort food ten top!
Een klein beetje tijd, liefde en geduld
Maak deze lasagne dan ook als je even de tijd hebt om in de keuken te staan. Overigens heb je niet echt heel veel tijd nodig. Wel een beetje geduld en liefde. Met een klein beetje voorbereiding en de lasagne die je rustig laagje voor laagje voorbereid kom je binnen een korte tijd al heel ver. De oven doet de rest van het werk. Een paar tips van mij voor een extra lekkere lasagne met spinazie, ricotta en zalm:
- Verse lasagne bladen. Gebruik als het even kan verse lasagne bladen. Die zijn namelijk vaak net even lekkerder van smaak.
- Past op met zout! De gerookte zalm, kaas en ricotta zijn behoorlijk vrij zout van zichzelf. Voeg daarom ook liever geen extra zout toe.

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 450 gram spinazie
- 250 gram verse lasagnebladen
- 250 gram ricotta
- 200 gram gerookte zalm
- 150 gram geraspte kaas
- 100 ml melk
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel citroensap
- ½ theelepel chilivlokken
- zwarte peper
- olijfolie
- optioneel: paar plakken tomaat ter decoratie
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
- Snipper het uitje en snijd de knoflook fijn.
- Verhit een beetje olie in een koekenpan en fruit het uitje en de knoflook even kort aan.
- Voeg dan handje voor handje de spinazie toe tot deze geslonken is.
- Breng de spinazie op smaak met 1 theelepel uienpoeder, 1 theelepel citroensap en ½ theelepel chilivlokken.
- Schep vervolgens de helft van de ricotta erdoor samen met een beetje geraspte kaas (ongeveer 2 kleine handjes) en 50 ml water. Als het te waterig is kook het dan iets in.
- Neem een ruime ovenschaal (ca. 25x20 cm) en vet deze in met een beetje olijfolie.
- Doe de rest van de ricotta in een kommetje en meng hierdoor de melk zodat het iets lobbig is met een beetje zwarte peper naar smaak.
- Verdeel als eerste een beetje van het spinazie mengsel over de bodem.
- Bedek dit met een laagje lasagnebladen, daarop weer wat van het spinaziemengsel, daarop de gerookte zalm, daarop weer lasagnebladen en herhaal dit tot de laatste laag lasagnebladen.
- Op de bovenste laag lasagnebladen doe je het ricotta en melk-mengsel en hierover strooi je de rest van de geraspte kaas. Eventueel kun je nog een paar plakjes tomaat erop leggen ter decoratie.
- Zet de ovenschaal in de oven en bak de lasagne met spinazie, ricotta en zalm in ca. 30 minuten gaar. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Sasja says:
vind je dat je ricotta kan vervangen door (light) hüttekäse?
Eef says:
Zou ik je niet aanraden, maar je kunt het uiteraard altijd proberen.
Sasja says:
Was heerlijk hoor!
Eef says:
Wat leuk dat je het nog even laat weten en ben aangenaam verrast dat het in de smaak is gevallen. Ga het zelf ook eens proberen, leuk 🙂
Teuntje says:
Ik heb in ieder geval ondervonden dat, bij gebrek aan ricotta in de supermarkt, magere kwark geen goede vervanger is 🙂
Heb nog even staan twijfelen bij de Hüttenkäse dus dat wordt hem mocht de ricotta de volgende keer weer niet voorradig zijn
Leonie Huygen says:
Hou normaal niet van lasagne maar deze is heelijk heb hem met vrienden gedeeld
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat leuk om te horen, dankje Leonie!
Sasja says:
vind je dat je ricotta kan vervangen door (light) hüttekäse?
Sylvia Klein says:
hebben onze vingers er bij afgelikt wat een heerlijk recept dit is onze favorite lasagne vanaf nu dank je wel heerlijk
groetjes Sylvia Klein
Eef says:
Wauw nog zo’n mooi compliment van je. Dankjewel 🙂
Sylvia Klein says:
hebben onze vingers er bij afgelikt wat een heerlijk recept dit is onze favorite lasagne vanaf nu dank je wel heerlijk
groetjes Sylvia Klein
Eef says:
Wauw nog zo’n mooi compliment van je. Dankjewel 🙂
Teuntje says:
Ik heb in ieder geval ondervonden dat, bij gebrek aan ricotta in de supermarkt, magere kwark geen goede vervanger is 🙂
Heb nog even staan twijfelen bij de Hüttenkäse dus dat wordt hem mocht de ricotta de volgende keer weer niet voorradig zijn
Froukje says:
Ha Eef,
Iedere dag geniet ik nog altijd van het maken van je recepten(rendang, couscous met garnalen, bijna alle soepen, draadjesvlees, spinazie met fetah quiche) en mijn gezin smult mee. Nu is mijn vraag over de lasagne:’ Is het mogelijk om deze zonder zalm te maken’?
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen, dank voor je reactie. Ja, dat kan. Dan maak je er een vega lasagne van of je gebruikt kipfilet of kipgehakt, dat lijkt mij ook een lekkere combinatie 🙂
Wendy says:
Dit is erg lekker Eef! We hebben ervan genoten ????
Eef says:
Wat leuk om te lezen 😀
Jolanda says:
Je kunt ook witte vis nemen. Smaakt ook goed.
Jolanda uit Denemarken
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat klinkt ook heerlijk inderdaad, bedankt voor de tip! 🙂
Froukje says:
Ha Eef,
Iedere dag geniet ik nog altijd van het maken van je recepten(rendang, couscous met garnalen, bijna alle soepen, draadjesvlees, spinazie met fetah quiche) en mijn gezin smult mee. Nu is mijn vraag over de lasagne:’ Is het mogelijk om deze zonder zalm te maken’?
J. says:
Vandaag de Lasagne met zalm, spinazie en Hüttenkäse gemaakt. Ricotta kon ik in 2 winkels niet vinden. We hebben gesmuld! Ook had ik verse zalm gebruikt die ik gemarineerd heb. Het was echt NOMMENOMMMMMM.
Inge says:
Ben heel benieuwd naar deze lasagne! Ik ga ‘m vanavond maken. Vroeg me af of ik ‘m kan invriezen.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk! Ben benieuwd. Ja je kunt lasagne zeker invriezen!
Femke says:
Hoe kun je een overgebleven restje (van gisteren: heerlijk recept!!) het best opwarmen?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
In de oven kun je het perfect opnieuw opwarmen! 🙂
Inge says:
Gister weer eens gemaakt. Nu aangevuld met kastanjechampignons. Super lekker!
Daan says:
Kun je dit een dag vantevoren maken en hoe warm je het op?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Daan, dat kan zeker!
Ik warm hem zelf altijd op op de volgende manier, hierbij ga ik er vanuit dat de lasagne helemaal gaar is;
Verwarm de oven voor op 160 graden, smeer de randen van de lasagne (die wat krokanter/taai zijn geworden) in met een beetje water en dek de ovenschaal af met allumiumfolie. Verwarm vervolgens de lasagne gedurende 20-30 minuten.
Succes en kook ze!
Lucy says:
In een woord: héérlijk!!!!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat horen we heel graag! 😀