Spanakopita. Als je bekend bent met de Griekse keuken, dan weet je direct waar ik het over heb. Spanakopita oftewel een Griekse spinazie quiche van filodeeg met feta en eieren. Heerlijk knapperig met een rijke vulling en die typisch Griekse smaak. Leuk om te maken én heer-lijk!
Heb jij weleens van spanakopita gehoord? Zo niet kan ik me best voorstellen dat je denkt, spana.. watte? Maar ik zal je alvast verklappen, het klinkt ingewikkelder dan dat het is hoor. Eigenlijk zou je het ook een Griekse spinazie quiche kunnen noemen. Maar in plaats van hartig taartdeeg of bladerdeeg, gebruik je filodeeg. Dat maakt de bodem heerlijk flaky en dat is een heerlijke combinatie met de zachte vulling.
Het lekkere van spanakopita
Dat is nou precies het lekkere aan spanakopita. Een dunne knapperige buitenkant (de filodeeg doe je zowel onder als bovenop) en de zachte, hartige vulling van frisse spinazie en zoutige, romige feta. Verslavend lekker!

Griekse spinazie quiche
Nu hoop ik niet dat je bij het lezen van het woord filodeeg direct bent afgehaakt, want ook ik ben bekend met het snelle scheuren van die flinterdunne bladen. Máár redding is nabij, want ik heb een héle goede tip voor je. Gebruik filodeeg uit de koeling en niet uit de vriezer.
Dat is veel makkelijker om mee te werken omdat het simpelweg veel minder snel scheurt. Je vindt het bij grotere supermarkten in het koelschap, de groothandel of de Turkse supermarkt.
Geloof mij maar als ik zeg dat het echt de moeite waard is om vers filodeeg te gebruiken. Even goed invetten tussen alle lagen en je hebt gegarandeerd een heerlijk knapperige bodem. Juist dat invetten niet overslaan, dat zorg nou precies voor die hele knapperige dunne laagjes die zo lekker zijn.

Spanakopita recept
Als je mij al langer volgt dan weet je dat ik sowieso fan ben van Griekse recepten. Regelmatig maak ik wel wat lekkers uit de Griekse keuken, maar een spanakopita recept ontbrak nog. Daar moest natuurlijk hoognodig verandering in komen.
Want ik vind spanakopita echt heerlijk! Spinazie en feta is al een gouden combinatie. Samen met het knapperige filodeeg heb je eigenlijk maar weinig nog nodig. Soms kan simpel zo goed zijn, dat bewijst dit recept zéker!

Lekkere spinazietaart
Deze spinazietaart is helemaal niet moeilijk om te maken, daarbij is het ook nog eens heel erg leuk om te maken. De filodeeg bladeren invetten en vouwen en dan als laatst de taart ‘dichtvouwen’ voelt net alsof je een cadeautje aan het inpakken bent.
Helemaal niet erg als je trouwens net iets te weinig deeg hebt om de spanakopita helemaal dicht te vouwen, een deel openlaten kan ook prima. Je kunt de Griekse spinazie quiche serveren als hoofdgerecht met bijvoorbeeld een lekkere Griekse salade of soepje erbij. Ook lekker in kleinere vorm als hapje trouwens!


Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 ui (gesnipperd)
- 2 tenen knoflook (fijn gesneden)
- 500 gram spinazie
- 4 eieren
- 100 gram crème fraîche
- 1 theelepel citroenrasp
- 250 gram filodeeg (vers)
- 75 gram roomboter (ongezouten – gesmolten)
- 125 gram feta
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
- Verhit een beetje (olijf)olie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook even aan. Voeg dan de spinazie toe en bak tot deze geslonken is. Laat even uitlekken in een vergiet.
- Meng de eieren door elkaar met de crème fraîche en de citroenrasp. Breng op smaak met peper en zout.
- Smeer de bakvorm of ovenschaal in met de gesmolten boter en verdeel hierover het filodeeg waarbij je tussen elke plak de filodeeg insmeert. Zorg dat het er ruim omheen hangt.
- Meng de spinazie met het eiermengsel en verkruimel de feta erdoor.
- Schep het mengsel op het filodeeg en vouw de bovenkant mooi dicht. Smeer de bovenkant in met boter en verdeel er optioneel nog sesamzaadjes overheen.
- Bak in ca. 45-60 minuten gaar. Laat even een paar minuten afkoelen en snij het dan in stukken. Eet smakelijk.
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.


Petra says:
Hoeveel bladen filodeeg moet je ongeveer gebruiken?
Eef says:
Dat is een beetje afhankelijk van hoe groot je filodeeg is, ongeveer 250 gram vellen. Ik gebruik meestal grote uit de koeling van de Turkse supermarkt.
Loek says:
Heeeertlijk, ik kon geen filodeeg vinden heb het met bladerdeeg gemaakt
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat kan ook prima! 🙂
Bas Van Stijn says:
Heel lekker
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
yay, dat horen we graag 🙂
Anneke vd Burg says:
Was heel lekker, heb alleen diepvries spinazie gebruikt.
Vooral de citroen rasp erdoor smaakt lekker fris.
Rijk says:
Erg lekker, goed gelukt hoewel ik veel te laat was met ontdooien van het filodeeg en toen maar wat puzzelde met stukken en stukjes)
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Haha, ja het is nogal fragiel maar hoe vaker je er mee werkt hoe beter het gaat. 😉
Prins Puthaar says:
Heerlijk gerecht. Suggestie: komijnpoeder (door mengsel dan wel bovenop) is een goede toevoeging. Het werkt! 😊
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Fijn te horen en bedankt voor de tip, dat klinkt lekker! 🙂
Patricia says:
Kan dit gerecht ook in een springvorm gemaakt worden?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Ja hoor dat lijkt me van wel!
Marieke says:
Het recept ziet er heerlijk uit. Vraag:
Welke kaas kan ik gebruiken in plaats van feta? Ze lusten dit niet graag bij ons thuis 🤷♀️…
Eef says:
Bij spanakopita is feta helaas toch echt een onmisbaar ingrediënt, dan zou ik voor een ander recept kiezen. Misschien de loempiataart?