Andijvie in een salade? Jazeker! Andijviesalade is echt ontzettend lekker en andijvie is méér dan geschikt als basis voor een lekkere salade. Ik maakte er een simpele maaltijdsalade van, waarmee je volop kunt variëren.
Salade met andijvie
Veel mensen denken bij andijvie meteen aan andijviestamppot. Andijvie is zowel gekookt als rauw een fantastische groente om mee te koken, zoals bijvoorbeeld in een stamppot. Andijvie zit bomvol vitaminen en mineralen en rauw is het een heerlijke basis voor een lekkere maaltijdsalade.
Je kunt er volop mee variëren door er groenten (of fruit!) aan toe te voegen en er een kaasje naar keuze overheen te brokkelen. Denk bijvoorbeeld aan (snoep)tomaatjes, stukjes paprika, gegrilde groenten, kiwi, appel, feta of zachte geitenkaas: allemaal héérlijk in combinatie met rauwe andijvie!
Ik maakte laatst twee keer achter elkaar deze andijviesalade want hij was zo lekker en voegde er de laatste keer ook wat blokjes avocado aan toe: ook echt een aanrader.
Simpele andijviesalade
Ik gaf je net al volop tips voor toevoegingen aan je andijviesalade, maar ik wil je ook nog mijn witlofsalade met appel tippen. Witlof is namelijk ook zo’n typische groente die rauw super geschikt is voor een salade en heerlijk is om te combineren met fruit!
Maar mijn final tip voor een fenomenale andijviesalade (of welke andere salade dan ook) is….. <TROMGEROFFEL>…. zelf croutons maken!
Geloof me, dat is echt dé game changer in dit recept. Ik gebruikte dit keer een stokbrood van één dag oud en kruidde het met olijfolie, peper, zout, bieslook en wat geraspte Parmezaanse kaas. DO try this at home 😉 .
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 2 eetlepels mayonaise
- 2 eetlepels crème fraîche
- 1 eetlepel geraspte Parmezaanse kaas
- 1/2 eetlepel bieslook (vers – fijngesneden)
- 1 teen knoflook (geperst)
- 1/2 eetlepel citroensap
- 1 theelepel dijon mosterd
- 1 theelepel sojasaus
- 200 gram andijvie (vers – fijngesneden)
- 1 portie zelfgemaakte croutons
- ½ komkommer (in kleine blokjes)
- 50 gram Parmezaanse kaas (in vlokken/ flakes)
- 2 eieren (gekookt)
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Begin met het maken van de dressing in een ruime kom. Doe hiervoor alle ingrediënten in een kom en mix het door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.
- Voeg dan de fijngesneden andijvie toe en schep dit door de dressing.
- Voeg 2/3 deel van de croutons toe samen met de in blokjes gesneden komkommer en Parmezaanse kaas. Schep dit door de salade.
- Verdeel de salade over 2 borden. Verdeel daarover de rest van de croutons en de gehalveerde eitjes. Eet smakelijk!
Video
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Gea Hamstra says:
Hallo Eef,
Heb jij ook recepten voor de slow coocker?
Gr. Gea
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Gea, die heb ik zeker! In dit lijstje vind je bijvoorbeeld 9 recepten uit de slowcooker: https://www.eefkooktzo.nl/9-x-slowcooker-recepten/
Je kunt ook in de zoekbalk “slowcooker” intoetst vind je alle recepten uit de slowcooker!
Lois says:
Heerlijk recept! 😍 Top voor warme zomeravonden! 🎉
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat goed om te horen, en inderdaad dan is deze zeker ideaal! 😀
Jeanine van Oetelaar says:
Hoi Eef
Heerlijk die andijvie salade.
Zeker de dressing. Top
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat leuk om te horen, dankjewel Jeanine!
Debby says:
Heerlijk recept
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dankje Debbie!